Antropologija: Kastaneda

Da, može se upućivati na put spasenja bezbroj ljudi bilo kojom vrstom duhovnosti, ali je pitanje koliko je od njih spremno da bilo šta od toga primi. U tih bezbroj kod drugih može biti jedan spreman, a kod onih prvih četvoro.

To je uvek pitanje, al onaj ko vodi, kao što nagual vodi u mistici, može povesti ograničen broj sasobom, jer nema dovoljno ličlne energije. U devocijskoj duhovnosti tog ograničenja nema, jer onaj koji "vodi" zapravo samo "sprovodi" ne svojom energijom, većonom iz Izvora.

Misliš
da sve ovdašnje učesnike rasprave, ili barem one koji su tebi po volji, treba strpati u “ratnike profesionalce” i “elitu” koja je “iznad” i “izvan” ...??

Zar
nije Nagual taj koji određuje ko će šta i gde pisati i dal će to kroz nečije subjektivne naočare izgledati ružno i odbojno, il lepo i privlačno ...??

Nije
li ovo doba u kojem Nagual dopušta objavu ne samo tajnih toltečkih, nego i mnogih drugih tajnih i/ili zaboravljenih znanja ...??

Doba
kada Nagual namerava novu igru u kojoj se i najviši ciljevi dostižu bez vođstva učitelja, bez elite i elitizma, ... doba kada se duhovno znanje i duhovna učenja šire geometrijskom progresijom i kada SVAKI pojedinac ima svoju šansu ... doba koje sledi posle toltečkog “trozubog naguala” ...

Doba
jednakih kada su učitelji potrebni tek toliko da bi učenika ubedili da su svi odgovori i svi ciljevi i sva moć potencijalno već u njemu, da je svako biće samo tekući tonalni oblik, projekcija ili ispoljavanje Naguala ...

Doba
kada ulazimo u galaktičko poravnanje i univerzalno pozitivno naelektrisanje, kada u kolektivnoj ljudskoj istoriji započinje nova ciklična faza u kojoj se skupna tačka kod mnogih premešta u položaj nemog znanja, i kada mnogi, pojedinačno, ili horski, pevaju:

“DOBRO JUTRO, SA-TI-JA JUGO!”

Bez učitelja u predanju možeš stići čak do bezlične spoznaje Apsoluta, ali i to se dešava jako, jako retko. A od tih jako retkih - jako, jako retko ko od njih se i utemelji na tompoložaju. Plus i da se utemelji, to nije poželjno :mrgreen: :bye: pa ti vidi .

Al do Boga , principijelno, ne može bez Njegovog ovlaštenog posrednika.

Mislim kad ne možeš ni do ovih savremenih belosvetskih zamlata što su uđašli na tron uprave kojeg nisu dostojni ne možeš nego preko drugih... šta onda reći... Sluge u odeždi plemića....

Kartiikeya predpostavimo da u jednom momentu svi ljudi u nekom vremenskom roku dostignu savrsenstvo.
I postajemo jedno sa Bogom ,teortski moguce zar ne .Vracamo se Tvorcu to jest nase duse.Sta onda gde dalje.Zar mi svi necemo i tako stici kuci?Posto je svaka nasa dusa deo Boga jedinog, sumnjam da On nije obezbedio siguran povratek citavig sebe u centar univerzuman.Cemu onda toliko jeda i jada svi smo mi njegova deca i kad dodje vreme idemo kuci,Jedino sto mi malo drugacije pojmimo vreme

Poslednja izmena:
Sto mu gromova, jelenskih mi rogova i svih mi dabrova Ontarija, sto mu retorti, tako mi svih amajlija mog pra-pra-dede vrača, ovaj Kartiikeya je totalno izgubljen. :eek:

Pa taj čovek uvek mora biti u pravu, šta god da mu neko kaže, kakve god argumente da mu iznese, on MORA biti uvek u pravu, njegova reč je uvek poslednja! Kakva egomanija... cccc...

ODUSTAJEM. :besna:

Sto mu gromova, jelenskih mi rogova i svih mi dabrova Ontarija, sto mu retorti, tako mi svih amajlija mog pra-pra-dede vrača, ovaj Kartiikeya je totalno izgubljen. :eek:

Pa taj čovek uvek mora biti u pravu, šta god da mu neko kaže, kakve god argumente da mu iznese, on MORA biti uvek u pravu, njegova reč je uvek poslednja! Kakva egomanija... cccc...

A, nemoj, vere ti, OD-USTA-JA-TI!!! :(

Ko će onda Ansa zabavljat i nasmejavat??;)
I, jel vidiš sad kako je jadnom Ansu sa ovakvim Kartijem ...??:worth:;)

Bez učitelja u predanju možeš stići čak do bezlične spoznaje Apsoluta, ali i to se dešava jako, jako retko. A od tih jako retkih - jako, jako retko ko od njih se i utemelji na tompoložaju. Plus i da se utemelji, to nije poželjno :mrgreen: :bye: pa ti vidi .

Al do Boga , principijelno, ne može bez Njegovog ovlaštenog posrednika.

Otkud znaš ...??:roll:
Jesil probo ...??;)

Uzdaš se u ćitabe i tuđe reči, umesto u vlastito iskustvo . ..??

Dok
bilo šta ne proveriš vlastitim iskustvom zar možeš imati i približnu predstavu o problemu, a kamo li biti apsolutno siguran u svoj sud ...??

I ko treba “stići” do boga ...??

Nepostojeći
gospon ego ... čiji sadržaj svesti, svako iskustvo, osećanje, misao, ... ističu iz Boga/Orla/Naguala svakog trena ... formirajući lažni um i lažnu predstavu o postojanju unutrašnjeg “jastva” i vanjskog fizičkog Sveta ...??

Nepostojeći
gospon ego koji ne shvata da su Orlova zračenja/komande Božija “DNK”, Božiji “kodirani jezik”, Božija “Knjiga” kroz koju Bog diše, misli, oseća, živi nj-egovo disanje, nj-egove misli i osjećaje, nj-egovo poimanje i razumevanje ... PA ČAK I OSEĆAJ NJ-EGA, tj. JASTVA ...??

Dal
si se ikad zapitao o tome kako tvoj ego diše, misli, oseća, poima, razumeva ... ili čini bilo šta drugo ...??

Baš
kao što projektor na bioskopskom platnu projektuje filmsku predstavu, tako i Orao/Bog/Nagual na ekranu vlastite svesti projektuje ove ego-tripove koje egu predstavlja kao nj-egove doživljaje, kao “ljudski” (ili bilo čiji) “život” ...

Ljudski
ego u toj Božijoj filmskoj predstavi ponaša se baš poput glumca na filmskom ekranu koji umišlja da je živ i stvaran i da je čovek od krvi i mesa, a ne sadržaj filmske projekcije ...

Ali stvarna Istina je da NEMA (nijednog) ega, IMA samo Njega ...

I zato se do Njega NE MOŽE (nikad i nikako) STIĆI ...

ON je večno sam i Jedini ...

I
zato svaki “susret” s Njim može biti samo još jedna Njegova projekcija ... trip ... iluzija ...
(Jer se ni lik na filmskom platnu nikada ne može susresti sa osobom koja rukuje kino-projektorom) ...

Jesil probo ...??;)

Pa i da stigne sta onda kuda dalje ima li dalje?

Sam sebe ne može nikad stići, al se u ponekoj predstavi Kino-projektant samo-osvetli, auto-projektuje, samo-osvesti i samo-prepozna ...:roll:

I TADA ... kuda dalje ... ima li dalje?

NARAVNO: U nove predstave i projekcije ... :cool:

Neće valjda sedet zaludan i besposlen ... :sad2:

Pa, okreni se oko sebe ... vidi koliko je "živih bića", hoću reć filmskih predstava ...:eek:

Treba sve to isprojektovat, izrežirat, iscenirat, odigrat i odgledat ......:worth::worth::worth: :klap::klap::klap: :hvala::hvala::hvala:
...
Dakle, nikad kraja igri i predstavama, ako si na to mislila ...;)

Jesil probo ...??;)

Pa i da stigne sta onda kuda dalje ima li dalje?

Izgleda se ljudima sugeriše kako je vratiti se Bogu kraj.
Kao prvo šta znači to "vratiti se"?
Mislim da to znači samo naštelovati svoj "radio" na pravu stanicu .
Nazovimo je "FM Istina" :)
Danas ljudi slušaju različite stanice , FM Istina je uvek tu negde u pozadini jer čovek ni danas nije izgubio potpuno vezu sa Bogom.Dok god je ljudsko biće slušaće i tu stanicu na "radiju "
Čovek je pao u tom smislu što mu đubre na njemu onemogućav da muziku koja pušta FM Istina čuje jasno.
Neko čuje krčanje, neko čuje muziku ali slabo..meša se signal sa ostalim stanicama.
Većina ljudi ima jako dobar signal stanice "FM Iluzija" i "FM Laž" i sličnih radio stanica , dok im je "FM Istina" tu negde u pozadini, povremeno čovek kroz pukotine u đubretu kojim je zaodenut uspe da tu stanicu i tu muziku čuje jasnije.
Čovekov je cilj da mu "FM Istina" postane glavna stanica sa najjasnijim signalom.

Čovek ima za cilj da oslobodi predajnik (koji je izgleda na vrhu glave) kako bi jasnije slušao "FM istinu"

Mojsije je npr. prikazan na slikama sa tom antenom na glavi :)
Ipak to što je neko uspeo da prebaci svoj radio na "FM Istinu" je tek početak.Ima tu neizrecivo mnogo toga da se čuje od muzike.
Tada tek počinje..to nije kraj..nije istina da se anđeli i druga bića koja slušaju tu radio stanicu beskrajno dosađuju .To je još jedna od zabluda koja nam se servira.
Ljudima se sugeriše sa ostalih radio stanica kako je Raj dosadan i da je avantura u suprotnom pravcu.

Sam sebe ne može nikad stići, al se u ponekoj predstavi Kino-projektant samo-osvetli, auto-projektuje, samo-osvesti i samo-prepozna ...:roll:

I TADA ... kuda dalje ... ima li dalje?

NARAVNO: U nove predstave i projekcije ... :cool:

Neće valjda sedet zaludan i besposlen ... :sad2:

Pa, okreni se oko sebe ... vidi koliko je "živih bića", hoću reć filmskih predstava ...:eek:

Treba sve to isprojektovat, izrežirat, iscenirat, odigrat i odgledat ......:worth::worth::worth: :klap::klap::klap: :hvala::hvala::hvala:
...
Dakle, nikad kraja igri i predstavama, ako si na to mislila ...;)

Projekcije , predstave i slične iluzije režira Nagual u tome si u pravu.Još da shvatiš ko je Nagual pa ćeš da shvatiš i ko je za tebe izrežirao tu predstavu koju si koliko sam shvatio gledao.
Ne sumnjam da je taj film koji si gledao bio šaren :lol: ali nije bio istina.
postoji jedna ISTINA i ona je van svih tih filmova koje nam Nagual pušta.

Priča znači onima za koje je došlo vreme da nauče neku lekciju.Mozak je kao filter .Ako mene interesuje priča o celini i delićima pa npr. čitam neki forum/knjigu , a pri tom sam spreman da slušam i da ispraznim svoju punu čašu kako bi u nju stalo to novo znanje(znanje koje je bliže istini), onda će mi zapasti za oko nečija priča o toj lekciji koju pokušavam da naučim.
Pitanje je šta neko poušava da nauči.Lekcija ima raznih.ako čovek nije svestan da ne zna nešto on neće videti to što pokušavaš da mu kažeš .
Najbolje je onda uvek imati stav da ništa ne znaš(što i jeste tačno).Tako je čaša uvek spremna da bude ispražnjena da bi u nju stala nova "voda" .
Problem naročito postoji kod relativno starijih ljudi jer ne žele da se odreknu tog "znanja" koje su ceo život skupljali.Poistovete se sa njim i postanu ponosni na to "znanje"
Njihova čaša se jako teško prazni.

Poslednja izmena:

:hahaha:

E sad, pa toliko utam sam ti potvrdio gde samtram da si u pravu. Ne mislim da sam samo ja u pravu. Osim toga tu ja nisam ni bitan. Ne tvrdim te stvari ja, za sve od toga mogu da navedem citate, to je drevno učenje, davno zapisano. Ko meni ne veruje (a i zašto bi?) ima gde proveriti ako hoće.

Izgubljen je onaj ko to ne zna, onaj ko zna ili se upoznava s tim, ako je i izgubljen, naćiće se, vrlo brzo :mrgreen:

A od čega odustaješ?

Kartiikeya predpostavimo da u jednom momentu svi ljudi u nekom vremenskom roku dostignu savrsenstvo.
I postajemo jedno sa Bogom ,teortski moguce zar ne .Vracamo se Tvorcu to jest nase duse.Sta onda gde dalje.Zar mi svi necemo i tako stici kuci?Posto je svaka nasa dusa deo Boga jedinog, sumnjam da On nije obezbedio siguran povratek citavig sebe u centar univerzuman.Cemu onda toliko jeda i jada svi smo mi njegova deca i kad dodje vreme idemo kuci,Jedino sto mi malo drugacije pojmimo vreme

Živa bića bespočetno izviru iz Boga kao što fotoni izviru iz Sunca, ima ih bezbroj, ili što bi Huan rekao, za svetlosna vlakna koja su svesna sama sebe - da ih ima toliko da tu brojke ne igraju apsolutno nikakvu ulogu. Tako da to stanje nikada neće da se desi u ovoj beskonačnosti.

Projekcije , predstave i slične iluzije režira Nagual u tome si u pravu.Još da shvatiš ko je Nagual pa ćeš da shvatiš i ko je za tebe izrežirao tu predstavu koju si koliko sam shvatio gledao.
Ne sumnjam da je taj film koji si gledao bio šaren :lol: ali nije bio istina.
postoji jedna ISTINA i ona je van svih tih filmova koje nam Nagual pušta.

Opet,
po ko zna koji put SUDIŠ o Istini, iako i sam tvrdiš da je još nisi upoznao i iskusio ...:roll:
Nešto tu ne štima ...:think:

Da
ne pominjem kako si (verovatno trenutno ovde jedini) naivno naseo na Stalnokijeve “istine” ko poslednja Crvenkapica ...:worth:

Nego,
šta misliš da taj recept koji savetuješ Golubici - "Najbolje je onda uvek imati stav da ništa ne znaš(što i jeste tačno).Tako je čaša uvek spremna da bude ispražnjena da bi u nju stala nova "voda"" - makar ponekad primeniš i na sebe ...??, bar dok ne spoznaš i ne iskusiš iz ličnog iskustva šta je šta i šta je koješta ...?? ...:rumenko: ...

Jesil probo ...??;)

Jsam.
Uzdaš se u ćitabe i tuđe reči, umesto u vlastito iskustvo . ..??

Lično iskustvo infinitezimalnog bića u iskušavanju beskonačnog je vrlio oganičeno i skenudarno. Uzdam se u Boga. Sve je to davno iskustveno potvrđeno.

Dok
bilo šta ne proveriš vlastitim iskustvom zar možeš imati i približnu predstavu o problemu, a kamo li biti apsolutno siguran u svoj sud ...??

Taj sud nije moj, misim, ne potiče od mene iako sam mu svedok :mrgreen:

I ko treba “stići” do boga ...??

Individualan duhovna duša.

Nepostojeći
gospon ego ... čiji sadržaj svesti, svako iskustvo, osećanje, misao, ... ističu iz Boga/Orla/Naguala svakog trena ... formirajući lažni um i lažnu predstavu o postojanju unutrašnjeg “jastva” i vanjskog fizičkog Sveta ...??

Ahanakra je lažni ja, a atman je istinsko Jastvo, one je uvek (večno) individaulano, a jedno s Bogom.

Nepostojeći
gospon ego koji ne shvata da su Orlova zračenja/komande Božija “DNK”, Božiji “kodirani jezik”, Božija “Knjiga” kroz koju Bog diše, misli, oseća, živi nj-egovo disanje, nj-egove misli i osjećaje, nj-egovo poimanje i razumevanje ... PA ČAK I OSEĆAJ NJ-EGA, tj. JASTVA ...??

Ahankara, lažni ja, opaža se samo po odsustvu.

Dal
si se ikad zapitao o tome kako tvoj ego diše, misli, oseća, poima, razumeva ... ili čini bilo šta drugo ...??

A? :eek:

Baš
kao što projektor na bioskopskom platnu projektuje filmsku predstavu, tako i Orao/Bog/Nagual na ekranu vlastite svesti projektuje ove ego-tripove koje egu predstavlja kao nj-egove doživljaje, kao “ljudski” (ili bilo čiji) “život” ...

Šteta te se s timne slažu svedoci Istine. :mrgreen:

Ljudski
ego u toj Božijoj filmskoj predstavi ponaša se baš poput glumca na filmskom ekranu koji umišlja da je živ i stvaran i da je čovek od krvi i mesa, a ne sadržaj filmske projekcije ...

Ahankara. Lažni ja. Atman - večno i istinsko jastvo, duhovna duša.

Ali stvarna Istina je da NEMA (nijednog) ega, IMA samo Njega ...

Individualnih jastava ima bezbroj. Oni su svi jedno, bez da gube svoju individualnost.

ukloniti prepreku opažanja i ponovo se setiti onoga što je večna istina, znači stići do Njega.

Večno u društvu bezbroj drugih individualnih živih bića. Nikad bez društva i sam.

I
zato svaki “susret” s Njim može biti samo još jedna Njegova projekcija ... trip ... iluzija ...
(Jer se ni lik na filmskom platnu nikada ne može susresti sa osobom koja rukuje kino-projektorom) ...

On je jedan u bezbroj indivudalnih oblika, niki sujegove ekspanzije a neki prosto obične emanacije. Al svi su odvojene ličnosti koje su istovremeno i jedno i različito.

Priča znači onima za koje je došlo vreme da nauče neku lekciju.Mozak je kao filter .Ako mene interesuje priča o celini i delićima pa npr. čitam neki forum/knjigu , a pri tom sam spreman da slušam i da ispraznim svoju punu čašu kako bi u nju stalo to novo znanje(znanje koje je bliže istini), onda će mi zapasti za oko nečija priča o toj lekciji koju pokušavam da naučim.
Pitanje je šta neko poušava da nauči.Lekcija ima raznih.ako čovek nije svestan da ne zna nešto on neće videti to što pokušavaš da mu kažeš .
Najbolje je onda uvek imati stav da ništa ne znaš(što i jeste tačno).Tako je čaša uvek spremna da bude ispražnjena da bi u nju stala nova "voda" .
Problem naročito postoji kod relativno starijih ljudi jer ne žele da se odreknu tog "znanja" koje su ceo život skupljali.Poistovete se sa njim i postanu ponosni na to "znanje"
Njihova čaša se jako teško prazni.

Nema nikakve potrebe da se bilo šta prazni, ima potrebe samo da se pročisti sadržaj, od materijalnog na duhovni, od materijalne na duhovnu svesnost. Prazniti to je put impersonalizma, gde se žrtvuje vlastito jastvo, gubi samosvest i večno pluta u sveopštoj svesti.Devocijska duhovnost znači odnos - a nema odnosa inema ljubavi bez predmeta ljubavi i počvališta ljubavi, bez najmanje - dvoje. A ima nas bezbroj. A samo jedan Bog.

:hahaha:

E sad, pa toliko utam sam ti potvrdio gde samtram da si u pravu. Ne mislim da sam samo ja u pravu. Osim toga tu ja nisam ni bitan. Ne tvrdim te stvari ja, za sve od toga mogu da navedem citate, to je drevno učenje, davno zapisano. Ko meni ne veruje (a i zašto bi?) ima gde proveriti ako hoće.

Izgubljen je onaj ko to ne zna, onaj ko zna ili se upoznava s tim, ako je i izgubljen, naćiće se, vrlo brzo :mrgreen:

A od čega odustaješ?

Ja znam da ništa ne znam. To je jedino što možemo saznati. Ti neznaš da ništa ne znaš i zato spavaš u iluziji znanja. Prijatno spavanje. :mrgreen:

Ne traži znanje, traži Ljubav - Hrista.

Onda ćeš saznati sve ostalo što te zanima.

U ostalom - šta ja znam... :)

Ja znam da ništa ne znam. To je jedino što možemo saznati. Ti neznaš da ništa ne znaš i zato spavaš u iluziji znanja. Prijatno spavanje. :mrgreen:

Ne traži znanje, traži Ljubav - Hrista.

Onda ćeš saznati sve ostalo što te zanima.

U ostalom - šta ja znam... :)

Upravo tako, problem je što ljudi nisu svesni toga da ne znaju.U jednom trenutku odluče da je to to i drže se toga što su sakupili .
pomisle da to što su sakupili pretstavlja njihovu ličnost, plaše se pražnjenja čaše.

Nema nikakve potrebe da se bilo šta prazni, ima potrebe samo da se pročisti sadržaj, od materijalnog na duhovni, od materijalne na duhovnu svesnost. Prazniti to je put impersonalizma, gde se žrtvuje vlastito jastvo, gubi samosvest i večno pluta u sveopštoj svesti.Devocijska duhovnost znači odnos - a nema odnosa inema ljubavi bez predmeta ljubavi i počvališta ljubavi, bez najmanje - dvoje. A ima nas bezbroj. A samo jedan Bog.

Mislio sam da je to poznata priča ..priča o tome da čovek ne može da uči dok ne isprazni "čašu".Čaša takvog čoveka je do vrha puna ..nema više gde nova voda da stane.
Nema veze ta priča sa impersonalizmom.

Opet,
po ko zna koji put SUDIŠ o Istini, iako i sam tvrdiš da je još nisi upoznao i iskusio ...:roll:
Nešto tu ne štima ...:think:

Da
ne pominjem kako si (verovatno trenutno ovde jedini) naivno naseo na Stalnokijeve “istine” ko poslednja Crvenkapica ...:worth:

Nego,
šta misliš da taj recept koji savetuješ Golubici - "Najbolje je onda uvek imati stav da ništa ne znaš(što i jeste tačno).Tako je čaša uvek spremna da bude ispražnjena da bi u nju stala nova "voda"" - makar ponekad primeniš i na sebe ...??, bar dok ne spoznaš i ne iskusiš iz ličnog iskustva šta je šta i šta je koješta ...?? ...:rumenko: ...

Nisam savetovao Golubici.Otkud ti to?Savetovao sam svima(i meni).Ti definitivno spadaš u kategoriju "relativno" starijih ljudi.Tvoja je čaša ne samo puna već si stavio i poklopac gore i stegao ga čvrsto da nešto ne iscuri :lol:
Otkada sam se pojavio na ovom forumu moja se priča menjala, prolazio sam i prolaziću kroz razne faze, praznio sam i prazniću čašu.
Od trenutka kada sam na tebe prvi put naišao pa do sada ti i dalje pričaš istu priču.
Još nisi izašao iz bioskopa u koji te je Nagual pustio i pušta ti jedan te isti film.

Nisam savetovao Golubici.Otkud ti to?Savetovao sam svima(i meni).Ti definitivno spadaš u kategoriju "relativno" starijih ljudi.Tvoja je čaša ne samo puna već si stavio i poklopac gore i stegao ga čvrsto da nešto ne iscuri :lol:
Otkada sam se pojavio na ovom forumu moja se priča menjala, prolazio sam i prolaziću kroz razne faze, praznio sam i prazniću čašu.
Od trenutka kada sam na tebe prvi put naišao pa do sada ti i dalje pričaš istu priču.
Još nisi izašao iz bioskopa u koji te je Nagual pustio i pušta ti jedan te isti film.

Ma ne sekiraj se, svaki film ima svoj kraj.. Spusti se zavesa, a onda suočavanje sa realnošću. A realnost je - SMRT.

Ja sam napustio filmsku projekciju kad sam ukapirao da je film sranje.

I onda sam se zagledao u realnost - pravo u lice smrti.

Ali za to je potrebna hrabrost i ludost i još nešto osim toga...

Ansu se učinilo da si savetovao Stalkiju u ulozi Golubice iz Svetog pisma ...;)
...

Istina se NIKAD ne menja, ko ni Ansova priča ...:eek:
Al zato se filmovi (predstave) menjaju NON-STOP ...:)

Back