Ateizam

Volis da ti se to govori....
Ti stvarno mislis da si mnogo pametan. Pitanja za Isusa i zelote (odnosno za njihove suprotne stavove)su ostala , pitanje o tvojoj literaturi i dalje je otvoreno( jako tesko sa nalazi...) -moje osnovno pitanje
Ako ti iz toga sto je apostol odsekao uvo vojniku( strazaru ?) i sto je bio neki(?) broj vojnika izvodis zakljucak da hrist bio zelot onda na znam stvarno. Da cujem tvoj orginalni odgovor na sledece pitanje

da li postoji neka veza izmedju Zelota (jevreji ) i zilota u Vizantiji? (mozda se ovim imenom nazivaju oni koji zauzimaju tvrd stav u veri i tesko se prilagodjavju promenama)

Hm...ne mislim, ja to znam i to je aksiom!
Ako ti misliš da Apostoli i propovednici Hrišćanske religije trebaju da seckaju ljude onda mi je još draže što sam ateista. Neki broj vojnika? Pa i nije baš određen ali sigurno prelazi hiljadarku a to sve zbog jednog čoveka koji sa svojim apostolima propoveda ljubav i ko tebe kamenom...okreni drugi obraz i tako to...ah, da...neki od apostola izgleda nisu bili na času kad je Đizaz predavao tu lekciju...:lol:
Postoje određene sličnosti ali nisu povezani.

Jedna iz naroda:

Hristov magarac

Sidje Isus Hristos na zemlju pa naumi da je celu obiđe i sa svetom porazgovara. Obuče kaluđersko ruvo, na glavu natuče čitakinju, ojaše magarca i opuči niz putišta i drumišta. Išo i išo, nagledo se dobra i zla. I kad se posle nekoliko godina naputova, reši da svrati u Bukovik.

Čim uđe u selo, začu kako iz jedne kućice ženski glas neprestance Boga priziva. Pošto je dotle sreo mnoge bezbožnike, zaradova se bogomoljki i zaustavi magarca pred njenim prozorom. Pogleda unutra, kad tamo neka žena nategačom vadi rakiju iz bureta i pre nego što je nadnese nad usta i nategne, pogleda u tavan, prekrsti se i zaviče:

– Pomoz bog, tavanu! Pomoz bog, tavanu!

Božjem sinu ne beše odmah sve jasno i želeći da sazna kako se ovde poštuje vera, potera magarca dalje, te prvog čoveka na kojeg naiđe zapita:

– Domaćine, koju slavu slaviš?

Osmotri ovaj mladog kaluđera, odmeri ga od glave do pete i odgovori:

– Slavim, duhovniče, dve slave, prema danima u koje dolaze. Ako padne na mrsak, slava mi se zove sveti Nikad, a ako je post, onda je sveti Đurin petak. A i jednu i drugu slavim za nevolju, dok ne nađem bolju.

Shvati sad Hristos kod kakvih je ljudi navratio i još se jednom uveri da kod Boga ima svega, a u narodu svašta.

Utom se nađe nasred sela i magarca priveza za drvo ispred kafane. Uđe unutra i sede za prazan astal, a tam mal dalje od njega, veselo društvo rakija i mezeti. Neki se brzo opiše i digoše larmu, drugi pod astale popadaše i zaspaše, treći su, opet, neprestano đipali sa stolica i nešto se pred kafanom domunđavali. Kad kafedžija zapreti da im više ništa neće davati, jer su i poslednji stoparac potrošili, jedan od njih, i to onaj koji je napolju najviše dreždao, pomoli iz džepa zamotuljak pun para.

Ko zna koliko bi još Hristos sedeo i posmatrao pijane veseldžije da sumrak ne dođe na vrata. Tad se diže, stade na kafanski prag i zamalo što se ne sruši: magarca nigde nema. Upitno se okrete natrag i ču kafedžiju:

– Duhovniče, tvoj magarac je davno već prošo Darosavu i u Lazarevac stigo. Prodali ga Ciganima ovi pijani kamenoresci budzašto, za piće.

Hristos tad reče:

– Ej, dabogda dovek pili a nikad ne zaradili!

I doista, niko nije zapamtio da se neki od bukovičkih kamenorezaca obogatio.

(Dragutin Paunić, RŽAN – Jasenica u legendi)

lj_950:
..........................................................................................................

– Ej, dabogda dovek pili a nikad ne zaradili!

I doista, niko nije zapamtio da se neki od bukovičkih kamenorezaca obogatio.
I kako onda da čovek ne veruje u Boga?

@sale@:
kao prvo - dobro sam
kao drugo - kad mi dosadi i ovaj nick promeniću ga - razonoda (valjda znaš šta je to)
treće - odakle tebi pravo da sudiš šta je glupo a šta je pametno (farisej)
četvrto - hvala na trudu, ali nisam to tražio.
Sinovac, dugo te nije bilo!

A primirio si se posle jednog mog komentara, u vezi sa tvojim pretposlednjim avatarom, pa sam se malo i uplašio, ne da ti se nešto posebno, na dao Svevišnji, desilo, već mi bi žao. Mi ćike brinemo o tvojoj generaciji svakojako i svekoliko.

Dakle, za prvo – drago mi je;

Za drugo – menjaj i razonodi se. Znam šta je razonoda, mada nemam mnogo vremena za to, jer dok ti i takvi kao što si ti – menjaju i razonode se, mi, čike, moramo malo i da zaradimo, ne biste li imali nešto da pojedete, u kafiću da popijete, da obučete i obujete, komp da vam nabavimo da biste imali čime da za*ebavate čike...

Za treće – ni jednom rečju nisam sudio o tome da li se ti glupiraš ili pametuješ; pominjao sam tvoja nebulozna tumačenja Biblije i opominjao te da se ne raspravljaš tonom koji ne priliči toj svetoj knjizi.
Jer, i ja sam vernik, pa sam se blagovremeno povukao iz rasprave, a krenuo sam kao i ti i ovaj sa tobom (što mu Golgota evoluirala u groblje na avataru). Posle veoma pažljivog čitanja komentara ljudi sa kojima se ti i dalje, neprimereno pravoslavnom verniku, sukobljavaš, ja sam se povukao jer sam shvatio da i oni imaju pravo na svoja životna opredeljenja i ubedjenja, pa i da ne veruju u ono u šta, npr. ja verujem.
I, sada je njihov i moj odnos čist i iskren, poštovanja vredan.
Mnogi od njih nisu shvatili da sam postao apostat, da sam odstupio od vere i verovanja. Naprotiv!
Ako misliš da je to što činim u raspravi sa tobom – farisejstvo, evo ti malo jači autoritet, koji ono što sam ja govorio tebi i ostalim biblijašima, kaže u mnogo oštrijoj formi nego što sam ja činio.

Episkop Vasilije Kačavenda:
”Religioznost po učenju naše Crkve mora da bude zdrava, nikako ne sme da bude isključivosti i fanatizma. Pravoslavna crkva se bori protiv bilo kakve isključivosti. Ima i u pravoslavlju ljudi koji su nastrojeni fanatizmom, ali to je lažna pobožnost, farisejstvo i, ako hocete, to je i bolest. Vera u živoga Boga mora biti čista kao najčistiji izvor, snažna kao najbolji dragi kamen i u njoj ne sme biti nikakve isključivosti. Tu kod pojedinih nazovi vernika postoji problem tumačenja reci Božije. Medjutim, treba znati da se u Crkvi tačno zna ko sluša reč Božju, a ko je tumači. Ne može svako biti propovednik. Svako može misionariti, ali svojim životom prethodno duhovno oformljen. Kao što rekoh, Crkvi je strana bilo kakva isključivost i fanatizam.”

OOOJ Dimitrije:
Na internetu mozes svasta naci. Moze nesto konkretnije od “proguglaj”
Zasto Isus nije mogao biti obican jesa karpenter, kao sto je neko vec primetio, nego neki revolucionarni mastermajnd. Osim toga kakve bi koristi imali Isus, apostoli, i ranohriscanansi sveci. Oni su dozivljavali samo stradanje i nista vise. Stvari se naravno menjaju kada hriscanstvo postaje drzavna religija.
O zelotoma sam nasao ovo-Zealots, Jewish religious-political faction, known for its fanatical resistance to Roman rule in Judea during the 1st century ad. An extremist group of Zealots, called Sicarii (“dagger men”), adopted terrorist tactics, assassinating Romans and also some prominent Jews who favored cooperation with the Roman authority. The rebellion led by the Zealots in ad 6 was quickly put down, and many of them, probably including Judas, were killed, but others continued to advocate uncompromising resistance to the Romans. One of Jesus' disciples, Simon, was a Zealot (see Luke 6:15). According to Flavius Josephus, the Jewish historian, the Zealots played a major role in inciting and sustaining the general Jewish uprising against the Romans that began in 66. Although they continued to attack other Jewish groups, they fought bravely in defense of Jerusalem until its fall in 70. Another group of Zealots held the fortress of Masada against besieging Roman troops until 73, when they committed suicide rather than surrender.
Isus nije propovedao pobunu protiv Rima (bar po bibliji)

citiran josh za zivota :D :D :D

vide li ovo
shakale ;)

vdis, o prepametni sine mito

trebalo je da se shiri NWO na evropu i bliski istok
pa su oni koji su ga stvarali
izmiksovali Horusa i Izis, Mitru, i josh milion slichnih verovanja

u Jedno
ali, za razliku od ostalih
sa glavnom majkom svih zaeba!!!

nije bitno dal kad se krstish, prsnu te 1 il 3 puta vodom
dal se prichestish ko Mitrini sledbenici
dal slavish Bozic na dan Mitrinog rodjenja, iako u Zivoj Reci Zivog Jeshe Karpentera stoji da je rodjen krajem marta...

sve su to nebitne stvari!

najbitnije je da je u toj sekti
jedan Jesha tvrdio da je Bog
a to mora da je svakom goju, od tada, pa do kraja

Istina

da je za tebe jedan jeshic Bog!

najkrvavije su proshli sami hriscani
koji su u Jeshinoj prichi trazili smisao...
gnostici.

jer ne treba da mislish dal je jesha Bog, Jesha jeste Bog, pokori mu se! :twisted:

“pa su oni koji su ga stvarali”
Ko ga je stvarao? Zasto?
Da ili su Isusa samo iskoristili ili je i on deo zavere?
Da li i ti mislis da je Isus bilo zelot?
To sto je Hristova religija preuzimala elemente starijih, nije nista novo
I druge religije to rade
Zasto mislite da sam hriscanin? A da sam najgori to stoji
“ glavnom majkom svih zaeba!!!”
hicanstvo je na marginama poslednjih par vekova, i svet je mnogo bolji zbog toga(?)

OOOJ Dimitrije:
“pa su oni koji su ga stvarali”
Ko ga je stvarao? Zasto?
Da ili su Isusa samo iskoristili ili je i on deo zavere?
Da li i ti mislis da je Isus bilo zelot?
To sto je Hristova religija preuzimala elemente starijih, nije nista novo
I druge religije to rade
Zasto mislite da sam hriscanin? A da sam najgori to stoji
“ glavnom majkom svih zaeba!!!”
hicanstvo je na marginama poslednjih par vekova, i svet je mnogo bolji zbog toga(?)

nisi ti najgori
ti si samo josh jedan u plejadi mediokriteta koji misle da dogma moze da zameni mozak
pa i pricher da nadpricha ateistu ili agnostika

Isus je bio jebivetar, ko i ti shto si,
imo je shachicu sledbenika
koja je imala 1 formulu na koju su se nalozili jadni
a u isto vreme je najvishe odgovarala vlastima.

a to je da je tvoja patnja (a i radost) od boga
i da ne treba da je menjash
samo da cutish, trpish i radish

jer tvoje je carstvo nebesko :roll:

nema pravde, nema prava, nema jednakosti, samo trpi, cuti i lazi se
da ce pre kamila kroz iglene ushi
nego onaj s bichem u raj

a shta je ovih 40-50 robovskih godina
spram vechnosti Raja???
ne ide da se akash, dizesh ustanke
pokushavash da prozivish ko chovek...

istrpi pa se vidimo s desne strane ;)

a to shto je na ovaj jadni stav
nadogradjena uchenja bar josh 15 kulta

to je da bi se oni nesludjeni ovim, vremenom primili

nego... dal to znachi, ako je ovo konstantinovo hriscanstvo istinito
da ono isusovo nije???

mislim, kad onaj Nordicov spisak devica odbacimo
i odnos Izis i Horusa

i Mitraistichku prichest

i jovanovo krshtenje (inache glavni konkurent shto se jevrejskih sekti tiche, onaj shto ga je nakon smrti isus nasledio...)

i ostavimo samo ono prvobitno...
jel to znachi da je hriscanstvo lazno???

a ovo za marginu :D :D :D

brate, jel ti to imash vremeplov pa si dosho iz 35. i po veka???

Opet vredjanje kao uvod
Bas me interesuje gde ces sa tvojim “mozgom “ koji je izgleda oslobodjen “predrasuda” da stignes
ne odgovars na pitanja nego zvaces isti pricu.
Kao da je pitanje da li je hriscastvo dobro ili nije
I kakve veze ima da li je lazno ili nije
Vidimo se u blistavoj buducnosti 35 i po veka

Pozdrav

jeli sinak
na koje pitanje iz tvog, inache veoma uvredljivog posta, samo ne ovako direktno rechenog, kao shto ja imam naviku
nisam odgovorio?

za 35... pa mozda tad i bude na marginama... mada sumnjam

a dal ce mo se sresti... pa sve je moguce.
ko zna gde ce nas Tochak sve odvesti...
mozda ja stignem do zabe, a ti postanesh Buda...

ko ga zna. ;)

@crow
Ma video sam, dečko izgleda nije svestan šta piše...opet je u nekom grču, a lepo sam mu tamo na ''književnosti'' rekao da se opusti...cccccc...neće da sluša...
E sad, ne slažem se sa tobom, jeste najgori od sve dece, pa nije pročitao sveto im pisanije a hoće da diskutuje...ovi drugi su bar pročitali...ili možda nisu?:shock: :arrow: :lol: :arrow: :wink:

Hm, a tamo su zbrisali! A ja se pitam što ih nema... Nego, pa što ne zoveš? Doduše, možda bi bili višak, ima vas tamo dovoljno, ali ako se ''nakote'' eto i nas u pomoć...:lol:

Nemoj da ste paranoicni, ja ne vredjam, niti tumacim kakvi ste vi, samo trazim pojasnjenje za vase tvrdnje

“trebalo je da se shiri NWO na evropu i bliski istok
pa su oni koji su ga stvarali
izmiksovali Horusa i Izis, Mitru, i josh milion slichnih verovanja

u Jedno
ali, za razliku od ostalih
sa glavnom majkom svih zaeba!!!”

Moje pitanje je bilo ko je to smislio, hrist, apostoli, neko treci?

a u drugom postu samo propovedas svoje vidjenje jevandjelja, (vec prezvakanao), nista lose ne ne mislim pod ovim. Cak veoma postujem tvoje vidjenje stvari.

Sakal misli da odgovorima tipa “Neki broj vojnika? Pa i nije baš određen ali sigurno prelazi hiljadarku”, moze da me ubedi da je hrist bio zelot .
Ili za vezu izmedju zilota i zelota “Postoje određene sličnosti ali nisu povezani.”
Sve biser za biserom, sto bi se reklo svaka mu je kao Njegoseva.
Ne zelim da se svadjam zato necu da vise postujem na istoriji.

Uzivajte

Hm...ybg. pa ko se svađa?
Da si pročitao Bibliju znao bi da su Đizaza 'apsile dve legije a u to vreme su legije brojale od 600 do 2.000 vojnika...znači, niko ne zna tačan broj ali on svakako prelazi hiljadarku pa ti sad malo razmisli što toliko Rimljana na jednog miroljubivog čiku i njegovih dvanaest sledbenika...
Na postavljeno pitanje si dobio odgovor i ako si hteo diskusiju trebao si da nastaviš ili sa pitanjima ili da izneseš svoje mišljenje pa da nastavimo...ovako, ybg. šta da ti kažem, sem, sretan put OOO Dimitrije...

Back