Antropologija: Kastaneda

Ne, htela si reći "Svi mi možemo postati psihopate ako zastranimo." :heart:

Ne, htedoh reći da nam je ‚‚zastranjenost‚‚ trenutno stanje...još uvek. Nekom manje, nekom više. Ko toga nije svestan treško da korača u dobrom pravcu...:zper::heart:

0007007.21.jpg

Amor i Psihe ;)

:lol:
Pokušah da nadjem film po youtubetu ali ne uspeh. Film je B produkcije, kao što su i tvoja shvatanja.

A pogrešio si... ti pripadaš drugoj grupi... Ti si isprdak...

:hahaha: koja frustriranost! Samo se ti izjadaj i ispovedi ne mom ramenu, isplači se biće ti lakše :mrgreen:

Znači po tebi je moj lažni ja isti kao i kod Huana i Karlosa,

Što bi reko Laki u maratoncima:

"Pa ljudi, ovo i nije tako loše" :hahaha:

A kojoj ti grupi pripadaš Freedomseeker? To je bio domaći zadatak.:)

Aj, kad je "domaći"... Ispravi me ako grešim... treća...

:hahaha: Umalo da utekne!

Izvlači se ko miš iz mekinja, sad mi je jasna ona frustriranost, nikako nije mogao da vidi sebe kao istu katogoriju mene :hahaha: to je bilo previše, nepodnošljivo tako reći, prava noćna mora, košmar :hahaha:

Nemoj se sikiraš oko samorefleksije, to ionako nisi ti, već ono što su od tebe napravili socijalizacija i roditelji. To je tvoja neuroza, samo se izdvoj, ko pulpa od kokosa u kokosu. Izdvojenost i znanje su temelj na putu u transcendentalno. Za duhovno će ti, već trebati - ljubav. ;) A njegova predhodnica je samilost i praštanje. To kad si više sklon samilosti nego li gnevu (koji ima tri vida), je dobar znak :mrgreen: Najgore je jadikovati. Jadikovanje je tamas (neznanje), gnev je rajas (strast), a samilost je satva (vrlina).

Ne, htedoh reći da nam je ‚‚zastranjenost‚‚ trenutno stanje...još uvek. Nekom manje, nekom više. Ko toga nije svestan treško da korača u dobrom pravcu...:zper::heart:

0007007.21.jpg

Amor i Psihe ;)

Naravno, ne bi bili ovde gde jesmo da smo zdrave duše. Pitanje je smao šta se uzima kao reper. Materijalisti svoje palo materijalističko stanje uzimaju kao orjentir i kriterijum "valjanosti", tek je to ludilo..., al u tom ludilu nisu sami, pa im to daje utisak valjanosti, jer se oslanjajuna to šta drugi misle, traže potvrdu u drugima a ne u sebi...

Tamo gde je materijalna tupost i iluzija standard, mudrost je - ludost ;)

Iskupio se onim postom? Hekate, Hekate...

Evo ti ga, Hekate, tvoj Kartiikeya koji se iskupio onim postom... Vidiš li? Ili ne vidiš?

:hahaha: - "Zahtevam najstrožu kaznu !!!"

Na jednom radnom mestu na kome sam davno radio bio je jedna čovek koji je radio kao šef mašinskog parka. Bio je to pošten čovek, čvrstih, takoreći krutih principa, vrlo rigidan i u odnosu s drugima, ali pravedan. Desilo se da je jedan od vozača inače skupih i velikih mašina nepažnjom i nemarom polomio jedan deo na mašini. Šef voznog parka je organizovao sastanak na koji je pozvao sve vozače i nas iz uprave, održao je poduže predavanje kao uvod i opisao događaj, lom i štetu na mašini. Napravio je "značajnu", dramatičnu stanku na kraju govora i završio rečima kao zaključak:

"Zahtevam najstrožu kaznu!"

Vozači, jednostavni, neposredni ljudi, koji su ga inače jako dobro poznavali već duži niz godina, i cenili zbog njegove stručnosti (mogao je na osnovu zvuka mašine da prilično precizno odredi problem) i poštenja ali bili frustrirani njegovom rigidnošću i formalnošću dobacili su u glas:

Dakle, - streljanje!!! :hahaha:

;)

Poslednja izmena:
Ne sviđaju mi se tvoji izmišljeni zaključci izvedeni vađenjem citata iz konteksta.

A ti, naravno, znaš koja je bila nečija namera?

Nemam ja lično s tim ništa, sagovornik je unapred upozoren, da to nije dobar pravac razgovara (takav razgovor, nikuda ne vodi), ponuđen mu je normalan način razgovor - sam pao, sam se udario. Kako nisam nikom, ko je bio pristojan u govoru uzvraćao ogledalom, na takav način? Jasno, to ne potiče iz mene, to nije moj unutarnji osećaj, al ako neko neće da se okane i uporan je u miniranju normalnog razgovora... :mrgreen:

Što će mene biti sramota od australijančevog i tvog praznoslovlja?

možda
bilo bi dobro da te bisere ljubaznosti ipak
sagledaš još jedared pod lupom trezvene samokritike i tako
konačno izvučeš pouke o tome kako
NE
TREBA kazivati ni ovde ni bilo gde BEZ OBZIRA NA POVOD
svaki dijalog u najdubljoj
suštini monolog je
onog šaptača jave i sna koji progovara kroz
sve i svakog i koji pritajeno stražari i bdi
u svakom
sagovorniku iako trenutno još nisi poptuno svestan
da je šaptač sna i jave u tebi meni svakom
zato što ti zasad još nije šanuo
da svako vidi čuje oseća izgovara samo
ono što mu on javlja i u mozak oči uši misli jezik stavlja i da
svako vidi čuje oseća priča samo
onako kako
mora tj kako mu se šapće bez obzira dal mu
šaptač šapuće na oči uši direktno il preko kakvog
posrednog letećeg sedećeg il čučećeg
šaptača kojem šapuće šta će šaptat onom kome šapuće i zato se ne
možeš opravdano ljutit na bilo kog glumca koji samo
izgovara tekst koji hvata al ne shvata da nije njegov izvorno tragam (spekulišem) naravno ...

možda
bilo bi dobro da te bisere ljubaznosti ipak
sagledaš još jedared pod lupom trezvene samokritike i tako
konačno izvučeš pouke o tome kako
NE
TREBA kazivati ni ovde ni bilo gde BEZ OBZIRA NA POVOD
svaki dijalog u najdubljoj
suštini monolog je
onog šaptača jave i sna koji progovara kroz
sve i svakog i koji pritajeno stražari i bdi
u svakom
sagovorniku iako trenutno još nisi poptuno svestan
da je šaptač sna i jave u tebi meni svakom
zato što ti zasad još nije šanuo
da svako vidi čuje oseća izgovara samo
ono što mu on javlja i u mozak oči uši misli jezik stavlja i da
svako vidi čuje oseća priča samo
onako kako
mora tj kako mu se šapće bez obzira dal mu
šaptač šapuće na oči uši direktno il preko kakvog
posrednog letećeg sedećeg il čučećeg
šaptača kojem šapuće šta će šaptat onom kome šapuće i zato se ne
možeš opravdano ljutit na bilo kog glumca koji samo
izgovara tekst koji hvata al ne shvata da nije njegov izvorno tragam (spekulišem) naravno ...

E, pa nemoj da spekulišeš, spekulacija je gora od smrti :mrgreen:

Nemam ja šta ponovo da razmatram, a kad već savetuješ i ja ću biti slobodan da tebe posaveujem da razmotriš bolje princip ljubaznosti (a i "nemilosrdnosti") i nezamenjuješ je sa jeftinim društvenim konvencijonalnostima bon-tona. :mrgreen:

On se usiljavao da zadrži ozbiljan izraz lica ali su mu usne poigravala Lagani kikot eksplodirao je u grohotan smeh.“Ne smeš da shvataš sebe tako ozbiljno," izgrdi me on.“Odličan si sanjač ali si jako loša glumica.“
"Ja sada uopšte ne glumim. I svakako nisam glumila tamo, unutra," povikah, u svoju odbranu.

"Ja sam računao na tvoju sposobnost da deluješ uverljivo," reče on.“Trebalo je da ubediš kuvara u nešto što nije istina. Ja sam stvarno mislio da ti to možeš.“"Kako se usuđuješ da me kritikuješ!" uzviknuh.“Napravila sam od sebe budalu, zbog tebe, a sve što ti imaš da kažeš je da sam loša glumica!" Strgoh periku sa glave i bacih je prema njemu.“Sigurno sam dobila vaške.“

Ignorišući moje ponašanje, Mariano Aureliano reče da ga je Florinda upozorila da sam ja nesposobna da se pretvaram.“Ali, morali smo da proverimo, da bi te stavili na pravo mesto," dodade on staloženo.“Čarobnjaci su ili sanjači ili tragači. Neki su i jedno i drugo.“

"Šta pričaš? Kakve su to besmislice? Kakvi tragači i sanjači?"

"Sanjači se bave snovima," objasni on blagim glasom.“Oni svoju snagu i mudrost crpu iz snova. S' druge strane, tragači se bave ljudima, svakodnevnim životom. Oni crpu svoju snagu i mudrost, kroz komunikaciju sa drugim ljudima.“
"Ti me očigledno ne poznaješ dobro, rekoh podrugljivo, “Ja odlično komuniciram sa ljudima.“

"Nije tačno," suprotstavi se on.“I sama si rekla da ne umeš da razgovaraš sa ljudima. Dobar si lažov, ali lažeš samo da bi dobila ono što želiš. Tvoje laži su suviše određene, suviše lične. A znaš li zašto?" On napravi kratku pauzu, kao da hoće da mi da vremena da odgovorim, ali pre nego što sam stigla bilo šta da izustim, on reče,“Zato što su, za tebe, sve stvari ili crne ili bele, bez ikakvih među nijansi. I to ne zbog moralnosti već prema potrebi. Onako kako tebi odgovara. Ti si pravi diktator.“ Mariano Aureliano i Džon razmeniše brze poglede, zatim obojica ispraviše ramena, lupnuše štiklama i uradiše nešto neoprostivo: Podigoše ruke u fašistički pozdrav i uzviknuše uglas,“Mein Fuehrer!"

Što su se oni više smejali, moj bes je bio veći. Osetila sam kako mi krv juri u obraze i uši. Ovoga puta nisam ništa učinila da se smirim. Šutirala sam svoj auto i udarala rukama po njemu, iz sve snage.
Njih dvojica, umesto da pokušaju da me uteše - kao što bi to moji prijatelji ili roditelji sigurno učinili - stajali su i smejali mi se, kao da sam ja predstavljala najzabavniji mogući spektakl.
Njihova bezosećajnost i potpuno odsustvo brige za mene, šokiralo me je toliko da se moj bes smirio, sam od sebe. Nikada se nisam osećala toliko zapostavljenom. Bila sam izgubljena. Tada sam shvatila da mi nije preostao nijedan dalji manevar. Toga dana sam shvatila da, ako svedoci mojih ispada besa ne pokazuju zabrinutost, ja ne znam šta sledeće da učinim.

"Mislim da smo je zbunili," reče Mariano Aureliano Džonu.“Ne zna šta sada da radi.“ On zagrli krupnog indijanca i reče mu poverljivim tonom, tiho al ipak dovoljno glasno da sam ga ja mogla čuti,“Sada će početi da plače, a kada počne, neće prestati sve dok je ne utešimo. Nema ništa dosadnije od razmažene ***** (da tu piše pussy").

To mije bila kap u prepunoj čaši. Poput razjarenog bika, pognuh glavu i pojurih prema Marianu Aurelianu. Bio je zatečen mojim napadom, tako da se zateturao od mog udara; to mi je dalo dovoljno vremena da zarijem zube u mesnati deo njegovog stomaka. On ispusti jauk, mešavinu bola i smeha.

Džon me obuhvati oko struka i odvuče od njega. Nisam popustila stisak vilica sve dok mi nije otpao most koji mi je ugrađen pošto sam, u svojoj trinaestoj godini, izgubila dva prednja zuba u tuči između venecijanskih i nemačkih studenata u nemačkoj gimnaziji, u Karakasu.

Obojica prasnuše u smeh. Džon je nalegao na haubu mog auta i držao se za stomak, udarajući rukom po autu.“Pa ona ima rupu u zubima, kao fudbaler," uzviknuo je između dva napada urnebesnog smeha.
Moja sramota je bila potpuna. Bila sam toliko potresena da su me noge izdale i ja skliznuh na zemlju kao krpena lutka i izgubih svest. Kada sam došla k sebi, sedela sam u crvenom kamionetu. Mariano Aureliano me je tapšao po leđima. Smešeći se, pomazio me je po glavi i zagrlio.

Bila sam iznenađena odsustvom svake emocije u sebi. Nisam se osećala ni postiđeno ni iznervirano. Bila sam savršeno opuštena. Bilo je to osećanje mira i spokoja kakvo do tada nikada nisam doživela. Po prvi put u svom životu sam shvatila da nikada ranije nisam bila u miru sama sa sobom, niti sa drugima.

"Mi te mnogo volimo," reče Mariano Aureliano.“Ali moraćeš da se izlečiš od tih napada besa. Ako to ne učiniš, oni će te ubiti. Ovoga puta sam ja kriv. Moram da ti se izvinim. Namerno sam te isprovocirao.“

Da ne pominjem ono kada je Florinda nova novcata kola dal od Taiše dal od ove mlađe Florinde odaslala u provaliju. To je takođe vrhunsko traganje i - ljubaznost :mrgreen:

Kartiikeya nas uči How to make friends and influence people.

Kartiikeya, pitaću te po peti put možda i odgovoriš:

Šta jedan hrišćanin kao ti traži na ovom forumu i petlja se sa Kastanedom?

P.S. Da ti ovo nije neka krstaška misija? Preobraćuješ nevernike? :D

Jašta, izmešao je Boga, Budu, Krišnu i Kastanedu i doneo neke svoje zaključke. Ajde ovi prvi se i mogu povezati, ali Kastaneda s njima nikako ne može.

A ako mu protivrečiš vredja se, nervira, 'oće da se bije. Čak je i govna pominjao. Priča o ljubavi a u stalnom je strahu.

Znam ja takve dobro, na rečima su jaki, a kad je stani-pani nema ih nigde.

A ne odgovara na moje pitanje zašto je na ovoj temi, zato što ne zna. Njega ego vodi.

Ma provalio sam ga kad je prvi post na ovoj temi napisao i rekao šta je i ko je, samo što je bilo nekih koji su se palili na njegovu rečitost pa su mu stali u odbranu.
Džabe rečitost kad čovek nije u skladu sa svetom. I Hitler je bio rečit...

Srž njegove gluposti i pogrešnih zaključaka u vezi šamanskog znanja je njegova vera u Boga. On pokušava to da uklopi a to je nemoguće.

Ko god hoće da ide "šamanskim" putem za njega nema Boga. Ima duha tj. namere tj. svrhe.

Mene on ne interesuje, ali me iz nekog razloga, koji ću otkriti, pogadja kad vidim da se neko od vas, dobrih ljudi, na neki način mojih prijatelja, upeca u njegove priče bez svrhe.

A ko god hoće da ZNA šta je i kako je neka prizove duha da sidje na njega i sazna sam.

Kad god duh sidje na čoveka pomera mu skupnu tačku na mesto nemilosrdnosti gde su stvari mnogo prostije i jednostavnije. Ovde nas ima nekolicina koji smo imali više postova napisanih sa tog mesta.

Iako sam ja mišljenja da prvi put nije lako prizvati duha, jer to mora da bude poziv iz srca, ali i poziv iz muke. Nakon prvog puta je lakše.

Ako ima dovoljno informacija svačiji post se može osetiti sa kog mesta (skupne tačke) je pisan.

Kome ovaj post izaziva odbojnost možda ne treba ni da ga čita ni da se bavi ovom temom.

Strpao sam u ovaj post sve što sam hteo reći i sad a i u budućnosti pa je malo zakukuljeno. Došao sam na ovu temu da bih razmenio iskustva i "oglasio" se da postojim kao neko ko ide "šamanskim" putem. Nisam došao da bih teoretisao o Bogu, smislu, apsolutu, nagualu itd. Takve priče nemaju svrhu. Izvukao sam neke pouke, i tragao malo po sebi, a i po svima vama. Moja početna namera sa ovom temom je ostvarena.

Što reče jedan: "Ne bih vas više zadržav'o!"

Neću više postovati na ovoj temi, ali sam dostupan svima za dopisivanje privatnim porukama, pogotovo prijateljima. Takodje možda i nekima ja pošaljem pp s vremena na vreme.

Zdravi bili! ;)

Poslednja izmena:
Kartiikeya nas uči How to make friends and influence people.

Kartiikeya, pitaću te po peti put možda i odgovoriš:

Šta jedan hrišćanin kao ti traži na ovom forumu i petlja se sa Kastanedom?

P.S. Da ti ovo nije neka krstaška misija? Preobraćuješ nevernike? :D

Po peti put? Gde i kada si me to već upitao makar jednom, ne sećam se, podseti me. :eek:

Ako te baš zanima ta privatnost, uopšte nisam hrišćanin, ali cenim hrišćansku izvornu duhovnost, i prilično je poznajem, ali joj nisam sledbenik, iako principi koje prihvatam i sprovodim u životu nisu u neskladu sa temeljnim načelima hrišćanstva. To kako se veći deo sledbenika savremenog hrišćanstva sa isključivošću i netrpeljivošću odnose prema drugim autentičnim, pa za pojedince i korisnim iako ne autentičnim duhovnim pravcima - ne odobravam! To je veoma pogrešno. Oni su u tome fanatični, jednostrani i isključivi.

Bitno je da ljudi slede neki autentični duhovni pravac prema kome osećaju ličnu sklonost, a ne da im se nameće jedan jedini (pa makar on bio i autentičan) kao jedini i isključivi put do Apsolutne Istine. Takođe, ne savetujem ali dopupštam ako neko hoće da sledi i pravce koji nisu autentični, ali tako neće daleko stići, no može da bude od koristi da uvidi zabludu, i napusti je te se prihvati nekog autentičnog puta.

No, bitno je i da svakom bude dostupno da slobodno i bez izvrtanja upozna razna učenja - ali ONAKVA KAKVA ONA JESU! , da ima istinski izbor, pa šta se kome sviđa.

Isto tako cenim i istinsku mistiku, onu kojoj je cilj uzdizanje prema duhovnom i težnja za slobodom.

Nikoga ne preobraćam niušta (kao što vidiš nisam zastupao ni promovisao ovde nikoji određeni pravac, očigledno, jer si ti eto u meni prepoznao sledbenika hrišćanstva, a ja to nisam, jedino insistiram da ako neko sledi učenje i ako želi doći do konačnog cilja onda to mora (ne da ga on mora prihvatiti,nego ne može drugačije - u tom smislu - mora, uslovno ako hoće ovo - onda mora ovako, jer ne može drugačije) biti autentično a ne neko ljudskim umom smišljeno ili sekataško učenje, tj. učenje osnovano na izvornom ali izvrnuto tumačeno). Nek svak sledi ono čemu ga srce vuče, al nek ne bude obmanut lažnim učenjima već nek sledi autentična duhovna učenja (to koja su lažna a koja su autentična nek odredi sam, ja mogu napomenuti, obrazložiti i braniti principe na kojima se temelje autentična učenja, al sloboda izbora je na pojedincu, budući da on svoju sklonost), ako želi istinsku duhovnost. Ako ne želi ili se ne slaže u pogledu toga šta je autentično a pta nije, slobodno mu je misliti, govoriti, i činiti šta ga volja. Sve je dopušteno ali nije sve od dobrobiti.

Konačno i da sam hrišćanin zašto ne bih mogao nešto tražiti na ovom forumu? Ne isključujem ja ljude po nekoj, jednoj, od njihovih odlika ili opredeljenja. Recimo odvratna mi je homoseksualnost al to ne znači da neću ceniti neku vrlinu kod homoseksualca. Nije da neko ima samo mane a neko samo vrline, ne, svi imamo neke mane i neke vrline. Plus, kako već rekoh, Kastanedi puno dugujem, jer su mi učenja koja je preneo jako puno pomogla da od prizemnog materijaliste, ateiste i konja sa oglavnom, ugledm osvitnu svetlost duhovnosti, makar tek svitalo.

Polemično je samo ako neko napadno hoće da me ubeđuje da je mana-vrlina! To će teško da mu prođe, čak ako je naučio puno mađioničarskih trikova i iluzionističkih podvala. Vremenom, moj um je postao vrlo vešt i brzo se snalazi u svemu tome. Posve je "formatiran" i sređen u velikom broju različitih blokova razumevanja stvarnosti. Razum je veoma vredna altaka, samo valja dobro ovladati njime, problem je što je umom veoma, veoma, teško ovladatik, Jer um je, nemiran, buntovan, snažan, tvrdoglav, svojevoljan - teže je ovladati njime nego vetrom.

Poslednja izmena:
Opravdavaš li upotrebu sile kako bi branio stavove koji stoje u svetim spisima? Ako bi neko , bilo ko svojim učenjem narušavao ili osporavao sveta predanja zavredjuje li batine u svom neznanju ili zloj nameri?

Za odbranu samih stavova ne odobravam upotrebu sile (ako je učenje silom napadnuto onda odobravam da se silom, na osnovu viteških principa, brani). Za odbranu stavova dovoljno je da se mogu slobodno i bez podmetanja i marifetluka predstaviti stavovi "napadača" i onoga koji se brani, tako da svako može videti, razumeti i shvatiti šta tačno -ONAKVO KAKVO ONO JESTE - zastupa jedna strana a šta druga. Tek tada, ane pre toga, sloboda volje ima smisla, ako učenje nije preneto i svhaćeno onakvo kakvo ono jeste, šta onda neko bira i gde je tu sloboda izbora?

Ako ima zlu nameru, zlu nameru treba osujetiti, jer će nedužne, a i sebe, povrediti s njom. Ako je u neznanju treba ga obrazovati. Ako je u neznanju pa još zlonameran i uporan u grešenju kojim bi povredio sebe ili nekog drugog onda je uredi i fizičkom prisilom ga sprečiti u tome (u smislu i meri - od dva zla - manje).Kao dete koje ne odustaje od toga da ko muva bez glave trči na auto-put.

No, korigovanje ne može da vrši neko ko, između ostalog!, ne oseća ljubav prema onome koga koriguje. Korigovanje čak iako je po pravu ispravno, zaista pravedno, ako je učinjeno iz mržnje ili gneva, neovladanosti sobom, traksanja i lupetanja... - imaće kontra efekat, jer mu je temelj truo, ma i pozivalo se na pravo i bilo pravo (jel, kazniti je pravo, al oprostiti, ako se kopokajo, je bolje). Ovo stoga jer su moral i ljubav viši principi od prava. (jel, ako je neko moralan on neće učiniti nešto što nije pravo - pravo i zakonodavstvo su propisani radinemoralnih, moralnima pravonetreba, oni ga nose u serbi i ne krše ga! A ako neko oseća ljubav, taj neće učniti ni nešto nemoralno a još manje nepravedno).

Ljubav je uvek najviši princip, jer ako je "zakon" istinske ljubavi ispunjen, onda je ispunjen i svaki drugi (moralni, pravni, običajni, etički, ekonosmki, telsni...) zakon.

Problemi nastaju jer sve ovo ima svoje zamršenosti u razumevanju s jedne strane a s druge strane čovek je sklon varanju i naginje sagrešenju, iako ne mora, nužno, često ne odoli sebičnom iskušenju.... ;)

Jašta, izmešao je Boga, Budu, Krišnu i Kastanedu i doneo neke svoje zaključke. Ajde ovi prvi se i mogu povezati, ali Kastaneda s njima nikako ne može.

A ako mu protivrečiš vredja se, nervira, 'oće da se bije. Čak je i govna pominjao. Priča o ljubavi a u stalnom je strahu.

Znam ja takve dobro, na rečima su jaki, a kad je stani-pani nema ih nigde.

A ne odgovara na moje pitanje zašto je na ovoj temi, zato što ne zna. Njega ego vodi.

Ma provalio sam ga kad je prvi post na ovoj temi napisao i rekao šta je i ko je, samo što je bilo nekih koji su se palili na njegovu rečitost pa su mu stali u odbranu.
Džabe rečitost kad čovek nije u skladu sa svetom. I Hitler je bio rečit...

Srž njegove gluposti i pogrešnih zaključaka u vezi šamanskog znanja je njegova vera u Boga. On pokušava to da uklopi a to je nemoguće.

Ko god hoće da ide "šamanskim" putem za njega nema Boga. Ima duha tj. namere tj. svrhe.

Mene on ne interesuje, ali me iz nekog razloga, koji ću otkriti, pogadja kad vidim da se neko od vas, dobrih ljudi, na neki način mojih prijatelja, upeca u njegove priče bez svrhe.

A ko god hoće da ZNA šta je i kako je neka prizove duha da sidje na njega i sazna sam.

Kad god duh sidje na čoveka pomera mu skupnu tačku na mesto nemilosrdnosti gde su stvari mnogo prostije i jednostavnije. Ovde nas ima nekolicina koji smo imali više postova napisanih sa tog mesta.

Iako sam ja mišljenja da prvi put nije lako prizvati duha, jer to mora da bude poziv iz srca, ali i poziv iz muke. Nakon prvog puta je lakše.

Ako ima dovoljno informacija svačiji post se može osetiti sa kog mesta (skupne tačke) je pisan.

Kome ovaj post izaziva odbojnost možda ne treba ni da ga čita ni da se bavi ovom temom.

Strpao sam u ovaj post sve što sam hteo reći i sad a i u budućnosti pa je malo zakukuljeno. Došao sam na ovu temu da bih razmenio iskustva i "oglasio" se da postojim kao neko ko ide "šamanskim" putem. Nisam došao da bih teoretisao o Bogu, smislu, apsolutu, nagualu itd. Takve priče nemaju svrhu. Izvukao sam neke pouke, i tragao malo po sebi, a i po svima vama. Moja početna namera sa ovom temom je ostvarena.

Što reče jedan: "Ne bih vas više zadržav'o!"

Neću više postovati na ovoj temi, ali sam dostupan svima za dopisivanje privatnim porukama, pogotovo prijateljima. Takodje možda i nekima ja pošaljem pp s vremena na vreme.

Zdravi bili! ;)

Lavirint.

Ne daj se freedomseeker, nema ničeg blagog u vezi istine o materijalnom svetu. A i kako bi ono što se završava smrću, starošću i bolešću, moglo biti nego pesimistično u svojoj suštini? - prolazno i puno bede! Nek ti se to malo slegne pa se vrni, sa mnom je bilo slično ;)

Sreća je samo da materijalna stvarnost ima alternativu u duhovnosti.

Konstatacija ili pitanje? Sudeći po tački na kraju rečenice, konstatacija, budući da nema znaka pitanja, no ne verujem da bi rekao da sam jak, čak i da to misliš.

:hahaha: Ne veruješ? Onda gledaj lafčino :zper:. Ti jesi jak i to nije ironija:ok:, ali gde to da namažem:)? Mislim da je nagualizam pre svega praktična stvar. Sa tvojom snagom uglavnom su negativne energije. :confused:

:hahaha: Ne veruješ? Onda gledaj lafčino :zper:. Ti jesi jak i to nije ironija:ok:, ali gde to da namažem:)? Mislim da je nagualizam pre svega praktična stvar. Sa tvojom snagom uglavnom su negativne energije. :confused:

Jasno je šta tvrdiš, samo nije jasno čime (na osnovu čega) to tvrdiš :mrgreen: Još je jasnije da ti se tu nešto ne sviđa, pa ga nazivaš negativnim tj bojiš tamnom bojom, a to je tačno ono što ja govorim, samo ono nema tu boju - boja je tvoja! :mrgreen: To me podseća na priču o jednom popu i jednoj "frajlici".

Putovali su zajedno vozom. Frajlica je neprekidno kritikovala religiju jer je ona "guši", ograničava joj slobodu i ispunjenje želja.

No, na pitanje a koju je to plemenitu i dobrostivu želju našeg srca teološko učenje guši? nije znala valjano da odgovori.

Na sličan način ti ili bilo ko, možeš tvrditi da je nešto negativno, al kada treba konkretno predstaviti šta je to "negativno", onda tu nastaju problemi, jer se sve počne svoditi na proizvoljno definisanje negativnoga i to uopštenim kritikama, zamenama teza i sl... i sve se kada se podrobno analizira svodi na - pa... negativno je jer se meni ne sviđa. Ili bi taj neko bio zadovoljan da mu ja potvrdim da je ono što je loše-dobro ili pak da je ono što je bolje-lošije.

Šta je kriterijum "nagativnoga"

Poslednja izmena:
E, pa nemoj da spekulišeš, spekulacija je gora od smrti :mrgreen:

Nemam ja šta ponovo da razmatram, a kad već savetuješ i ja ću biti slobodan da tebe posaveujem da razmotriš bolje princip ljubaznosti (a i "nemilosrdnosti") i nezamenjuješ je sa jeftinim društvenim konvencijonalnostima bon-tona. :mrgreen:

ponavljaš se ego
te i dalje tera da bežiš od
samokartiitike a to je dobar primer za učenje onima koji
žele da se oslobode
egotorture i ego tiranije ako
nisi
primetio Ans upravo na primeru tvog
traganja-spekulisanja-razmatranja-pisanja i razmatra
traga istražuje spekuliše po principu ljubaznosti
kao prvom toltečkom principu nemilosrdnost
će ostaviti za kasnije kad ljubazno
razjasnimo LJUBAZNOST jer
ljubaznost je POČETNI i OSNOVNI PRINCIP koji
određuje KAKO ispravno NE/TREBA tragati spekulisati istraživati
sebe
i svet al
pošto je u toltečkoj nauci kao
puno mlađoj od njene vedske čukun-čukun-...-prababe ...
ovom
principu posve neopravdano posvećeno premalo
pažnje za bolje razumevanje možda bi o toletečkoj
LJUBAZNOSTI bilo dobro ovde detaljnije
prodiskutovati i spoznati i prepoznati je kao
rudimentarni i neizgrađeni oblik
onog
što se u vedskoj i nekim drugim duhovnim naukama zove
DARMA koja je kao i
njena ćerka/majka/posestrima KARMA toltecima gotovo
potpuno nepoznata i neistražena pošto
se deklarišeš
kao učitelj vedske nauke i pošto se ni po koju cenu ne
odričeš sopstvenih neljubaznosti/spekulacija probaj ih razmotriti
U DUHU darme i vedske nauke i onda
reci dal je ispravno bez obzira
na povod BILO KOME u forumskoj diskusiji uputiti
ovakve i onakve egoneljubaznosti:

“magare klempavo “

“Ako si i imo neko iskustvo (ako to nije tvoja šizofrenija) i ako je njegov rezultat ovakvo obogaljeno rasuđivanje i iščašeno poimanje - onda to tvoje tobož "iskustvo" možeš okačiti vrapcu o brkove.”

“Ne smao da ne umeš da misliš i rasuđuješ kako valja, nego su još na svoju glupost i ponosan.”

???!!! :eek::rumenko::roll::think::rtfm: tragam spekulišem naravno;)

trezvo energija
je energija i ne može biti
pozitivna ili negativna ali se i slaba i jaka
energija
mogu koristiti za pozitivne i negativne svrhe i ciljeve pri čemu su
pozitivni
usmereni na kreaciju radost zadovoljstvo a
negativni
na destrukciju bol patnju kartiijevi
ciljevi kolko ans vidi nisu usmereni u negativnom pravcu ima on
dosta energije al
mu nedostaje sinergije to
je ono što si teo reć??;) ... tragam spekulišem :):bye:

Lavirint.

Ne daj se freedomseeker, nema ničeg blagog u vezi istine o materijalnom svetu. A i kako bi ono što se završava smrću, starošću i bolešću, moglo biti nego pesimistično u svojoj suštini? - prolazno i puno bede! Nek ti se to malo slegne pa se vrni, sa mnom je bilo slično ;)

Sreća je samo da materijalna stvarnost ima alternativu u duhovnosti.

Kada materijalno prožmeš duhovnošću ono uopšte ne mora da se doživljava tako pesimistično Kartiii. To se meni kod tebe ne dopada što odvajaš te dve ‚‚stvari‚‚. Upravo to shvatanje jednog kao alternative drugom donosi osećaj prolaznosti i bede. Rekla bih...a ti ćeš me , verujem, već ispraviti...u tri toma...he, he, he.:heart:

Back