АНТОНИО ГАУДИ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
casamilalg2.jpg

Каса Мила, по лепшем дану :-)

Moj davnašnji san je da odem u Barselonu i vidim Gaudija...Usudiću se da kažem da ne mogu da se setim ni jednog umetnika koji je toliko "svoj" i poseban, naročito ni jednog arhitekte. Hvala na ovoj divnoj temi!
Jedna mala zanimljvost. Gaudi je dosta vremena provodio u parku Guelj i strašno su ga ljutili mladi parovi koji su njegovu "beskrajnu klupu" koristili za, po njgovom mišljenju, neprilične radnje.

parka:
Moj davnašnji san je da odem u Barselonu i vidim Gaudija...Usudiću se da kažem da ne mogu da se setim ni jednog umetnika koji je toliko "svoj" i poseban, naročito ni jednog arhitekte. Hvala na ovoj divnoj temi!
Jedna mala zanimljvost. Gaudi je dosta vremena provodio u parku Guelj i strašno su ga ljutili mladi parovi koji su njegovu "beskrajnu klupu" koristili za, po njgovom mišljenju, neprilične radnje.

Надам се да ће ти се остварити сан...
А за ово о "неприличним радњама" нисам знала. Занимљив детаљ. :wink:

1_hundertwasser250x372.jpg
parka:

prosvrljaj malo netom i pronadji
Friedensreich Hundertwasser-a.

Тренкадис

Тренкадис (катал. trencadis) је посебна техника слагања мозаика од парчића сломљених керамичких плочица и стакла, веома заступљена у каталонском модернизму, чак би се могло рећи да је једна од основних његових карактеристика.

Уопште, модернисти су веома радо користили керамику, али Антони Гауди ће јој дати једну потпуно нову димензију и сопствени печат. Могли бисмо практично рећи да је био претеча рециклаже. Користио је отпад из фабрика керамике из целе Шпаније, све што се бацало и сматрало неупотребљивим, као разбијени тањири шоље и тацне, и претварао их у ремек-дела.

Техника је први пут коришћена у изградњи Парка Гуељ у Барселони, дизајнираног по Гаудијевим нацртима. Заправо, могло би се рећи да је техника настала из потребе, јер технички није било могуће ставити равне керамичке плочице на обле архитектонске облике парка.

Најпознатија архитектонска дела где је техника тренкадиса примењена су управо Гаудијева дела: Парк Гуељ, Каса Батљо, Ла Педрера.

Još jedna mala zanimljivost, vezana za keramiku, kad si je već pomenula:
Gaudi je neke od "mozaika" prepustio samim radnicima, znači jednom prostom sloju ljudi. Baš je zanimljivo (opet, dosadna sam) u parku Guelj, posmatrati te radove i kako su različiti. Dok su se jedni trudili da npr nađu sve komade i slože čitav tanjir, drugi su stvarali "autorska dela", treći samo ređali, bez ikakve ideje.....

parka:
Još jedna mala zanimljivost, vezana za keramiku, kad si je već pomenula:
Gaudi je neke od "mozaika" prepustio samim radnicima, znači jednom prostom sloju ljudi. Baš je zanimljivo (opet, dosadna sam) u parku Guelj, posmatrati te radove i kako su različiti. Dok su se jedni trudili da npr nađu sve komade i slože čitav tanjir, drugi su stvarali "autorska dela", treći samo ređali, bez ikakve ideje.....

У целини испало је фантастично...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back