Ateizam-ubedjenje?

O ristob pa zar ne znaš da je se ta tvoja "istina" o dobru i zlu menjala kroz istoriju, na samo u zavisnosti od vremena nego i različitih kultura u istom vremenu.
Evo ti nekih tvojih "univerzalnih istina": žrtvovanje, ropstvo, spaljivanje veštica.....Jesu li to u prošlosti bila dobra dela ili zla dela, do kojih je iskonski čovek došao?

Postoji univerzalno dobro i univerzalno zlo. Bog je ljubav i sve sto se desavalo desavalo se sa razlogom.

Ne nisam je analizirao, već sam samo pokušao da vidim ono što je Mita video. Video je Zemlju, možda, a nije ni čudo da u XIV veku crkveni slikari ne nacrtaju okruglu Zemlju. No ono nebo, prizaćeš baš je apstraktno:D, ako je nebo.
Dakle ima onoga: što je babi milo to joj se i snilo.:D

опиши ову слику

b-081007.jpg

Ne nisam je analizirao, već sam samo pokušao da vidim ono što je Mita video. Video je Zemlju, možda, a nije ni čudo da u XIV veku crkveni slikari ne nacrtaju okruglu Zemlju. No ono nebo, prizaćeš baš je apstraktno:D, ako je nebo.

pa i meni ona prva slika izgleda kao proterivanje satane sa neba...jel mi to imamo kolektivne halucinacije?sto,sta ti vidis?

Poslednja izmena:
"Naucne" istine se nisu menjale tokom vremena? Ili hoces da kazes da su se menjale manje nego ove iz umetnosti i religije neke i kulture? U tom slucaju pricas teske gluposti... "Naucinici" su menjali svoje stavove cesce nego ijedan vernik... cas se tvrdilo da je naucno dokazano da je OVAKO, a cas da je SUPROTNO... itd.
Ne znam kome si ovo napisao. Ako si meni evo:
Prvo: veličina nauke i jeste u tome što je u stanju da prizna i ispravi greške, ili ograniči važnost nekih ranijih teorija, usaglašavajući je sa novim otkrićima.
Drugo: loša strana vernika je što uopšte ne menjaju svoje stavove. Zato i imamo ove silne rasprave ovde. Kamo sreće da vernici promene neke velike "istine" od pre 2000 godina.
Jedan vernik je na jednoj temi ispričao kako je prisustvovao porođaju i video muku i krv, ali njegovo saznanje da je devica rodila, je živa istina. Zar ti ovo nije smešno?
(Da ne pominjem istinu da je još tridesetak raznoraznih bogova rodila devica pre Isusa).
Misliš li da taj vernik nije "zreo" da shvati da je porođaj device izmišljen da bi se, pretpostavljam, istakla čistota Boga, i da promeni svoje mišljenja, nego se i dalje bruka tvrdeći da je Isusa rodila devica i tačka.
I nemoj ovako da se paušalno razbacuješ sa tvrdnjom :"cas se tvrdilo da je naucno dokazano da je OVAKO, a cas da je SUPROTNO... itd". Navedi primere egzaktnih nauka gde je to bilo "OVAKO" pa "SUPROTNO". Probaj, probaj.
I ako budeš odgovarao na ovaj moj post pazi da i ti ne "pričaš gluposti", kao ja.:D

опиши ову слику

b-081007.jpg

Zašto ja, pa Mita je stručnjak za opisivanje slika.:D
Ali sale, dragi sale, ova slika je tipičan primer iluzije. A iluzije o Bogu su vaše a ne moje.:D
Dakle ti treba da pogledaš ovu sliku i na osnovu nje da shvatiš da ti sopstveni mozak servira i neke iluzije o Bogu, baš kao što ti u ovom slučaju servira iluziju o čudnom rasporedu kockica.

Ne znam kome si ovo napisao. Ako si meni evo:
Prvo: veličina nauke i jeste u tome što je u stanju da prizna i ispravi greške, ili ograniči važnost nekih ranijih teorija, usaglašavajući je sa novim otkrićima.
Drugo: loša strana vernika je što uopšte ne menjaju svoje stavove. Zato i imamo ove silne rasprave ovde. Kamo sreće da vernici promene neke velike "istine" od pre 2000 godina.
Jedan vernik je na jednoj temi ispričao kako je prisustvovao porođaju i video muku i krv, ali njegovo saznanje da je devica rodila, je živa istina. Zar ti ovo nije smešno?
(Da ne pominjem istinu da je još tridesetak raznoraznih bogova rodila devica pre Isusa).
Misliš li da taj vernik nije "zreo" da shvati da je porođaj device izmišljen da bi se, pretpostavljam, istakla čistota Boga, i da promeni svoje mišljenja, nego se i dalje bruka tvrdeći da je Isusa rodila devica i tačka.
I nemoj ovako da se paušalno razbacuješ sa tvrdnjom :"cas se tvrdilo da je naucno dokazano da je OVAKO, a cas da je SUPROTNO... itd". Navedi primere egzaktnih nauka gde je to bilo "OVAKO" pa "SUPROTNO". Probaj, probaj.
I ako budeš odgovarao na ovaj moj post pazi da i ti ne "pričaš gluposti", kao ja.:D

pa znas sta je cudno tu?ti iako nisi naucnik ovde si se nasao pozvanim da "branis" istu iako je niko i ne napada....i zelis da vernici promene(?!?) svoje verovanje iako nisi ni vernik...a kad Crkva ustane i kaze da je protiv ovakvih zakona sto su danas(koliko cujem na kratko) odbijeni onda sigurno to smatras(ako smatras) mesanjem Crkve u nesto sto je se ne tice?sto se tice tih "istina" koje neko tvrdi,a ti verujes,od pre "zilion vekova" zapitaj se ko je tu naivan....pogotovo kad dolaze od nekoga ko se ne potpisuje ispod toga sto tvrdi....a ne znas ni dal taj neko zna sta je juce doruckovao....

Ako se neka (do tada oznacavana kao) naucna istina promeni, to onda znaci da ti koji su je promenili misle da to i nije bila istina, ali i da tu nije bilo naucnosti, vec predrasude ili cega drugog nenaucnog... nemoguce je biti naucan a proglasavati bilo koje netacnosti za istine.

Nauka ne moze ispraviti svoje zablude, jer ih ona i nema. Ljudi koji sebe nazivaju naucnicima mogu... ali neko ko je 100% naucan uvek bio i jeste sad 100%, 100% i nece imati zablude i predrasude, pa tako ni nece imati nista da "izmenjuje" ili "suzava okvir primene" nekoj teoriji. U suprotnom, ako ih ima, to znaci da tad kad (dok, i pre nego sto...) ih je imao nije bio 100% naucan.

Jednostavno, velicina nauke nije u gresenju pa ponovnom ispravljanju, jer nauka ne gresi... velicina nauke je u tome sto uopste i ne moze napraviti greske ni predrasude ni zablude. Naravno, nije nauka sve sto na Discovery kazu da je, a nije nauka ni sve sto ljudi nazivaju time...

Poslednja izmena:

Ти по обичају ама баш ништа не разумеш...:cool: мораш све аспекте да сагледаш, ја разумем да покушаваш да одбраниш своје ставове али при томе је испод нивоа да се понашаш као неки глупи фудбалски навијач на утакмици...

Covek je stvoren po Bozijem obliku. Sve sto postoji i sto je ikada postojalo na ovom svetu delo je Bozije. Cak su i naucna dostignuca dar Boziji, koje nam je Bog davao preko ucenih ljudi vremenom, korak po korak.

Тачно, Минета! :ok:
Сва научна знања и сазнања су део БОЖИЈЕ ПРОМИСЛИ а не људске умишљености у сопствену величину... јер када знање постане гордост онда оно више није знање...

Covek je stvoren po Bozijem obliku. Sve sto postoji i sto je ikada postojalo na ovom svetu delo je Bozije. Cak su i naucna dostignuca dar Boziji, koje nam je Bog davao preko ucenih ljudi vremenom, korak po korak.

Kad odrastes shvatices da je Bog (kao nesto u sta verujes, ili samo kao nesto sto zamisljas svestan da samo to radis) u stvari suprotno od Covek, ni malcice isto...

esher3.jpg

Ovo je delo poznatog graficara koji je rukom umeo da stvori iluziju.............
Sta onda reci mogu uraditi???

Izvini, ali moram da zamerim: 99% zenskih osoba na krstarica.com forumu se ponasa isto ovako: u smislu: Aj da se izrazavam kao napuderisana voditeljka neke TV emisije... mislim, alo, ljudi, "DELO", "UMETNIKA" "STA RECI?!" ITD.... daj sklanjajte mi te voodooteljka-marica fazone!

Kad odrastes shvatices da je Bog (kao nesto u sta verujes, ili samo kao nesto sto zamisljas svestan da samo to radis) u stvari suprotno od Covek, ni malcice isto...

To je opet tvoje vidjenje Boga.
Mogla bih i ja tebi da odgovorim da ces i ti kada odrastes shvatiti ko je Bog, ali to bi bila gordost, zbog cega ne zelim da ulazim u dalju raspravu sa tobom sto se tice toga.

A primeri sa iluzijama su prekrasni, samo, nije mi bas najjasnije sta pokusavate sa tim, odnosno: (sta bi tu trebalo da je iluzija)?

Da, kockice nebi mogle da stoje tako. To vidim. Onda, kockice samo deluju kao da su 3D a u stvari nisu... ali mozda i jeste neki 3D trougao tako nacrtan... nezna se jasno. Ali, sta je zaboga tu iluzija?

Iluzije, to su vam druge stvari... a ovo se cak ni ne naziva "iluzijama"

Recimo, iluzija je L-M... secam se samo inicijala, iluzija sa 2 linije, jednako su duge a jedna se uvek cini kraca, ali opala mileva, nadjeno je da taj "trip" (to "iluzionisanje od te iluzije") nije nesto specificno za mozak ili covekovu psihu ili opazanje uopste, vec da to ima veze sa super-egom osobe... naime, ljudi van Evrope Rusije i Amerike te 2 linije vide kao jednako duge, iako one u stvari i jesu jednako duge...

Ne postoje "urodjene iluzije", ali posle L-M pokusaja, koji je propao kada se nasao podatak da ta iluzija nije neko olicenje psihe ili tog dela psihe inace, jer je nemaju cak ni svi Evropljani kojima je vizuelni kortekst i oko i sve skroz ok, - posle L-M pokusaja dosao je pokusaj da se kaze kako je djavolji trozubac navodno neka iluzija koju niko zivi i ne ume nacrtati cak ni dok je gleda, iako je djavolje jednostavna.

Naravno, i taj pokusaj je propao, jer osim sto i nju bez problema crtaju Afrikanci i Azijanci, crta je i veliki procenat jugoslovena, tako da je ta iluzija vise karakteristika ljudi u Americi danas, nego psihe covecije uopste... tj. nije nadjena jos uvek cak ni jedna "NEMINOVNO JE IMA SVAKO - ILUZIJA".

Poslednja izmena:
"Opticke varke" su nesto sasvim sasvim ... opticko. Kad se prica o iluzijama ne radi se na nivou cula, ili (jos nizem od cula) fizickom (optika je deo fizike, neupuceni gospodine). To je u domenu optike, gde se moze pricati samo o indeksu prelamanja ocne vodice iza sociva i na jos jednom mestu, kao i brzini promene oblika sociva... i indeksu prelamanja staklenastog tela, kao i o tome da zrak mora da da bi dosao do stapica i cepica prodje kroz neke aksone ponekiput..

Poslednja izmena:
Izvini, ali moram da zamerim: 99% zenskih osoba na krstarica.com forumu se ponasa isto ovako: u smislu: Aj da se izrazavam kao napuderisana voditeljka neke TV emisije... mislim, alo, ljudi, "DELO", "UMETNIKA" "STA RECI?!" ITD.... daj sklanjajte mi te voodooteljka-marica fazone!

Moze ona da skloni sliku, ali ne moze da skloni ono sto je u glavama vernika, mislim nije bog.:mrgreen: :hahaha:

Pretpostavljam da u onaj 1% spadaju moderatorke, koje s' obzirom na funkciju ne smes vredjati.
:cao:

edit fin ti je nik posebno zamene za slovo "a"

Back