Ateizam-ubedjenje?

Moze se desiti da osoba koja ima,"vizuelno i audio bljeskove ili fantazije ili vizije" bude od strane laika proglasena shizoidnom, ali dobar psihijatar ce vrlo brzo napraviti jasnu distinkciju o cemu se radi: duhovnim dozivljavanjima ili shizoidnim halucinacijama.
Sta se desi kad se oboje pocnu javljati u istoj osobi - a desava se?praksa je da u tom slucaju sa osobom prvo jedno vrijeme radi tzv. "duhovni savjetnik" koji im pomaze da naprave distinkciju izmedju "pozitivnih"(tj. duhovnih) i "negativnih" (tj. shizoidnih) dozivljavanja, onda se prelazi na lecenje i resavanje shizoidnih sa nastojanjem da se ne unisti i ono duhovno.
Sad da predjem na konkretno pitanje povezanosti epilepsije i duhovnih dozivljaja.
Jako je tesko dokazati da osobe sa epilepsijom imaju ista povecan procenat duhovnih dozivljaja od generalne populacije bas iz razloga jer je tesko razgraniciti u njihovom slucaju da li se radilo oduhovnom dozivljaju ili halucinaciji izazvanoj bolesti. U istrazivanju - veci je broj prijavljenih slucajeva medju osobama sa epilepsijom ali, ponovo naglasavam, jako je tesko dokazati.
To receno ne mogu da ne pomenem istrazivanje u kome je grupa studenata dosla do zakljucka o povezanosti u suprotnom pravcu - tj. o povecanom broju epileptickih epizoda (ali ne dijagnozirane epilepsije) kod osoba koje su se izjasnjavale kao duhovne (po modelu "pet-dimenzinalni model duhovnosti"). Naravno - studija je samo jedna a da bi bila naucno prihvacena mora biti replicirana sa vecim brojem ispitanika (oni su radili samo sa ~300), i pokazati iste rezultate. Ali ja sam uvijek misljenja da "gdje dima ima i vatra postoji"

Не бих се уопште сложио са тим тзв."научним испитивањем" јер је више него очигледно да је оно учињено или наручено СА УНАПРЕД ОДРЕЂЕНИМ ЦИЉЕМ... што је поприлично одвратно када је у питању човекова психа као најмање истражена у науци.

Поготово што скоро по правилу сваки велики научник или проналазач ПРЕ СВЕГА ИМА ВИЗИЈУ ... тј. како би ти рекла ХАЛУЦИНАЦИЈУ...

To sto sam napisala nije plod moje maste i cilja,vec rezultat naucnih istrazivanja

Ма какво "научно истраживање" - сама си навела да је у ствари у питању вежба студената само ниси навела са ког факса, још ако је са психологије, могу мислити колико је "научно"......:roll::roll::roll:

To receno ne mogu da ne pomenem istrazivanje u kome je grupa studenata dosla do zakljucka o povezanosti u suprotnom pravcu - tj. o povecanom broju epileptickih epizoda (ali ne dijagnozirane epilepsije) kod osoba koje su se izjasnjavale kao duhovne (po modelu "pet-dimenzinalni model duhovnosti").

Ма какво "научно истраживање" - сама си навела да је у ствари у питању вежба студената само ниси навела са ког факса, још ако је са психологије, могу мислити колико је "научно"......:roll::roll::roll:
I meni to istraživanje deluje sumnjivo... video sam studenta psihologije koji je radio "naučnu" potvrdu astrologije... mo'š misliti.

U vreme pojave prvih civilizacija pustinje jos uvek nije bilo... Celo Sredozemlje je bilo pod gustim kedrovim sumama... A onda je dosao covek...

I nije bio pejotl, vec akacije i kanabis. Ono prvo je Egipatska mitologija asocirala sa osobinama drveta zivota, i korisceno je u religiozne svrhe. Ono drugo je bilo, izmedju ostalog, i sastojak ulja za pomazanje...
BAGREM

Drugi nazivi: akacija, akac, akacija, bagra, bagrema, bagren, bela bagrena, beli bagrem, belo drvo, belo cvece, bijela bagrena, bijela draca, bijela kapinika, gospodinov trn, egiptonska tmina, kralj, kraljevo drvo, kra-tjegac, kruncica, morska draca, nerod, robinija, signojka, stambolska dra­ca, hacija.

Opis biljke: Bagrem je poreklom iz Kanade. Kod nas se mnogo gaji. Drvo je visoko oko 20 m. Cveta u maju. U narodu se upotrebljava cvet, rede list (Robiniae pseudacaciae flos et folium). Cvet treba brati neposredno pre otvaranja, a list još dok je mlad , Bagrem - akacija je stablo koje naraste do 25 m visine preneseno je pocetkom 17. vekaiz Severne Amerike u Evropu. Beli mirišljavi cvetovi koji rastu u grozdovima izlucuju puno nektara, ukusni su sveži, a specijalitet prženi prethodno uvaljeni u testo za palacinke. Plod bagrema je plosnata do 11 cm duga mahuna sa 4-10 semenki bubrežasta oblika. Narodna medicina preporucuje i caj od osušenih cvetova, koji uz to što je ukusan, deluje lekovito kod prehlade i kašlja. U svežim mahunama i u semenkama ima mnogo belancevina, ugljikohidrata i masnoce. Mahune se mogu sušenjem konzervirati i upotrebljavati kao povrce. Kuvano semenje bagrema može da zameni pasulj, a prženo da posluži kao zamena za kafu. (http://www.herbateka.eu/bagrem)

Džaba ti je Mito ovo frljanje procentima, i ovako žestoko opiranje neminovnim naučnim otkrićima. Za nekoliko (desetina) godina, ti ćeš da pročitaš koja je supstanca blokirala tvoje racionalno mišljenje:D. Možda će ti ponuditi i tabletu koja će da eliminiše tu supstancu i evo tebe među pravomislene:D.
A evo ti malo dokaza da se istorija ponavlja:D
“ Postoji priča o novom astronomu koji želi da dokaze da Zemlja ne miruje, vec da kruži, baš kao kada bi neko ko se kreće u kočijama ili brodom, zakljucio da on stoji u mestu dok se zemlja I drveće kreću I pomeraju… Ova neznalica zeli da obrne astronomiju naglavacke”.
"Luter je nazvao Kopernika “ ludom koja dela protiv Svetog pisma” ali je Retikus delio Kopernikovo neoborivo misljenje da put ka istini lezi u nauci pre nego u Bibliji."
Znaš li ti pre koliko vekova je ovaj pametan čovek ovo zaključio?
Pa, Mita samo hoće da skrene pažnju kako potonja naučna otkrića, na skoro svim poljima, a posebno psihe, odnosno na polju mozga, upravo potvrđjuju stvorenost živih bića od strane inteligentnog Tvorca, time što je Tvorac unaprijed osmislio kompletno funkcionisanje čovjeka kao živog organizma i uspostavio preciznu korelaciju fizike-hemije u svim čovjekovim organima. Nauka trenuto otkriva uzročnost čovjekovog ponašanja (u svim segmentima života) od tih fizičko-hemijskih korelacija, a jedan od sledećih koraka biće joj da utvrdi kako se sve to nije slučajno i samo od sebe sklopilo, nego je djelo inteligentne kreacije.

P.S. Bog je takoođe unaprijed osmislio evoluciju.

I meni to istraživanje deluje sumnjivo... video sam studenta psihologije koji je radio "naučnu" potvrdu astrologije... mo'š misliti.
Svako kome ovakva istina ne odgovara,ima pravo da veruju u nesto sto mu vise odgovara.
Ja ipak vise verujem u nauku,nego u pisanjie coveka koji nije imao predstavu da ce nauke i biti,a pripisuju mu se karakteristike proroka i vizionara:)

Pa, Mita samo hoće da skrene pažnju kako potonja naučna otkrića, na skoro svim poljima, a posebno psihe, odnosno na polju mozga, upravo potvrđjuju stvorenost živih bića od strane inteligentnog Tvorca, time što je Tvorac unaprijed osmislio kompletno funkcionisanje čovjeka kao živog organizma i uspostavio preciznu korelaciju fizike-hemije u svim čovjekovim organima. Nauka trenuto otkriva uzročnost čovjekovog ponašanja (u svim segmentima života) od tih fizičko-hemijskih korelacija, a jedan od sledećih koraka biće joj da utvrdi kako se sve to nije slučajno i samo od sebe sklopilo, nego je djelo inteligentne kreacije.

Ето, како верник добро размишља...:klap:

Zbog slovnih grešaka nisam baš siguran da sam razumeo. Da li si mislio da je od iskona čovek došao do neverovatnih i neprevaziđenih istina o životu? Ako sam ovo dobro "preveo" onda mi, molim te odgovori:
-kada to od "iskona", biblijskog ili naučnog?
-koje su to neprevaziđene istine o životu? Nabroj mi ih, ili samo one koje znaš.
-koji ti je izvor saznanja da su ljudi od iskona došli do neprevaziđenih istina o životu?
Ispravio sam slovne greške, a dobro si me razumio. I evo odgovora po tačkama:

- Od kad je postao čovjek; i prije Biblije i prije nauke.
- Istine koje su znali mudri (prosvetljeni) ljudi bilo kad u istoriji, istine na kojima počiva život, istine o dobru i zlu...
- Mitološki spisi, verski spisi, umjetnička literatura, naučna literatura...

Poslednja izmena:
Због Апокалипсе......:cool:
Ma ja bih to efikasnije rešio, teško da će nam komarci i virus prehlade doći glave. Al' da su dosadni - dosadni su za medalju. :)

Mene više plaši ovo Sunce koje se hladi, i koje će za par milijardi godina --- PUF!
Ja ipak vise verujem u nauku,nego u pisanjie coveka koji nije imao predstavu da ce nauke i biti,a pripisuju mu se karakteristike proroka i vizionara:)
I ja jedino verujem u naučni metod saznanja, nasuprot prorocima i vidovnjacima. Mada i tu treba biti sposoban da odvojiš žito od kukolja, ima dosta primera šarlatanstva u nauci. Što slučajnog, što namernog...

Hajde za majmune i razumem, ali zašto li je stvorio viruse i komarce, to mi nekako izmiče... :whistling:
Svaki živi organizam na Zemlji (pa i virus) ima svoje mesto i zadatak u bio sistemu Zemlje i svaki taj organizam besprekorno obavlja ulogu za koju je stvoren, pa je zato i neophodan. Dokaz: nemogućnost čovjeka da iskorjeni ljekovima viruse i bacile, kao uzročnike bolesti i isto tako pesticidima i drugim otrovima razne štetočine. Biološka ravnoteža ne može se narušiti bez opasnosti po cio životni sistem.

A evolucija kaze da imamo zajednickog pretka sa majmunima, sto bi otprilike znacilo da imamo zajednickog pretka sa majmunima i da nismo stvoreni ovakvi kakvi smo danas.:D

Ako je coveku od boga dato da razvija intelekt izmedju ostalog na polju nauke,zasto se onda od strane vernika ista ne prihvata???

По милиЈонити пут: СПЦ ПРИХВАТА СВЕ НАУЧНО ДОКАЗАНЕ ИСТИНЕ - СПЦ не прихвата и одбацује било какво политикантство или вођење атеистичке кампање у оквиру науке ЈЕР НАУЦИ, БАР ДО САДА, НИКАДА НИЈЕ БИЛА СВРХА ДА НЕГИРА БОЖИЈЕ ПОСТОЈАЊЕ.

Svaki živi organizam na Zemlji (pa i virus) ima svoje mesto i zadatak u bio sistemu Zemlje i svaki taj organizam besprekorno obavlja ulogu za koju je stvoren, pa je zato i neophodan. Dokaz: nemogućnost čovjeka da iskorjeni ljekovima viruse i bacile, kao uzročnike bolesti i isto tako pesticidima i drugim otrovima razne štetočine. Biološka ravnoteža ne može se narušiti bez opasnosti po cio životni sistem.
Ulovio si se u postavljenu zamku Risto, ni virusi ni komarci nisu neophodni u lancu ishrane. Bakterije su, na primer, praktično nezamenljive, ali ne i virusi, niti komarci. (Slepi miševi se hrane komarcima, ali im to nije jedina hrana i već je dokazano da mogu da žive i bez njih.)

Pored toga, mnoge vrste su već izumrle, pa ništa.

Hrišćani bi na ovo rekli da je Bog namerno napravio javanskog tigra da izumre pedesetih godina prošlog veka.

Ja samo kažem niko nije savršen, a prirodna selekcija čini svoje...

По милиЈонити пут: СПЦ ПРИХВАТА СВЕ НАУЧНО ДОКАЗАНЕ ИСТИНЕ - СПЦ не прихвата и одбацује било какво политикантство или вођење атеистичке кампање у оквиру науке ЈЕР НАУЦИ, БАР ДО САДА, НИКАДА НИЈЕ БИЛА СВРХА ДА НЕГИРА БОЖИЈЕ ПОСТОЈАЊЕ.

Ne odbacuje u kontekstu javnog anatemisanja.Ali se ne zalaze javno ni za sta po tom pitanju,sto je na delu ne davanje podrske.
Nemojmo kriterujume svoditi na relaciju-ne mrzim=podrzavam...............

Back