Astronomija - komentari

Zašto ljudi, kao najrazvijenija vrsta, nemaju oči tako postavljenje da imaju preglednost na sve strane (kao zečevi), zašto im čula nijesu izoštrena kao kod nekih životinja i zašto nemaju krila da bolje svlađuju velika prostranstva?
Odgovoricu samo na ovo jer na ostala pitanja mozes i sam da odgovoris bez da uplices boga.

Zec, kokoska i ostale zivotinje koje imaju postavljene oci jedno napram drugog sa razlicitih strana dakle, nemaju bolji vid nego ostale zivotinje sa postavljenim ocima kao covek.
Da li mislis da zec moze da oceni daljinu ili dubinu? Da li mislis da su sve njegove slike 2d ili 3d?

Ne moras odgovarati na sva moja pitanja, samo mi odgovori ono za deda mraza.

Snowblind:
@ristob
Covek ide i dodje do zida. Krene napred i udari u zid. Krene ponovo napred i udari u zid. Moze i opet da krene napred i udari u zid. Ali valjda ce jednom shvatiti da mora da se okrene i krene nekim drugim putem, jer je to jedini nacin.
Ja sam potpuno razumeo ovo sto si napisao ali bih dao samo malu dopunu. Pametan covek samo dodje do zida, pita se sta li je iza, ako je veoma znatizeljan ne izmislja sta je iza, vec smislja nacin da predje preko, ali se mnogi okrenu nazad i ne udaraju u zid.

ristob:
Navratio sam samo da poželim svima sve najbolje u Novoj Godini.
Pretpostavljam da ni od mene to nijesi očekivao. A mi, Proximo, od svih na Prirodnim naukama, od tebe najmanje očekujemo cinizam.
Umjesto da odgovorim po tvom pitanju postaviću nekoliko pitanja.
Zašto ljudi, kao najrazvijenija vrsta, nemaju oči tako postavljenje da imaju preglednost na sve strane (kao zečevi), zašto im čula nijesu izoštrena kao kod nekih životinja i zašto nemaju krila da bolje svlađuju velika prostranstva?
Zašto velike ptice grabljivice snesu samo jedno jaje godišnje i zašto u ishrani ptičeta učestvuju i mužjak (donosi hranu na gnijezdo) i ženka (daje hranu u kljun ptičetu)?
Zašto je davždenjak (nažalost ne znam latinski naziv) jako osetljiv na zagađenost životne sredine i zašto je, možda potpuno, izumro? (Bilo ga je i kod nas do šezdesetih godina prošlog veka).
Zašto ptica krstokljun zakopava sjemenke četinara u zemnju (bez izgleda da će ih posle i naći)?
Zašto kukavica potura jaje u tuđe gnijezdo?
Sličnih pitanja ima mnogo, ali da više ne davim.
Ljudi jesu intelektualno najrazvijenija vrsta od sve prisutnih jer se njihova evolucija kretala u tom pravcu, ali nigde ne stoji da covek mora biti u svim pravcima i oblastima najrazvijeniji. njegov um mu omogucava da taj nedostatak koriguje.
Velike ptice snesu jedno jaje jer je najlakse ocuvati podmladak i nahraniti.
Dazdevnjak Salamandra salamandra- nije izumro jos moze da se nadje.
Jer je to urodjeni *refleks*
Cemu sva ta pitanja, sta pokusavas da postignes?

proximo:
Odgovoricu samo na ovo jer na ostala pitanja mozes i sam da odgovoris bez da uplices boga.

Zec, kokoska i ostale zivotinje koje imaju postavljene oci jedno napram drugog sa razlicitih strana dakle, nemaju bolji vid nego ostale zivotinje sa postavljenim ocima kao covek.
Da li mislis da zec moze da oceni daljinu ili dubinu? Da li mislis da su sve njegove slike 2d ili 3d?

Ne moras odgovarati na sva moja pitanja, samo mi odgovori ono za deda mraza.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Šta, još niko od njih neodgovori?

Ja sam potpuno razumeo ovo sto si napisao ali bih dao samo malu dopunu. Pametan covek samo dodje do zida, pita se sta li je iza, ako je veoma znatizeljan ne izmislja sta je iza, vec smislja nacin da predje preko, ali se mnogi okrenu nazad i ne udaraju u zid.
Ja bih dodao jos i na ovo, ljudi se cesto sapletu o istinu a sto je najcrnje, vecina njih samo ustane i otrese se i nastavi dalje kao da nista nije bilo.;-)

[B1.]Ljudi jesu intelektualno najrazvijenija vrsta od sve prisutnih jer se njihova evolucija kretala u tom pravcu, ali nigde ne stoji da covek mora biti u svim pravcima i oblastima najrazvijeniji. njegov um mu omogucava da taj nedostatak koriguje.[/B]
2.Dazdevnjak Salamandra salamandra- nije izumro jos moze da se nadje.

1. Bravo.

2. Steta sto nismo nikada slikali kad smo se ko decica igrali po sumi. Davzdevnjak, hm guster u maskirnoj uniformi.;-) Pre nego sto sam krenuo u USA video sam nekoliko. Nebih rekao da je to izumrla vrsta.

Kad stigoste do dazdevnjaka i ja ih se secam dok sam u detinjstvu obilazio sume.
Ono sto sam rekao na pocetku da se sa ljudima kao ristob ne vredi raspravljati i dalje soji.
Covek koji postavi pitanja na koja su odgovori skoro pa logicni ako se malo zadubis u biologiju.
Ali avaj, svet je nastao pre 4.000 (cetiri hiljade, da ne bude zabune) godina ovakvim kakvim ga vidimo i tacka.
I Zemlja je naravno ravna ploca koju nose ogromne kornjace.

Кулиража:
Kad stigoste do dazdevnjaka i ja ih se secam dok sam u detinjstvu obilazio sume.
Ono sto sam rekao na pocetku da se sa ljudima kao ristob ne vredi raspravljati i dalje soji.
Covek koji postavi pitanja na koja su odgovori skoro pa logicni ako se malo zadubis u biologiju.
Ali avaj, svet je nastao pre 4.000 (cetiri hiljade, da ne bude zabune) godina ovakvim kakvim ga vidimo i tacka.
I Zemlja je naravno ravna ploca koju nose ogromne kornjace.
Ma nije tacka. Engleski nadbiskup Acer je ispitujuci svemogucu i sveistinitu i sve..... knjigu Bibliju, utvrdio da je svet nastao 4004. (cetiri hiljade cetvrte, opet da ne bude zabune) pre nove ere, pa mi ovaj tvoj podatak ne odgovara. A inace i ja sam "za carobni stapic" i hop, cas ne vdis a cas vidis svet.
Pa zaboga, ko jos sumnja u ovo naglaseno!?

1. Ljudi nemaju oci sa strane da mogu da vide 360* zato sto su njihovi preci bili majmuni koji su imali oci upravljenje unapred. A majmuni su imali takve oci posto oci upravljne unapred omogucavaju kao sto rece Proximo da se tacno odredi dubina prostora. A majmunima je to bilo portebno zato sto su ziveli vecinom u drvecu te je udaljenost grane za koji treba da se uhvate od presudnog znacaja. Kada su sisli sa drveca nasi preci nisu izgubili ovu osobinu tj nisu presli na oci strane iako su ziveli u racnicama na otvorenom prostou zato sto su se tada uspravili i time stekli znacajnu prednsot nad predatorima a pri tom kao sto rece i Zalutala13 su postali pametniji pa su mogli i time da nadmudre predatora.

Ljudi nisu omni razvijeni i mocni jer evolucija jednostavno ne ide tako. Mi nismo superheroji pa da imamo brzinu pauka, snagu insekata, sluh slepog sleph miseva i nocni vid macke. Te osobine jednostavno nisu bile potrebne nasim precima da bi preziveli ili pak i ako su im bile potrebne nisu imali odakle da ih razviju. Evolucija samo selektuje i modifikuje ono sto vec postoji. Inace nasi prvobitni sisarski preci jesu bili nocne zivotinje ali kako se linija majmuna razvijala mi smo sve vise postajali dnevne zivotinje.

Krila nismo razvili jer bi smo onda izgubili ruke, a nasim precima u drvecu su bile potrebnije ruke nego krila. A zasto i kako su se recimo slepim misevima razvila krila ja ne mogu da ti odgovorim jer ja licno to ne znam a da li postoji neka literatura na tu temu verovatno da postoji. Na kraju krajeva niko od biologa ni ne tvrdi da imamo odgovore na sva pitanja. Mi ipak nemamo onu jednu mocnu knjigu 1000 zasto 1000 zato (bibliju) pa da iz nje citamo sve odgovore.

2. Odnos velicine jajeta i broja jaja u gnezdu je u direktnoj vezi sa brigom o potomstvu i kolicini dostupnih resursa (u odnosu na velicinu tela). Sto je veca briga o potomstvu to je veca sansa da ce mladunci preziveti i stoga je potreban manji broj jaja da bi se osigurao nastavak vrste. Takodje ako se neka vrsta nalazi u sredini koja nema mnogo resursa (recimo daleki sever ili jug) onda ce biti manji broj jaja jer nema dovoljno hrane da se mladnuci odrhane a vece zivotinje traze vise hrane.

Ne znam da li patak ucestvuje u ishrani mladih ali ne vidim sta je tu cudno? Takodje "patke" su vrlo sirok narodni izraz koji opisuje ako ne i desetine vrsta pataka iz razlicitih rodova (genus) i delova sveta tako da u tom mnostvu ima razilicitih taktika prezivljavanja od kojih neke mozda i nemaju brigu oba roditelja o potomsvu. Neke vrste zivotinja imaju brigu o potomstvu gde ucestvuje jedan ili oba roditelja a neke nemaju.

3. Ne znam gde ti zivis (imajuci u vidu jekavicu) ali koliko ja znam, a znam, u svim nama srodnim drzavama sareni dazdevnjak (Salamandra salamandra slika: http://www.yale.edu/ceo/Projects/Faculty/salamander_dist.html) nije izumro. Cak ni crni dazdevnjak (Salamandra atra slika: http://www.herpetofauna.at/amphibien/salamandra_atra.php) nije izumro. Medjutim u pravu si da su vodozemci osetljivi na zagadjenja verovatno sto vrlo aktivno vrse razmenu materija sa spoljasnjom sredinom preko svoje koze te da tako lakse unose stetne materije u telo ili mozda jednostavno nemaju dovolno dobre fizioloske mehanizme odbrane od zagadjenja. Mozda si eventaulno mislio na mrmoljke, tritone (rod Triturus slika: http://www.herp.it/indexjs.htm?SpeciesPages/TrituVulga.htm) ali cak ni oni nisu pred izmiranjem. Srecom.

4. Nije mi poznata ta njena osobina ali ne bi bilo cudno da je tako. Mnoge zivotinje zakopavaju hranu u zemlju. Zasto bez izgelda da ce ih posle naci? Mozda nece pronaci sve ali ce se nekih setiti.

5. E ovo je zanimljivo pitanje i prilicno komplikovano. Odnosi parazita i domacina i njihove koevolucije su vrlo teska za rastumaciti posebno jos ako nije onaj klasicnii tip parazitizma (krpelj, pantljicara, mada i tu ima komplikacija) nego ovaj parazitizam gnezda. Necu pokusati da ti objasnim jer ovo je jedno od onih pitanja za koja tek kada malo udjes u materiju problema shvatis koliko su siroka i velika. Ne znam koja je tvoja struka ali pretpostavljam da znas na sta mislim.

Ali opet ponavljam sta pokusavas da pokazes ovim pitanjima?

Zalutala_13:
Ljudi jesu intelektualno najrazvijenija vrsta od sve prisutnih jer se njihova evolucija kretala u tom pravcu, ali nigde ne stoji da covek mora biti u svim pravcima i oblastima najrazvijeniji. njegov um mu omogucava da taj nedostatak koriguje.
Dazdevnjak Salamandra salamandra- nije izumro jos moze da se nadje.
Prva rečenica, što se tiče boldovanog je tačna. Čovjek je mogao imati i mnogo veće sposobnosti (pa i intelektualne), ali nije. Zašto?
Što se tiče grabljivica (ne samo ptica) kod njih je reprodukcija svedena na manju meru mego kod ostalih životinja. Ako ugine mužjak ili ženka orla i mladunče će uginuti jer ženka ne donosi hranu na gnijezdo a mužjak ne zna nahraniti. U istom tretmanu je i što vuk nema razvijeno čulo mirisa. Ako bi se grabljivice previše namnožile šta bi to značilo?
Salamnder je živi indikator zagađenosti životne sredine. Dobro da još nije izumro.
Zašto pitate za svrhu? Samo naznačavam pojedine detalje (ima ih još mnogo) koje se ne mogu objasniti nikako bez uzimanja u obzir unapred postojanja svesnosti.

Jeste jer su majmuni postojali i pre nastanka coveka. Pod majmunima ovde podrazumevam sve predstavnike koji spadaju u Ordo (red) Primates. U nasem jeziku postoje lemuri, majmuni i ljudi dok u engleskom postoje lemurs, monkeys and apes, i humans naravno. Monkeys se misli na nize dok apes su samo gorile, orangutani, giboni i simpanze. Ljudi bi trebalo da se tu takodje uvrste ali ajde mozemo da ovde smatramo da smo odvojeni. ;) Ono sto treba paziti kada se prica o ovome je da majmuni jesu preci ljudi ali ne ovi danasnji majmuni nego neki raniji koji su zapravo preci (zajednicki ili ne zavisi od toga koliko unazad u proslost idemo) danasnjih majmuna i nas.

Insect:
Jeste jer su majmuni postojali i pre nastanka coveka. Pod majmunima ovde podrazumevam sve predstavnike koji spadaju u Ordo (red) Primates. U nasem jeziku postoje lemuri, majmuni i ljudi dok u engleskom postoje lemurs, monkeys and apes, i humans naravno. Monkeys se misli na nize dok apes su samo gorile, orangutani, giboni i simpanze. Ljudi bi trebalo da se tu takodje uvrste ali ajde mozemo da ovde smatramo da smo odvojeni. ;) Ono sto treba paziti kada se prica o ovome je da majmuni jesu preci ljudi ali ne ovi danasnji majmuni nego neki raniji koji su zapravo preci (zajednicki ili ne zavisi od toga koliko unazad u proslost idemo) danasnjih majmuna i nas.
OK, ovo je pretpostvljam tvoja specijalnost. Ja imam informaciju da su geneticari urvrdili da je razdvajanje nastalo pre oko sest miliona godina i sve sam mislio da to od cega su se danasnji ljudi i danasnji majmuni odvojili, su bica koja nisu majmuni. Zato uvek reagujem kad neko kaze "ljudi su nastali od majmuna" i ispravljam da su ljudi i majmuni imali zajednickog pretka, ne znajuci da su to bili, po nazivu, takodje majmuni. No, sada me interesuje jos jedna stvar. Koliko mi je poznato genomi coveka i majmuna se razlikuju za 10%. Da li je poznato koliko se genomi majmuna predaka razlikuju od danasnjih majmuna?

OK, ovo je pretpostvljam tvoja specijalnost. Ja imam informaciju da su geneticari urvrdili da je razdvajanje nastalo pre oko sest miliona godina i sve sam mislio da to od cega su se danasnji ljudi i danasnji majmuni odvojili, su bica koja nisu majmuni. 1.Zato uvek reagujem kad neko kaze "ljudi su nastali od majmuna" i ispravljam da su ljudi i majmuni imali zajednickog pretka, ne znajuci da su to bili, po nazivu, takodje majmuni. No, sada me interesuje jos jedna stvar. Koliko mi je poznato genomi coveka i majmuna se razlikuju za 10%. Da li je poznato koliko se genomi majmuna predaka razlikuju od danasnjih majmuna?

Da, mislim da u tome i jeste poenta. Preci ljudi i preci majmuna ( ma ko oni bili ) nisu isto sto i su sada i majmuni i ljudi. Jesam u pravu?

Pa ja sam biolog mada evolucija ljudi nije moja specijalnost ali hvala. :) Linija koja je vodila ka ljudim se odvojila od ostalih nama srodnih majmuna (apes) poput simpanzi i gorila tu negde pre oko 5-7 mil. godina. Slazem se da treba ispravljati ljude kada kazu da su ljudi nastali od majmuna jer se tu uvek misli na ove danasnje majmune. To pomalo vredja sujetu ljudi. ;)

NIje mi poznata ta informacija sto ne znaci da ona ne postoji. Mada ako mislis na neposredne zajednicke pretke onda razlika ne moze da bude velika je ni razlika izmedju danasnijh oblika nije veca od 10%. Sto dalje ides u proslost to ce biti veca razlika.
Proximo izvini ali nisam razumeo tovju recenicu. :)

Onda možeš da se pripremiš na lansiranje (ali bez povratka na Zemlju)
Ili te jednostavno treba splahnuti
Očiti, očiti. Oči ti ispale
Ti si udaren mokrom čarapom po glavi.
a zasto ti lazes da pravis kojekakve programe i sad se ovde pravis pametan?
Šta, još niko od njih neodgovori?
sto, sad nemas pri ruci neku izmisljotinu.....
Zašto ateisti ne mogu sa vernicima smireno komunicirati, bez primitivizma, pripisivanje zabluda, zatucanosti i zaglupljenosti? Evo jedan primer kulturnog odnosa ateiste prema vernicima.
Kazu da onome koji veruje nijedno objasnjenje nije potrebno a onome koji ne veruje nijedno objasnjenje nije dovoljno. Kod mene se medjutim javlja paradoks. Ja verujem da bog ne postoji... To sto neko misli suprotno me se uopste ne tice. Nemam potrebu da bilo koga ubedjujem u svoje stavove. Takodje mi nisu potrebni dokazi o ne postojanju boga. Iako su nam stavovi dijametralno suprotni u sustini su isti. Oba se zasnivaju na veri. Time sto je neko vernik i u jednom i u drugom slucaju ne dobija automatski moje simpatije. Nemam nista lepo ni ruzno da kazem zato sto je taj segment neke licnosti za mene potpuno beznacajan dok nekoga ne upoznam. Predrasuda je da su svi vernici dobri. Takodje formiranje bilo kakvog stava o vernicima globalno bi bio predrasuda.
Ljepše je prekinuti svaku komunikaciju nego primitivno komunicirati. Već sam rekao da ću odgovoriti na svako pitanje (za praznike nemam baš vremena za forum) a vi, ako se ne slažete sa time, možete kulturno odgovoriti, bez primitivnosti ili jednostavno ignorisati. Ja primitivnost ignorišem.

Back