Astronomija - komentari

proximo:
Postavio sam dva nova posta na temi Astronomija.
Sad bi bilo dobro da pocnemo sa pravim komentarima. Misljenja, o Kopernikovoj ideji, metodama, njegovim razmisljanjima?
Komentar na izjavu Djordana Bruna:" :” VI, KOJI IZRICETE MOJU PRESUDU VEROVATNO STE U VECEM STRAHU OD MENE KOJI JE PRIMAM".
Nisam zeleo da napisem tacno obrazlozenje te izjave, zeleo bih da cujem prvo vase misljenje.
Oko ova ta dva posta pod naslovom Revolucija imamo dosta toga da diskutujemo. Da li je u redu da se malo duze zadrzimo na tome?
Branitelji, te do tada nedodirljive tvrdjave zvana Religija, nisu bili toliko neuki da ne shvate sta je istina, pa su se uspanicili. No, bili su dovoljno glupi da su mislili da ce istinu sakriti ubistvima, progonima i kucnim pritvorima.
Zasto ovo danasnjim "savremenim" vernicima ne bude pocetna misao kada pocnu da govore o "spoljasnjem svetu"?

Branitelji, te do tada nedodirljive tvrdjave zvana Religija, nisu bili toliko neuki da ne shvate sta je istina, pa su se uspanicili. No, bili su dovoljno glupi da su mislili da ce istinu sakriti ubistvima, progonima i kucnim pritvorima.
Zasto ovo danasnjim "savremenim" vernicima ne bude pocetna misao kada pocnu da govore o "spoljasnjem svetu"?
Pravi odgovor. Bravo.
Oni koji su ga osudili ziveli su u strahu da je on u pravu i da se vrlo lako mogu dokazati Brunove izjave. Vreme je pokazalo da je taj strah koji je crkva imala, bio opravdan jer kao sti si vec rekao, i sami su shvatali da Bruno govori istinu pa su iz straha i radili stvari koje su radili ljudima koji su bili revolucionari.

proximo:
Razocaran slabim prijemom na koji je naisla “Astronomia nova”, Kepler je krenuo dalje I poceo da primenjuje svoja umeca u drugim oblastima. Uvek je bio radoznao I zainteresovan za svet oko sebe, a ovako je opravdao svoje neumorno naucno istrazivanje: “ Obicno se ne pitamo cemu sluzi pevanje ptica, jer pevanje pticama pricinjava zadovoljstvo, stvorene su da pevaju. Slicno tome, ne bi se trebalo pitati zasto se covek muci da razume tajne neba… Raznovrstnost prirodnih fenomena je tako velika, a na nebo toliko skriveno bogatstvo, bas zbog toga da ljudski razum nikad ne ostane bez svezeg izazova.”
Proučavanjem stvarnosti i otkrivanjem zakona u realnom svetu nipošto ne znači dokaz nepostojanja Boga. Naprotiv.

Proučavanjem stvarnosti i otkrivanjem zakona u realnom svetu nipošto ne znači dokaz nepostojanja Boga. Naprotiv.
Sedeci mirno, skrstenih ruku ispred nekog stola na kojem stoji knjiga pisana pre 2 milenijuma koja je prepravljana mnogo puta niposto ne znaci dokaz postojanja "Boga". Cak sta vise, proucavanjem te knjige sve se vise stice utisak imaginacije ili ti apstrakcije a niposto relane transformacije dogadjaja na papir.
A proucavanje stvarnosti i otkrivanje zakona u relanom svetu ( ako uzmes u obzir postove Revolucija i Revolucija II ) znaci ostaviti po strani dogmu i sve ono sto te ogranicava da budes slobodan u svom razmisljanju. Da se "Dzinovi", " Blistavi umovi" nisu odupreli dogmama ( religijama) danas nebi pisao samnom preko interneta. Ja bih verovatno bi spaljen na lomaci a ti bi se plasio da neka od obliznjih planeta nece pasti u centar sveta. Znam da ces shvatiti o cemu pricam.

proximo:
A proucavanje stvarnosti i otkrivanje zakona u relanom svetu ( ako uzmes u obzir postove Revolucija i Revolucija II ) znaci ostaviti po strani dogmu i sve ono sto te ogranicava da budes slobodan u svom razmisljanju.
Slažem se. Ja uvažavam činjenice i neću poreći ono što je naučno dokazano, pa ni ono što neko razumski obrazlaže. Činjenica je da je Stari Zavet imao mnogo izmena a da je Novi Zavet imao više početnih verzija i sam je trpeo izmene. Činjenica je da se Crkva, kroz istoriju, udaljavala od izvornih načela pa je, ponekad, bila i zločinačka. Činjenica je da i danas Crkva ima dogmi i da je potrebna njena reformacija. Činjenica je da ima nepravdi za koje čovjek smatra da se ne bi smele dogoditi da postoji Boga. Eto, to su vaši početni prilazi Bibliji i Hrišćanstvu i dalje od toga ne idete.
Ja govorim o drugim detaljima. Ja govorim o istinitosti tvrdnji iz Biblije, ne o istinitosti pojedinih istorijskih navoda i dogadjaja i njihovoj interpretaciji od strane zvaničnika. Pisci Biblije nisu ni bitni. Bitno je da življenje života po Bibliji potvrđuje istinitost njenih tvrdnji. I obični vernici i sveštenici su, ipak, ovozemaljski ljudi, skloni greškama i subjektivnostima. Otuda su različitosti (pogotovu kroz istoriju). Pripisivanje nepravednosti Bogu zbog pojedinih događaja neutemeljeno je, jer čovjek još nije otkrio sve društvene zakonitosti po kojima se dešava ono što se dešava. Očigledno je da te zakonitosti postoje i u društvu (i u samom čovjeku) kao i u čitavoj prirodi. O pravdi po ljudima i po Bogu nerazumno je raspravljati.

Ne znam da li si ikada dobio ovo putem maila, ukoliko nisi, mozes skinuti odavde i testirati sam.
Pazljivo procitaj, posmatraj ceo ovaj tekst sa psiholoske strane. Znam da recenice u bibliji nisu 100% iste kao ovde ali psiholoska poruka je u osnovi ista. Ovo su neki od dobrin saveta.

Ova TANTRA je dosla iz Indije.
Nije vazno da li ste praznovjerni ili ne. Ovo je zaista vrijedno citanja, OK?
Ovo je Nepalese Tantra Totem za dobru srecu.
Biti ce te sretno nagradjeni 4 dana nakon primanja i citanja ovog mail-a.
TANTRA.
Posaljite kopije svakome kome zelite srecu......Ima ih vise... Ako nekog nisam spomenuo a imam ga u srcu, biti ce takodje sretno nagradjen.
Necu vam slati novac, jer ga nemam.

UPUTSTVO ZA VAS ZIVOT:

Daj ljudima vise nego sto zele, i daj im to sa svim svojim srcem.
Zapamti svoj omiljeni stih.
Ne vjeruj svemu sto cujes, nemoj potrositi sve sto imas, nemoj spavati onoliko koliko zelis.
Kad god kazes “Volim te”, budi iskren.
Kad god kazes “Zao mi je”, gledaj osobu ravno u oci.

Vjeruj u ljubav na prvi pogled.
Nemoj nikad ignorirati snove drugih ljudi.
Voli duboko i strastveno, mozda ces biti povrijedjen, ali to je jedini nacin da u potpunosti zivis.
Nesporazume rjesavaj cisto i jasno, nemoj se braniti.
Ne cijeni covjeka po njegovim rodjacima.
Pricaj sporo ali misli brzo.

Kad god te netko pita nesto sto ne zelis reci, nasmij se i reci “Zasto to zelite znati”?
Zapamti da su najvece ljubavi i najveci uspjesi oni koji nose najvise rizika.
Nazovi svoju majku, ako ne bar misli na nju.
Reci “God bless you” kad god neko kihne.
Kad izgubis nemoj propustiti pouku koju mozes iz toga izvuci.

Zapamti 3 R’s: Postuj sebe,
Postuj sve ostale, i budi Odgovoran za svoje postupke.
Nemoj dozvoliti da zbog malog nesporazuma izgubis veliko prijateljstvo.
Kad god shvatis da si pogrijesio ucini sve
sto je potrebno da to ispravis.
Momentalno.
Nasmij se kad se javljas na telefon, sagovornik ce biti u mogucnosti da to osjeti.
Ozeni se osobom sa kojom rado pricas, kad ostarite razgovor ce biti jedna od najvecih kvaliteta koje mozete pronaci u nekom.

Provedi neko vrijeme sam.
Budi otvoren za promjene ali nemoj izgubiti svoje vrijednosti.
Zapamti da je ponekad sutnja najbolji odgovor.
Citaj vise knjiga a manje gledaj TV.
Vodi dobar i castan zivot. Kao npr, kad budes star pa se sjecas proslosti, moci ces se osvrnuti za sobom i jos jednom uzivati.

Dobra atmosfera u domu je jako bitna.
Ucini sve sto je potrebno da zadrzis mir i harmoniju u domu.
Govori o sukobima sa ljudima koji su ti dragi, imaj na umu samo trenutnu situaciju.
Ne govori o proslosti.
Citaj izmedju redova.
Dijeli svoje znanje, to je jedini nacin da postanes besmrtan.

Budi pazljiv prema nasoj Planeti....
ne sprecavaj majku prirodu.
Gledaj svoja posla.
Ne vjeruj partneru koji nikad ne zatvara oci kad te ljubi.
Makar jednom godisnje otidji negdje, gdje nikad prije nisi bio.
Ako zaradjujes puno novca, upotrebi ga da drugima za zivota pomognes. Ovo je najveca korist koju novac moze imati.

Zapamti da je ponekad i kada ne dobijes nesto sto zelis cudesan udarac srece.
Nauci sva pravila, tako da ih u pravom trenutku znas prekrsiti s dobrim namjerama.
Zapamti:najbolja veza je ona kad je ljubav jednog prema drugom vazinija od same potrebe da budete sa onim drugim.
Mjeri svoj uspjeh po tome cega si se sve morao odreci da bi to ostvario.
Uzivaj u kuhanju sa potpunom predanoscu i ne ocekujuci previse zauzvrat.

Nemoj zadrzati ovu poruku. TANTRA TOTEM mora otici iz tvojih ruku u roku od 96 sati. Posalji kopije i promatraj sta ce se dogoditi. U iducih 4 dana primit ces dosta ugodnih iznenadjenja. Ovo je istina, pa cak i ako ne vjerujes u to.
Posalji ovu poruku najmanje 5-oro ljudi i tvoj zivot ce se promjeniti:
0-4 osobe: osjetit ces donekle promjenu.
5-9 osobe: tvoj zivot ce se onako poboljsati kako ti i ocekujes.
9-14 osobe: dobit ces najmanje 5 ugodnih iznenadjenja u sljedeca 4 dana
15-ili vise osoba: Tvoj zivot ce se drasticno popraviti i desit ce se sve o cemu si ikada sanjao.
JA TAKODJE ZNAM DA SE SNOVI ZAISTA OSTVARUJU I SALJEM TI SVOJE NAJBOLJE ZELJE I MOJE NAJBOLJE NAPORE U TOME.

Procitao Ristob? Da li si primetio bilo sta negativno u ovom tekstu? Da li te je autor ove tantre naveo da se ponasas lose prema nekome?
Ako posaljes nekome ovu tantru, mozes li ocekivati za uzvrat lose raspolozenje prijatelja kojem si to poslao?
Kao sto sam rekao ranije, Biblija u nekim segmentima moze da bude oruzje za ocuvanje morala ali to ne znaci da neko mora da bude boziji naklonik da bi bio moralan.
Moral je relativan pojam i u mnogome se menja s vremenom. Rec moral ne nosi isto znacenje koje je nosila "juce". Ova tantra koju sam postavio ovde prikazana je dobrim savetima koji opisuju danasnji moral. Da li je potrebno verovati u nesto natprirodno da bi bio dobra osoba za sebe i za druge? Meni nije, dovoljno sam jak da to mogu i bez vere i straha od necega veceg. Opet, ja sam svoj covek i mislim svojom glavom.

Očigledno je da te zakonitosti postoje i u društvu (i u samom čovjeku) kao i u čitavoj prirodi. O pravdi po ljudima i po Bogu nerazumno je raspravljati.
Zasto Ristob? Ako vec pokusavamo da istaknemo pravdu i da zivimo moralno, zasto i ne raspravljati o tome? Da li je probem u tome da ako se naznaci nepravda koja se desava neduznim to pokazuje bozije nepostojanje? Ako nesto nije u redu, popravimo to, ako postoje greske, ispravimo ih, ako je nesto laz, pokazimo istiu, ako neka teorija u nauci nije tacna, ona se moze srusiti samo cinjenicimo a niposto verovanjem.

Citam ovo vec 5-6 put i svaki put kad sam citao ili razmisljao o ovom i slicnim tekstovima na setim se zucnih rasprava koje sam imao sa vernicima fanaticima.
Ti ljudi nikada, ma koliko im stvari pokazao, nece promeniti svoje misljenje.
I oni jednostavno ne veruju da psihicki jak i moralan covek moze da zivi po moralnom zakonu i bez Crkve i njenih kanona.
Nekada sam i na ovom forumu pisao, pisao, pisao....o tome, a posle covek digne ruke jer se svaka rasprava isto zavrsi.
Danas veoma, veoma retko sa nekim pokrecem tu temu, a i kad neko pocne da tupi, okrenem na drugu stranu.
Sve to je imalo za posledicu sto sam zaboravio dobar deo istorije Hriscanstva i razvoja Crkve kao i skoro sve godine.
LM, vratimo se na astronomiju i nastavimo zapocete razgovore.

Da li je neko pratio, ili je ovde moza pisano o tome, da je Stiven Hoking opovrgao teroiju o crnim rupama koju je sam izneo.
Sada tvrdi potpuno suprotno u odnosu na ono sto je nekad tvrdio, a to je da crne rupe mogu i da emituju nesto (zracenje/materiju).

Кулиража:
Citam ovo vec 5-6 put i svaki put kad sam citao ili razmisljao o ovom i slicnim tekstovima na setim se zucnih rasprava koje sam imao sa vernicima fanaticima.
I oni jednostavno ne veruju da psihicki jak i moralan covek moze da zivi po moralnom zakonu i bez Crkve i njenih kanona.
Nekada sam i na ovom forumu pisao, pisao, pisao....o tome, a posle covek digne ruke jer se svaka rasprava isto zavrsi.
Danas veoma, veoma retko sa nekim pokrecem tu temu, a i kad neko pocne da tupi, okrenem na drugu stranu.
Sve to je imalo za posledicu sto sam zaboravio dobar deo istorije Hriscanstva i razvoja Crkve kao i skoro sve godine.

Da li je neko pratio, ili je ovde moza pisano o tome, da je Stiven Hoking opovrgao teroiju o crnim rupama koju je sam izneo.
Sada tvrdi potpuno suprotno u odnosu na ono sto je nekad tvrdio, a to je da crne rupe mogu i da emituju nesto (zracenje/materiju).
Ko odredjuje moralne parametre?

Isto bih i ja mogao reci. I sam citam ovu temu po ko zna koji put i pitam se koliko cu jos nastaviti sa ovakvim raspravama pre nego sto dignem ruke kao i ti.
...zasnovano na verovanju u nesto sto ne mogu da dokazu vec donose zakljucke indirektno na osnovu ponasanja gurpe ili individua.

V.Ilic.
Ko odredjuje moralne parametre?
Drustvo i to na tri nacina:
1. kroz religiju ( o ovome sam vec pricao i to se odnosi na vernike a kao sto sam vec rekao a i Kuliraza takodje, covek nemora da bude religiozan da bi bio moralan.)
2. kroz nauku ( revolucionarno uz nove teorije i tehnoloska otkrica, psihologija mase, koja je fleksibilna, menja se u skladu sa vremenom).
3. kroz umetnost ( kazu da je moda jedan od oblika ruznoce koji se menja svakih sest meseci. No to je jedan od sporednih faktora. Tu je recimo knjizevnost koja utice na etiku, dalje tu je i estetika kao misljenje o lepom koje se takodje menja s vremenom.
U svemu navedenom zajednicko je vreme. Vreme i oni koji primecuju i stvaraju promene u vremenu a to su pripadnici drustva.

proximo:
V.Ilic.

Drustvo i to na tri nacina:
1. kroz religiju ( o ovome sam vec pricao i to se odnosi na vernike a kao sto sam vec rekao a i Kuliraza takodje, covek nemora da bude religiozan da bi bio moralan.)
2. kroz nauku ( revolucionarno uz nove teorije i tehnoloska otkrica, psihologija mase, koja je fleksibilna, menja se u skladu sa vremenom).
3. kroz umetnost ( kazu da je moda jedan od oblika ruznoce koji se menja svakih sest meseci. No to je jedan od sporednih faktora. Tu je recimo knjizevnost koja utice na etiku, dalje tu je i estetika kao misljenje o lepom koje se takodje menja s vremenom.
U svemu navedenom zajednicko je vreme. Vreme i oni koji primecuju i stvaraju promene u vremenu a to su pripadnici drustva.
Da li su ti parametri promenljivi?

Mora se primetiti (ako se pročita 20000-30000 strana originalne istorijske građe može i kvalitetnih knjiga) da religija i nauka nije tek tako došla, da moral nije tako lako ušao u nas, da etika nije razvijana iz Ničega i da sve to potiče iz Nečega i da mi imamo želju ka tom Nečemu.

Svi Mi smo rezultat jednog dugog procesa i nismo došli iz ničega, jer nismo stvoreni sami od sebe, pa onda kao smemo da kažemo nismo nikome odgovorni i nismo nikoga "koštali", jer smo Mi ipak rezultat od početnog civilizacijskog truda, jer je mnogo krvi i znoja uloženo u Nas kroz čoveka i mnoge neuspele istorijske pokušaje, jer Mi nastavljamo da živimo mrtve sa svim vrlinama i manama, slabostima i moćima. Meni je teško da kažem da sam Ja postigao sve zahvaljujući samo sebi i da nisam odgovoran da li će moj život biti uzaludan ili vredan za moju buduću generaciju i da To netreba vratiti kroz svoj život, jer smo život pozajmili, pa ga eto smem trošiti i da sam Ja apsolutni gospodar samoga sebe. Jer ako mene nema zašto su moji preci živeli , ako mojih pokolonja nema zašto sam Ja živeo.

Dakle, ateista i religizni će ovo prihvatiti svako na svoj način, ali u tome je i cilj spojiti viđenja i izvući maksimum za dalje ...

Vrline su dug proces, Crkva je svoje odradila do 14veka. U ljude je usađena neka norma civilizacijskog ponašanja, kada su antički ljudi "ispucavali" ( gradili i rušili društva) često prkomerno svoju energiju iz neobuzdanosti. Crkva je to primetila i prepoznala (ne voli antiku ni pagane) za svoju moć to prikupila, zatim se ta 17vekova snaga oslobodila i dobili smo moderno društvo. Pema tome To nagomilavanje nije bilo loše da se stigne do danas. I dan danas vidite nesklad na zapadu, kada kapital ne ume sebe da obuzda, "bludniči" i ne može da se skrasi kada matarija u sebi često nema duh (svakave potrošačke bezvezotine). To je njihova cena i prokletstvo, jer mi imamo svoje!

Zatim institucija Crkva i Ministarstvo Nauke, postavimo pitanje da li Crkva uvek ide sa Verom i da li MN uvek ide sa Naukom. Treba razumeti da su obe institucije posredničke , da Crkva posreduje sa vernicima i Bogom preko vere i da MN posreduje između političkih ciljeva i Instituta preko nauke. Svi ovde naplaćuju usluge i to je ok (dok birokratski nepreteraju )

Ali to su ružne nužnosti i tu ne treba gubiti vreme, jer se dotiču ogromna neznanja ... koja u dubini duše ljudi ne žele da spoznaju.... Ili jednostavno rečeno manje dirati Institucije
------
Izvinjavam se na dužini posta.
Pozdrav za predstojeće praznike

@
Mystic_

Nikome ovde ne smeta dužina tvog priloga. Nama ovde ponekad smeta njen sadržaj. Ovaj tvoj gornji ne spada u tu kategoriju. Kada nas bolje upoznaš videćeš da ti na njega niko neće prigovoriti. Nasuprot. Ovakve priloge rado prihvatamo.
Srećni praznici.

proximo:
Dobro pitanje o kojem treba razmisliti.;-)
Jos jedno od onih vecitih pitanja na koje je nemoguce ili veoma tesko dati odgovor.

Napredak ili nazadak postoji stalno i ja sam pristalica onih koji rado prihvataju pozitivne promene. Naravno, da je uvek potrebno malo privikavanje, ali tek kad sve to profunkcionise vidimo koliko su neke stvari bolje (ovo moram da kazem: setite se samo 2000. koliko je ljudi glasalo za Milosevica iako je radio sve ono sto je radio).

Hriscanska Crkva je imala jak i dobar uticaj na narod svojevremeno. Medjutim kada se Crkva upetljala u politiku, postala je kvarna i to je ostala i do danas.

Ono sto je mana naroda (u smislu svi ljudi sveta) je da ne mogu da kontrolisu slobodu.
Nikad mi nije bilo jasno da kad neko ima slobodu da pokaze sta sve moze da uradi, on se ko tele izbezumi, unesreci i kuka na zivot. A kad imaju lidera koji ih vodi, opet svi kukaju i teze necemu, ali su nesvesno zadovoljni zato sto znaju sta im je ciniti i kako se ponasati.

Back