Aparat za jogurt u Beogradu?

S obzirom da je za zdravlje, ajde da ovde pocnem temu.

Gde u Beogradu da kupim aparat za jogurt? Ima li neko ideju? Veoma je važno.

Sta ce ti aparat ? Kuvano mleko smlacis na oko 35 C , dodas razmuceno 1 kiselo mleko od 6% sa malo tog toplog mleka ,promesas lagano prekrijes necim , utoplis , ostavis preko noci i sutradan imas kiselo mleko ili jogurt .... jaka matematika
Sledeci put odvojis od tog napravljenog i pravis dalje

S obzirom da je za zdravlje, ajde da ovde pocnem temu.

Gde u Beogradu da kupim aparat za jogurt? Ima li neko ideju? Veoma je važno.
Taj aparat imam više od 10 godina, tačnije moji, dobili su ga na poklon nekom prilikom.
Bilo je zanimljivo neko vreme, sada samo skuplja prašinu.
Moje lično mišljenje je da je to glupost, jer čemu aparat i pravljenje jogurta, kad možeš da ga kupiš, ništa lošiji kvalitet niti ukus, a ne košta bogatstvo.
Inače, ne znam gde ima da se kupi, nisam ga baš vidjala, verovatno u nekim prodavnicama bele tehnike.

kiselo mleko i jogurt mogu da se naprave i bez sukpog aparata .. svi hvala bogu imamo rernu malo se zagreje a neko je vec gore objasnio postupak..
moja pokojna baka je pravila kiselo mleko koje je bilo 100 puta bolje od kupovnog.. jogurt nisam probala iz domace radinosti ali planiram..
ja ni majonez ne kupujem sve sto mogu sama da napravim nema potrebe da kupim :)

Niste u pravu.
Istina je da se jogurt može praviti tako što se malo kupovnog jogurta doda u obično mleko - ako to nazivate jogurtom. Biće kiselo i gusto i više nikakve veze sa jogurtom nema.
Ideja je da se u aparat sipa obično mleko i dodaju posebne jogurtne kulture i da se jogurt fermentiše tako minimum 24 sata, jer je to vreme potrebno da jogurtne kulture (bakterije) pojedu svu laktozu i tako učine jogurt lakim za varenje, a uz to taj aparat održavajući optimalnu temperaturu čini da te bakterije ostanu žive, a one blagotvorno utiču na crevnu floru (oblažu zidove creva).
Industrijski jogurt se fermentiše svega 4 sata što je daleko od dovoljnog da laktoza nestane, a uz to, na kraju procesa pravljenja se zagreva na visoku temperaturu kako bi se ubile štetne bakterije. Tako nestaju i ove dobre, što je valjda i cilj uneti... Ne treba da verujete u reklame, malo pretražite mrežu i svašta možete saznati.

Elem, ako neko zna odgovor na pitanje iz naslova, nek odgovori.
Sve meni poznate prodavnice bele tehnike sam obišao, uključujići i lance bele tehnike... nigde nema.

Sta ce ti aparat ? Kuvano mleko smlacis na oko 35 C , dodas razmuceno 1 kiselo mleko od 6% sa malo tog toplog mleka ,promesas lagano prekrijes necim , utoplis , ostavis preko noci i sutradan imas kiselo mleko ili jogurt .... jaka matematika
Sledeci put odvojis od tog napravljenog i pravis dalje

Ива све зна :)

Лаћа је за прављење, али тај јогурт сутрадан буде благ, у ствари више као благо кис. млеко.

Ива све зна :)

Лаћа је за прављење, али тај јогурт сутрадан буде благ, у ствари више као благо кис. млеко.

RAZVIGORE :)

Bude to dobro ako koristis normalno mleko od recimo 3,6 % i vise masti , sa onim od 0% ... nema sanse

A ustvari ja se igram stime samo kad dobijem domace mleko , sto je retkost , koje je bas masno pa mi greota a i tesko piti ga onakvog ,
oducili smo se mi gradski mravci od toga ... tako da to dodje kao specijalitet.

Samo sto postavljacu teme treba nesto drugo ... objasnio je , nece laktozu , hoce dobre bakterije ... i takoC

Staviš bakterije (jogurtne kulture) koje jedu laktozu, a blagotvorno deluju na creva. Te bakterije bi trebalo da imaju u Beogradu, ili ako imaš nekoga u inostranstvu.
U krajnjem slučaju, može se jogurt praviti kako je ovde rečeno - da ubaciš malo jogurta sa živim probiotskim bakterijama u mleko i da održavaš konstantnu temperaturu. Ali naglasak je na tome da moraju biti žive, što ti niko ne garantuje za ove naše kupovne jogurte... Ovako, kad kupiš bakterije u kesici ti je sigurica.

Inače sam problem rešio, rođak mi je ustupio svoj aparat.

бактерије су живе јер да нису живе не би се киселило млеко од јогурта...
Убијају се на температурама од преко 40 степени...

E sad ovo ima logike
kad god sam kiselila normalno mleko na starinski nacin , zatrpavanjem sve je bilo odlicno .
Kazu zene , kisele ga i u rerni na 50C .... ja probala i nista :(
Izvukla ga ujutro tecnog , kako sam ga i stavila .
Moguce da sam ih onda poubijala na toj temperaturi i nije imalo sta da ''radi''

E sad ovo ima logike
kad god sam kiselila normalno mleko na starinski nacin , zatrpavanjem sve je bilo odlicno .
Kazu zene , kisele ga i u rerni na 50C .... ja probala i nista :(
Izvukla ga ujutro tecnog , kako sam ga i stavila .
Moguce da sam ih onda poubijala na toj temperaturi i nije imalo sta da ''radi''

Бактерије углавном функционишу до неких 40 степени...после тога умиру и почиње процес стварања сирћа

Niste u pravu.
Istina je da se jogurt može praviti tako što se malo kupovnog jogurta doda u obično mleko - ako to nazivate jogurtom. Biće kiselo i gusto i više nikakve veze sa jogurtom nema.
Ideja je da se u aparat sipa obično mleko i dodaju posebne jogurtne kulture i da se jogurt fermentiše tako minimum 24 sata, jer je to vreme potrebno da jogurtne kulture (bakterije) pojedu svu laktozu i tako učine jogurt lakim za varenje, a uz to taj aparat održavajući optimalnu temperaturu čini da te bakterije ostanu žive, a one blagotvorno utiču na crevnu floru (oblažu zidove creva).
Industrijski jogurt se fermentiše svega 4 sata što je daleko od dovoljnog da laktoza nestane, a uz to, na kraju procesa pravljenja se zagreva na visoku temperaturu kako bi se ubile štetne bakterije. Tako nestaju i ove dobre, što je valjda i cilj uneti... Ne treba da verujete u reklame, malo pretražite mrežu i svašta možete saznati.

Elem, ako neko zna odgovor na pitanje iz naslova, nek odgovori.
Sve meni poznate prodavnice bele tehnike sam obišao, uključujići i lance bele tehnike... nigde nema.
Ja sam danas videla da taj aparat ima da se kupi u Lidlu,oko 2000 I nesto malo vise je bio

Back