Arapi masovno kupuju zemljište u BiH

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
91.098
Arapi masovno kupuju zemljište u BiH

Državljani arapskih zemalja samo na širem području Sarajeva stekli su vlasništvo nad više od 15 miliona kvadratnih metara zemljišta i nad stotinama stanova.

IZVOR: JUTARNJI.HR PETAK, 7.02.2020. | 17:46
Podeli
Depositphotos/bloodua
Depositphotos/bloodua
Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je da su nekretnine koje samo u Sarajevskoj županiji poseduju državljani zemalja Bliskog istoka i severne Afrike veličine 2.150 fudbalskih terena.

CIN piše je reč o 15,3 miliona kvadratnih metara zemljišta, dok se manji deo površine odnosi na 524 stana, prenosi Jutarnji.hr

MOŽDA VAS ZANIMA
Foto: Depositphotos, ifeelstock
Ne prodaju se samo automobili: Zanimljiva javna licitacija u komšiluku
Foto: Depositphotos, jamdesign
"Vreme je da se prizna propast eksperimenta s evrom"
Foto: Depositphotos, circotasu
Najviše imaju naftaši: Više od milion evra na računima ima 254 firme
Foto: Ilustracija, Depositphotos, rasica
Auto-put Beograd–Sarajevo značajan za sve zemlje u regionu
Sva ta imovina je u proteklih sedam godina uknjižena na 160 kompanija čiji su vlasnici državljani Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana, Sirije, Egipta, Libije i drugih zemalja.

Oni su u BiH osnovali kompanije kako bi preko njih kupovali nekretnine i na taj način zaobišli zakonska rešenja koja stranim državljanima otežavaju posedovanje nekretnina u BiH ukoliko ne postoje recipročni dogovor BiH i država iz kojih oni dolaze.

CIN je naveo da je navala na nekretnine u BiH počela 2012. godine i kako je to "očevidno bio odaziv arapskih kupaca na pozive nekih bosanskohercegovačkih političara".

Masovna kupovina nekretnina, prema podacima javnih beležnika koji su zaduženi za sačinjavanje kupoprodajnih ugovora, potrajala je pune četiri godine da bi nakon toga stagnirala.

Arapski investitori najčešće su kupovali zemljište u ruralnim područjima najavljujući izgradnju turističkih naselja s vilama, dok su u gradskim područjima kupovali zemljište za gradnju višespratnica i hotela.

Do početka 2019. godine u Bosni i Hercegovini je bilo registrovano nešto više od 1600 kompanija u vlasništvu državljana arapskog porekla.

Uprkos tome što te kompanije poseduju vredne nekretnine, istraživanje CIN-a je pokazalo da oni imovinu ne upisuju u svoj kapital.

Istraživanje Službe za poslove sa strancima BiH iz 2015. godine je pokazalo da od 691 ispitane kompanije, koje su uglavnom u vlasništvu Arapa, njih 469 nije bilo na prijavljenim adresama.

Istraživanje je pokazalo i da 158 vlasnika kompanija uopšte nije imalo regulisan boravak u BiH.

https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2020&mm=02&dd=07&nav_id=1651896

:bravo: :bravo: :bravo: :bravo:
 
Money money money - must be funny

giphy.gif
 
Sreća pa su neki Srbi u FBiH dobro prodali brda i ledine,te riješili stambeno pitanje.

Ето, нек је тако ако не може боље..
Несрећа је што се арапија шири по српском, планирали су неки комплекс под Требевићем, тамошње локалне власти одавно нешто уговарају.
 
Ето, нек је тако ако не може боље..
Несрећа је што се арапија шири по српском, планирали су неки комплекс под Требевићем, тамошње локалне власти одавно нешто уговарају.
Napravili su taj kompleks restoran i zabavni park alpine coaster. Nije loše. Dođem nekad na kaficu tu,ima i raje iz RS koju je gazda tu zaposlio.
www.sunnyland.ba
 
Kupili su Bg na vodi, da nece seher Saraj’vo :D
Nek’ im hebu zene kad vec nisu hteli da zive u Jugoslaviji. To treba slaviti. :lol:

Марко Краљевић и Арапин
Кулу гради црни Арапине,
Кулу гради од двадест тавана,
Украј сињег мора дебелога;
Кад је Арап кулу начинио,
Ударио стакла у пенџере,
Престрьо је свилом и кадифом,

...........................................................

https://sr.wikisource.org/wiki/Марко_Краљевић_и_Арапин
 

Back
Top