Are we alone?

drugo,za to bash nisam siguran,provericu.Ali znam da otpor postoji i u bezvazdushnom prostoru,inache bi vetji deo svemira funkcionisao bez ikakvog otpora...mislim da svatate kako bi takav svemir izgledao...

Ewo,retzimo,uzmimo teoriju kvantnog pogona.Nadam se da ste prochitali knjigu Artura Klarka - Pesme daleke zemlje.Oni tu sletju na Talasu da bi uzeli led koji im je potreban da bi shitio letelicu.Kako se onaj proshli led istroshio?Po vama,ako sredina ne pruzha otpor led bi trebao da zauvek ostane tu?

nisam citao pesme daleke zemlje, ali pretpostavljam da se led koristi kao gorivo, tj vodonik iz njega, a to se slaze sa ovim ta je svemir prazan. Najveci deo goriva se potrosi za ubrzavanje i usporavanje, a jako mala kolicina za korigovanje kursa. Dobro, nije svemir potpuno prazan, nadje se po koji atom na stotinjak metara :)
Inace, kosmos bi izgledao upravo ovako, a da pruza neki otpor zemlja bi odavno prestala da se okree oko sunca...

dobro kako god, rek'o sam to zato sto se led koristi kao gorivo u nekim brodovima u Odiseji (3. i kasnije :))
u svakom slucaju, pogon nema veze sa otporom. Bar ne za sad.
Ako si citao Odiseje a verujem da jesi, obrati paznju na 2010, gde Leonov i Diskaveri potrose skoro sve gorivo za ubrzavanje. Tj. Leonovu ostane nesto malo za kocenje i za korekciju putanje. Znaci, ostatak puta se krece cisto zbog inercije.

da,ali po tome,ne ako bismo jednostavno hteli da odemo do kraja svemira trebali bismo samo da na pochetku ubrzamo i posle ne bismo imali nikakav otpor i ako bi nam brzina u jednom trenutku bila 20km/s onda ta brzina ne bi uopshte opadala?Da je tako,mars i sve ostale planete bile bi kolonizovane odavno...malo goriva za polazak,i malo za kochenje...al nije tako.U odiseji se,btw vodonik koristi kao gorivo,setjash se da na halejevoj kometi izvlache iz vode vodonik :D

Oximoron:
ako bi nam brzina u jednom trenutku bila 20km/s onda ta brzina ne bi uopshte opadala?

upravo tako!
al stvar je u tome sto neku vecu brzinu ne bi bilo moguce postignuti sa relativno malom kolicinom goriva koju letelica moze da ponese sa zemlje. Kada brodogradnja pocne da se obavlja u orbiti, letecemo dalje nego sto iko moze da zamisli.
Drugi problem su motori, za sad se koriste klasicni raketni motori, koji nemaju bogznakako veliki stepen korisnog dejstva.

A ti mislish da su ovi idioti pa ne mogu da odvoje nekoliko milijardi da izgrade na orbiti?Nije u tome problem,oni bi vetj to odavno uradili.Otpor u svemiru postoji,jer kao shto smo rekli,u bezvazdushnoj sredini i dalje postoji otpor,vazdux nije prisutan svuda,a u skoro svim sluchajevima postoji otpor.

ne, gradiliste u svemiru bi kostalo bruka mnogo para, i resursa, i to je trenutno neisplativo.
Inace, otpora u svemiru NEMA, to je vakuum, nema nicega, pokoji atom tu i tamo, ali osim toga nema ama bas nicega....
svako putovanje kroz svemir (pa i ono u druge sisteme) se zasniva upravo na inerciji. Tj, pocetni pogon i to je to.

ko je spominjao vazduh?
mislim, stvarno ne mogu sa tobom da se natezem oko tako banalne stvari kao da li je svemir prazan ili ne. Procitaj malo osnove astronomije, pa ces shvatiti o cemu govorim. Uostalom, cega to ima u vakuumu?

evo i jednog podatka koji sam upravo nasao, a radi se o gustini u medjuzvezdanom prostoru - 0.06 - 0.12 atom/cm3
pa sad ti vidi...

pa ako pogledas neke moje ranije postove, videces da sam i rekao da ima pokoji atom.
Inace, onaj podatak koji sam naveo je jedna od teorija, vise je prihvacena ona da se u kubnom metru moze naci 1 do 1000 atoma, sto je u svakom slucaju malo da pruza znacajan otpor necemu. Kao kada bi se muva zaletela u tenk da pokusa da ga zaustavi.

jednastvar:
"2. Koliko ja znam letelice su bile prikazivane i u obliku piramide ;>"
ja se toga ne setjam :)
Hmmm zar se u onom animiranom filmu nisu pojavljivale Piramide kao letelice :>

Hmmm, ja bas nisam siguran da u svemiru nema otpora, al ajd... nisam siguran i pustam vas da mi dokazete jedno ili drugo :P

@predator ti si maloumni som koji gleda shta drugi prichaju pa potvrdjuje sobzirom na to da veze nema o bilo chemu.To shto si ti reko sa vazduxom nema nikakve veze sa ovim shto smo on i ja prichali...previshe si glup,probaj prvo barem da proverish shta pishesh ....
to sa satelitima je bukwalno suprotno od ovoga shto si ti reko :D

Back