Antropologija: Kastaneda

OTIMANJE ENERGIJE

Evo, mislim da treba razjasniti jedan mit koji je plasirao Kastaneda ali i bogami ne samo on zadnjih 20 godina. To je mit o otimanju energije. Kastaneda govori o Letačima koji se hrane ljudskom energijom, drugi pričaju o nekim reptilima, treći pričaju o energetskim vampirima - ljudskim bićima koja nam "kradu energiju" itd. i tome slično. Sve je to laž.

Ljudi, shvatite da vam niko i nikada nije oteo energiju, niti je to moguće. Nešto drugo je po sredi... Kad se osećamo slabo, naša energija nije otišla nigde i dalje je tu! Niko je nije uzeo. Hehehehe... Priča o otimanju energije je prevara.

Evo, sad ću vam objasniti kako to da nikada ne gubimo energiju a ipak se ponekad osećamo slabi i prazni. To se može najbolje objasniti kroz metaforu, nema boljeg načina.
Ako si prevaren da ti drugi otimaju energiju, onda ulaziš u začarani krug paranoje, straha i nezadovoljstva. To je poslednji trik demona, jer je kraj blizu.

Pazi sad.

Jednog dana sam bio pozvan da pomognem prijatelju u pripremi slavlja. Slavio je prvi rođendan svom detetu. Moj zadatak je bio da okrećem prase na ražnju. Divan zadatak, zar ne? A prijatelj mi doturio gajbicu piva da mi ne bude dosadno dok to radim i šta da kažem, milina bre... I tako, dok sam okretao prase, gledao sam u vatru i žar.
U to vreme, imao sam velikih problema u braku. Bio sam tužan i slab, osećao sam da nemam energije. I tako sam šljokao pivo i tugovao nad samim sobom i okretao mrtvo prase i buljio u vatru i žar... Gledajući u to žarenje i pitajući se zašto sam slab i prazan, iznenada mi je svemir odgovorio!

I video sam: dunuo je jak vetar i žar vatre je odjednom zablistao a odmah posle se vetar smirio i isti taj žar više nije sijao tako jako.. I tako više puta, zasija, pa onda utihne u svom sjaju. I onda mi je vetar rekao, bez i jedne jedine misli da sam ja isto što i taj žar. To ugljevlje je uvek isto, ima uvek istu energiju ali bez vetra ne može sijati i blistati.
Moje misli, brige i samocentriranost su načinile štit protiv vetra i moj sjaj je utihnuo. Zato sam osećao nedostatak energije.

Od kad sam se ponovo pojavio na forumu, ja govorim o vetru. Vetar je Duh, Duh života.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S. Ovim završavam svoj boravak na ovoj temi, ali ne i na forumu. Ja sam svoj dug Duhu odužio i napisao sve što je trebalo da bi se pametan čovek ras-pametio. :mrgreen: Ali ako je nekome baš nužda, može mi se obratiti putem privatne poruke.

Pozdrav svima.

OTIMANJE ENERGIJE

Evo, mislim da treba razjasniti jedan mit koji je plasirao Kastaneda ali i bogami ne samo on zadnjih 20 godina. To je mit o otimanju energije. Kastaneda govori o Letačima koji se hrane ljudskom energijom, drugi pričaju o nekim reptilima, treći pričaju o energetskim vampirima - ljudskim bićima koja nam "kradu energiju" itd. i tome slično. Sve je to laž.

Ljudi, shvatite da vam niko i nikada nije oteo energiju, niti je to moguće. Nešto drugo je po sredi... Kad se osećamo slabo, naša energija nije otišla nigde i dalje je tu! Niko je nije uzeo. Hehehehe... Priča o otimanju energije je prevara.

Evo, sad ću vam objasniti kako to da nikada ne gubimo energiju a ipak se ponekad osećamo slabi i prazni. To se može najbolje objasniti kroz metaforu, nema boljeg načina.
Ako si prevaren da ti drugi otimaju energiju, onda ulaziš u začarani krug paranoje, straha i nezadovoljstva. To je poslednji trik demona, jer je kraj blizu.

Pazi sad.

Jednog dana sam bio pozvan da pomognem prijatelju u pripremi slavlja. Slavio je prvi rođendan svom detetu. Moj zadatak je bio da okrećem prase na ražnju. Divan zadatak, zar ne? A prijatelj mi doturio gajbicu piva da mi ne bude dosadno dok to radim i šta da kažem, milina bre... I tako, dok sam okretao prase, gledao sam u vatru i žar.
U to vreme, imao sam velikih problema u braku. Bio sam tužan i slab, osećao sam da nemam energije. I tako sam šljokao pivo i tugovao nad samim sobom i okretao mrtvo prase i buljio u vatru i žar... Gledajući u to žarenje i pitajući se zašto sam slab i prazan, iznenada mi je svemir odgovorio!

I video sam: dunuo je jak vetar i žar vatre je odjednom zablistao a odmah posle se vetar smirio i isti taj žar više nije sijao tako jako.. I tako više puta, zasija, pa onda utihne u svom sjaju. I onda mi je vetar rekao, bez i jedne jedine misli da sam ja isto što i taj žar. To ugljevlje je uvek isto, ima uvek istu energiju ali bez vetra ne može sijati i blistati.
Moje misli, brige i samocentriranost su načinile štit protiv vetra i moj sjaj je utihnuo. Zato sam osećao nedostatak energije.

Od kad sam se ponovo pojavio na forumu, ja govorim o vetru. Vetar je Duh, Duh života.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P.S. Ovim završavam svoj boravak na ovoj temi, ali ne i na forumu. Ja sam svoj dug Duhu odužio i napisao sve što je trebalo da bi se pametan čovek ras-pametio. :mrgreen: Ali ako je nekome baš nužda, može mi se obratiti putem privatne poruke.

Pozdrav svima.

Hvala ti što si podelio svoja iskustva sa nama :hvala:
Živ bio ! ;)

Držte se proverenih, iskustveno potvrđenih autenitčnih i verodostojnih učenja a ne kojekakvih samozvanih varalica i sektaša. Ne držite se onoga što tvrdi jedan čovek ili grupa savmozvanih ljudi, tikvi bez korena.

Puno si toga naucio tokom tih desetak godina u manastiru.ipak mislim da su jedan Nikola Tesla i Romain Rolland inace nobelovac u svoje vreme puno bolje znali sa kim se druze o kome pisu knjige i bivaju njihovi ucenici i prijatelji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Romain_Rolland

http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=30631436&blogId=67055949

Trebao si bar nesto zapamtiti iz PROPOVEDI na GORI Gospoda Isusa

О ПРОМИСЛУ БОЖИЈЕМ

Исус Христос је учио, да Бог промишља, тојест брине, о свим створењима, али посебно промишља о људима.

Господ се брине о нама више и боље, него најбољи, разумни отац, о својој деци.

Он нам указује Своју помоћ у свему, што је неопходно у нашем животу и што служи нашој истинитој користи.
"Не брините се (непотребно) о томе, шта ћете јести и пити, или у шта ћете се обући", рекао је Спаситељ. "Погледајте на птице небеске: оне не сеју, нити жању, не сабирају у житнице, и Отац ваш Небески храни их; нисте ли ви много претежнији од њих? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду. Али ја вам кажем да се ни Соломон у свој слави својој не одену као један од њих. Па када траву у пољу, која данас јесте а сутра се у пећ баца, Бог тако одева; а камоли вас, маловерни? А зна и Отац ваш Небески да вама треба све ово. Него иштите најпре Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се све додати".

О НЕОСУЂИВАЊУ БЛИЖЊЕГА

Исус Христос није наредио да осуђујемо друге људе. Он је рекао: "не судите, и неће вам се судити; не осуђујте, и нећете бити осуђени; Јер каквим судом судите, онаквим ће вам се судити (тј. ако ви будете милостиви према поступцима других људи, тада ће и Божији суд бити милостив према вама). И каквом мером мерите, онаквом ће вам се мерити. А зашто видиш трун у оку брата свога (тј. сваког другог човека), а брвно у оку своме не осећаш? (то значи: зашто волиш да запажаш код других чак и безначајне грехе и недостатке, а у самом себи не желиш да видиш велике грехове и пороке?) Или, како ћеш рећи брату своме: стани да ти извадим трун из ока твога: а ето брвно у оку твоме? Лицемере! Извади најпре брвно из ока свога (постарај се пре свега да исправиш самог себе), па ћеш онда видети извадити трун из ока брата свога" (тада ћеш умети и у другом да исправиш грех, не вређајући, и не понижавајући њега).

О ОПРАШТАЊУ БЛИЖЊЕМУ

"Опраштајте, и опростиће вам се", рекао је Исус Христос. "јер ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш Небески; а ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрешења ваша".

О ЉУБАВИ ПРЕМА БЛИЖЊЕМУ

Исус Христос је наредио да волимо не само блиске људе, већ и све људе, чак и оне који нас вређају и који нам чине зло, тј. непријатеље наше. Он је рекао: "чули сте да је казано (вашим учитељима - књижницима и фарисејима): љуби ближњега свог, и мрзи непријатеља свог. А ја вам кажем: љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вређају и гоне, да будете синови Оца својега Небеског. Јер Он својим сунцем обасјава и зле и добре и даје дажд (кишу) праведнима и неправеднима".

И ако љубите оне који вас љубе; и ако чините добро онима који вама чине добра, и ако дајете у зајам онима од којих се надате да ћете добити, за шта Бог да вас награди? Не чине ли тако и грешници? Не чине ли тако и незнабожци?

Будите, дакле, милостиви као и Отац ваш што је милостив, будите савршени, како је савршен Отац ваш Небески.

ОПШТЕ ПРАВИЛО У ОДНОСУ ПРЕМА БЛИЖЊИМА

Како смо дужни да се понашамо према ближњима својима увек, у сваком случају, за то нам је Исус Христос дао ово правило: "све, дакле, што хоћете да чине вама људи (а ми, наравно, хоћемо, да нас сви људи воле, да нам чине добро и опраштају), тако чините и ви њима". (Не чините другима оно, што себи не желите).

"Ja i sad živim monaškim životom, doduše trenutno, ne u nekom manastiru (živeo sam kao monah u manastiru desetak godina pa sam to usled okolnosti, ne mojom voljom, morao privremeno napustiti, ko će znati iz kojih razloga…. videćemo)"??????????????????? ja se cudim

Poslednja izmena:
Puno si toga naucio tokom tih desetak godina u manastiru.ipak mislim da su jedan Nikola Tesla i Romain Rolland inace nobelovac u svoje vreme puno bolje znali sa kim se druze o kome pisu knjige i bivaju njihovi ucenici i prijatelji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Romain_Rolland

http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=30631436&blogId=67055949

Trebao si bar nesto zapamtiti iz PROPOVEDI na GORI Gospoda Isusa

О ПРОМИСЛУ БОЖИЈЕМ

Исус Христос је учио, да Бог промишља, тојест брине, о свим створењима, али посебно промишља о људима.

Господ се брине о нама више и боље, него најбољи, разумни отац, о својој деци.

Он нам указује Своју помоћ у свему, што је неопходно у нашем животу и што служи нашој истинитој користи.
"Не брините се (непотребно) о томе, шта ћете јести и пити, или у шта ћете се обући", рекао је Спаситељ. "Погледајте на птице небеске: оне не сеју, нити жању, не сабирају у житнице, и Отац ваш Небески храни их; нисте ли ви много претежнији од њих? Погледајте на љиљане у пољу како расту; не труде се нити преду. Али ја вам кажем да се ни Соломон у свој слави својој не одену као један од њих. Па када траву у пољу, која данас јесте а сутра се у пећ баца, Бог тако одева; а камоли вас, маловерни? А зна и Отац ваш Небески да вама треба све ово. Него иштите најпре Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се све додати".

О НЕОСУЂИВАЊУ БЛИЖЊЕГА

Исус Христос није наредио да осуђујемо друге људе. Он је рекао: "не судите, и неће вам се судити; не осуђујте, и нећете бити осуђени; Јер каквим судом судите, онаквим ће вам се судити (тј. ако ви будете милостиви према поступцима других људи, тада ће и Божији суд бити милостив према вама). И каквом мером мерите, онаквом ће вам се мерити. А зашто видиш трун у оку брата свога (тј. сваког другог човека), а брвно у оку своме не осећаш? (то значи: зашто волиш да запажаш код других чак и безначајне грехе и недостатке, а у самом себи не желиш да видиш велике грехове и пороке?) Или, како ћеш рећи брату своме: стани да ти извадим трун из ока твога: а ето брвно у оку твоме? Лицемере! Извади најпре брвно из ока свога (постарај се пре свега да исправиш самог себе), па ћеш онда видети извадити трун из ока брата свога" (тада ћеш умети и у другом да исправиш грех, не вређајући, и не понижавајући њега).

О ОПРАШТАЊУ БЛИЖЊЕМУ

"Опраштајте, и опростиће вам се", рекао је Исус Христос. "јер ако опростите људима сагрешења њихова, опростиће и вама Отац ваш Небески; а ако ли не опростите људима сагрешења њихова, ни Отац ваш неће опростити вама сагрешења ваша".

О ЉУБАВИ ПРЕМА БЛИЖЊЕМУ

Исус Христос је наредио да волимо не само блиске људе, већ и све људе, чак и оне који нас вређају и који нам чине зло, тј. непријатеље наше. Он је рекао: "чули сте да је казано (вашим учитељима - књижницима и фарисејима): љуби ближњега свог, и мрзи непријатеља свог. А ја вам кажем: љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вређају и гоне, да будете синови Оца својега Небеског. Јер Он својим сунцем обасјава и зле и добре и даје дажд (кишу) праведнима и неправеднима".

И ако љубите оне који вас љубе; и ако чините добро онима који вама чине добра, и ако дајете у зајам онима од којих се надате да ћете добити, за шта Бог да вас награди? Не чине ли тако и грешници? Не чине ли тако и незнабожци?

Будите, дакле, милостиви као и Отац ваш што је милостив, будите савршени, како је савршен Отац ваш Небески.

ОПШТЕ ПРАВИЛО У ОДНОСУ ПРЕМА БЛИЖЊИМА

Како смо дужни да се понашамо према ближњима својима увек, у сваком случају, за то нам је Исус Христос дао ово правило: "све, дакле, што хоћете да чине вама људи (а ми, наравно, хоћемо, да нас сви људи воле, да нам чине добро и опраштају), тако чините и ви њима". (Не чините другима оно, што себи не желите).

"Ja i sad živim monaškim životom, doduše trenutno, ne u nekom manastiru (živeo sam kao monah u manastiru desetak godina pa sam to usled okolnosti, ne mojom voljom, morao privremeno napustiti, ko će znati iz kojih razloga…. videćemo)"??????????????????? ja se cudim

oooovaj :eek: Pa?

Držte se proverenih, iskustveno potvrđenih autenitčnih i verodostojnih učenja a ne kojekakvih samozvanih varalica i sektaša. Ne držite se onoga što tvrdi jedan čovek ili grupa savmozvanih ljudi, tikvi bez korena.

Uh, uh,
opet u ZAPO-VEDNOM obliku ... taj tvoj “istiniti ja” ko da je pravi infinitezi-mali imperator, Boga mu poljubim ...:worth::think::rumenko:

I još ne vidi da naređuje anti-protiv sebe, jer rečeno se u širem kontekstu može reći i ovako:

"Ne držite se onoga što tvrdi jedan čovek ili grupa samozvanih ljudi o sadržaju proverenih, iskustveno potvrđenih autenitčnih i verodostojnih učenja!
Da biste se držali potvrđenih autenitčnih i verodostojnih učenja potrebna vam cela diviz-i-ja potvrđenih autenitčnih i verodostojnih učitelja!"

Al, i tad ostaje problem:

KO ĆE ODREDITI KOJA UČENJA SU VERODOSTOJNA I KOJA UČENJA SU POTVRĐENA ...??:roll::roll:
I KO ĆE POTVRĐENIM I VERODOSTOJNIM UČITELJIMA IZDATI CERTIFIKATE I
POTVRDE O POTVRĐENOSTI I VERODOSTOJNOSTI ...???:roll::roll::roll:

tikja bez korena ;)

Mahaavatar Babaji

Mahaavatari žive u neprestanoj punoći svijesti svoje božanske prirode, kao primjer onoga što je čovječanstvo u mogućnosti. Većina avatara je smrtna i ostavljaju svoja tijela na kraju zemaljske misije. Nekolicina postiže Soruba samadhi (fizičku besmrtnost). Oni su uvijek sveprisutni. Zadržavaju sjećanja svojih prošlih fizičkih inkarnacija ali se njihova vizija proteže van vremena i prostora s onu stranu izvora kreacije. Pojavljuju se kad je potrebno, inače ostaju skriveni od svijeta. Jedna takva inkarnacija je Babaji, Božanski otac, rođen 203 A.D., dječak Nagaraj, što znači "kralj zmija". Iniciran je u tajne kundalini yoge od drevnog Siddhasa Agastya Rishija. Potpuno zaokupljen intenzivnim prakticiranjem yoge tokom osamnaest mjeseci ostvario je besmrtnost. Babaji je veliki majstor yoge koji danas živi u Himalayima, ponekad nazivan i Kriya Babaji Nagaraj, Mahavatar Babaji ili Shiva Baba. Njegovo tijelo nije ostarilo još od njegove šesnaeste godine, kada je pobijedio smrt i postigao vrhovno stanje prosvjetljenja. Adi Shankaracharya (788-820.n.e.) u poznatoj pjesmi opisuje Babajija, svog gurua: "Pogledaj, ispod banyan drveta sjede vremešni učenici oko svog mladolikog učitelja! To je uistinu čudno! Učitelj ih podučava samo kroz tišinu, što je samo po sebi dovoljno da riješi sve njihove sumnje" (Sri Ramakrishna Math, 1969, str.25-26).prije više od šezdeset i pet godina su teozofi, svećenik C.W. Leadbeater i dr. Annie Besant, također opisali izuzetno biće koje bi moglo biti nitko drugi do Babaji:
"Tamo je stajao 'Mladić od šesnaest ljeta', Sanat Kumara, 'Vječno Djevičanski mladić', novi vladar Zemlje koji je došao u svoje kraljevstvo sa svojim Učenicima, tri Kumara, sa svojim Pomoćnicima oko sebe; bilo je tu trideset moćnih Bića, velikih izvan zemaljskih shvaćanja, ipak u usklađenom poretku, odjeveni u uzvišena tijela koja su stvorili pomoću Kriyashakti - prva okultna hijerarhija, grana jednog raširenog Banyan drveta, rasadnik budućih Adepta, središte cjelokupnog okultnog života." (Leadbeater.1969, str.299).
Tokom proteklih četrdeset godina nekoliko je knjiga, počevši s Autobiografijom jednog yogija Paramahanse Yoganande, napisane 1946. godine, ukazalo na velikog duhovnog majstora Babajija, koji stoljećima živi na himalajskim planinama, povremeno se ukazujući nekolicini sretnika. Yoganandin guru, Sri Yukteswar, je rekao da je Babajijevo postignuće toliko veličanstveno da se čak ne može ni zamisliti. (Yogananda, 1969, str.305). Yogananda je izjavio da je Babaji "Maha avatara", ili veliki avatar . (Yogananda, 1969, str.305-306). "Avatara" je sanskrtska riječ koja znači "silazak" ili inkarnaciju Boga u ljudskom liku. Također je okarakterizirao "siddhase" kao one koji su postigli majstorstvo nad smrću. O Agastyi je izvještavao kao o avataru Južne Indije, čudotvorcu koji živi još od pretkršćanskog doba sve do sadašnjeg vremena, i zahvaljujući kome postoji znatna količina literature na tamilskom jeziku (u navedenom djelu str.305-306). Agastya pripada "Tradiciji osamnaest Siddhasa", glasovitoj među ljudima tamilskog jezika u južnoj Ind

Jeli i Babaji po tebi tikva bez korena

Paramahansa Yogananda u svojoj je Autobiografiji jednog yogija govori o Babajiu i njegovim učenicima, uključujući Lahiri Mahasayu kojeg je Babaji inicirao u potpunu znanost Kriya yoge. Kroz liniju Mahasaye, Yogananda je 30-tih godina ovog stoljeća donio u Ameriku samodevocijski aspekt Kriye jer je Tantrički aspekt bio presnažan za ljude tog vremena.
BABAJIEV AŠRAM: GAURI SHANKAR PEETAM
Babajiev ashram pored Badrinatha u Himalayima poznat je kao Gauri Shankar Peetam. Opisa ashrama dao je V.T. Neelakantan (Ramaiah, svibanj 1954, str 3-10). Kako kaže, u drugoj polovini listopada 1953. godine, dva puta mu je bilo dopušteno da astralno posjeti ashram. Neelakantan je iznenada uvidio da je svoje fizičko tijelo ostavio u Madrasu, a uzeo drugo tijelo koje se nalazilo s Babajiem u Gauri Shankar Peetamu. Njegov opis ashrama i aktivnosti koje se u njemu odvijaju opisani su na ovim stranicama.
Ashram je smješten u blizini grada-hrama Badrinatha, u području okruženom strmim stjenovitim liticama na sve četiri strane, i s nizom pećina u podnožju. Najveća pećina pripada Babajiu. U kutu nasuprot te pećine nalaze se dva vodopada. Stanovnici ašrama, kojih je u vrijeme Neelakantanove posjete bilo četrnaest, najveći vodopad koriste za kupanje, a manji za opskrbu pitkom vodom. Voda iz ta dva vodopada formira dva potoka koji se zajedno spajaju na suprotnom kraju područja, a zatim nestaju kroz tunel nalik na pukotinu. Čak i noću, iako nema vidljivog izvora svjetlosti, čitavo je područje dobro osvijetljeno. Misteriozna sila sprječava svakoga da se približi ašramu na udaljenost manju od milje. Kao posljedica toga, nitko ne može stići do ašrama bez Babajievog dopuštenja.
Prema saopćenju, stanovnici ašrama sjedili su u krug ispred Babajieve pećine i objedovali. Bili su obučeni u bijelo, izuzev Babajia čiji je dhoti (tkanina oko struka) bio svijetlo crvene boje. Za vrijeme objeda međusobno su razgovarali na hindskom i engleskom. Lica su im blistala i zračila velikom radošću i srećom.
Medu stanovnicima ašrama bila je i Babajieva sestra (sestrična s očeve strane), Mataji Nagalakshmi Deviyar, također poznata i kao Annai. Nosila je pamučni sari bijele boje sa zelenim porubom i dugačkom crvenom vrpcom preko njega i oko vrata. Prema Neelakantanu, ona je izrazito lijepa žena svijetle puti, vitkog stasa, i viša je od svog brata. Lice joj je prilično dugoljasto, visokih jagodičnih kostiju, sprijeda nalik na lice Kashija, učenika Paramahanse Yoganande, a sa strane nalik na lice Neelakantanove supruge.

Poslednja izmena:
Annai Nagalakshmi Deviyar je zadužena za organizaciju ašrama, i njegovim stanovnicima pomaže u različitim sadržajima. Ona nadzire svakodnevno pripremanje jednostavnog vegetarijanskog obroka koji se poslužuje u podne. Obrok je potpora yogijskom načinu života u ašramu. Posebno se brine za gotovo četiri stope visoku "tulasi" biljku koja se nalazi na vrhu "peetama", ili svetišta. Svakodnevno štuje "Tulasi Devi", veliku devoti Gospoda Krishne. Tulasi Devi je bila blagoslovljena od Gospoda da vječno ostane u Njegovoj prisumosti kao sveta Tulasi biljka, u Njegovom nebeskom prebivalištu.
Annain najdraži način štovanja je štovanje stopala njenog Gospoda, Babajia, i obredu zvanom "Pada Poosai". "Pada" znači stopala, a ,,poosai" znači štovati pomoću cvijeća. Za vrijeme tog obreda ona s ljubavlju polaže Babajieva stopala na srebrni pladanj, pere ih i maže sezamovim uljem, prahom mungo graha, mlijekom i drugim miomirisima ili svetim stvarima. Zatim njegova stopala ukrašava "vibhutijem" (pepelom iz vatre mantra yagne), "kumkumom" (crvenim prahom cinober cvijeta), i brojnim drugim cvijećem koje raste u ašramu. Medu ostalim stanovnicima ašrama je nekoliko muškaraca s dugačkim, lepršavim bradama koje dosežu do pupka. Bivši muslimanski vladar, nakon što je ponudio Babajiu cijelu svoju vojsku i svo bogatstvo, a što je Majstor odbio, ponudio je sebe te bio prihvaćen za učenika. Korpulentna zapadnjačka žena i djevojčica od oko 10 godina, te Swami Pranabananda, "svetac s dva tijela", također su bili tamo. On je sada poznat kao Amman Pranabananda i fizički vrlo nalikuje obličju svoje zadnje inkarnacije, osim što sada ima dugačku kosu i bradu. Swamija Pranabanandu je opisao Yogananda u svojoj Autobiografiji jednog yogija. (Yogananda, 1969, str. 22-28, 260, 350). Na kraju svoje zadnje inkarnacije Swami Pranabananda je pred svojim okupljenim učenicima ušao u "mahasamadhi", svjesni izlazak iz fizičkog tijela. Nekoliko godina kasnije ponovo se rodio. Još kao mladić, odjednom se sjetio svog prijašnjeg života i povezanosti s Babajiem. Zatim se uputio u Himalaye, u potragu za svojim besmrtnim guruom. Konačno, Babajievom milošću, ponovo je postigao Jedinstvo. Nakon dugo godišnjeg intenzivnog prakticiranja Kriya yoge pod Babajievim vodstvom, postigao je besmrtno stanje soruba samadhija. Sada je s poštivanjem znan kao "Dadaji" ili "Amman Pranabananda", i služi kao izvor duhovne inspiracije i vodstvo mnogim učenicima. On također upravlja staranjem o ašramskom vrhu. Medu Babajievim učenicima samo su Amman i Annai postigli besmrtno stanje soruba samadhija. Njihovo postignuće više od svega odražava potpunost njihove samopredanosti Bogu, najvišem cilju Kriya yoge. Prevazišavši ograničenosti ego-svjesnosti, oni sada pomažu svima koji traže njihovu pomoć. Annai, posebice, pomaže Kriya yoga sadhakama (iniciranim studentima Kriya yoge) tokom ponoćnih sati meditacije da u potpunosti očiste podsvjesni um koristeći prvu tehniku meditacije koja se uči na inicijaciji u Kriya Dhyana Yogu. Amman Pranabananda, kao majstor četvrte tehnike meditacije, pomaže Kriya yoga sadhakama da iskoriste svoj ogromni mentalni potencijal za intelektualnu inspiraciju. Mnogi sveci i mudraci su ostvarili Boga na duhovnoj i mentalnoj razini. Vrlo malo ih je, međutim, bilo sposobno postići potpunu predaju Božanskoj svijesti na vitalnoj razini i na razini stanica fizičkog tijela, pa su podložni bolestima, starenju i smrti. To ostavlja posljednji bedem ograničavajućem egu i podsvijesti. Svim Kriya yoga sadhakama i devotijima Babaji, Annai i Amman služe kao uzvišeni primjeri samopredavanja. Oni su uistinu živa utjelovljenja Božanskog.
Stanovnici ašrama slijede dnevni raspored usredotočen na provođenje yogijske sadhane koja uključuje asane, pranayamu, meditaciju, mantre i bhakti yogu. Prema izvještaju V.T. Neelakantana, svi ustaju u četiri sata ujutro. Nakon kupanja kraj velikog vodopada, sprovodi se jedan sat yogijske sadhane, s naglaskom na pranayamu. Poslije podne stanovnici slijede svoju individualnu sadhanu, uz povremene konzultacije s Babajiem o prakticiranju tehnika.
Babajieva osobnost puna ljubavi, njegov topli smisao za humor i sveopće suosjećanje, čine ga omiljenim među svima. Kada bi čovjek morao odabrati samo jednu riječ koja bi ga najbolje opisivala, bila bi to poniznost.Kako kažu drugi očevici, stanovnici ašrama uveče posjedaju u krug i pjevaju oko velike "Homa" vatre ispred Babajieve pećine. Omiljeni napjev je "Om Kriya Babaji Namah Aum". "Om" i "Aum" je zvuk univerzuma kojeg svatko ponaosob može iskusiti izvana i iznutra. "Namah" je izvedeno iz riječi "Namaha", što znači pozdrav. Pjeva se u različitim melodijama i ritmovima. Za vrijeme svečanosti Guru purnime, početkom srpnja, svi stanovnici prinose cvijeće pred Babajieva stopala. Ashramsku "Majku", Annai Nagalakshmi, svi štuju s velikim poštivanjem kao utjelovljenje Božanske Majke, Kozmičke Shakti.
Babaji je u predavanjima govorio o Sebi kao o Apsolutnom Postojanju, Istini i Blaženstvu. Na Sebe je ukazao kao na Impersonalnu Osobnost univerzuma, sve u jednom i jedno u svemu, besmrtno, beskrajno i vječno Jastvo. Čovjek bi trebao naučiti Kriya Dhyana yogu (meditaciju) da bi mogao u potpunosti iskusiti njegovu Božansku osobnost.
Kriya yoga sadhake bi trebali razumjeti da "nebo na zemlji", Gauri Shankar Peetam, ne postoji samo u Himalayima, nego i u srcima Babajievih devotija. Njegov fizički ašram ostaje nepristupačan zato što Babaji radije djeluje u tišini i anonimno u svijetu, pomažući tisućama devotija i milijunima duša da se razvijaju vlastitom brzinom. Poput golemog odašiljača, on emitira svoju poruku Univerzalne Ljubavi i Mira svima.

Poslednja izmena:
Moj pradjed je bio ruski seljak. Regrutirali su ga u mornaricu u kojoj je bio 12 godina.
Pobjegao je pred revolucijom. Zajedno s njim je došao i njegov prijatelj iz djetinstva s kojim je zajedno bio u službi ili ga je susreo u bijegu. Dok sam bio dijete redovno smo posjećivali tu obitelj. Mi smo bili relativno siromašni, a oni su imali ogromnu kuću i imanje. Tvrdili su da im je taj predak bio knez i da je neko vrijeme živio na carskom dvoru, ali ja mislim da je bio nepismeni seljak kao i moj pradjed i da je na dvoru čuvao stražu ili bio konjušar ili tako nešto.
Naime, taj čovjek je iza sebe ostavio niz bilježnica u kojima su bili crteži kroz koje je ispričao svoj život. Mnogo puta smo ih listali. U njima nije bilo ništa zapisano, osim naslova. U jednoj od njih, na početnoj strani piše: Priča o Jarcu, zapisano 1925., a završava sa: Došao sa neba, završio u paklu.
Na prvoj stranici je mlad čovjek, vrlo neobičan, snažan, mladolik, sjajnih očiju koji korača prema gradu u daljini. U kutu je križ, a nad njim lebdi anđeo. U slijedećim ilustracijama se vidi da je čovjek mogao upravljati (nametati svoju volju drugima), pomicati predmete snagom misli i neobično dugo skakati (letjeti?). Prikazuje ga višim od cara, ali i nasmijanim i nevinim. Crteži zemlje koja daje plodove u obilju i sretni ljudi. Ljudi ga vole, osmjehuju mu se. Pozadina crteža je zlatna.
Zatim promjena, pozadina je siva, crteži u kojima zavodi brojne žene, postaje drugačiji, oštriji. Pozadina je sve tamnija, crteži nasilja, ljudi su zabrinuti, crteži noćnih provoda, čovjek je pijan, izgleda da spava sa djecom oba spola, pije menstruacionu krv, crtež čedomorstva(?), crteži puni krvi (žrtvovanja?). Prikazuje ga suludog ali još uvijek moćnog, snažnog, mada drugačije nego prije.
Tamna pozadina, hvata se za grlo, pucaju u njega, prikazuje ga mrtvim, zatim crtež kako ustaje. Crteži probadanja noževima, otkinuta ruka, ispalo oko, mrtav. Oko se vraća u duplju, ruka u rame, ponovo skače.
Sukob s čovjekom iznad čije je glave zlatni krug, čovjek ga rasijeca mačem na djelove. Definitivno mrtav, iz njega izlazi vrag, zatim natpis: došao s neba, završio u paklu.
Očito, priča o Raspućinu. Da li je čovjek sve vidio ili je samo nacrtao po pričama drugih ljudi, ne znam. Po toj priči čini se da je Raspućin u početku carstvo unaprijedio.
No, pao je pred trećim neprijateljem: moći.
I povukao sa sobom i carstvo.
Veliki čovjek u padu proizvede veliku buku.
Još veći čovjek proizvede sklad i tišinu.

Annai Nagalakshmi Deviyar je zadužena za organizaciju ašrama, i njegovim stanovnicima pomaže u različitim sadržajima. Ona nadzire svakodnevno pripremanje jednostavnog vegetarijanskog obroka koji se poslužuje u podne. Obrok je potpora yogijskom načinu života u ašramu. Posebno se brine za gotovo četiri stope visoku "tulasi" biljku koja se nalazi na vrhu "peetama", ili svetišta. Svakodnevno štuje "Tulasi Devi", veliku devoti Gospoda Krishne. Tulasi Devi je bila blagoslovljena od Gospoda da vječno ostane u Njegovoj prisumosti kao sveta Tulasi biljka, u Njegovom nebeskom prebivalištu.

Da, Tulsi Devi je autentični deo u ovoj priči...

Krišna das (ovaj koji peva pesmu posvećenu njegovom guruu). je Vaišnava. Mešanje njegove pesme sa impesonalističkim pravcem je neskladno (ko god da je to uradio, očito mu nije jasna razlika između to dvoje, ko nebo i zemlja). On je sledbenik jedne od 4 vaišnavske sampradaje - vedske teološke nauke, monoteiza, a ne nekog impersonalnog kulta samozvanih "bogova". :bye:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paramahansa_Yogananda

Pesma Krisne Dasa je posvecena ucitelju bilo kojem i ne pominje nijedno ime u pesmi.
A ako je tebi Paramahansa Yogananda pripadnik nekog impersonalnog kulta samozvanih "bogova"a da ne pominjem Sri Yukteswara predivnu dusu,onda ti imas veliki problem sa percercijom duhovnosti.Izvini za moje grubosti i drskosti nisam odmah shvetila sta je u pitanju neka te Bog cuva.. И каквом мером мерите, онаквом ће вам се мерити.

PS : Poseti sto pre svog duhovnika ljubim te.:heart:

Poslednja izmena:
Već ga negde preporučih ;)

I tebi i meni je ustvari problem da oprostimo sami sebi a bogme i mnogi sa ovog foruma.
Lako bi nama dobri Bog oprostio.

I tebi i meni je ustvari problem da oprostimo sami sebi a bogme i mnogi sa ovog foruma.

Vidiš da i ti umeš da napišeš ono što osećaš...nije baš da samo prepisuješ.

:heart:

Meni ni najmanje nije problem oprostiti. Ni najmanje. No, oprost dolazi nakon iskrenog pokajanja. Ako nema pokajanja oprost uopšte nije po redosledu nešto o čemu se razmišlja. Nego ti to ne razumeš dobro, rasuđivanje nije ne-opraštanje. Neke stvari su prosto takve kakve jesu i ne mogu biti drugačije ni u čije i niukakvo ime. one su večno takve kakve jesu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Paramahansa_Yogananda

Pesma Krisne Dasa je posvecena ucitelju bilo kojem i ne pominje nijedno ime u pesmi.
A ako je tebi Paramahansa Yogananda pripadnik nekog impersonalnog kulta samozvanih "bogova"a da ne pominjem Sri Yukteswara predivnu dusu,onda ti imas veliki problem sa percercijom duhovnosti.Izvini za moje grubosti i drskosti nisam odmah shvetila sta je u pitanju neka te Bog cuva.. И каквом мером мерите, онаквом ће вам се мерити.

PS : Poseti sto pre svog duhovnika ljubim te.:heart:

Mere Gurudev znači "Moj Učitelju" (duhovne nauke). Obzirom da je na sanskritu predpostavljam da je standardna pesma nekog od autentičnih nasleđa, posvećena duhovnom učitelju,

Postoje razne kategorije mudraca (munija) učenih ljudi i duhovnika, svi su oni, ako su zaista duhovni, velike duše. I impersonalisti su velike duše, jer je to vrlo duboka spoznaja, ali oni nisu čisti bhakte nisu potpuno predani Bogu i nemaju spoznaju Ličnosti Boga, ne odričem im ni ja niti im to sam Bog odriče da su velike duše, ali njihova spoznaja ima primese spekulativne filosofije ili mistike ili impersonalizma - stoga nisu ni potpuno čiste ni potpuno predane duše Bogu. Naravno čak i to samo pod uslovm da su autentični a ne samozvani! :mrgreen: To je ono što je moja poenta, a bome i Božija :)

" Arjuna upita: Ko je savršeniji, onaj ko Te uvek pravilno predano služi ili onaj ko obožava bezlični Brahman, neispoljeno?

Svevišnja Božanska Ličnost reče: One koji usredsređuju svoj um na Moj lični oblik i uvek Me obožavaju s velikom transcendentalnom verom smatram najsavršenijima.

Ali oni koji potpuno obožavaju neispoljeno, ono što leži izvan dosega čulnog opazanja, sveprozimajuce, nepojmljivo, nepromenjivo, postojano i nepokretno - bezlični aspekt Apsolutne Istine - vladajuci čulima i ophodeći se jednako prema svima, takve osobe, koje deluju za dobrobit svih živih bića, na kraju dolaze Meni."

(Bhagavad Gita 12. 1-4. - Dvanaesto poglavlje, "Predano služenje" ili ti "Bhakti-yoga")

Poslednja izmena:

Back