Apodiktičke istine

Да ли постоје апсолутне истине које није могуће оспорити или тко." аподиктички судови" ? Имамо три врсте судова: проблематични, асерторични и аподиктички.
Ови последњи значе апсолутно истинити, неоспориви и они постоје. Питање је само где?

Веровали или не, у природним наукама таквих судова нема. Научни метод има посла једино са проблематичним судовима. Ево један пример закључивања на темељу индукције при чему је донесени суд проблематичан:

Ако видимо да јабука пада са гране данас а такође је падала и јуче, из тога ћемо индукцијом из два појединачна случаја закључити о општости то јест претпоставити да ће јабука падати са гране на земљу и сутра. Али, само претпостављамо, не можемо бити сигурни. Можда сутра јабуке почну летети у небо када падну са гране. Не можемо имати апсолутну сигурност да ако се нешто дешавало јуче, дешаваће се тако и сутра. Да ће бити тако, само претпостављамо, или боље рећи верујемо.
Дакле, сви природни закони су проблематични судови а за оне који за овако нешто први пут чују споменућу једно име филозоф "Дејвид Хум" .

Па које су то онда неоспорне истине?

Аподиктичке апсолутне истине постоје само у оним судовима који се тичу априорних форми опажања нашег разума. Као основни услови саме могућности сазнавања они представљају апсолутне истине јер тако мора бити и свако сазнање мора бити са њима у складу да би уопште било сазнања. Сада и у вјеки вјеков.

Рецимо пример:

" У једној равни једнакостраничан правоугли троугао није могућ."

Ево, ова истина је апсолутна. Такав троугао није могуће направити данас и неће бити могуће сутра, никада, то је апсолутна истина јер описује априорну форму сазнавања нашег разума или однос у простору.

Исто тако и увиди који се тичу непосредних чињеница свести јесу аподиктички, али нису добар пример јер су тешко схватљиви оном ко их први пут чује.

Берклијева корелативност субјекта и објекта јесте таква истина која гласи:

"Изван свести субјекта, објекат није више објекат".

Дакле, апсолутне истине постоје у наукама које се баве априорним формама самог сазнања као и у филозофији која се бави непосредним чињеницама свести.

Poslednja izmena:

:)

Озбиљно, па као и већина филозофских знања нема практичну примену у смислу служења индивидуалној вољи. Као што је говорио Шопенхауер, геније (у његов смислу спознаваоца идеја) јесте као човек са дурбином који може да види звезде али не може видети испред себе, тако и оваква знања о принципима функционисања људског ума, или о непосредним чињеницама свести не могу дати баналну практичну примену, али могу дати нешто много вредније, откривења суштине света и живота, пружити метафизичку утеху, бавити се јединим што не настаје и нестаје већ увек јесте, супстанцијом свега, духом.

Poslednja izmena:
i ovo je super:)..ali to sa objektom i subjektom jos mi ne ide bas u razumjevanje...

"Izvan svesti subjekta , objekat nije vise objekat."

ko je uopste subjekat a ko objekat...

jer cas smo "sintetska tacka apercepcije"-cas smo uslovljeno bice u svijetu ponom objekata---to ne razumijem....

skroz shvatam to da ono sto vidimo nij eono sto vidimo;)) tj nije objekat...ali sad ne znam vise ni sta je..nesto mi se opet sve zbrkalo..uzaas:)) uglavnom znam ja da je matrix u pitanju..znaci da neko nam schmiert-maze predstavu ispred nas..i mi vjerujemo da je nesto nesto jer tako ucimo...

ali sta si htio ti reci...malo samo preciziraj pliz;)

i ovo je super..ali to sa objektom i subjektom jos mi ne ide bas u razumjevanje...
"Izvan svesti subjekta , objekat nije vise objekat."
ko je uopste subjekat a ko objekat...
jer cas smo "sintetska tacka apercepcije"-cas smo uslovljeno bice u svijetu ponom objekata---to ne razumijem....

Кантова "тачка синтетичког јединства аперцепције" или Шопенхауеров "субјекат сазнања" јесу само називи за нешто што не сазнајемо већ до чега долазимо непосредним искуством, својеврсном интуицијом која није сазнање.
Тако да не можеш рећи ми смо "тачка синтетичког јединства аперцепције". То је само реч, тачка је само симбол, а иза те речи стоји непосредно искуство самосвести. У самосвести имамо такође посла са објектом, вољом, која је међутим, скинула форме опажања, простор, каузалитет па чак и поделу на субјекат и објекат. То даје интуицију онога што би субјекат могао бити на својеврстан начин "чуда". То је ЈА, али трансцендентно ја.
Својеврсна егзистенција која није просторна. Мноштво које није мноштво. Потпуно другачије од свега што познајемо.

Poslednja izmena:

Back