Tehnika za fotografisanja munja:
Osnovna stvar prilikom fotografisanja munja je ta da morate imati stativ. Moj prvi pokušaj fotografisanja munja bio je delimično uspešan. Sve zavisi od toga da li ste izabrali dobru lokaciju (kod mene je to bilo sa terase, II sprat) i da munje traju što duže. Samim tim imate više mogućnosti da ih uhvatite. Još jedna bitna stvar za pripadnike jačeg pola, je da vam žena ne bude kući u to vreme ili čekajte onda drugu priliku. Ako je baš dobro veče, probajte kroz prozor, ali kvalitet same fotografije će verovatno biti smanjen ako slikate kroz staklo.
Postavio sam exspoziciju na najsporije (na mom aparatu je to 15 sekundi) + srednji otvor blende (F3,5 - F5,6) + najmanja ISO vrijednost (50). Mislim da DSLR aparati imaju opciju koja omogućava neograničeno trajanje exspozicije, što je jedna od najpoželjnijih stvari koju "lovci na munje" na kompaktnim digitalnim fotoaparatima nemaju.
Zašto brzina zatvarača na najsporije? Zato jer je veća verovatnoća da ćete tako ulovit munju nego ako koristite kraće ekspozicije.
Zašto srednji otvor blende? Zato jer su to vrednosti dovoljne za pravilno eksponiranje većine munja. Ako pritvorite blendu onda će vam munja biti tanja i smanjivate mogućnost nastanka hromatske aberacije, pa ovu karakteristiku možete koristiti po vlastitom izboru.
Zašto najmanja ISO vrijednost senzora? Zato jer na taj način reducirate šum.
Fokus sam postavio na beskonačno, jer logično je da munja neće udariti (nedo bog) na udaljenosti manjoj od 10 metara od vas.
Pošto je kod mene expozicija bila 15 sek, trebaće još otprilike toliko vremena da fotoaparat obradi fotku...što znači da će te dosta vremena trošiti po jednoj fotografiji
Normalno koristio sam i self timer na 2 sek, što dodatno produžava radnju...
Kad ste savladali tehničke detalje, sada se treba fokusirati na nastanak fotografije i pritom najviše pažnje treba posvetiti kompoziciji i kadriranju.
Ako mislite da ćete sedeći iz kuće napraviti vrhunsku fotografiju munje - to zaboravite. Najatraktivnije fotografije se naprave sa drugih lokacija. Kišobran u ruke i svu opremu potrebnu za zaštitu od kiše i krenite u akciju! Neke od zanimljivih lokacija su planinarski domovi (koji imaju dobar pogled), ako vas tamo netko može dočekati. Izbegavajte čelične konstrukcije! NE ZABORAVITE DA SU MUNJE OPASNE PO ŽIVOT!
Ako vam netko pokaže fotografiju munje, delić munje, a da na toj fotografiji osim nje nema ničega, fotografija će sama po sebi bit apsolutno nezanimljiva. Tu se najčešće rade greške. Kada fotografišete munju potrebno je unapred odrediti kadar, sve ono što će se nalaziti na fotografiji, a munja će se kasnije "ucrtati" u taj kadar.
Ovo su neke od najosnovnijih stvari koje morate znati da bi uopšte slikali munju. Ako stvarno želite slikat nešto atraktivno, morate se pomirit s time da ćete malo pokisnuti (osim ako ste stvarno veliki sretnici), smrznuti se (ako slikate zimi)... Nemojte da vas prethodna rečenica obeshrabri, ali dobro je imati neke stvari na umu i potrebno je isplanirati mnogo stvari i pre samog nevremena (kadar, lokaciju i sl.)
Ovaj text nije moj, već sam ga ja prilagodio našem znanju o fotografiji i uneo svoja iskustva...