nisam mislila na situacije u kojima ti nesto mozes da popravljas
mislim kad vam umre neko mnogo drag, pogine
kad se osetite bespomocno
razbolite....
kad nemate kontrolu nad dogadjajima
ljudi cesto u takvim situacijama okrecu bogu
jer smo kao mnogo jaki kad je sve super
a pitam jer nemam u okruzenju ateiste , sve neki bogobojazljivi,
Bolje je biti bogobojažljiv nego mozgo ili telesno-bojažljiv ("farizeji", u bibliji, protestantni u hriscanstvu itd.), ali i logičnije i naučnije, mada ni to nije nešto naučno i logično, već je daleko od toga.
Evo tabele koja predstavlja moje viđenje "udaljenosti od ateizma" gde je dalje ono što ima veci indeks.
0 Ateizam (Sigmund Frojd,
koji kaže da normalan + moralan (sto je jedno te isto) čovek nikad ne roni suze na sahranama i nema traume zbog toga, nenormalan (nemoralan) ima)
10 Hriscanstvo + neiskljucivanje slobode volje (naprimer, F. M. Dostojevski, koji kroz svoja dela i dalje daje inspiraciju ateistima, i čini da zbog "Brace karamazovi" i dan danas mnogi prelaze u ateizam, i ako je i sam bio hrišćanin (mada postoje dokazi da pred kraj života i nije...))
90 Verovanje u to da je duša samo odraz rada mozga, da ona i ne postoji bez kao odslikavanje toga, ali da je mozak odredjuje (a ne obratno), ... da nema slobode volje čovek (Protestantizam, redukcionizam (drugo ime za to), verovanje u sudbinu itd. Martin Luter, Ignjacije Lajola, Frans Jozef Gal itd.)
Sto je vise verovanje nihilističko, tj. što se veruje u "tvrdje lance i vise lanaca" to je verovanje udaljenije od ateizma...
Zapravo, hrišćanstvo je čak logičnije od verovanja u to kako mozak, DNK itd determinisu dušu... bliže je "postojećim znanjima u nauci", mada je i ono od njih jako daleko. Hrišćanin ipak ima više "dokaza" nego redukcionista... za svoje verovanje. Danas, medjutim, mnogi protestanti (napr. Ristob, kao "slucaj za primer") misle da su hriscani, kao sto i (skoro) svi "ateisti" ovde ne vide da su u stvari protestanti.