Астро - фотографије неба, Сунца, Месеца, звезди, облака и појава

IMG_2332a.jpg

SIgma 70-300...
Повукло ме синоћ, хладно, мирно а месец ниско...
па сам пробао с неким аналогним 135ицама у комплету с једнако аналогним телеконвертором... сјајно увећање, али, опасно тешко за фокусирање, па, кад сам се већ смрзавао, пљеснуо и пар сигурних са Сигмом...
e to je ono sto radi posao :aha:
patim se nemam ni jedan sa vecim zumom :roll: nemam ni jedan preko 55...zajmim kad je hica poslic
cekam da se neke kockice sloze i odma da uzmem 70-200 f2.8 ...skupi su jako zbog fiksne blende

e to je ono sto radi posao :aha:
patim se nemam ni jedan sa vecim zumom :roll: nemam ni jedan preko 55...zajmim kad je hica poslic
cekam da se neke kockice sloze i odma da uzmem 70-200 f2.8 ...skupi su jako zbog fiksne blende

Много је то коцкица....
Имао сам прилике да никонов еквивалент пробам... невероватна справа...
Уједа колико је оштро и брзо... али и половно и улупано па је било око 800 евра...
Мени је годинама лепо 55-200 служио... њега сам узео уземну за онај неки кит који нисам ни користио много, а кад сам се мало више небу и месецу окренуо, тих 200 је било баш... кратко, па сам никоново нешто преко 200 гледао, али сигма се показала као бољи избор, у том ценовном рангу, наравно, па сад, ето има неких...2-3 године како је имам и истина, даје шкарт с времена на време, али, сасвим задовољавајуће служи...

Браки, није ствар стриктно у жижној даљини...
има ту доста и до оптике, механике која је носи, а највише у сензору који то светло бележи...
Можеш и пеглицом да се превезеш 500км до Румуније, али је неким удобнијим аутом то исто путовање другачије у много више аспеката...
Нјавећи део просумера нуди те екстремне жижне даљине у малом и компактном телу... овај модел који конкретно помињеш у ап елемената изводи од 24 до 1200мм жижне даљине...
То су импресивне оптичке карактеристике, али, ако погледаш да неки осредњи фиксни објектив од 24мм кошта колико цео тај апарат, а да специјанли објекитиви тако монструозних жижних даљина (700-800-1000...) коштају колико плац и бубрег, онда мораш да се запиташ, колико заправо то што такав апарат нуди зауиста вреди...
наравно, што се тиче ширине поља и тих бројки, произвођач остаје долседан, али... колико је то употребљиво и колико стварно вреди је питање намене...
Ово је један масивно обрађен, можда чак и кроп... јер онако мали сензор без обзира на увећање не може да пружи неки резултат... онај мој месец је са 300мм сликан...300-280... тако некако... уз јако велики кроп, преко 100% можда, а опет, без неке драстичне интервенције... 4х мања жижна даљина... сиротињски објектив... чак и кроп сензор... а доста лакше постигнут ( а и бољи) резултат...
У највећем броју случајева, 70% тог другог краја опсега зума је скоро па немогуће користити... имао сам сличан, а имао и прилике да пробам више модела сродних апарата, да слушам жалопојке власника за овај или онај проблем...
Све је то лепо на папиру, лепо је и у пракси, док немаш неку јасну идеју о томе шта хоћеш да постигнеш, или док не решиш нечему озбољно да се окренеш...
не кажемд а су ти апарати лоши... напротив... њих најрадије препоручујем као корак где се неко кога интересује фотографија хоће да се упусти у те воде и схвати свиђа ли му се или не, баш због тих недостатака на којима корисник научи шта заправо хоће апарат да му има и чему да му служи...
За свакодневну за'ебанцију, за shit-n-giggles, за породична славља и окупљања, за излете и одморе, за тако, упознавање с фотографијом, то су сјајни апарати... али за неку озбиљну намену... корисни су к'о кромпир у апотеци... такорећи... не раде пос'о....

Slažem se sa svim navedenim ali dok ne skupim tih 5 - 15 hiljada eu za bolju opremu, zadovoljan sam i sa kompaktnim canonom. Jeste da pro oprema donosi i bolje uveličanje i bolji odsečak i odsustvo zrna i bolji fokus ali nije sve u opremi, ima više u čoveku i pravom momentu.

ps. Onaj krompir od milion dolara je mogao isto tako biti fotografisan i sa aparatom vrednosti 300 eu, fora je imati bogatog drugara koji će isti taj krompir i platiti toliko

Много је то коцкица....
Имао сам прилике да никонов еквивалент пробам... невероватна справа...
Уједа колико је оштро и брзо... али и половно и улупано па је било око 800 евра...
Мени је годинама лепо 55-200 служио... њега сам узео уземну за онај неки кит који нисам ни користио много, а кад сам се мало више небу и месецу окренуо, тих 200 је било баш... кратко, па сам никоново нешто преко 200 гледао, али сигма се показала као бољи избор, у том ценовном рангу, наравно, па сад, ето има неких...2-3 године како је имам и истина, даје шкарт с времена на време, али, сасвим задовољавајуће служи...

ima onaj sa varijabilnom blendom, jeftinije je znacajno....ali necu dva puta da se zeznem, bacanje je para da uzmem takav pa da onda frkcem i onda opet jurim onaj
da dobijem datum palim i na amazonu ima sigmin jeftiniji duplo od nikonovog, na konju sam
sad ovde u srb zajmim ako bas zaskripi od kolege 18-135 pa prezivljavam....

- - - - - - - - - -

I da vidiš ( ovo je sa slabijim canon sx 50 ) za manje pare

Moon50Test920a.jpg

poenta je da ja ne kupujem objektive da bi se zezala sa njima i slikala mesec primarno
kupujem one koji mi trebaju za posao
tako da meni ne treba igracka koju si pomenuo....svaka cast tom aparatu (uz veliku pomoc lr i ps na ovoj slici sto se vidi) al ja sam iz druge price

Back