Astrologija i magija

• Začetnik teme Začetnik teme N3Wz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

N3Wz

Iskusan
Poruka
5.268
500 km na dan? Hehehe dobro.

Da Merkur vlada Astrologijom, recimo, ona bi sem ogla učiti iz dnevne štampe. :think:

Osvrt na TA. Ako Saturn vlada obestrašćenim, suvim, hladnim i tradicionalnim, a u kontekstu 8me kuće koja je prirodno okultna, da li to znači da je Jarac kao znak više privržen k okultizmu ili više privržen k nauci? :think:

Evo, ja ne sretoh Jarca koji iskreno veruje u Astrologiju.

500 km na dan? Hehehe dobro.

Da Merkur vlada Astrologijom, recimo, ona bi sem ogla učiti iz dnevne štampe. :think:

Osvrt na TA. Ako Saturn vlada obestrašćenim, suvim, hladnim i tradicionalnim, a u kontekstu 8me kuće koja je prirodno okultna, da li to znači da je Jarac kao znak više privržen k okultizmu ili više privržen k nauci? :think:

Evo, ja ne sretoh Jarca koji iskreno veruje u Astrologiju.

Da, takav mi je posao.

Pa ne znam da li mislis na Sunce u Jarcu, podznak, Merkur ili sta?

Jarac je skeptican, samim tim on sve preispituje.

Temeljan, melanholican, dobri matematicari, imaju smisla za brojeve. Recimo Lily je imao Mesec u Jarcu.

Da, takav mi je posao.

Temeljan, melanholican, dobri matematicari, imaju smisla za brojeve. Recimo Lily je imao Mesec u Jarcu.

Objasniću

U TA Saturn naplaćuje karmičke dugove preko 8 kuće i vezuje se za vreme (ljudski doživljaj vremena konkretno). U modernoj se koncept sudbine ili karme takođe vezuje za Saturn, ali Saturn ne vlada istom. Veći prioritet dobija 12 kuća u odnosu na SMČ/JMČ.

8 kuća je okultna kuća samim tim što je vodena kuća. Njeno primarno stanje jeste Okultno, skriveno, duboko, zakopano, intezivno i tome slilčno. Smisao je poprilično vezan za Škorpiju.

Saturn je u svakom smislu Suva planeta i vlada Suvim stvarima, potrebno mu je da se Natopi.

Kod Saturnovaca je osećaj Karme ili Sudbine (ko kako voli da koristi ili razume ove izraze i definicije) izražen, ali ne u okultnom ili neobjašnjivom smislu (tipično Škorpionski).
Pride, Jarac nije osmi znak po redu, već deseti, i normalno je da se Saturn više vezuje za MC no za 8 kuću.
Ovako je u modernoj astrologiji, a osmom kućom vlada Pluton.
I kod Jarčeva, a i kod Škorpija, izražena je potreba za Crnom bojom. Saturn prirodno vlada crnom bojom u astrologiji, što je astrološka činjenica. A Pluton vlada Crnom i Belom bojom.
Škorpija kao znak koji teži ka Krajnosti ide od Crne do Bele boje i obratno, podjednako kao što ide iz Mraka u Svetlo.
Iako se ja lično sa tim ne bih usaglasio, mnogi ljudi naglašavaju da je Pluton daleko veći malefik od Saturna i za ovo postoje neke od objektivnijih istina koje ja još uvek razrađujem.
Ipak, smatram da Saturn koji je suv i vezuje se direktno za Nauku (koja ne beleži okultizam kao bilo šta verodostojno) je ispoljeniji u odnosu na Okultizam.
Po načelu toga da Saturn vlada 8 kućom, to definitivno znači da bi Saturn bio najokultnija planeta, što se u praksi nikada nije zaista potvrdilo do koske (pun intended).

Astrolog na forumu, @vipcurlic , je u par navrata iskazala da planete u modernoj astrologiji nasleđuju principe koji su uveliko u tradicionalnoj astrologiji. Iz tog razloga nije čudno da imamo i Saturn, a i Pluton, da dele određene afinitete.

Crna boja je jedan od afiniteta.
Okultizam nije.
Vreme je jedan od afiniteta.
Astrologija nije.

Ono što je konkretno moje pitanje jeste kako bi objasnila Saturn kao jednu tipično anti-okultnu planetu da vlada sferom okultizma? Gde je tu logika u tome?

Crna boja je jedan od afiniteta.
Okultizam nije.
Vreme je jedan od afiniteta.
Astrologija nije.

Grešiš jer pre svega nisi definisao šta je okultizam.

Okultizam je proces unutrašnje i spoljašnje alhemijske promene. Zapravo, to je ezoterično sredstvo, put promene, razvoja ili evolucije.

Suštinski, magija je otvaranje onih latentnih područja svesti koja postoje u nama i koja su sredstvo lične i mundane promene.
Ova promena najviše ima veze baš sa vezom Saturna i Sunca, jer je sama alhemija povezana sa magijskim obredom pretvaranja olova ( Saturna ) u zlato (Sunce). U duhovnoj sferi ovaj se odnos oslikava u konjunkciji Sunca i Saturna, kroz kuće horoskopa - 8. kuća kojom vlada Saturn i 9. u kojoj se Sunce raduje.
I Saturn jedini ima veze za okultizmom, magijom i alhemijom, a uz to se u 12. kao takođe okultnoj i skrivenoj kući, upravo Saturn raduje.

Magija podučava kako metafizičke tako i metapsihičke zakone koji važe na svim planovima. Ona postoji vekovima ali su njene tajne prenošene isključivo sa učitelja na učenika i bila je rezervisana samo za posebne krugove, koji su se uglavnom sastojali od prvosveštenika i visokih vladara. Oni sami su znali istinu, ali su je držali u tajnosti.

Prema Hermesovoj (smaragdnoj) tabli za magiju važi univerzalni aksiom “kako gore – tako dole” a stepen zrelosti do kojeg je magičar stigao je merilo njegovog ličnog razvoja. Ono što se ne sme zaboraviti je da osnovna potreba čoveka da se bavi magijom ili okultizmom proizilazi iz straha od smrti, jer je ljudima smrt uvek bila najveća misterija, strah, problem..Kako bi smrt prevazišli ljudi se okreću religiji.
Astrološki, 12. kuća od 9. je 8.kuća, jer svaka kuća stvara onu pre nje i čini njen temelj, pa tako i 8. kuća (kao 12. od 9.) čini temelj 9. kuće. Strah od smrti i nestajanja, kraja daje potrebu da se nađe nešto što prevazilazi smrt, smisao, nešto što postoji iza smrti, te se sa tim i poveže (religare). Tako 9.kuća spaja i povezuje 8. i 9.kuću. 9.kuća se vezuje za kolektivnu podršku u religiji, veri, jer je ljudima lakše da budu deo mase, dok se kao pojedinci ističu ljudi koji imaju potrebu da veruju da mogu da menjaju stvari i da njima upravljaju. I ti ljudi se nazivaju magičari i okultisti.

I sve gore opisano, srodno je planeti Saturn koja vlada 8.poljem a u 12. se raduje, a njegova povezanost sa Suncem kroz konjunkciju simboliše osnovni magijski i alhemijski proces i obred, pretvaranje olova u zlato, ili u duhovnoj sferi - oslobađanje ega - egooboženje. Ovaj magijski ritual opisan je kroz Hermetičke postulate i ceo Hermetizam.

Da, takav mi je posao.

Meni je sunce u jarcu.Jarac sam u horoskopu. Nemam nikakve veze sa okultnim, jedino kada gledam da ispoštujem neki narodni običaj.Šalim se, naravno...
Pitam se sada...kakve mi uopšte veze imamo sa okultnim, u kom smislu? :namcor:

Prema Hermesovoj (smaragdnoj) tabli za magiju važi univerzalni aksiom “kako gore – tako dole” a stepen zrelosti do kojeg je magičar stigao je merilo njegovog ličnog razvoja. Ono što se ne sme zaboraviti je da osnovna potreba čoveka da se bavi magijom ili okultizmom proizilazi iz straha od smrti, jer je ljudima smrt uvek bila najveća misterija, strah, problem..Kako bi smrt prevazišli ljudi se okreću religiji.

Франц Бардон ако се не варам? Имао сам негде његову књигу о магијској евокацији, али не могу да је нађем. Супер је за рашчлањивање неких појмова :)

Astrološki, 12. kuća od 9. je 8.kuća, jer svaka kuća stvara onu pre nje i čini njen temelj, pa tako i 8. kuća (kao 12. od 9.) čini temelj 9. kuće.

Имам проблем да ово сварим. Испада да је 5. кућа темељ за 6. кућу , што ми нема никаквог смисла. Још мање има смисла да 6. кућа буде темељ за 7. кућу, посебно када се узме у обзир да се примарном ротацијом 6. кућа удаљава од 7. куће.

Poslednja izmena:
Франц Бардон ако се не варам? Имао сам негде његову књигу о магијској евокацији, али не могу да је нађем. Супер је за рашчлањивање неких појмова :)

Имам проблем да ово сварим. Испада да је 5. кућа темељ за 6. кућу , што ми нема никаквог смисла. Још мање има смисла да 6. кућа буде темељ за 7. кућу, посебно када се узме у обзир да се примарном ротацијом 6. кућа удаљава од 7. куће.
Franc Bardon je veliki autoritet ali on nije autor Tabule smaragdine već Hermes Trismegistos
Mnogo je starija
emerald-tablet.jpg

/. Verum, sine mendatio, certum et verissimum.
- Istina, bez laži, pouzdana i iskrena.
2. Quod est inferius, est sicut quod est superius, et quod est superius est sicut quod est inferius ad
perpetranda miracula rei unius.
- Ono što je dole odgovara onome što je gore, a što je gore odgovara onome što je dole kako bi se
izvršila čudesna operacija sjedinjenja.
3. Et sicut omnes res fuerunt ab uno, meditatione unius: sic omnes res natae fuerunt ab hac una re,
adaptatione.
- Kao što su sve stvari potekle od jednog, od jedine misli, tako su sve stvari nastale od ove jedne
stvari, prilagođavanjem.
4. Pater eius est Sol, mater eius Luna, portavit illud ventus in ventre suo, nutrix eius terra est.
- Otac njegov je Sunce, majka njegova je Mesec, Vetar ga je nosio u svojoj utrobi, Zemlja je
njegova hraniteljka.
5. Pater omnis thelesmi tolius mundi est hic.
- On je Otac svake telesme, tvorac celog sveta.
6. Vis eius integra est, si versa fuerit in terram.
- Njegova snaga je potpuna ako ce ponovo okrene zemlji.
7. Separabis terram ab igne, subtile a spisso suaviter, cum magno ingenio.
- Odvojićeš Zemlju od Vatre, lako od teškog, postepeno s velikim znanjem.
8. Ascendit а terra in coelum, interumque descendit in terram et recipit vim superiorum et
inferiorum. Sic habebis gloriam totius mundi. Ideo fugiat a te omnis obscuritas.
- Sa zemlje ce uzdiže na nebo, zatim se ponovo spušta na zemlju, upija snagu gornjeg i donjeg
sveta. Tako ćeš zadobiti vladavinu nad celim svetom. Zbog toga će od tebe pobeći svaka tama.
9. Hic est tolius fortitudinis fortitudo fortis. Quia vincit omnem rem subtilem, отпетqие solidam
penetrabit.
- To je sila sile u svakoj sili, budući da prožima sve nežno i savlađuje sve nepobedivo.
10. Sic mundus cratus est.
- Tako je stvoren svet.
11. Hinc adaptationes erunt mirabiles, quarum modus est hic.
- Odavde će poteći čarolija prilagođavanja, čiji je ovo način.

Ono što je konkretno moje pitanje jeste kako bi objasnila Saturn kao jednu tipično anti-okultnu planetu da vlada sferom okultizma? Gde je tu logika u tome?

Saturn je uvek nesto skriveno, senka, druga strana medalje Sunca, koje je otvoreno, svetlo, istina.
Okultno tj. samo znacenje te reci je nesto skriveno.
Skorpiju mnogi mesaju sa znakom Jarca, a oni nisu isto, iako dele neke slicne osobine.
U kontekstu astrologije,
pogresno shvatanje je da je Jarac vrh necega, naprotiv, on je samo dno, vrhunac je Rak kao znak letnjeg solsticija, a Jarac je nesto prezrelo(a ne zrelo, bitna razlika) u isto vreme to je nekako i sansa, jer kad si na dnu u znaku zimskog solsticija, mozes samo na gore, praznina iz koje pocinje novi krug, ali ne treba odmah skociti na zakljucak da je to vrh, jer nije, vec samo pocetak novog kruga.
Rak bi se pre mogao uporediti sa vrhom neba, tj. MC-om nego Jarac sto odgovara vremenu negde oko podneva u zavisnosti od godisnjeg doba. a IC kao najtamnije doba noci, vise odgovara tom zimskom solisticiju odnosno Jarcu.
Ovan kao istocni horizont, Vaga kao zapadni, jasno zasto.

Већ ми је дуго у плану да узмем књиге из окултизма/магије/херметизма али увек се нађе нешто "прече" за читање. Можда још нисам сазрео.
Окултизам је дефинитивно легитиман пут развоја иако је медијски озлоглашен.

Moze se biti i uspesan hermetista i bez tomova procitanih knjiga. Svaki covek ima u sebi malog alhemicara, bio svestan toga ili ne.

Kao i Mag u Tarotu, on predstavlja coveka(Merkur) jer je druga karta po redu posle Lude koja simbolise prapocetak, Magu su na raspolaganju sva 4. elementa(pehar-voda, novcic-zemlja, mac-vazduh, i stap-vatra)
1.karta---Mag.jpg

U kontekstu astrologije, da se ne sirim na druge grane, cini mi se da je Froli o tome pisao, da treba iscediti vladara geniture(planetu sa najvise mundanog i esencijalnog dostojanstva) kao suvu drenovinu :mrgreen:
Meni se namece pitanje, zar to mozda vec i ne radimo u nekom obliku, jer takva planeta se uvek ispoljava i bez dodatnog smisljenog akcentovanja u nasem zivotu, ali ne mora da znaci, jer uvek nas prvo povede vladar asc u odredjenom smeru pa posle istog se i desava da i previse paznje u zivotu posvecujemo oblasti koja je napeta u karti, kao kamen koji je u cipeli, ali moguce da bi fokusiranjem na vladara geniture i sve njegove potencijalne blagodeti, periferno i resili te zuljajuce oblasti.
Remedije idu on onih najbanalnijh, nosenja boja pod vladavinom planete koju zelimo da akcentujemo...do nekih dosta krupnijih.

Meni se namece pitanje, zar to mozda vec i ne radimo u nekom obliku, jer takva planeta se uvek ispoljava i bez dodatnog smisljenog akcentovanja u nasem zivotu,

Мислим да не. Владар генитуре (водич душе) нас води а ми немамо свести о томе. Или, боље рећи немамо спознају. Из тог разлога су осмишљени ритуали којима се власник хороскопа повезује са водичем душе који му је рођењем додељен. Тек тада, када особа дође до спознаје о свом водичу, веровало се да може учинити и нешто конкретно у смислу издизања изнад сопствене судбине. Агрипа је у својој Окултној филозофији написао један од метода како сазнати име свог владајућег духа да би могао с њим да успоставиш контакт. Име је кључ, јер се на тај начин, обраћањем духу по имену, он ставља под контролу. Врло наивно, али не и неосновано, то може да се види по филмовима чија су тема егзорцизам, ентитети и духови, где свештеници урлају да им дух каже своје име, јер је то једини начин да овладају њиме.
Мени је то интересантно јер мислим да и ми, макар на кратко, имамо власт једни над другима кад знамо имена. Ако неко виче на улици, питање је да ли ћу да се окренем и застанем, али ако ме неко ослови по имену сасвим сигурно ће имати контролу нада мном тај тренутак времена - стаћу и осврнућу се да видим ко ме то дозива.

Stevane, pravo si blago informacija :)

Primecujem da su oni koji su "odabrali" maleficnu planetu svesno ili ne za vladara duse, na kraju lose zavrsili. Pesma Black Hole Sun od Sound Gardena je pesma o Saturnu, pa izvoditi tu pesmu milion puta je nesto slicno kao dozivati Sa bezbroj puta, to sigurno ne moze da donese nista dobro. Chris Cornell frontmen je recimo patio od depresije(tipicna Sa boljka) pa je na kraju i izvrsio od samoubistvo.
Bijonse recimo (asc Vaga, pevacica) na pocetku svakog Live nastupa pusti kratko EM Frekvenciju Venere, moze se cuti na klipu Sounds of Planets, milionski su pregledi.
Za pevacicu nema boljeg talismana od Venere.

Мислим да не. Владар генитуре (водич душе) нас води а ми немамо свести о томе. Или, боље рећи немамо спознају. Из тог разлога су осмишљени ритуали којима се власник хороскопа повезује са водичем душе који му је рођењем додељен. Тек тада, када особа дође до спознаје о свом водичу, веровало се да може учинити и нешто конкретно у смислу издизања изнад сопствене судбине. Агрипа је у својој Окултној филозофији написао један од метода како сазнати име свог владајућег духа да би могао с њим да успоставиш контакт. Име је кључ, јер се на тај начин, обраћањем духу по имену, он ставља под контролу. Врло наивно, али не и неосновано, то може да се види по филмовима чија су тема егзорцизам, ентитети и духови, где свештеници урлају да им дух каже своје име, јер је то једини начин да овладају њиме.
Мени је то интересантно јер мислим да и ми, макар на кратко, имамо власт једни над другима кад знамо имена. Ако неко виче на улици, питање је да ли ћу да се окренем и застанем, али ако ме неко ослови по имену сасвим сигурно ће имати контролу нада мном тај тренутак времена - стаћу и осврнућу се да видим ко ме то дозива.
naravno
Od onog Nomen est omen do poetične ali suštinski tačne verzije koju Ursula Le Gvin (Škorpija) opisuje u Zemljomorju, gde se vlada svim bićima i silama tog sveta, ako se zna njihovo PRAVO IME
Zato u školi magije postoji Majstor imenovanja a sve ima dva imena, zvanično i pravo
A Agripa je Devica
Čak i ja imam dva tajna imena koja sam dobila od dvojice Lama i treće koje sam morala samoj sebi da smišljam:lol:
Mada sam zadovoljna i svojim pravim imenom koje znači ILUZIJA

Back