Ateizam-ubedjenje?

Zavisi od situacije , ali uvek pokushavamo da krenemo dalje i ako je moguce da popravimo stvari.

nisam mislila na situacije u kojima ti nesto mozes da popravljas
mislim kad vam umre neko mnogo drag, pogine
kad se osetite bespomocno
razbolite....
kad nemate kontrolu nad dogadjajima

ljudi cesto u takvim situacijama okrecu bogu
jer smo kao mnogo jaki kad je sve super

a pitam jer nemam u okruzenju ateiste , sve neki bogobojazljivi,

razbolite....

Pa da, kada neko tebi drag umre ili dozivi nesrecu to nije nimalo prijatno. Ali ne vidim zasto da se okrenem bogu, bolje da se okrenem drugim dragim osobama i potrudim se da se to ne ponovi, ili ako se desi da znam da sam proveo vreme sa njima.
A kad se razbolim, psujem dok ne ozdravim:D

Одушевљавао сам се његовим мислима све док нисам прочитао његову биографију.

Ернест Милер Хемингвеј (енгл. Ernest Miller Hemingway,21.јул 1889.—02.јул 1961.) је био амерички писац и новинар.
.............извршио је самоубиство ловачком пушком 1961. године, завршивши као и његов отац 1928 године.

0,,715419_1,00.jpg

Ернест Хемингвеј и Фидел Кастро

Ja se i dalje odushevljavam , i gledajuci njegovu biografiju i pogled na svet , uopshte ga ne osudjujem , on je voleo zhivot , ali za zhivot nije smatrao starachku iznemoglost i bespomocnost .
P.S: Slika je zakon :ok:

Poslednja izmena:
razbolite....

Kada je neko meni drag umro , ma koliko se trudio da se to ne desi , prvo se isplachem , jer se chovek mora suochiti sa tugom , a ne bezhati , posle treba nastaviti zhivot , ali sa uspomenama na tu osobu jer je to chesto jedino shto ostane od te osobe.

A kada me obori bolest , trudim se da ozdravim .

Sve u svemu pokushavamo da ostvarimo kontrolu , makar i ne mogli da je ostvarimo.

A chesto se deshava da ljudi okrenu ledja veri posle nekog teshkog dogadjaja .

pitanje za ateiste
sta radite kad se jako sjebete u zivotu?
kad vam se desi tragedija
ili vam se nije desilo nista tako strasno do sada
Razum može da savlada i najveće tragedije.

Rešenja ne leže u mitologiji i molitvi, nego u racionalnom mišljenju i delanju.

Naravno, nije svako dovoljno jak da se sam uhvati u koštac sa životom. Zato postoje religije.

razbolite....

Ja kao ateista prihvatam smrt kao nesto prirodno.

Kada su umirale meni drage osobe ja sam tugovao ali sa merom,prihvatio sam to kao deo zivota.

Ne vidim gde je tu mesto bogu?

To sto ti ne vidis zivot bez boga ne znaci da on nije moguc.

A kada se razbolim odem lekaru.

Okretanje sujeverju u casu teskoce nije resenje.

Poslednja izmena:
razbolite....

Zar ti mislis da se ateistima dogadjaju samo lepe stvari?

A sto se tice okruzenja - nas narod kaze s kim si takav si,u mom okruzenju su vecina ateisti,ljudi uvek biraju sebi slicne prijatelje.:cool::)

opasni ovi ateisti:per:, ubedice me:mrgreen:

i nisam pisala o sebi jer mi se nije desilo hvala bogu nista strasno i tragicno do sad :hvala:

ali nesto razmisljam....:think:

Razmisljas zasto ateisti su ateisti?

Za mene je to slucaj - ne mogu svi da budu u pravu.

Ovde mislim na sve religije - u svetu postoje hiljade bogova,ne mogu svi da budu istiniti,ergo svi su produkt ljudskog uma i nista vise :D:cool:

Zar ti mislis da se ateistima dogadjaju samo lepe stvari?:
ne

A sto se tice okruzenja - nas narod kaze s kim si takav si,u mom okruzenju su vecina ateisti,ljudi uvek biraju sebi slicne prijatelje.:cool::)?:

ne bih se slozila.....ne biram prijatelje po verskoj pripadnosti:cool:

Razmisljas zasto ateisti su ateisti?
:

ma razmisljam ko je u pravu,
ja bih volela da sam veliki vernik, bilo bi mi lakse.....
samo sve nesto dovodim u pitanje
oprostite , trazim se:roll:

E moj Mito, da je istina to što govoriš, pop iz moje parohije ne bi vozio Škodu nego Ferarija.... :hahaha:

Istina je: sad je moderno biti vernik, ali glavešine iz SPC kukaju da nikad gore nije bilo... svi se kobajagi deklarišu kao vernici, a niko da napuni onaj poslužavnik...

Mozete se reci mnogo toga o licemerju mnogih "religioznih" ljudi, moze se govoriti o eksploataciji tokom istorije, ali ne mozete da kazete da je biti vernik IN. To je neistina, vecina mladih ljudi se sprdaju sa svim tim stvarima, smisljaju viceve itd. Mnogi ljudi se stide da kazu da su religiozni da ne bili smatrani za glupake. Probajte da prisustvujete casu veronauke u bilo kojoj skoli pa pogledajte koliki procenat ljudi bilo sta shvataju za ozbiljno od onoga sto im tamo kazu. Religija izumire kao refleksivna praksa, i siguran sam da se tu nista nece menjati...Ne dajem nikakav vrednosni sud o religiji samo kazem da me taj stav o "modernosti" religije pomalo iritira, a to se govori(takav bar utisak sticem) da bi se brze bolje izdvojili "inteligentni" ljudi od tamo neke "hipnotisane" gomile. Ako pripadas nekom ubedjenju(ateist si na primer), taj put si izabrao valjda da bi stigao do neke istine, a ne da bi se rugao drugima...

Mozete se reci mnogo toga o licemerju mnogih "religioznih" ljudi, moze se govoriti o eksploataciji tokom istorije, ali ne mozete da kazete da je biti vernik IN. To je neistina, vecina mladih ljudi se sprdaju sa svim tim stvarima, smisljaju viceve itd. Mnogi ljudi se stide da kazu da su religiozni da ne bili smatrani za glupake. Probajte da prisustvujete casu veronauke u bilo kojoj skoli pa pogledajte koliki procenat ljudi bilo sta shvataju za ozbiljno od onoga sto im tamo kazu. Religija izumire kao refleksivna praksa, i siguran sam da se tu nista nece menjati...Ne dajem nikakav vrednosni sud o religiji samo kazem da me taj stav o "modernosti" religije pomalo iritira, a to se govori(takav bar utisak sticem) da bi se brze bolje izdvojili "inteligentni" ljudi od tamo neke "hipnotisane" gomile. Ako pripadas nekom ubedjenju(ateist si na primer), taj put si izabrao valjda da bi stigao do neke istine, a ne da bi se rugao drugima...

Тако је. Ја бих пре рекао да је бити атеиста IN.

Тако је. Ја бих пре рекао да је бити атеиста IN.

Naravno da je IN to znači unutra (unutar pakla:sad2:)
A i naslov teme je dobar Ateizam-ubedjenje?
Ubeđenje ima koren u reči beda,uterati nekog u bedu=ubediti ga.
Oni koji Veruju u Gospoda našeg Isusa Hrista i svedoče njegovu reč su UVERENI u istinitost te reči i oni će biti OUT (izvan pakla) na Sudnji dan.:bye:

razbolite....

Bolje je biti bogobojažljiv nego mozgo ili telesno-bojažljiv ("farizeji", u bibliji, protestantni u hriscanstvu itd.), ali i logičnije i naučnije, mada ni to nije nešto naučno i logično, već je daleko od toga.

Evo tabele koja predstavlja moje viđenje "udaljenosti od ateizma" gde je dalje ono što ima veci indeks.

0 Ateizam (Sigmund Frojd, koji kaže da normalan + moralan (sto je jedno te isto) čovek nikad ne roni suze na sahranama i nema traume zbog toga, nenormalan (nemoralan) ima)
10 Hriscanstvo + neiskljucivanje slobode volje (naprimer, F. M. Dostojevski, koji kroz svoja dela i dalje daje inspiraciju ateistima, i čini da zbog "Brace karamazovi" i dan danas mnogi prelaze u ateizam, i ako je i sam bio hrišćanin (mada postoje dokazi da pred kraj života i nije...))
90 Verovanje u to da je duša samo odraz rada mozga, da ona i ne postoji bez kao odslikavanje toga, ali da je mozak odredjuje (a ne obratno), ... da nema slobode volje čovek (Protestantizam, redukcionizam (drugo ime za to), verovanje u sudbinu itd. Martin Luter, Ignjacije Lajola, Frans Jozef Gal itd.)

Sto je vise verovanje nihilističko, tj. što se veruje u "tvrdje lance i vise lanaca" to je verovanje udaljenije od ateizma...

Zapravo, hrišćanstvo je čak logičnije od verovanja u to kako mozak, DNK itd determinisu dušu... bliže je "postojećim znanjima u nauci", mada je i ono od njih jako daleko. Hrišćanin ipak ima više "dokaza" nego redukcionista... za svoje verovanje. Danas, medjutim, mnogi protestanti (napr. Ristob, kao "slucaj za primer") misle da su hriscani, kao sto i (skoro) svi "ateisti" ovde ne vide da su u stvari protestanti.

Poslednja izmena:
Ni sama svest nema adaptivnu (onu koja se ogleda u prilagođavanju sredini) ulogu. Pokretači čovekovog ponašanja mogu biti i nesvesni. Zapravo, da je reč o programiranosti, celokupno postojanje svesti nebi imalo ama baš nikakvoga smisla, jer program bi se obavljao bili mi svesni toga ili ne.

Interesantno je da neko veruje kako će biti izgrađeni neki takvi napitci koji brišu religioznost... jer, nauka do sada nije uspela da napravi niti jedan jedini napitak koji uopšte može da menja čovekove osobine, ali nije čak ni za droge dokazano da one menjaju osobine, mada neki veruju da one to rade kratkotrajno... što opet nije istina.

Verovanje u to da će se to izmisliti nije ništa "naučnije" od verovanja u Boga.

Nisi u pravu jer verovanje u Boga nema nikakvu osnovu, a verovanje u naučna dostignuća ima jaku "zaleđinu", u vidu fenomenalnih otkrića mađu kojima su mnoga koja su oduzimala po neku Božiju "moć".
A što se tiče, konkretno, ovog napitka, tu jesam požurio, ali polako, i sam vidiš da stvari dolaze na svoje mesto.:D

Nisi u pravu jer verovanje u Boga nema nikakvu osnovu, a verovanje u naučna dostignuća ima jaku "zaleđinu", u vidu fenomenalnih otkrića mađu kojima su mnoga koja su oduzimala po neku Božiju "moć".
A što se tiče, konkretno, ovog napitka, tu jesam požurio, ali polako, i sam vidiš da stvari dolaze na svoje mesto.:D

pa ti mozes i "centar za Srpstvo" u mozgu na isti taj fMRI naci - koji radi kada se gleda srpska zastava, razmisla o "radikalnim poduhvatima" i misli o tome kako je sada vojvodi u Hagu -, verovatno ce i tada neki centri u nekim reznjevima ili reznju jace raditi od ostalih, ili se "paliti" ili "gasiti" na to... medjutim, znaci li to da je srpstvo programirano u mozak i da se moze isprati?

Oces li ga zvati "Srpska tacka"?

fMRI je mnogo dobra masina koja detektuje sve i svasta, jos kad se ima EEG pa se ukljuci elektroda na specificni neuron... ili PET pa se radioaktivni implankt jos i prati... divota. Ali znanja u neurologiji uopste nisu velika, cak su skromnija (i to 'neocekivano skromnija') od nada koje su polagane u te masine. Istim postupkom kojim je taj naucnik (ustvari jedan drugi) koga cenis nasao "Bozanski centar" i istom argumentacijom kojom se zalaze za njega - moze se (uz jednaku metodolosku "strogost") naci i Srpski centar, itd... pa ti sad vidi koliko je to "naucno".

Ako neznas o neurologiji ni osnove, onda verovatno ne treba ni da se "Hvatas" za clanke iz novina... a kada bi ti uzeo pravi "naucni rad" (od nekog naucnika) a ne "interviju u vezi rada u kome se pominju samo ""rezultati"" i tumacenje izvodjaca" ... onda bi ti shvatio da to uopste nebi mogao ni da citas, svaka druga rec bi ti bila nejasna. Protiv toga sam da neupuceni ljudi "hvataju" intervijue i clanke o nalazima.... i onda zasipaju teme svojim maksimalno laickim divljenjem, koje je utoliko vise laicko ukoliko mu laik koji je svestan da je to pridaje vecu vaznost itd. i svojim laickim ocekivanjima da strucnjaci... i slicne pateticne stvari, ravne teistickim ocekivanjem da Bog/pop... i nista boljim!

To je moj komentar na taj "nalaz".

Poslednja izmena:
razbolite....

Pročitaj knjigu "Zapis duše" od Ljiljane Habljanović Đurović. Videćeš u njoj velike patnje posle gubitka najmilijih i osobe koja je potpuno posvećena Bogu, ako je roman pisan na osnovu nekih istorijskih podataka, ili ako su osećanja heroine romana piščeva fikcija, onda je to projekcija piščevih osećanja, koja je pokazala da je vernik.
Dakle pribegao Bogu ili ne, patnja za najmilijima u slučaju tragedije ostaje.
Pitanje je sada ko lakše podnosi patnju. Možda vernici, jer u pomenutom romanu heroina posle smrti mlađeg sina ovako razmišlja: "Možda ga je Bog smrću lišio većih patnji". Ovo jeste neizrecivo samozavaravanje, ali je možda i "ventil".
Srećom, svi ljudi u prošlosti nisu ovako prilazili smrti, već su sa velikim uspehom tražili uzroke bolesti daleko od Boga.

Precesto puta u nauci (pogotovo u vezi psihe i u vezi nerava) (i to znaju ljudi koji se intenzivnije bave istom od stnc-a) je "sve izgledalo kao da je sklopljeno" mnogim ljudima, a tek laicima koji citaju samo "rezultate" ali ne i eksperimente itd...., medjutim, uvek je na kraju ispadalo da su to bile samo 'konstrukcije' osnovane na predrasudama i losoj metodologiji itd. i da ih treba u stvari srusiti momentalno... cak i ako se do njih dolazilo po 30 godina... i ako je "vecina" verovala u to po 40 i vise itd.

Poslednja izmena od moderatora:
pa ti mozes i "centar za Srpstvo" u mozgu na isti taj fMRI naci - koji radi kada se gleda srpska zastava, razmisla o "radikalnim poduhvatima" i misli o tome kako je sada vojvodi u Hagu -, verovatno ce i tada neki centri u nekim reznjevima ili reznju jace raditi od ostalih, ili se "paliti" ili "gasiti" na to... medjutim, znaci li to da je srpstvo programirano u mozak i da se moze isprati?

Oces li ga zvati "Srpska tacka"?

fMRI je mnogo dobra masina koja detektuje sve i svasta, jos kad se ima EEG pa se ukljuci elektroda na specificni neuron... ili PET pa se radioaktivni implankt jos i prati... divota. Ali znanja u neurologiji uopste nisu velika, cak su skromnija (i to 'neocekivano skromnija') od nada koje su polagane u te masine. Istim postupkom kojim je taj naucnik (ustvari jedan drugi) koga cenis nasao "Bozanski centar" i istom argumentacijom kojom se zalaze za njega - moze se (uz jednaku metodolosku "strogost") naci i Srpski centar, itd... pa ti sad vidi koliko je to "naucno".

Ako neznas o neurologiji ni osnove, onda verovatno ne treba ni da se "Hvatas" za clanke iz novina... a kada bi ti uzeo pravi "naucni rad" (od nekog naucnika) a ne "interviju u vezi rada u kome se pominju samo ""rezultati"" i tumacenje izvodjaca" ... onda bi ti shvatio da to uopste nebi mogao ni da citas, svaka druga rec bi ti bila nejasna. Protiv toga sam da neupuceni ljudi "hvataju" intervijue i clanke o nalazima.... i onda zasipaju teme svojim maksimalno laickim divljenjem, koje je utoliko vise laicko ukoliko mu laik koji je svestan da je to pridaje vecu vaznost itd. i svojim laickim ocekivanjima da strucnjaci... i slicne pateticne stvari, ravne teistickim ocekivanjem da Bog/pop... i nista boljim!

To je moj komentar na taj "nalaz".

Slažem se sa tobom, apsolutno, u vezi sa ovim centrima.No, ti nisi dugo na Forumu i nisi uvideo da ja nikada nisam negirao postojanje Boga, već sam uvek tvrdio da Bog ne postoji izvan vernika. Moja tvrdnja je da je Bog umišljen, a ovo su prvi koraci, da je otkriven centar za religiju (što svakakako nije ništa spektakularno), ali ja u predviđanjima idem malkice dalje tvrdeći da će se otkriti da je to ustvari sve proces koji se odigrava u tom centru, i da nema nikakve veze sa objektivnim postojanjem Boga. Moja predviđanja se temelje na ovoj izjavi koju sam ti Cipy/Paste-ovao iz članka:
"Profesor Grafman, koji je i sam vjernik, kaže kako njegova studija pokazuje da je mozak u svojoj biti osjetljiv na vjerovanje u gotovo sve ako za vjerovanje postoji temelj. Međutim, kada postoji neki misterij ista mašinerija mozga oblikuje vjerska uvjerenja.

- Kada je naše znanje o svijetu nepotpuno mozak nam nudi priliku da vjerujemo u Boga. Kada nemamo znanstveno objašnjenje nečega skloni smo osloniti se na natprirodna objašnjenja
– zaključio je."

Frontalni rezanj je taj u kome je taj centar "bez koga je to nemoguce" je li? A sta ako ti kazem da je ljudima frontalni rezanj odstranjivan... i da su mogli verovati u Boga? Onda ces se i ti i osali obavezno uhvatiti za to da je "neki drugi centar preuzeo funkciju tog kad je odstranjeno", sto uopste i ne mozes da dokazes za taj slucaj....

Back