@sale@:
kao prvo - dobro sam
kao drugo - kad mi dosadi i ovaj nick promeniću ga - razonoda (valjda znaš šta je to)
treće - odakle tebi pravo da sudiš šta je glupo a šta je pametno (farisej)
četvrto - hvala na trudu, ali nisam to tražio.
Sinovac, dugo te nije bilo!
A primirio si se posle jednog mog komentara, u vezi sa tvojim pretposlednjim avatarom, pa sam se malo i uplašio, ne da ti se nešto posebno, na dao Svevišnji, desilo, već mi bi žao. Mi ćike brinemo o tvojoj generaciji svakojako i svekoliko.
Dakle, za prvo – drago mi je;
Za drugo – menjaj i razonodi se. Znam šta je razonoda, mada nemam mnogo vremena za to, jer dok ti i takvi kao što si ti – menjaju i razonode se, mi, čike, moramo malo i da zaradimo, ne biste li imali nešto da pojedete, u kafiću da popijete, da obučete i obujete, komp da vam nabavimo da biste imali čime da za*ebavate čike...
Za treće – ni jednom rečju nisam sudio o tome da li se ti glupiraš ili pametuješ; pominjao sam tvoja nebulozna tumačenja Biblije i opominjao te da se ne raspravljaš tonom koji ne priliči toj svetoj knjizi.
Jer, i ja sam vernik, pa sam se blagovremeno povukao iz rasprave, a krenuo sam kao i ti i ovaj sa tobom (što mu Golgota evoluirala u groblje na avataru). Posle veoma pažljivog čitanja komentara ljudi sa kojima se ti i dalje, neprimereno pravoslavnom verniku, sukobljavaš, ja sam se povukao jer sam shvatio da i oni imaju pravo na svoja životna opredeljenja i ubedjenja, pa i da ne veruju u ono u šta, npr. ja verujem.
I, sada je njihov i moj odnos čist i iskren, poštovanja vredan.
Mnogi od njih nisu shvatili da sam postao apostat, da sam odstupio od vere i verovanja. Naprotiv!
Ako misliš da je to što činim u raspravi sa tobom – farisejstvo, evo ti malo jači autoritet, koji ono što sam ja govorio tebi i ostalim biblijašima, kaže u mnogo oštrijoj formi nego što sam ja činio.
Episkop Vasilije Kačavenda:
”Religioznost po učenju naše Crkve mora da bude zdrava, nikako ne sme da bude isključivosti i fanatizma. Pravoslavna crkva se bori protiv bilo kakve isključivosti. Ima i u pravoslavlju ljudi koji su nastrojeni fanatizmom, ali to je lažna pobožnost, farisejstvo i, ako hocete, to je i bolest.
Vera u živoga Boga mora biti čista kao najčistiji izvor, snažna kao najbolji dragi kamen i u njoj ne sme biti nikakve isključivosti. Tu kod pojedinih nazovi vernika postoji problem tumačenja reci Božije.
Medjutim, treba znati da se u Crkvi tačno zna ko sluša reč Božju, a ko je tumači. Ne može svako biti propovednik. Svako može misionariti, ali svojim životom prethodno duhovno oformljen. Kao što rekoh, Crkvi je strana bilo kakva isključivost i fanatizam.”