Evo kako ja to vidim trenutno a o tome razmišljam tek od skora nakon što sam dobio neka pisma koja govore o toj temi.
Suština je sledeća(trudiću se da budem što kraći):
ako se bavimo pojedinostima , znanjem o delićima iz nekog razloga gubimo sliku o celom.
Npr. uzmimo čakre.Ljudi pokušavaju da saznaju sve što mogu o čakrama , kojih su boja, gde se nalaze, šta simbolizuju..
to je znanje o delovima.
S druge strane znanje o suštini bilo bi da ako čovek radi i fokusira svoju energiju samo na to da se približi istini ( da bude besprekoran) i malo po malo u tome napreduje..onda će se i čakre same po sebi dovesti u red.Nije uopšte potrebno znati ni da ih imamo.
Uzmimo kao drugi primer mudre o kojima je link dao Vag.
Ljudi prikupljaju znanje o mudrama.Znaju kako se koja zove, kada koju upotrebljavati i za koju svrhu.Postoje ljudi sa enciklopedijskim znanjem o mudrama, čakrama, svetim knjigama, delićima
Ali znanje o suštini bilo bi da kada se čovek približi istini prsti sami od sebe formiraju mudre..da li ste to primetili?
Nije potrebno znati ni kako se zovu ni koja je za šta ..
Nadam se da razumete šta pokušavam da kažem.Izgleda da je to znanje o celini i delovima jako jako važno .To je izglada čovekova žeđ za znanjem, žeđ za znanjem o delićima.Nekako smo usput izgubili znanje o suštini i ostalo je samo ono.
Mada znanje o delićima samo po sebi nije štetno..pretpostavljam da bića koja savladaju znanje o suštini (ili je možda tačniji naziv "celina"  ?) znaju posle toga sve i o čakrama i mudrama i kojih su boja i gde se nalaze i sve ostalo..

E, zbog ovakvih natpisa i iskrenih ljudi kao što je ovaj Napasnik

vredi nastavit pisati na ovoj temi. Hahaha, moj post gde sam rekao da ću napustiti pisanje je bio trik, baš me zanimalo kako će "uzvišeni" i "mudri" duhovnici reagovati i pokazati svoje pravo, oholo i gordo (samovažno) lice. 
Ali ja nisam lagao, rekao sam da neću pisati jer NEMA normalnih (čiste savesti i uma) učesnika diskusije. Njihov odjek mi je potreban da bih mogao nastaviti pisanje.
Hvala Bogu da su se "normalni" ipak pojavili tako da mogu nastaviti. 

Hvala Bogu, jer ako će nas kojekakvi kvazi-vedistički i kvazi-hinduistički mudraci učiti šta je hrišćanstvo, onda je zaista kraj sveta blizu. 

Neka idu u Indiju pa nek njih tamo uče svom kvazi-hrišćansko-indijansko-vedsko-šamanskom učenju. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dragi moj napasniče, mislim da je ovaj tvoj post odličan uvid u zbunjenost koji iskreni duhovni tragaoci dožive kad isprobaju sve i svašta, svakakva učenja i "znanja". Dobro si po mom mišljenju zaključio da nije pravi način puniti glavu informacijama, detaljima, već se treba baviti suštinom. Ali, boga mu poljubim, šta je za ime sveta i sto mu gromova ta suština??

Rekao si da je potrebna samo besprekornost, citirajući don Huana. Ali, svih mi bubnjeva Darkvuda i jelenskih mi rogova, 

- šta je to besprekornost? To izgleda ni samom don gospodu Huanu nije bilo baš jasno. 
U pokušaju da objasnim šta je ta suština i šta treba činiti, napisao sam ranije ono pisano vođstvo za buđenje svetlosnog tela. Ali to je samo početak. Potrebno je razjasniti temelje i izvor svega toga. Izvoli dragi moj evo tog pokušaja jednog jadnog čoveka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
REČ je zvuk. 
Zvuk je energija koja vibrira, zar ne? 
Početak Biblije: "U početku beše reč i reč beše u Boga." 
Savremeno: U početku beše energija, vibracija i Bog je njen izvor. 
Sve je kroz tu reč stvoreno. "I reče Bog: Neka bude svetlo! I bi svetlo." 
Reč = vibracija energije, energije svesnosti, stvaralačka sila.
To je Hrist. Rođenje Isusovo u jevanđelju po Jovanu: "I reč je došla na svet..."
Bog je izvor energije koja vibrira.
Izvor i energija koja iz njega izvire, isto su, JEDNO SU. Isus u bibliji: "Otac i ja smo jedno.
Ja sam u ocu i on je u meni." 
Hrist je sjaj,
zračenje, vibracija.
LJUBAV je to isto. 
Hrist je osoba, rodio se kao čovek i spasio one ljude koji to žele i koji ga prihvataju.
Spasio ih je od zakona akcije i reakcije. Od kosmičkog ogledala.
Naše misli i dela su vibracija energije, kosmički zvuk.
Taj zvuk nam se vraća kao odjek. Ako smo svirali zvuk mržnje, straha i smrti,
Vratiće nam se to isto.
Hrist je stao između nas i tog pogubnog povratnog talasa i primio ga na sebe.
Ali, to važi samo za one koji ga vole i traže. 
Ostali će primiti EHO sami.
I dobiće tačno ono što su i poslali. Ili posejali, kako kaže Isus.
Bog te voli, zaista ti kažem.