fabian
Ističe se
- Poruka
- 2.252
Apriorne norme ne postoje samo za ljude koji nikad ne pricaju ni sa kim. Onoga trenutka kada pocnu, prihvataju apriorne norme na kojima se zasniva razgovor.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Apriorne norme ne postoje samo za ljude koji nikad ne pricaju ni sa kim. Onoga trenutka kada pocnu, prihvataju apriorne norme na kojima se zasniva razgovor.
Nije smesno sto koristis reci koje ne postoje, to je tuzno, zato sto mislis da te to cini nekakvim filozofom, a ustvari te cini idiotom.
Ocigledno malo znas. Ili ne znas nista. To je sociologija, ne etika.
To sto obicaji mogu biti eticki okarakterisani ne cini etiki disciplinom koja je bavi obicajima. Etika se bavi time sta je ispravno i opravdano ponasanje, a kroz sebe moze da okarakterise bilo koje ljudsko ponasanje, pa i obicaje.
To nema veze sa filosofijom o ispravnom ponasanju (onome sto nazivamo etika/ moral), nego sa obicajima.
Bla bla bla.
Apriorne norme razgovora (ukljucujuci i eticke) koje sam nabrojao u prvoj poruci ove teme, bas zato sto su apriorne norme razgovora ne samo da stoje neoborene, nego su neoborive.
I treba. Nemasno mleko i belanca neoplodjenih jaja. Sto nema neke veze sa ovom temom, a takodje uopste veze sa istom nemaju ni vasa trolovanja, spamovanja i smaranja.
Ovu temu, posvecenu istinama koje svako mora da prizna ako hoce da bude dosledan u zalaganju za neke stavove, zagadjujete vi sa vasim nebuloznim spamovanjem.
Argumentaciona etika je etika koje ne daje argumente za neku eticku teoriju, nego se tako naziva jer prica o prirodi same argumentacije. Ona se sastoji u isticanju tri cinjenice:
Prvo: da bi se nesto moralno opravdalo to se mora uraditi raspravom / razgovorom / argumentacijom.
Sve apriorne norme argumentacije mogu jedino da se nauče i usvoje pedagogijom..ne filozofijom ..filozofija jedino može da ih predstavi ..
A u pogledu ove teme to znači da delatni argumenti algoritamski zamenjuju verbalne koji bivaju odbačeni kao sterilni i kočničarski za rešavanje narastajućih problema ljudskeKoliko su statični stavovi ex mahina nemačke klasične škole filozofije truba iskazuje i ovo etičko učenje kroz nedostatke
koji nastaju u vitalnoj dinamici njihovom primenom...
Svakako će ljudi sami sebe biti u situaciji da prekreiraju! ! ! I to vrlo uskoro...Disbalans između frapantnog napretka nauke i sporosti
psihofizičkog prilagođavanja evolucionim promenamačoveka su već rezultirali kriznom recesijom koja eventualno ima još samo jedno
pogubno ishodište-samouništenje.U takvom čorsokaku sopstvenog toka čovek je prinuđen da interveniše i sebe menja stvarajući dinamičnije i prilagodljivije biće novim uslovima...
Dolazi do paradoksalnog kršenja principa sopstvene egzistencije i niza iznuđenih akcija za koje je postojeća etika "tesna"...
Nastanak Pokreta za zlatnu milijardu krajem prošlog veka ukazuje na surovost kosmičkog logosa koji ljudski um i nije,takav kakav je,u stanju da pojmi.Valja shvatiti da ja ne
branim ili zagovaram ideje pokreta,ali njihov nastanak treba respektovati kao izraz traženja rešenja ljudskog nadmenog i bezglavog srljanja-kao solidan pokazatelj da se
prekreiranje mora pravovremeno preduzimati,pre dostizanja kritičnih tačaka parametara buduće svetske krizekojoj je ova krizica samo šaptanje nagoveštaja...
populacije...Ovo filozof teško da može shvatiti,ali političar s lakoćom...
Zvuci tako ali se ja ipak ne bih slozio....
a kao argument osim TP potpisa bih rekao i to da je pedagogija usmerena ka predavanju i usvajanju znanja, a ne ka kreativnom timskom radu, debatama , motivacijom u konverzaciji i slicno...
Deo izucava, ali deo ne...mada ne vidim razlog , osim bukvalnog, zasto ne bi obuhvatila i sve to....
Bukvalan razlog protiv je sto kad nasim skolskim drugovima , koji ostavise utisak da su povrsni i tupsoni , koji ce takodje raditi odgovorne poslove, kad u predmetu pedagogija uvedes i metode motivacije i razvoja komunikacija, nece razdvojiti da ot nije za decu u svim situacijama (dati detetu tu opciju i mogucnost da od malena nema dozivljaj intelektualno podredjene osobe u nekim trenucima je katastrofa....)
I umerena frustracija je edukativna metoda...
Mislim da kreiranje politike zemalja koje su velike ekonomske sile ,a šta će kao bilateralni kompromisi rezultovati ukupne odnose,kretanja i pomeranja načovjek nije evoluirao od kada je nastao a faze demografskog razvitka u naučnom smislu ne isključuju etiku ..to što bi neko da zaobiđe faze prema kojima ne bi trebalo biti problema oko broja stanovnika ove planete uključuje neetičnost, ali ne argumentacionu, mada sigurno i nju već polaznu, osnovnu - odnos prema drugom čovjeku ...etika i moral nisu u suprotnosti sa naukom, niti se bilo kakav razvitak čovjeka može odigrati bez njih .. politika i nauka svakako pokazuju tedenciju kretanja u dve paralelne linije koje nemaju zajedničkih tačaka i to baš kada je etičnost prema ljudima, čovjeku u pitanju ...
.
Koliko su statični stavovi ex mahina nemačke klasične škole filozofije truba iskazuje i ovo etičko učenje kroz nedostatke
koji nastaju u vitalnoj dinamici njihovom primenom...Svakako će ljudi sami sebe biti u situaciji da prekreiraju! ! ! I to vrlo uskoro...Disbalans između frapantnog napretka nauke i sporosti
psihofizičkog prilagođavanja evolucionim promenamačoveka su već rezultirali kriznom recesijom koja eventualno ima još samo jedno
pogubno ishodište-samouništenje.U takvom čorsokaku sopstvenog toka čovek je prinuđen da interveniše i sebe menja stvarajući dinamičnije i prilagodljivije biće novim uslovima...
Dolazi do paradoksalnog kršenja principa sopstvene egzistencije i niza iznuđenih akcija za koje je postojeća etika "tesna"...
Nastanak Pokreta za zlatnu milijardu krajem prošlog veka ukazuje na surovost kosmičkog logosa koji ljudski um i nije,takav kakav je,u stanju da pojmi.Valja shvatiti da ja ne
branim ili zagovaram ideje pokreta,ali njihov nastanak treba respektovati kao izraz traženja rešenja ljudskog nadmenog i bezglavog srljanja-kao solidan pokazatelj da se
prekreiranje mora pravovremeno preduzimati,pre dostizanja kritičnih tačaka parametara buduće svetske krizekojoj je ova krizica samo šaptanje nagoveštaja...
A u pogledu ove teme to znači da delatni argumenti algoritamski zamenjuju verbalne koji bivaju odbačeni kao sterilni i kočničarski za rešavanje narastajućih problema ljudske
populacije...Ovo filozof teško da može shvatiti,ali političar s lakoćom...
Praksisovac ne razume delatne argumente...Ni latinski...(Doduše fali c ispred h pa si formalno formalistički formalan...)
A ne zna ni da se Witgenstein pred kraj života odrekao, inače po merilima klasične filozofije sjajnog,Traktatusa,shvativši da takav
poduhvat i nije rečima moguć...
Možeš da se vratiš ponovnom čitanju Kanta i Hegela-možda nešto i shvatiš...
Možda ti se čini da se rugam filozofima? Ma ne...Meni su smešni koji potežu klasike zapadne filozofije posle
pozitivista,Deride i još nekih analitičara...Filozofija je moguća još samo kao razbibriga po forumima,u književnim delima
postmoderne a i u još ponekoj umetnosti...U praktičnom životu zaostaje kilometrima...Informatika i ekonomija su recimo
nedohvatljivi i neopisivi bilo kojoj filozofiji...Matematika pogotovu...
Ovde možemo :ti da glumiš Marksa,ja Engelsa i da se nadgornjavamo...Bolje napiši radi li riba nizvodno od Ušća...
Mislim da kreiranje politike zemalja koje su velike ekonomske sile ,a šta će kao bilateralni kompromisi rezultovati ukupne odnose,kretanja i pomeranja na
globalnom planu uz snažan uticaj na manje jake ekonomske sile,neće uzimati u obzir moralne i etičke principe osim koliko su sadržani u ekonomskim i
političkim principima.Naravno da politička naknadna objašnjenja bivaju demagoška u izravnavanju s etičkim i moralnim normama...
Portparoli pišu ispravna tumačenja političkih odluka koja su nekovrsna opravdanja.![]()
Tu i jeste zapeo marksizam i ono što se zvalo "marksistička nauka" uz optužbe o voluntarističkoj tehnokratiji kao da taj voluntarizam nije prirodan...Još mi sveže u sećanju...ne bi li onda mogli reći da ukoliko politika i nauka nemaju zajednički cilj, niti dodirnih tačaka 'ishodište po čovjeka postaje pogubno' ....
Praksisovac razume pojam delatnosti, samo se pita da li ti razumes ? To " c" sto fali ispred h - ko tu ne razume latinski ?I sta znaci , opet, to ex mahina, u tvojoj misaonoj recenici ? To praksisovac ne razume ! Praksisovac zna da Vitgenstajn i u tom delu ( Tractatus ), u zakljucnim recenicama , zeleci da bude konsekventan, sve svoje stavove u toj istoj knjizi - proglasava besmislenima !
![]()
Itd...
A to sto je tebi nepoznato kako filozofi i danas prakticki deluju, ne znaci da oni ne deluju !
I ja ostadoh uskracen za odgovore. Zasto ? Trebalo bi, osim mene i ti da se to zapitas.![]()
Naučui se da budeš ljubazan i iskren,ali i da u pitanju imaš bar 50% odgovora(da bi ti pitanje bilo pravilno postavljeno)
A odgovorio sam ti šta si tražio-možda nisam sve,ali da ti ne bude premnogo?
Ti neke moje rečenice,to sam i primetio,kad su višeslojne-nisi u stanju baš dobro da shvatiš...
Ne pristajem da ovde pišem pandurski jednosmerno...
Ako sam te ja uskratio za odgovor-to nije mnogo-mnogo je što si uskraćen za većinu odgovora ...![]()
čovjek nije evoluirao od kada je nastao a faze demografskog razvitka u naučnom smislu ne isključuju etiku ..to što bi neko da zaobiđe faze prema kojima ne bi trebalo biti problema oko broja stanovnika ove planete uključuje neetičnost, ali ne argumentacionu, mada sigurno i nju već polaznu, osnovnu - odnos prema drugom čovjeku ...etika i moral nisu u suprotnosti sa naukom, niti se bilo kakav razvitak čovjeka može odigrati bez njih .. politika i nauka svakako pokazuju tedenciju kretanja u dve paralelne linije koje nemaju zajedničkih tačaka i to baš kada je etičnost prema ljudima, čovjeku u pitanju ...
Mislim da kreiranje politike zemalja koje su velike ekonomske sile ,a šta će kao bilateralni kompromisi rezultovati ukupne odnose,kretanja i pomeranja na
globalnom planu uz snažan uticaj na manje jake ekonomske sile,neće uzimati u obzir moralne i etičke principe osim koliko su sadržani u ekonomskim i
političkim principima.Naravno da politička naknadna objašnjenja bivaju demagoška u izravnavanju s etičkim i moralnim normama...
Portparoli pišu ispravna tumačenja političkih odluka koja su nekovrsna opravdanja.![]()
ne bi li onda mogli reći da ukoliko politika i nauka nemaju zajednički cilj, niti dodirnih tačaka 'ishodište po čovjeka postaje pogubno' ....
Tu i jeste zapeo marksizam i ono što se zvalo "marksistička nauka" uz optužbe o voluntarističkoj tehnokratiji kao da taj voluntarizam nije prirodan...Još mi sveže u sećanju...
Pa i ti praksisovci su učestvovali sa svojim utopijama...
Uzmi samo medicinsku nauku i kakav solidan nov sistem dijagnostike neke bolesti...Pokušaj da se uvede u praksu dibija od upravnika gajnc nove kočnice u rečenici:"Poslao sam
program-pa kad odobre krećemo odmah s organizacionim prilagođavanjem..."
Kod vas još dobro,a zamisli da ja krenem da proizvodim neke nove čipsove u bojama...Moram i da organizujem,izfinansiram,izinvestiram,osmislim,kreiram i proizvod i tržište,pripremim
timove i sve to prilagodim državnoj (ekonomskoj)politici...
Nije lako ni nauci,ali politika kao da gleda da i te teškoće dodatno oteža...
Definitivno politici i nauci ciljevi nisu isti...