ASTRO CAFFE

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa kada ima toliiiko zanimljivih stvari na svetu...:mrgreen: Razumem te :mrgreen:

Ah, porodica kao stub :heart: Dosta si pohvatala, vala

Danas neki divan dan...Jos uz vino...Npr.ja ga trenutno pijem... :D Hm, a sta dalje, toliko ideja a neodlucnost :D
nisam ja vezana za porodicu, naravno volim ih
niti sam tradicionalna
ali su mi pružili dobro obrazovanje- što jes -jes

- - - - - - - - - -

Vino! Dobra ideja.
de si medeno zeleno srce :zcepanje::mrgreen::heart:

nisam ja vezana za porodicu, naravno volim ih
niti sam tradicionalna
ali su mi pružili dobro obrazovanje- što jes -jes

- - - - - - - - - -

:

na to i mislim, sve potice iz porodice. u malopredjasnjem komentaru sam mislila na dobre uticaje, vazi naravno i za lose. ali podsetila sam se zahvalnosti prema mojoj, pa otuda i srce.

mada u krajnjoj liniji...covek je sam sebi vuk i krojac srece :D

Agić :ortaci::mrgreen:

Evo me, ručkam i pijuckam vino :rostilj: Uživancija na nivou :mrgreen:
:ortaci2::obozavam:
ja se sad spremam
pravila sam karfiol sa bešamelom i susamom na puteru
već sam ti rekla da imam punu kuću vina al ne mogu da ga pijem
počeću da se bavim pravljenjem lekovitih a jednostavnih tinktura- samo biljka i alkohol ili ulje
za početak - GAVEZ
toplo preporučujem
treba samo koren i 70% alkohola
jako je dobar kod svih bolova u mišićima, povreda kostiju i drugim stvarima
uglavnom svo bilje ima više namena

To beše ljubičasta biljčica? MIslim da znam šta je to, baba ga zvala volji (volovski) jezik.

jeste
gavez.jpg

Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni koren ili vrani gavez, samo je deo brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku.
Kod gaveza su lekoviti listovi i koren, koji se skuplja u proleće i kasnu jesen. Koren se iskopa i opere, a da ne bi izgubio delotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mestu. Za razliku od korena, listovi se suše na senovitim mestima.
Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin najviše deluje na stvaranje novih ćelija tamo gde postoje rane i ozlede, odnosno posekotine, ispucalost, sportske povrede... Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mesta.
Ukoliko na raspolaganju nema sveže biljke, može da se primeni i tinktura gaveza, koja povoljno deluje na neuralgične bolove, pogotovo ukoliko su oni u predelu lica. Budući da gavez snažno deluje na centralni nervni sistem, treba ga uzimati isključivo u malim dozama.
OPREZ!Preparati od gaveza ne smeju da se prave i drže u metalnom posuđu. Prilikom sušenja korena treba voditi računa da se ne uplesnivi jer je toksičan.
Tinktura se pokazala izvanrednom i kod lečenja upala nerava. Gde god su na telu nastala bolna mesta osetljiva na pritisak, to se automatski odražava i na periferne nerve. U tom smislu, tinktura gaveza predstavlja jednostavan, prirodan i prikladan lek. Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica.
Zagovornici ovog leka tvrde da ostarelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, posle duže primene vraća u normalno stanje. Pogotovo, ukoliko su promene na koži nastale usled upotrebe različitih kozmetičkih preparata. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je delotvorna ukoliko se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili još bolje sa tinkturom od kantariona.Koren gaveza je delotvoran kod katara želuca, bolesti bubrega ili jake menstruacije. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhijalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja. Istovremeno, sušeni koren može da se izgnječi ili izdrobi i pomeša sa mlakom vodom.
Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na obolelo mesto. Ispiranje usta sa izdrobljenim suvim korenom, koji je pomešan sa mlakom vodom i kamilicom, deluje delotvorno kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog apscesa.
Takođe, oblog od lišća gaveza preporučuje se kod paralize, pri čemu se stavlja na obolele ekstremitete. Lišće se koristi i kao dodatak kupkama kod reumatskih bolova, kostobolje, diskopatije i slabe cirkulacije.
U biljnim apotekama može se nabaviti i gel od gaveza. Reč je o preparatu koji sadrži ekstrakt korena gaveza čiji osnovni sastojci - sluzi, tanini, saponozidi i alantion - poboljšavaju epitelizaciju, drenažu i regeneraciju tkiva.
Njegova delotvornost potvrđena je u lečenju istegnuća i iščašenja, reumatskih deformiteta ručnih i nožnih zglobova, kao i sportskih povreda i posttraumatskih stanja. Kao protivupalno sredstvo delotvoran je i kod posekotina, modrica, posle ujeda insekata. Botaničari naglašavaju njegovu izuzetnu moć ubrzavanja srašćivanja kod preloma kostiju. Da bi se postigao potpuni efekat, na kožu ga treba nanositi nekoliko puta dnevno, ali nikako na otvorene i inficirane rane
PREPARATI OD GAVEZA
Tinktura - Korenje gaveza operite, očistite četkom, fino usitnite, stavite u flašu i prelijte votkom jačine 40 stepeni. Flašu držite na suncu ili pored peći dve nedelje, zatim procedite sadržaj i počnite da je koristite za određene tegobe.
Obloge - Dobro osušeno korenje sitno sameljite i pomešajte sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, pa ga raširite na platnu. Tople obloge stavite na obolelo mesto i pričvrstite ih zavojem.
Mast - Mast od gaveza sprema se tako što se 10 kašika rendanog korena pomeša sa 11 kašika ugrejane masti.
Posudu sa ovom smesom pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati, zatim je ponovo zagrejte i procedite kroz platno. Proceđeni sadržaj stavite u teglu i čuvajte u frižideru. Preparat je delotvoran kod manjih povreda i hemoroida.

ČAJEVI
* Protiv bronhijalne astme: Pet grama korena gaveza kuvajte pola sata u pola litra vode, zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta i procedite. Ujutru na prazan stomak popiti jednu šoljicu, a zatim svakih pola sata dve supene kašike spremljenog čaja. Pred spavanje opet popiti jednu šoljicu.
* Protiv čira na želucu: Mešavina od po sto grama gaveza i nevena, kao i 50 grama troskavice (Polygonum aviculare) staviti u 250 mililitara vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji tri minuta, a zatim procediti. Tokom dana piju se dve-tri šolje u retkim gutljajima.
* Za pospešivanje mokrenja: Jednu veliku kašiku lišća i cveta gaveza prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji petnaest minuta, a zatim procedite. Pije se dva puta dnevno, ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja po jedna čašica. Ovaj čaj je dobar i protiv grčeva u stomaku..
preuzeto sa novosti.rs

Koliko na svetu ima naoruzanja, i kakvog...Mi ni ne znamo. Imamo ovu jednu malu planeticu i kako se ponasamo...Kao da nam je na raspolaganju druga. A i da nam je ceo svemir, ne bi bilo dovoljno. Ljudska vrsta.

:(:(:(
monstrumi.......

Bio je to veći čovjek od svih mojih (kvazi) prijatelja ...
Našao sam ga u drugoj ulici kako leži na travi , mrtav ...
Sačuvao sam par njegovih slika,to je sve ...

- - - - - - - - - -

[QUOTE="Gogilli";32632101]Žao mi je tvog psa i ne odobravam tako nešto ali sa ovom boldovanom crvenom rečenicom nisi ni ti ništa bolji od njih.[/QUOTE]

Ne,ti si pogrešno protumačila ovo ...
Ne može da ovo samo ''prođe'' tako ...
Sutra ti mogu dijete otrovati,i je li treba i to pustiti da prođe ... ?

Ne,treba ga kazniti ...
Ali ne prizivajući neke čarobnjake i kletve ...
Već ga zaista treba kazniti ...
I kazniću ga,ja lično ...
Natjeraću ga da pati,imam toliko zlih,monstruoznih i podlih ideja koje samo čekaju !
Saznaće se ko je to uradio ...

>> Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati. <<

Bio je to miran pas ...
Nikada nikog ugrizao nije !

U ovakvim trenucima emocije se moraju isključiti ...
Njima više nije mjesto ovdje ...
Ovdje je mjesto samo osveti, koja se servira hladna !

Zamisli samo koliko je moj pas patio dok je umirao ... ?

Poslednja izmena:

Bio je to veći čovjek od svih mojih (kvazi) prijatelja ...
Našao sam ga u drugoj ulici kako leži na travi , mrtav ...
Sačuvao sam par njegovih slika,to je sve ...

- - - - - - - - - -

Ne,ti si pogrešno protumačila ovo ...
Ne može da ovo samo ''prođe'' tako ...
Sutra ti mogu dijete otrovati,i je li treba i to pustiti da prođe ... ?

Ne,treba ga kazniti ...
Ali ne prizivajući neke čarobnjake i kletve ...
Već ga zaista treba kazniti ...
I kazniću ga,ja lično ...
Natjeraću ga da pati,imam toliko zlih,monstruoznih i podlih ideja koje samo čekaju !
Saznaće se ko je to uradio ...

>> Ništa nije skriveno što se neće otkriti ni tajno što se neće saznati. <<

Bio je to miran pas ...
Nikada nikog ugrizao nije !

U ovakvim trenucima emocije se moraju isključiti ...
Njima više nije mjesto ovdje ...
Ovdje je mjesto samo osveti, koja se servira hladna !

Zamisli samo koliko je moj pas patio dok je umirao ... ?
i po zakonu za to može da odgovara......
bar na papiru.....

To su ubice bre ...
Otrovan mi pas i svi se prave ludi ...
Niko ništa,sve super,idemo dalje ...

Ali zaplakaće k'o god da je !
to se stalno dešava
i ja sam sama sahranjivala svoje ljubimce....
svi smo prošli kroz to
neki i više puta....
samo je monstrume teško provaliti
i dokazati
doduše - uvek postoji mogućnost i da je slučajno pojeo otrov za pacove - mada je mala verovatnoća- ali nije nemoguće
ili neki pesticid

to se stalno dešava
i ja sam sama sahranjivala svoje ljubimce....
svi smo prošli kroz to
neki i više puta....
samo je monstrume teško provaliti
i dokazati
doduše - uvek postoji mogućnost i da je slučajno pojeo otrov za pacove - mada je mala verovatnoća- ali nije nemoguće
ili neki pesticid

Bilo je tu još nekoliko pasa ...
Oni su živi i danas ...

Dakle,neko je to planski uradio ...
Biće mu vraćeno,ali tri puta jače !

Jer to niko ne kažnjava ...
I kada se tako postave stvari,oni dobijaju pravo da truju koga hoće,jer nema kazne !
Drugi neka zatvaraju oči,ja neću ...

Poslednja izmena:
Bilo je tu još nekoliko pasa ...
Oni su živi i danas ...

Dakle,neko je to planski uradio ...
Biće mu vraćeno,ali tri puta jače !

Jer to niko ne kažnjava ...
I kada se tako postave stvari,oni dobijaju pravo da truju koga hoće,jer nema kazne !
Drugi neka zatvaraju oči,ja neću ...
možda se tebi neko svetio preko nedužnog bića
neka kukavica i bednik

Moji psi su na sreću dresirani da ne prilaze drugim ljudima niti da jedu otrov sa poda. Treba pse čuvati kao decu. Pustiti psa da luta u RS je ludost, ima svakakvih baba i deda.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back