Pa Karti, po ovom stihu iz Gite, ja bih rekla da su imersonalisti veći miljenici Božanske Ličnosti od personalista.

... Ili sam još uvek mali deca pa ne shvatam kako bi trebalo. Šta je po tebi vrednije? Biti najsavršeniji ili konačno otići k Njemu?
Loše bi rekla. Vidiš zašto je neophodno predanje
Obrati pažnju šta je Arjuna pitao. Pitao je "Ko je savršeniji" (onaj ko obožava bezlični Brahman ili onaj ko predno služi (bhakti-yoga) I odgovor je jasan, onaj ko predno služi je većdostigao konačan cilj i savršenstvo, ljubav prema Bogu. Ali i onaj ko obožava bezlični Brahman je na dobrom putu (ako se na tome ne zadrži i tu ostane...) jer ako na tom putu istraje do kraja - onda, kako stih kaže "na kraju" dolazi Meni, kada shvati da je Bog sve onda mu se predaju u duhu bhakti-yoge.
"Kada se yogi iskreno trudi da dalje napreduje, procišcen od sve zagađenosti,
nakon mnogo, mnogo života takvog napora dostize savršenstvo
i na kraju dostize vrhovni cilj." BG 6.46
na to se odnosi ono "...na kraju dolaze Meni" iz stih 12.4 To da na kraju dolazi "k Meni" znači da prihvata proces predanog služenja bhakti yogu, jer bez njega ne može da se vrati Bogu (mistika, atanga yoga i filosofija jnana-yoga, niti karma-yoga, to ne omogućuju, jer se i filosofska spekulacija i mistika i žrtvovanje plodonosnih delatnosti, smatraju zagađenošću duše a čista predanost je ono što se događa kada je osoba sloboda i od plodonosnog mentaliteta i od filosofske spekuilacije i od mistike. (atma-nivedanam; potpuno predavanje bez ličnih interesa.)
"Onaj ko s velikom verom uvek prebiva u Meni, ko u sebi uvek misli na Mene i transcendentalno Me služi s ljubavlju je najprisnije
sjedinjen sa Mnom u yogi i
najviši je od svih yogija. To je Moje mišljenje." BG 6.47 (Šesto poglavlje Bhgavad gite se odnosi na aštanga yogu, nosi naslov "dyana-yoga" a dvanaesto govori o Bhakti yogi, takav naslov i nosi).
a ono "One koji usredsređuju svoj um na Moj lični oblik i uvek Me obožavaju s velikom transcendentalnom verom smatram najsavršenijima."
odnosi se na najsavršenije u yogi - bhakti yogije, jer proces obožavanja i usredsređivanja uma na LIČNI oblik Boga je svojstven bakti yogi. Onaj ko tako čini je već sjedinjen, već se vratio, već je s Bogom (Meni - Ličnom obliku) i tako najsavršeniji od svih yogija (karma, jnana, aštanga i bhakti yogija).
ili
"Oni koji nisu verni ovom
predanom služenju ne mogu Me dostići, o pokoritelju neprijatelja. Zato se vracaju putu rađanja i umiranja u ovom materijalnom svetu." (BG 9.2)
"Svojim neispoljenim oblikom prozimam čitav ovaj univerzum. Sva bića su u Meni, ali Ja nisam u njima." (BG 9.4)
"Uvek misli na Mene, postani Moj bhakta, odaj Mi poštovanje i obožavaj Me. Tako potpuno usredsređen na Mene, sigurno ćeš doći Meni." (BG. 9.34)
Sve u LIČNIM zamenicama Mene, Moj, Mi, Me, pa opet Mene, Meni.
(to je zaključni stih cele Bhagavad Gite. 9 poglavlje ("Najpoverljivije znanje" 34-ti, poslednji stih tog poglavlja, Gita ima 18 poglavlja, 9-to je središnje poglavlje, sama srž gite, a 34 stih je zaključak te srži! (prvih i poslednjh 6 poglavlja (1 do 6 i 13 do 18) su kao oklop oko 6 središnjih (od 6 do 12) poglavlja a centralno je deveto i njegov zaključni stih (ovaj gore citirani) - "Najpoverljivije znanje", kao i zaključno od tih 6 tj dvanaesto poglavlje - Bhakti-yoga. Jedini način potpunog oslobo]enja je bhakti yoga. Ostali oblici yoge, pogotovo u ovom dobu, samo vode bliže ka tom cilju.
"O osvojitelju bogatstva, ne postoji istina
viša od Mene. Sve pociva u
Meni, kao što su biseri nanizani na niti." (BG 7.7)
Opet LIČNA zamenica.
ili
7.19
"Nakon
mnogo rođenja i smrti, onaj ko ima pravo znanje predaje se
Meni, znajuci da
sam Ja uzrok svih uzroka i sve što postoji. Takva velika duša je
vrlo retka (Bhagavad Gita 7.19)
Misim, mogu to da ti izložim i znatno povezanije, sistematski, al zaključak je isti. Bez predavanja Bogu kroz povezujući proces bhakti-yoge, nema istinskog oslobođenja, čak ni za one koji praktikuju čistu jnana yogu ili aštanga yogu. Bez bhakti yoge to nije moguće.
Mogu navesti gomile citata u vezi sa tim iz raznih spisa i raznih autentičnih autoriteta, no to retko koga zanima i retko ko je sklon bhakti yogi, jer ona znači potpuno predavanje bez ikakve primese spekulativne jnana yoge ili mistične aštanga yoge. Nema nikakvog ličnog interesa, ni grubog materijalnog ni suptilnog, samo čista ljubav prema Bogu.