Aplauz

Aplauz je pre svega izraz odobravnja gest zadovoljstva.

Udaranjem dlan od dlan mi stvaramo zvuk, mislim da nema tog zvuka mi ne bi ni aplaudirali. Znaci to je lak i jeftin nacin da se dodje do zvuka svakoj prilici (osim ako nemas ruke ili su ti zavezane).

Aj nadji bolji i laksi nacin proizvodnje zvuka osim tapsanja, sto se tice koriscenja sopstvenog tela (zanemari usta)?

Gledao sam na kablovskoj neku emisiju gde su neki istrazivaci snimali urodjenike na Novoj Gvineji koji nikada nisu videli civilizaciju, sad da nepricam detalje
glavno je da je bilo neko takmicenje muskaraca, gde je publika pobedniku nije aplaudirala vec je kopljima ili stapovima udarali u zemlju i skakala u vazduh.

Poslednja izmena:
Aplauz je pre svega izraz odobravnja gest zadovoljstva. tako kaže vikipedija, a šta kaže ti?

Udaranjem dlan od dlan mi stvaramo zvuk, mislim da nema tog zvuka mi ne bi ni aplaudirali. Znaci to je lak i jeftin nacin da se dodje do zvuka svakoj prilici (osim ako nemas ruke ili su ti zavezane). znači gluvonemi ne aplaudiraju?

Aj nadji bolji i laksi nacin proizvodnje zvuka osim tapsanja, sto se tice koriscenja sopstvenog tela (zanemari usta)? zašto bi zanemarili usta? hoćemo malo o vrištanju kao znaku oduševljenja...?

Gledao sam na kablovskoj neku emisiju gde su neki istrazivaci snimali urodjenike na Novoj Gvineji koji nikada nisu videli civilizaciju, sad da nepricam detalje
glavno je da je bilo neko takmicenje muskaraca, gde je publika pobedniku nije aplaudirala vec je kopljima ili stapovima udarali u zemlju i skakala u vazduh.što samo znači da kada čovek oseti neko veliko uzbuđenje, mora telo ili neki deo tela da stavi u pokret. A da nisu imali štapove?

...........

A sta mislis o teoriji da je pljeskanje rukama zamena tapsanja po ledjima i ramenima u sutiaciji kada smo suvise daleko od te osobe.

Nasao sam podatak da je pljeskanje rukama nastalo u rimskom dobu kada je publika u areni simbolicki aplauzom "slala tapsanje" po ramenu gladiatora.

Takodje postoji dokaze da u srednjem veku mestani su mogli da kruze oko svog izvodjaca, posle predstave seljani su mogli tapkanjem izvodjaca po ledjima da kazu "dobar posao". Medjutim sa pojavom sekspirovskog tipa predstava izvodjenim iznad publike i ne tako blizu. Publika tada nije imal pristup bini, usvojili su rimski simbolicki gest "slanje" tapsanje po ledjima na daljinu "bravo".

nisam siguran da te dve stvari imaju nešto zajedničko..
aplauz ima za cilj da stvori buku, dok tapšanje po leđima to nema

razmišljanje me vodi ka "temperaturi dlana"
od uzbuđenja, dlanovi se znoje
možda se pljeskanjem dlanovi najlakše hlade i mozak to negde zna

jer ako dlanovi ostanu mokri to (ni u životinjskom svetu) nije dobro, jer se tako lakše ostavlja miris, trag za sobom.

m?

Ako se temperatura dlanova poveca kada smo uzbudjeni a mozak salje komandu da tapsemo da se dlanovi ohlade, zasto onda ne tapsemo uvek kada smo uzbudjeni? Aplaudiramo samo u posebnim prilikama.

Kazes aplauz ima cilj da stvori buku a onda pomisljas da mozak na taj nacin zeli da ohladi dlanove.

Mene sad razmisljanje goni u tu "buku", ritmiku tapsanja i vibracije koje se proizvode, da li to ima veze sa mozgom. Vibracije ili ritmika?

Ako se temperatura dlanova poveca kada smo uzbudjeni a mozak salje komandu da tapsemo da se dlanovi ohlade, zasto onda ne tapsemo uvek kada smo uzbudjeni? Aplaudiramo samo u posebnim prilikama.

Kazes aplauz ima cilj da stvori buku a onda pomisljas da mozak na taj nacin zeli da ohladi dlanove.

Mene sad razmisljanje goni u tu "buku", ritmiku tapsanja i vibracije koje se proizvode, da li to ima veze sa mozgom. Vibracije ili ritmika?

to sa temperaturom i uopšte, dalnovima, palo mi je napamet jer ljudi recimo trljaju dlanove kada im je hladno
dlanovi su veliki receptori toplote

Ruke su instrumenti koji otkrivaju sve neizgovoreno(nasa osecanja, namere, razmisljanja...) i to vise nego sto nam je milo. Tako je i applauz nonverbalni izraz kojim potvrdjujemo nase zadovoljstvo. Udeliti nekome aplauz je kao zamena za licnu cestitku (kao sto je rukovanje, tapsanje po ledjima i bla, bla...). Osim toga, ritmicko tapsanje povezuje ljude(citala nesto o tome)... bio nam je prvi muzicki instrumenat kojega smo otkrili.

ne fali ništa da neko bude srećan, for gad snejk..

ovde se radi o manifestaciji sreće i zašto se ona odvija upravo na taj način, a ne na neki drugi

kakve veze dlanovi imaju sa srećom?

okej ritmičko tapšanje, ali kada aplauz svedemo na pojedinca?

čovek sam, koji od neke emocije počne da pljeska rukama.

Nije li to ..pa smešno?

... kazes od neke emocije... covek ne tapse od neke emocije, iz bilo kojeg razloga, onda bi tapsali ceo dan - to bi onda bilo:tease: . Zamisli, postar ti donese racun za struju a ti mu tapses ili dobijes kaznu za parkiranje a ti tapses... doduse ima i tog ironicnog aplauza kad se nekome aplaudira zbog gluposti ... sve zavisi i od mimike i naravno od situacije u kojoj se momentalno nalazimo.
Ali uglavnom, aplauz je priznanje za nesto sto ti odgovara i to nemora ni biti glasno i euforicno pljeskanje, dovoljno je jedan osmeh i 3x simbolican dlan o dlan ... tu gestiku razume i gluv covek... :)

ne fali ništa da neko bude srećan, for gad snejk..

ovde se radi o manifestaciji sreće i zašto se ona odvija upravo na taj način, a ne na neki drugi

kakve veze dlanovi imaju sa srećom?

zato sto dlanovi imaju veze sa dodirom. dodir ima veze sa toplinom. toplina ima veze sa srecom. sreca dodirom ide do srca i od srca.
nevazno da li dodirujes sebe ili druge, dlanom svojim svoj ili svojim tudji ili nesto njegovo drugo...odasilj i prijem srece preko dlana.

Poslednja izmena:
zato sto dlanovi imaju veze sa dodirom. dodir ima veze sa toplinom. toplina ima veze sa srecom. sreca dodirom ide do srca i od srca.
nevazno da li dodirujes sebe ili druge, dlanom svojim svoj ili svojim tudji ili nesto njegovo drugo...odasilj i prijem srece preko dlana.

da nema u dlane neke čakre..?
koje rade na pljeskanje...

a kakve veze ima smejanje sa srecom ? ili se ljudi smeju samo kada ih neko golica ?

može da nema ama baš nikakve veze
neko ti npr ispriča smešan vic.

frojd je u jednoj knjizi (ne sećam se sad tačno gde) analizirao smeh i zaključio da je njegova osnovna komponenta - iznenađenje
plus, dovođenje u kontekst

kaže, ako neko mrda nosem levo desno, to može da bude smešno..ali je očekivano, te bi svakako smešnije bilo kada bi mrdao nosem gore dole.

Zašto ljudi pljeskaju rukama kada ih nešto oduševi?

Zašto ne trupte nogama ili pucketaju prstima, ili jednostavno počnu da skaču u mestu?

da li je cilj stvoriti što veću buku (pa je zvuk koji pljeskanje dlanom o dlan najpogodnije?)
zašto onda ne galame glasom?

Šta je to što čoveka tera da u stanju ushićenja pljeska dlanom o dlan?

Da li je to ustaljena norma? Ili tako rade i bebe kada se uzbude? (mada bebe pri tom ne proizvode nikakav pljesak..al ajde)

kako vi gledate na aplauz
toliko je ustaljen i uobičajen da verovatno nikome ne pada na pamet da dovodi u pitanje jedan tako ustaljen oblik izražavanja osećanja, ali..zamislimo da dođu marsovci

slete, izađu iz broda..mi se okupimo oko njih, oni liče na nas, krenu da nam se osmehuju, shvatimo da su prijatelji..spopadne nas velika radost i - krenemo da aplaudiramo..

a oni se prepadnu i pobegnu

neka vaše opservacije moliću
Verovatno je to poteklo jos iz praistorije...Hm...Ko ce ga znati...Mozda da ''bukom'' iskazu divljenje...

pa ljudi i kad jedu mrdaju nosem i usima pa se niko ne smeje.
frojdove reci nisu garancija istinitosti samo zato sto je to frojd rekao .

mrdaju očekivano
da mrdaju na neočekivan način, to bi bilo smešno
i nemoj ti da dišpr o frojdu kad se evo odma na osnovu jedne njegove knjige vidi da si seksualni manijak i neurastenik ajd čik opovrgni

hahhaha smeh do suza i suza iz guza.
ocekivano ?
pa niko ne iscekuje mrdanje usima da bi to bilo ocekivano...
da ljudi mrdaju nosem u krug verujem da to opet ne bi izazivalo smeh nego zaprepascenje a to nije isto
upravo je to onaj znak rukom sa druge teme.... itd itd itd

uostalom neocekivano i smesno su dva pojma

Back