Ateisti pitaju vernike

Zanimljiva slicica... Ostavila utisak na mene, pa da podelim ~~~ :)

1043963_692043620833549_5080600545451300441_n.jpg

Zanimljiva slicica... Ostavila utisak na mene, pa da podelim ~~~ :)

Pogledajte prilog 332962
A lav, osjetivši da više ne može u lov ići i mesa dobaviti, razglasi da će umrijeti i pozove sve životinje u svoju pećinu da se sa njima oprosti. No, kako bi koja životinja došla, tako bi je lav rastrgao i pojeo. Samo lisica, vidjevši mnoge tragove do pećine, dosjeti se šta bi moglo biti, pa ne ode. Zato se i danas kaže "tragovi su mnogi do pećine". :kafa:

A lav, osjetivši da više ne može u lov ići i mesa dobaviti, razglasi da će umrijeti i pozove sve životinje u svoju pećinu da se sa njima oprosti. No, kako bi koja životinja došla, tako bi je lav rastrgao i pojeo. Samo lisica, vidjevši mnoge tragove do pećine, dosjeti se šta bi moglo biti, pa ne ode. Zato se i danas kaže "tragovi su mnogi do pećine". :kafa:

Dobro,dobro.... barem sam pokusala :roll:

:)

Činjenica je da ljudi ne mogu da se dogovore ni da li je Elvis živ ili nije, da li je HItler izvršio samoubistvo ili umro u Argentini... a zamisli koliko li je pouzdana priča stara dve hiljade godina kojoj su par žena bile jedini svedoci... plus što su još rani hrišćani tvrdili da je telo ukradeno, a ne vaskrslo, što je daleko verovatnija hipoteza pod uslovom da su se stvari odigrale onako kako jevanđelja prikazuju (a ni to ne znamo sigurno).

Sizife, kako je moguce sledece.... Isusovi ucenici su zapisali u poslednjim glavama vise evandjelja... one cuvene reci vaskrslog Isusa : "I propovedace se ovo evandjelje po celim svetu, tja do kraja zemlje ".
Kako su to mogli da znaju ucenici , koji su pisali to u 1. veku ?
Danas se propoveda to evandjelje po celom svetu... i mislim-hriscanstvo ~~~
Jel to slucajnost,ili ?

Sizife, kako je moguce sledece.... Isusovi ucenici su zapisali u poslednjim glavama vise evandjelja... one cuvene reci vaskrslog Isusa : "I propovedace se ovo evandjelje po celim svetu, tja do kraja zemlje ".
Jel to slucajnost,ili ?

Ne propoveda se samo hrišćanstvo. Propovedaju se sve religije da li to znači da su i njihove knjige u pravu?

Jel to slucajnost,ili ?

Postoje tri pitanja koja trebaš sebi da odgovoriš.

1. Da li bi imalo smisla da piše da se to jevanđelje NEĆE propovedati?
2. Da li bi imalo bilo kakvog značaja da se ne propoveda a da piše to isto? (recimo, da ziviš 1800 godina natrag u prošlosti, kada hrišćanstvo nije imalo toliku popularnost, prođe već 100 godina a taj stih se ne ostvaruje...)
3. Šta znači do kraja zemlje? To je moglo biti i jedno mesto u ono vreme, koliko su ljudi bil svesni okoline.... Taj pojam je jako relativan, stoga može uvek bez obzira na količinu vernika te vere, uvek značiti potpuno isto...

Jel to slucajnost,ili ?
Nije to slučajnost. To je proročanstvo. :eek:

Što bi rekao prorok Jeremija:
Још ће се куповати куће и њиве и виногради...
I, da vidiš čuda, uistinu se i danas kupuju kuće i njive i vinogradi :eek:

Činjenica je da ljudi ne mogu da se dogovore ni da li je Elvis živ ili nije, da li je HItler izvršio samoubistvo ili umro u Argentini... a zamisli koliko li je pouzdana priča stara dve hiljade godina kojoj su par žena bile jedini svedoci... plus što su još rani hrišćani tvrdili da je telo ukradeno, a ne vaskrslo, što je daleko verovatnija hipoteza pod uslovom da su se stvari odigrale onako kako jevanđelja prikazuju (a ni to ne znamo sigurno).

treba praviti razliku izmedju ljudskih prica i Bozje reci :kafa:

Kako praviš razliku, kada je bibliju pisao ČOVEK?

" Za vreme bogosluženja, za vreme vršenja svih Tajni i molitava budi poverljiv, kao dete prema svojim roditeljima. Pamti kakvi veliki oci i kakva velika svetila vaselene (ozarena Duhom Svetim) tobom rukovode. Budi jednostavan i poverljiv kao dete, ne sumnjajući u delo Božije. Svu tugu prebaci na Gospoda, a sam budi potpuno bezbrižan. "Ne brinite se kako ćete ili šta ćete govoriti; jer će vam se u onaj čas dati šta ćete kazati. Jer nećete vi govoriti, nego će Duh Oca vašega govoriti iz vas (Mt.10, 1920)". Davno je Gospod sa nas skinuo svu brigu, svu tugu, naučivši bogonosne oce naše Duhom svojim šta da mu govore pri bogosluženju, vršenju Tajni i u raznovrsnim slučajevima i okolnostima ljudskog života, koji zahtevaju molitve za svođenje blagoslova odozgo. Nama treba da je lako da se molimo. Međutim, vrag nam dosađuje. Ali, šta može njegovo dosađivanje ukoliko je naše srce utvrđeno u Gospodu. Nevolja je, međutim, ako nismo u Bogu, ako u nama nema tvrde vere, ako smo se vezali žitejskim pristrašćima i ako nam je razum gord i ohol. Nas će tada i u najsvetijem i najbesprekornijem delu bogosluženja, služenja i pričešćivanja Svetim Tajnama đavo silno spoticati i ometati.".

Sv.Jovan Kronstatski :"Moj zivot u Hristu " I Tom .

Sa:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/MojZivotUHristu/Lat_MojZivotUHristu26.htm

Tako i "ta ljudska ruka koja pise" ne pise po svojoj volji i svojoj pameti , vec promislju i po volji Boga zivoga , a "ko ima usi da cuje , neka cuje i ko ima oci da vidi neka vidi..." .

Poslednja izmena:
"...

Јереј
Иван Делић
Светосавље.орг :: Питање пастиру

Црква, остале вере, покрети и организације

Питање:
Помаже Бог поштовани оци,

Једно конкретно питање: Да ли су старозаветни праведници имали наду у спасење (онакву какву ми имамо данас)
и да ли су имали исповедање грехова и опроштај истих као ми ?

Уопште какав је био смисао испуњења Божјих заповести пре појаве нашега Господа ?

Хвала на одговору.
Бог Вас благословио за труд.
Горан

Одговор:
Драги брате Горане,

прошле недеље на Светој литургији могао си чути јеванђелско казивање о једном богатом човеку, кнезу, који је Христу поставио питање: Учитељу благи, шта да учиним па да наследим живот вечни? Христос га најпре упућује на испуњавање старозаветних заповести (не чини прељубе, не убиј...), што значи да је испуњавање заповести Божјих било довољно да старозаветни човек добије живот вечни у Богу, коме и ми стремимо. Сама месијанска идеја, обећање Спаситеља, о коме су пророковали сви старозаветни пророци, уливала је наду на спасење. О томе и Захарија, отац Јована Крститеља, говори када пророкује за свога сина, који ће приправљати пут Спаситељу: Благословен Господ Бог Израиљев, што походи и избави народ свој... као што каза устима светих пророка својих од века, да ће нас спасти од непријатеља наших и из руку свију који нас мрзе; учинити милост оцима нашим и опоменути се светова завета свога, заклетвом којом се закле Аврааму оцу нашем, да ће нам дати избављење из руку непријатеља наших, да му без страха служимо у светости и у правди пред њим у све дане живота нашега (Лука 1, 68-75). Праведни старац Симеон, примајући на руке четрдесетодневног Исуса, изговара ону дивну молитву, коју читамо на сваком вечерњем богослужењу: Сад отпушташ у миру слугу свога, Господе, по речи својој, јер видеше очи моје Спасење твоје... (Лука 2, 29-32). Изнео сам Ти овде само два старозаветна праведника, који су очекивали Спаситеља и били у чврстом уверењу да ће Бог испунити своје обећање и донети свету спасење. Црквено предање говори да је Христос, када је умро на Голготи, душом својом сишао у ад обрадовао старозаветне праведнике својим доласком. Погледај икону Васкрсења Христовог, где Он кида адска врата и оданде изводи старозаветне праведнике.
Старозаветни људи су имали могућност да сазнају за очекиваног Месију, када и како ће доћи, јер су их пророци на то стално опомињали, а да би били достојни сусрета са Спаситељем, пророци су их непрекидно позивали на кајање за своје грехе, на испуњавање Божјих заповести, а првенствено на очување вере у једнога Бога и клоњење идолопоклонства. Кајали су се људи и пред својим свештеницима, пред пророцима или пред самим Богом. Давид, кога је Бог поставио за цара у Израиљу, грешио је, али се и искрено кајао. Сигурно да си читао његов покајни псалам, у коме он каже: Јер безакоње моје ја знам и грех је мој стално преда мном.. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким утврди ме (Псалам 50, 5, 14).

Стари завет није имао данашње Свете тајне, које су дошле са Новим заветом, али су имали Мојсија и пророке, како је Авраам одговорио богаташу, кад је овај молио да Лазар оде његовој браћи и каже како треба да живе. Дакле, слушајући Мојсија и пророке и живећи по Божјим заповестима, у очекивању Спасења, старозаветни праведници су се могли спасти. О томе сведоче Мојсије и Илија, који су се појавили приликом Христовог преображења на Тавору.

Нека Ти души и телу буде користан и овај Божићни пост

о. Душан ".

Sa:
http://www.svetosavlje.org/pastir/index_sve.php?qa=2145

"

Tako i "ta ljudska ruka koja pise" ne pise po svojoj volji i svojoj pameti , vec promislju i po volji Boga zivoga , a "ko ima usi da cuje , neka cuje i ko ima oci da vidi neka vidi..." .

A zašto se nikad meni ne prikaže da i ja tačno znam sa kim imam posla već uvek mora neko drugi da mi piše i da mi da u ruke pa da pročitam?
Imam i uši da čujem i oči da vidim i razum da spoznam, bar tako kažu svi oni koji mi dadoše one diplome svih onih škola koje završih uspešno, opšte priznatih i od teista i od ateista!!!

P.S. Da mi neko nebi pametovao oko toga je "neko" pisao i te knjige iz kojih sam učio kao i bibliju samo da znate ja sam mašinac i sve što piše u tim "mojim" knjigama može da se pipne i dokaže za razliku od "Hodača po vodi" i njemu sličnim!

A zašto se nikad meni ne prikaže da i ja tačno znam sa kim imam posla već uvek mora neko drugi da mi piše i da mi da u ruke pa da pročitam?
Imam i uši da čujem i oči da vidim i razum da spoznam, bar tako kažu svi oni koji mi dadoše one diplome svih onih škola koje završih uspešno, opšte priznatih i od teista i od ateista!!!

P.S. Da mi neko nebi pametovao oko toga je "neko" pisao i te knjige iz kojih sam učio kao i bibliju samo da znate ja sam mašinac i sve što piše u tim "mojim" knjigama može da se pipne i dokaže za razliku od "Hodača po vodi" i njemu sličnim!

Опрости ми.
Осим тога, ти тражиш знање тамо где се казује о вери, што ми је чудновато, јер верујем да физику материјала ниси учио из књига о кинематици.

Opraštam ti.

Tražim odgovore na pitanja o veri koja se propagira, u najvećem procentu, u ovim krajevima a da ti ogovori budu bar malo realni čoveku koji ne veruje baš u sve gluposti koje čuje!?
Čuo sam dosta gluposti u životu i poverovao samo u one koje ja mogu da vidim svojim očima!

Moje pitanje je zašto se Vaš Bog ne prikaže nevernicima, recimo meni, i otkloni svaku sumnju? Možda bih i ja tad postao vernik! Barem znam da bi tako uspešno zapušio usta jednom aktivnom "bukaču" koji se protivi "hodačima po vodi"!!!!
Slušao sam o mnogim prividjenjima, pojavljivanjima, javljanjima u ovom i onom obliku pa bih i ja da budem počastvovan sličnim!
Gde da stanem u red da uzmem broj.... da rezervišem....

P.S. Tačno je da kinematika proučava tamo neku fiziku a materijali se uče u nekom drugom obliku!
Bar ja nisam čuo za fiziku materijala, osim ako nije nešto novo?!

Poslednja izmena:
" Za vreme bogosluženja, za vreme vršenja svih Tajni i molitava budi poverljiv, kao dete prema svojim roditeljima. Pamti kakvi veliki oci i kakva velika svetila vaselene (ozarena Duhom Svetim) tobom rukovode. Budi jednostavan i poverljiv kao dete, ne sumnjajući u delo Božije. Svu tugu prebaci na Gospoda, a sam budi potpuno bezbrižan. "Ne brinite se kako ćete ili šta ćete govoriti; jer će vam se u onaj čas dati šta ćete kazati. Jer nećete vi govoriti, nego će Duh Oca vašega govoriti iz vas (Mt.10, 1920)". Davno je Gospod sa nas skinuo svu brigu, svu tugu, naučivši bogonosne oce naše Duhom svojim šta da mu govore pri bogosluženju, vršenju Tajni i u raznovrsnim slučajevima i okolnostima ljudskog života, koji zahtevaju molitve za svođenje blagoslova odozgo. Nama treba da je lako da se molimo. Međutim, vrag nam dosađuje. Ali, šta može njegovo dosađivanje ukoliko je naše srce utvrđeno u Gospodu. Nevolja je, međutim, ako nismo u Bogu, ako u nama nema tvrde vere, ako smo se vezali žitejskim pristrašćima i ako nam je razum gord i ohol. Nas će tada i u najsvetijem i najbesprekornijem delu bogosluženja, služenja i pričešćivanja Svetim Tajnama đavo silno spoticati i ometati.".

Sv.Jovan Kronstatski :"Moj zivot u Hristu " I Tom .

Sa:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/DuhovnoUzdizanje/MojZivotUHristu/Lat_MojZivotUHristu26.htm

I ti misliš kako iz tebe ne govoriš ti već sveti duh? Da je on meni odgovorio na pitanje? Ili misliš da si ti jedan od dvanaest apostola sa kojima je Isus razgovarao dok ih je slao u Izrael???? :eek:

Znaš li ti, i taj tvoj sveštenik što piskara te gluposti na tom sajtu svetosavlje, dok vozi bembaru od 50K jura, na šta se ti stihovi uopšte odnose, ko, kome i kada ih izgovara? Ili je teologiju učio u šatoru?

Nije mi jasno zašto bi vadio stihove iz konteksta, gde se Isus obraća svojim apostolima dok ih šalje u Izrael, i misliš kako to ima neke veze sa ovim pitanjem... šta ti misliš kako se biblija tumači, samo izvadiš stih koji ti godi u bilo kom momentu iz bilo kog dela biblije i baciš na mene, kao da je ja nikada nisam pročitao? Pa jel se biblija tako čita i tumači, van konteksta, bez reda i redosleda?

Au batice....Koja li je po tebi onda poenta biblije, kada se ti frljaš sa tim stihovima kao sa šurikenima...

Poslednja izmena:
]I ti misliš kako iz tebe ne govoriš ti već sveti duh?[/B] Da je on meni odgovorio na pitanje? Ili misliš da si ti jedan od dvanaest apostola sa kojima je Isus razgovarao dok ih je slao u Izrael???? :eek:

Znaš li ti, i taj tvoj sveštenik što piskara te gluposti na tom sajtu svetosavlje, dok vozi bembaru od 50K jura, na šta se ti stihovi uopšte odnose, ko, kome i kada ih izgovara? Ili je teologiju učio u šatoru?

Nije mi jasno zašto bi vadio stihove iz konteksta, gde se Isus obraća svojim apostolima dok ih šalje u Izrael, i misliš kako to ima neke veze sa ovim pitanjem... šta ti misliš kako se biblija tumači, samo izvadiš stih koji ti godi u bilo kom momentu iz bilo kog dela biblije i baciš na mene, kao da je ja nikada nisam pročitao? Pa jel se biblija tako čita i tumači, van konteksta, bez reda i redosleda?

Au batice....Koja li je po tebi onda poenta biblije, kada se ti frljaš sa tim stihovima kao sa šurikenima...

Citat je , ako nisi primetio (?) iz knjige Svetog Jovana Kronstatskog "Moj zivot u Hristu" i "ruka koja pise ..." je ruka Svetoga Jovana Kronstatskog , kome neka je vecna slava i hvala za sve ono sto je ucinio nama znano i ono ne znano , a "tu ruku je vodila Bozija promisao" , a ne ljudska gordost i sujeta , koji su i prema tumacenjima Svetih otaca Pravoslavlja - pocetak grehopada i jedan od najvecih uzroka ljudskih problema i Bogootpadije .

Opraštam ti.

Tražim odgovore na pitanja o veri koja se propagira, u najvećem procentu, u ovim krajevima a da ti ogovori budu bar malo realni čoveku koji ne veruje baš u sve gluposti koje čuje!?
Čuo sam dosta gluposti u životu i poverovao samo u one koje ja mogu da vidim svojim očima!

Moje pitanje je zašto se Vaš Bog ne prikaže nevernicima, recimo meni, i otkloni svaku sumnju? Možda bih i ja tad postao vernik! Barem znam da bi tako uspešno zapušio usta jednom aktivnom "bukaču" koji se protivi "hodačima po vodi"!!!!
Slušao sam o mnogim prividjenjima, pojavljivanjima, javljanjima u ovom i onom obliku pa bih i ja da budem počastvovan sličnim!
Gde da stanem u red da uzmem broj.... da rezervišem....

P.S. Tačno je da kinematika proučava tamo neku fiziku a materijali se uče u nekom drugom obliku!
Bar ja nisam čuo za fiziku materijala, osim ako nije nešto novo?!

Ја мислим да ти не тражиш одговоре, већ кавгу, јер си већ донео закључак да је реч о глупостима, а тобоже тражиш одговоре.
Вера није исто што и знање, јер када би ти се приказао Господ, ти онда не би веровао у Господа, већ би знао да Он постоји.
Христос каза неверном Томи: „Пошто си ме видео, поверовао си, блажени који не видеше а вероваше“ (Јован, 21:29).
Какав је то подвиг вере када верујеш у оно што је доказано?

Допусти ми да изразим оправдану сумњу у то да си "машинац", с обзиром да не знаш ни шта је физика материјала.

Naravno, neko bi trebao da objasni jasnim argumentima, zašto bi tako superintelektualno biće odabralo da čovek 'veruje' umesto da 'zna'.

Najčešće izlagan argument vernika za to jeste da bi se bog onda mešao sa čovekovom slobodnom voljom, dok ovde zapravo postoji više kontraargumenta.

1. Nauka je pokazala i dokazala da je slobodna volja iluzija i da ona ne postoji.

2. Ako zaboravimo prvi argument, koji je činjenica koja se lako može proveriti, možemo krenuti dalje a to je da niko ne objašnjava kako se znanjem remeti izbor?
Ako se smatra da se na taj izbor utiče, pa religija ionako utiče na taj izbor na ljude, kao da 'zna'. Dakle, samo postojanje religije remeti taj slobodan izbor uticajem.

3. Ako bog ne bi postojao, i religija samo izmišljena fantazija, da li bi bilo za očekivati da u bibliji piše jedno slovo drugačije?
Zbog čega bi se bog, ukoliko postoji, upravo predstavljao na način koji je identičan prevari?
Recimo da bog ne mora lično da se pojavi, da je mogao kreirati neki lebdeći kamen koji prkosi svim naučnim zakonima, kao dokaz sopstvenog postojanja, koji svi mogu videti.
Međutim, on se odlučuje da putem knjige, koju je pisao čovek, izjednači sebe sa onim što bi se očekivalo kada bi neko hteo da vara ljude, i opredeli se da iskoristi upravo deo ljudskog mentanog sklopa, koji je krivac za svako nasedanje na prevaru kod ljudi.
I svaki deo teksta, koji je odgovor zašto se bog ne pokazuje ljudima, je samo izgovor, koji bi smislio svaki prevarant, samo da bi po svaku cenu zamumuljio nepostojanje istog i održavao misticizam.

Zašto je to baš tako?

Back