ZAŠTO BUDNO SANJATI?
Koja je svrha rada na snovima? Nije li pojedincima previše i ovog Svijeta? Zašto da se još bave i
svjetovima snova?......
O SANJANJU
Pošto sam primetio da postoje nedoumice u vezi sličnosti astralne projekcije, i kontrole snova koju praktikuju toltečki vidovnjaci, želeo bih da ovde iznesem par pojašnjenja zasnovanih na mom iskustvu i istraživanjima koja su uglavnom nadahnuta Kastanedinim delom ali bavio sam se i bavim se i drugim tradicijama i upoređujem ih.
Ljudsko biće se istovremeno nalazi u više dimenzija, više paralelnih, odvojenih realnosti i to je ono kad se kaže da smo mi multidimenzionalni. U praksi to znači da imamo fizičko telo koje je u ovom prostorno - vremenskom svetu i ono obuhvata naš svakodnevni mentalno - emotivni sklop, ali naš duh, naša energetska suština i izvor života se ne nalazi u ovom svetu. On se nalazi u drugoj ravni, drugom svetu, svetu čiste energije gde ne postoji vreme i prostor, sve je ovde i sada. Zato je dobro pročitati knjigu Ekarta Tola "Moć sadašnjeg trenutka" koja se bavi baš tom dimenzijom čiste svesnosti.
Znači, mi smo dvostruki jer imamo fizičko i energetsko telo kako bi to rekao Kastaneda. A zapadna okultno-ezoterijska tradicija to energetsko telo naziva astralno telo, a navode se i još neka tela.
Tri elementa svesnosti
Međutim, usled pogubnog uticaja grabljivaca, ljudskih i neljudskih, nivo svesti prosečnog čoveka je toliko nizak da on skoro uopšte ne primećuje postojanje tog drugog i veoma važnog dela svoga bića. Nedostatak energije dovodi do veoma sužene percepcije, a ono što ne percepiramo za nas praktično ne postoji i mi ne znamo ništa o tome niti imamo kontrolu nad tim. Mi smo svedeni na jedva svesni komad mesa. Zaista, percepcija je bitan deo znanja, zajedno sa tumačenjem perceptivnih sadržaja.
Može se reći da se svesnost sastoji od tri elementa:
1.
Percepcija (pažnja, opažanje),
2.
Interpretacija (tumačenje opažanja pomoću razuma i nemog znanja, tj. intuicije) i
3.
Kontrola (manipulacija sadržajem percepcije) koja se naziva volja.
To su tri temelja svake, ne samo ljudske svesti. Kod ljudskih bića postoji poremećaj interpretacije i kontrole zbog spoljnog i unutrašnjeg uticaja grabljivaca.
Svi ti elementi izviru iz područja koje nije materijalno, već se nalazi u drugom svetu, ali se oni preko našeg fizičkog tela manifestuju u svetu svakodnevice.
Astralna projekcija i sanjanje prema tome nisu ništa drugo do proširenje percepcije i mi tada postajemo svesni tog svog drugog dela, svog astralnog ili energetskog (svetlosnog) tela.
Kvantna Priroda Energetskog Tela
Zanimljivo je da se energetsko telo, pošto nije od ovog sveta, ne pokorava zakonima fizičkog univerzuma, odnosno ono ima kvantne osobine a znamo da na kvantnom nivou subatomskih čestica ne važe zakoni prostor-vremena i standardne logike. Tu neshvatljivu logiku savremeni fizičari pokušavaju da dokuče, ali po mom mišljenju, to je nemoguće jer su pravila energije svesti tj. kvantne energije, izvan svakog razuma i logike i kose se sa njom. Njih možemo samo osetiti i čak primeniti, ali ne možemo ih racionalno objasniti.
Dakle, to telo je sama naša svesnost i ono može da putuje bez ikakvog ograničenja duž svih svetova i nivoa postojanja, a tih nivoa ima sedam i u tome se slažu sve duhovne tradicije.
Osvešćivanje i kontrola energetskog tela je neizbežna stvar na putu buđenja svesti jer kontrola nad tim telom je u stvari kontrola nad vlastitiom svešću. Ako mi sami nemamo tu kontrolu, onda je ima neko drugi. A mi znamo ko je taj drugi. Neko uvek kontroliše našu svest. Ja više volim da to sam radim.
Rad na dva koloseka
Naravno, osim u snovima, veoma je važno raditi na sebi i u ovom svakodnevnom svetu i taj rad se uglavnom odnosi na izoštravanje uma i njegovo čišćenje od iluzija kao i na rad sa emocijama, što se naziva "čišćenje srca". Taj zadatak se obavlja preko rada na našim međuljudskim odnosima jer socijana sredina održava i podstiče naše programirano ponašanje. To je u stvari usavršavanje veština socijalne komunikacije, na drugi način rečeno to je zaista deprogramiranje, uklanjanje mračnih predatorskih programa iz naše svesti. Korpus znanja koji se tiču ovog rada na sebi u svakodnevnom svetu Kastaneda naziva traganje.
Kada uspešno primenimo te postupke deprogramiranja svoje svesti i uma, naša percepcija se automatski proširi i mi iznenada postanemo svesni naše druge strane - energetskog tela i počinjemo da stičemo kontrolu nad njim. Postajemo gospodari svoje svesti i uma.
Tada postajemo ono što stvarno jesmo i što smo nekada i bili, pre nego što su nas zarobili na ovoj planeti, postajemo kosmički putnici, istraživači beskraja, novih horizonata i svih paralelnih svetova koji su nam dostupni. Ceo svemir postaje naša kuća!
Najbolje je raditi na sebi istovremeno na oba nivoa, znači i na svakodnevnom i na energetskom i to se naziva uravnoteženi razvoj u borbi za oslobađanje svesti, ili rad na dva koloseka.
Dva pristupa
Sada bih naglasio važnu stvar u vezi pristupanja energetskom telu jer nepoznavanje toga može biti veoma pogubno za praktičara. Naime, mi možemo energetskom telu pristupiti na dva načina:
Prvi način je da iz svakodnevnog stanja budne svesti pomoću određenih postupaka (u zapadnom okultizmu uglavnom putem vizuelizacije, a koriste se i neki rituali) prebacimo svesnost i pažnju na to telo. U tim slučajevima učestvuje celo biće i ono može otputovati u jedan od sedam paralelnih svetova. Ovakav pristup energetskom telu je veoma opasan jer sve što nam se tamo dogodi se direktno odražava na fizičko telo pa se može desiti da se nikada više ne vratimo a osim toga možemo nastradati i biti uništeni u nekom od tih svetova jer tamo vrebaju neverovatne opasnosti. Tamo postoje stvorenja koja su vrlo opasna za ljudska bića koja nemaju dovoljno snage, znanja i iskustva. Zato vidovnjaci, radi bezbednosti, na ovaj način putuju uvek u grupama. Zapadni okultizam i ezoterija kori- ste ovaj pristup i to je razlog što mnogi praktičari nastradaju ili poremete pameću naročito ako putuju sami i ako ne rade na sebi u svakodnevnom životu.
Drugi način je mnogo bezbedniji i njega koriste indijanske tradicije i narod Aboridžina u Australiji. Taj način obuhvata kontrolu snova. Suštinska razlika u odnosu na prvi način je u tome da je ovde fizičko telo neaktivno i isključeno iz aktuelnih dešavanja. Može se reći da je ono stavljeno na stend - baj režim (stand-by).
Cela ideja se vrti oko toga da svaka osoba kada spava i sanja, potpuno prirodno aktivira svoje energetsko telo. Pošto je tako, samo treba uspostaviti svesnu kontrolu nad stanjem snova i onda iskustva snova postaju identična iskustvima tzv. budnog stanja jer u njima postižemo potpuno istu kontrolu i svesnost kao i u svetu svakodnevice. Ali, pošto u takvim kontrolisanim snovima fizičko telo ne igra nikakvu ulogu, mi smo čista energija, onda tu važe kvantni zakoni, tj. prostor-vreme i zakoni obične fizike ne funkcionišu. Recimo, prostor direktno zavisi od naše svesti i uma, tako da šta zamislimo u tom stanju, to se odmah pojavljuje pred nama. U tim stanjima svesti, konačno i definitivno shvatamo da naša svest i um određuju sadržaj percepcije.
Koliko Tela Imamo?
Potrebno je razjasniti jednu stvar u vezi energetskog tela, tj. dvojnika koja dovodi do zabune i nerazumevanja kada se upoređuje ova indijanska tradicija sa tradicijom zapadne i istočne ezoterije i duhovnosti. Naime, na zapadu i istoku se govori o brojnim telima, eteričkom, astralnom, mentalnom, itd., sve skupa sedam tela. Ali indijanski vidovnjaci su svojm posmatranjima otkrili da se radi o samo jednom jedinom telu, energetskom telu koje ima sedam nivoa ili slojeva. Svaki od tih slojeva se manifestuje kao zasebno telo ali je neodvojivo povezan sa ostalim slojevima. Taj pristup je odraz težnje indijanskih vidovnjaka za sintezom, za ujedinjenjem svih tih nivoa. Prvi nivo je ono što zapadna tradicija naziva etarsko telo. To je energija koja prožima fizičko telo i održava ga u životu i to je u stvari naša svakodnevna svest i mentalno-emotivni sklop. Ratnici tragači započinju svoj put oslobađanja počevši od ovog tela, tako što pomoću magijskih pokreta, rekapitulacije i drugih postupaka postaju svesni njegovog postojanja. To znači da oni uspevaju da ga direktno opažaju kao strujanje, vibraciju i talasanja energije u svom fizičkom telu i oko njega.
Kastaneda govori o sedam kapija sanjanja, a to su u stvari sedam slojeva jednog jedinog energetskog tela. Svaki od tih slojeva je jedan kompletan univerzum i u te svetove mi možemo otputovati celim bićem, znači i fizičkim telom. A ako putujemo pomoću snova, bez fizičkog tela, svaki od tih svetova se deli na još puno zasebnih i potpunih univerzuma.
Znači, za razliku od prvog, direktnog načina, pomoću kontrole snova nam je dostupno čak nekoliko stotina kompletnih svetova u kojima možemo delovati kao i u ovom svakodnevnom. A ono što je najvažnije, u kontrolisanima snovima, tj. sanjanju mi smo faktički nepovredivi i neprijateljska bića na koja nabasamo nas ne mogu uništiti ili povrediti, što nije slučaj kod prvog načina koji sam opisao jer u tom načinu vučemo sa sobom i fizičko telo.