Antidepresivi, ali iskreno!

SSRE se koriste i danas. I nije tacno da su nuspojave SSRE gore od nuspojava SSRI, cak je zestoko suprotno. I citava teorija da je depresija uzrokovana manjkom Serotonina nije tacna. Fora je, bar sto se tice onih koji su depresivni radi mozga, u Dopaminu. Zasto je Kokain mnogo jaci antidepresiv nego ijedan koji si pomenuo? MAOI nisam pominjao, jer sam reko da postoje ostale vrste antidepresiva, bez zelje da ih navodim.
Probaj Kokain, najbolje onaj free-base ("Crack"), i najbolje intravenski, i onda govori o antidepresivima. Mozes i Metamfetamin, ili jos jace stvari. Do tad te ne priznajem kao adekvatnog za tu temu.
Od SSRI mnogi gube mogucnost da budu erotski uzbudjeni na duge vremenske staze... Mislis da to smanjuje depresiju?
Odakle ti znas da ovu temu nisam otvorio ja? Pitam, posto pricas da ne shvatam sustinu teme. Neki moderatori znaju da sam je ja otvorio.
Znaš kako me zabole za to da li si ti otvorio temu. Dovoljno sam pismen da vidim o čemu piše uvodni post (za razliku od tebe koji očigledno ne vidiš).
Da MAOI nisi pominjao, kao da to nešto menja. Ja nisam pominjao ni SSRI. Mogu da se složim sa tim da je samo pretpostavka da je nedostatak serotonina uzročnik depresije (odnosno jedini uzročnik). Kad smo već kod toga, uzmi ekstazi da ti potroši serotonin pa vidi kako ćeš posle toga da se osećaš.

Za ovu temu je apsolutno nebitno koji će antidepresiv da bude korišćen. Bitno je da antidepresivi dokazano pomažu kod depresije bez obzira koji je njihov mehanizam uticaja na depresiju. Niti ću ja, a bogami ni ti, da prepisujemo antidepresive preko foruma. Bitno je da oni koji imaju problema shvate da treba da se jave stručnom licu za pomoć i da treba da se drže terapije koju im prepišu. Ili ćeš ti da savetuješ da ne uzimaju antidepresive. A tebi niko ne brani da koristiš SSRE, kokain, krek a možeš da ideš i kod vračare.

Šta konačno hoćeš da kažeš onima koji imaju problem sa depresijom? Da ne idu kod lekara, da ne uzimaju lekove...? Šta ti ovde u stvari propagiraš? Kokain?

P.S.
Tačno je da SSRI utiču na smanjenje libida, ali to ne mora u svakom slučaju da bude dramatično. Na kraju, bolje da imaju manji libido nego da se ubiju.

Ovo za c vitamin je bila zaebancija,nisi me valjda ozbilno shvatio:confused:
E sad pitanje za milion dolara,zamislimo osobu A i osobu B,imaju iste probleme,osobi A padne taj serotonin,depresija itd,a osobi Biako ima jednake probleme(često čak i veće) ne padne taj serotonin,ne upada u stanje očaja i tako to...
Nije svačija konstitucija ista. Mogu osoba A i osoba B da imaju isti život, da se isto hrane, a da jedna osoba ima neke poremećaje koje druga nema. Neko je skloniji depresiji, neko nije (da ne širim na druge oblasti van teme).

Znači nisam jedini.
Mislio sam da je do mene,kao tik-tak bombone da uzimam.
U čemu je stvar?
Eh kad bi sve bilo jednostavno. Ne utiče sve na svakoga isto. Postoji više tipova i ljudi i antidepresiva. Pitanje je i šta je neko pre početka terapije koristio, uzrok depresije, kao i sama struktura osobe.
Ima puno razloga i nema se na sve odgovor.
Antidepresivi, gledano statistički, su prilično delotvorni. Ponekad je potrebno više vremena da pokažu svoje dejstvo i doza treba da se prilagođava.
Na tebi je da uradiš ono što je do tebe.

Znaš kako me zabole za to da li si ti otvorio temu. Dovoljno sam pismen da vidim o čemu piše uvodni post (za razliku od tebe koji očigledno ne vidiš).
Da MAOI nisi pominjao, kao da to nešto menja. Ja nisam pominjao ni SSRI. Mogu da se složim sa tim da je samo pretpostavka da je nedostatak serotonina uzročnik depresije (odnosno jedini uzročnik). Kad smo već kod toga, uzmi ekstazi da ti potroši serotonin pa vidi kako ćeš posle toga da se osećaš.

Za ovu temu je apsolutno nebitno koji će antidepresiv da bude korišćen. Bitno je da antidepresivi dokazano pomažu kod depresije bez obzira koji je njihov mehanizam uticaja na depresiju. Niti ću ja, a bogami ni ti, da prepisujemo antidepresive preko foruma. Bitno je da oni koji imaju problema shvate da treba da se jave stručnom licu za pomoć i da treba da se drže terapije koju im prepišu. Ili ćeš ti da savetuješ da ne uzimaju antidepresive. A tebi niko ne brani da koristiš SSRE, kokain, krek a možeš da ideš i kod vračare.

Šta konačno hoćeš da kažeš onima koji imaju problem sa depresijom? Da ne idu kod lekara, da ne uzimaju lekove...? Šta ti ovde u stvari propagiraš? Kokain?

P.S.
Tačno je da SSRI utiču na smanjenje libida, ali to ne mora u svakom slučaju da bude dramatično. Na kraju, bolje da imaju manji libido nego da se ubiju.
Kojima psihijatar primijeti skolonosti samoubilacke ne prepisuje SSRI, nego jace stvari. To moras da znas. (Prepisuje nekad, ali u kombinaciji sa jacim stvarima.)

Pa preporucujem im da probaju da urade nesto nesvakidasnje i hrabro, pa da vide oce li i dalje biti depresivni. A Kokain i to ne preporucujem, nije to za svakoga. Da bi to nekome dao moram dooobro da ga poznajem. Ali tebi bi ga dao na silu da imam para za bacanje da vidis kojko se SNDRI razlikuje od SSRI i SNRI i MAOI, zbog onoga D, da ne bi pricao neistine, posto su neistine nesto sto je opste zlo.

A onima koji imaju depresiju ocu da kazem da je depresija bolijest lose zivotne filozofije, a nikako bolijest mozga.

Mene je depresija prosla tek kada sam uradio nesto nesvakidasnje i hrabro, zbog cega bi me neko obozavao, a neko mrzio, ali niko ne bi bio ravnodusan (ravnodusan asocira na "depersivan" pomalo mnogo, jel da?).

Sto se tice "ekstazija" (MDMA), nemam nikakve depresije poslije njega. Ali ne volim ga, ne svidja mi se efekat. To je droga za najpovrsnije ljude.

Poslednja izmena:
Kojima psihijatar primijeti skolonosti samoubilacke ne prepisuje SSRI, nego jace stvari. To moras da znas. (Prepisuje nekad, ali u kombinaciji sa jacim stvarima.)

Pa preporucujem im da probaju da urade nesto nesvakidasnje i hrabro, pa da vide oce li i dalje biti depresivni. A Kokain i to ne preporucujem, nije to za svakoga. Da bi to nekome dao moram dooobro da ga poznajem. Ali tebi bi ga dao na silu da imam para za bacanje da vidis kojko se SNDRI razlikuje od SSRI i SNRI i MAOI, zbog onoga D, da ne bi pricao neistine, posto su neistine nesto sto je opste zlo.

A onima koji imaju depresiju ocu da kazem da je depresija bolijest lose zivotne filozofije, a nikako bolijest mozga.

Mene je depresija prosla tek kada sam uradio nesto nesvakidasnje i hrabro, zbog cega bi me neko obozavao, a neko mrzio, ali niko ne bi bio ravnodusan (ravnodusan asocira na "depersivan" pomalo mnogo, jel da?).

Sto se tice "ekstazija" (MDMA), nemam nikakve depresije poslije njega. Ali ne volim ga, ne svidja mi se efekat. To je droga za najpovrsnije ljude.
Ja ne znam šta si se uhvatio za SSRI. Kada sam ja to pomenuo SSRI kao jedini izbor lečenja depresije. SSRI je u prvoj liniji izbora, da ne navodim sada razloge. Ima raznih antidepresiva sa različitim mehanizmima dejstva i različitim rizicima. Na stručnom licu je da odredi koja je terapija odgovarajuća i to na osnovu kliničke slike i na osnovu empirijskih zapažanja u terapiji kod konkretnog pacijenta. Šta tu nije jasno? I šta tebe muči?

U zavisnosti od tipa depresije to recimo izgleda ovako:

Lek prvog izbora:
SSRI, AD dvostrukog mehanizma delovanja (venlafaksin, milnacipran, bupropion, duloksetin, mirtazapin), tianeptin, agomelatin

Lek drugog izbora
TCA – amitriptilin, maprotilin i klomipramin (efikasniji u lečenju hospitalizovanih pacijenata)
Oprez: neželjeni efekti, bezdednost

Lek trećeg izbora Ostali TCA
MAOI

Njedan AD nije iskljucivo za nesto, pa ako ne odgovara, trazi se drugi.
Ako AD ne pokaže svoje pozitivno dejstvo za mesec dana, menja se terapija.
-----------------------
Recimo kod psihotičnih depresija:
Lek prvog izbora
Antipsihotik druge generacije + antidepresiv (prednost: SNRI, NaSSA, TCA)
Monoterapija EKT-om (elektrokovulzivna terapija)

Lek drugog izbora Antipsihotik prve generacije + antidepresiv (prednost: SNRI, NaSSA, TCA)

Lek trećeg izbora Monoterapija klozapinom
------------------------
Pa kombinacija AD
U slučaju da strategija kombinovanja AD ne dovede do željenog terapijskog odgovora treba pokušati potenciranje efekta AD. Najpoznatije i najviše ispitivane strategije potencijacije uključuju primenu litijuma (ili drugog stabilizatora raspoloženja, npr. valproata ili lamotrigina) i tiroidnih hormona.
------------------------
Ima još metoda koje se primenjuju, ali...
Depresija može biti vrlo složen problem i ne postoji jedinstveni recept za njeno lečenje. Bilo bi previše da ovde pokazujem kolika je složenost tog problema. Jedino mogu reći da nema dve iste depresije, jer je funkcionisanje nervnog sistema veoma složeno i raznoliko.

Zato se treba obratiti stručnom licu koje će, nadam se, iskoristiti sve prihvatljive mogućnosti da vam pomone. Pretpostavlja se da poseduje nivo ternutno dostupnog znanja i zna sredstva i rizike koji su trenutno dostupni.

Opasno je igrati se ovim lekovima i samoinicijativno ih uzimati, kao što je opasno ne obratiti se za pomoć ako vam je potrebna.

Uhvatio sam se za SSRI jer forsiras Serotoninsku teoriju, prvo kao apsolutnu istinu, da bi kasnije sam reko da mozda nije tacna, ne pomenuci pri tome da li si malo razmislio pa to reko, ili si to mislio i dok si govorio da je jedina tacna. I zato sto remete erotsku zelju mnogima.

Napisao si da je tianeptin SSRI. Jesi siguran da ne zelis da trazis moderatoru da ti edituje poruku i ispravi tu glupost?

Onda, nisi pomenuo ljekove za depresiju kao sto je Tramadol (o p i o i d + SNRI), koji se inace daje za bolove, ali moze da se da za depresiju od strane strucnog lica. (I koji je droga.) I Amfetamin i Deksamfetamin, koji se daju za narkolepsiju, ali mogu da se daju za depresiju od strane strucnog lica. (Droge.) (A ipak si iso tako da daleko da si pomenuo EKT, a ove ljekove nisi.)

Jednostavno receno, nisi upucen u tematiku.

Poslednja izmena:
Postoji li iko, od vas koji ste ih uzimali bar 45 dana, ko ce da negira ovo sto cu reci:
Oni cine da se prisilno ponasate kao da niste depresivni, iako ste depresivni? Dakle, ne lijece depresiju (kao stanje psihe), bar u vasem slucaju?

ne meshajte depresiju sa tugom izazvanom konkretnim problemima i zivotnim zavrzlamama !
depresija se ponavlja, stagnira izvesno vreme, kasnije se ponovo pojavi...
nikad nisam uzimala antidepresive iz razloga shto mislim da te lilulice ne mogu da reshe problem, samo zamagle stanje svesti koje je i tako zamuljano u odredjenom trenutku..
sachekaj, plachi, prichaj, radi neshto shto ti se ne radi, hodaj, dishi, pishi...
ako sve to ne pomogne, a sigurno sam izostavila dosta toga, onda na lilule..mada ja ne bih , nikad .. sedativ, ok, antidepresiv, samo uz konsultacije.

Uhvatio sam se za SSRI jer forsiras Serotoninsku teoriju, prvo kao apsolutnu istinu, da bi kasnije sam reko da mozda nije tacna, ne pomenuci pri tome da li si malo razmislio pa to reko, ili si to mislio i dok si govorio da je jedina tacna. I zato sto remete erotsku zelju mnogima.

Napisao si da je tianeptin SSRI. Jesi siguran da ne zelis da trazis moderatoru da ti edituje poruku i ispravi tu glupost?

Onda, nisi pomenuo ljekove za depresiju kao sto je Tramadol (o p i o i d + SNRI), koji se inace daje za bolove, ali moze da se da za depresiju od strane strucnog lica. (I koji je droga.) I Amfetamin i Deksamfetamin, koji se daju za narkolepsiju, ali mogu da se daju za depresiju od strane strucnog lica. (Droge.) (A ipak si iso tako da daleko da si pomenuo EKT, a ove ljekove nisi.)

Jednostavno receno, nisi upucen u tematiku.

Važno je da si ti upućen u tematiku.
Ja je ne forsiram serotoninsku terapiju, niti je to suština onoga o čemu bi ovde trebalo da bude reči. Ja prenosim ono što su medicinska zanja i preporke od Republičke stručne komisije u vezi sa dobrom kliničkom prakom.
Ovo ovde nije naučni skup o antidepresivima, već priča o depresiji, farmakoterapiji i njenoj učinkovitosti. Spisak lekova je totalno nebitan. Ako ti misliš da je bitan, a ti navedi razloge zašto bi ovde spisak lekova bio bitan. Kome bi to trebalo da služi? Pacijentima sigurno ne, jer sam naziv leka ništa ne govori o njemu. Psihijatrima takođe ne jer su oni već upoznati sa tim.
I ne izlupavaj se više o lekovima jer ako bih ovde postavio sve spiskove i relevantne činjenice to bi, em bilo predugačko, em niko i ne bi čitao.
A ti, ako te to toliko zanima i napaljuje, što nisi učio pa postao psihijatar. Opasnije od neznanja je površno znanje, naročito u ovakvoj oblasti.

Ja sam suštinu već saopštio, a ikakvo pominjanje lekova i terapija sa moje strane je bilo više iznuđeno jer si se uhvatio toga sa željom da pojednostaviš nešto što je prilično složeno. I sem nabrajanja lekova ništa drugo i ne znaš.

Ni SSRI ni SNRI ni TCA ni MAOI ni MAO CE, ništa ljudima ovde ne znači sem da se radi o farmakoliškim sredstvima.
Razumem da ljudi imaju svoja iskustva sa rznim antidepresivima, ali su to lična iskustva koja ne važe za drugoga. I lekovi ove vrste se ne mogu procenjivati po subjektivnom odzuvo pojedinaca na lek, jer svaki subjekat različito reaguje. Zato i postoji toliko lekova i načina primene.

A farmakološka sredstva koja ti ovde navodiš ne želim ni da komentarišem.
Sad su i narkomani počeli da umišljaju da su medicinari.
Misliš da si mnogo pametan samo zato što umeš da barataš špricom i što si isprobao svakojaku hemiju od čije zloupotrebe protiv sebe ni medicina ne može da te oporavi?

ne meshajte depresiju sa tugom izazvanom konkretnim problemima i zivotnim zavrzlamama !
depresija se ponavlja, stagnira izvesno vreme, kasnije se ponovo pojavi...
nikad nisam uzimala antidepresive iz razloga shto mislim da te lilulice ne mogu da reshe problem, samo zamagle stanje svesti koje je i tako zamuljano u odredjenom trenutku..
sachekaj, plachi, prichaj, radi neshto shto ti se ne radi, hodaj, dishi, pishi...
ako sve to ne pomogne, a sigurno sam izostavila dosta toga, onda na lilule..mada ja ne bih , nikad .. sedativ, ok, antidepresiv, samo uz konsultacije.
To je tvoje mišljenje.
Ali to nije baš tako.
Na osnovu čega donosiš takav zaključak? Dugogodišnjih istraživanja?

Bitno je reci da je Frojd lijecio depresije bez ljekova. Svakoga normalnoga bi izjava da za depresiju posoji hemikalija, lijek, nasmijala. Jer hemikalije nisu ono sto daje zivotu smisao. Naivcine piju antidepresive i osjecaju se dobro zato sto fantaziraju kako neko drugi ima moc nad njihovim mozgom.

Poslednja izmena:
uh, ljudi moji, al vas ima koji uzimanje antideprisiva shvatate pogresno...
ja pijem zoloft i rivotril nekih 10 meseci, tako da znam o cemu pricam. elem, ad nije carobni stapic koji ce uciniti da svi problemi nestanu, niti je droga od koje cemo iznenada razvuci osmeh od uva do uva. nije to nikakav beg ni skrivanje od problema, vec jedan vid suocavanja s istim.
oni mogu da ti pruze olaksanje, kako bi skupio snagu da otkrijes zbog cega se tacno osecas tako kako se osecas i da bi konacno bio u stanju da se s time izboris.
depresivnost i anksioznost se ne mogu objasniti osobi koja ih sama nije dozivela. ljudi to, na zalost, ne shvataju i omalovazavaju one koji imaju te probleme. ja sam licno nebrojeno mnogo puta nazvana slabom i pateticnom jer na ovom svetu zaista postoje ljudi kojima je lakse i koji jednostavno ne kapiraju kako to mozes da budes tuzan, beznadezan, izgubljen, uplasen, bez nekog posebnog razloga. sve ti je pruzeno u zivotu a ti, zaboga, oces da se ubijes i pijes nekakva govna od lekova. kad si tako razmazena, nema leka koji ce ti pomoci. trebalo je tebe na vreme tuci, pa sad ne bi spavala 20 sati dnevno i oplakivala samu sebe.
smesno koliko je pogresno :D
dakle, ako psihijatar prepise nekome antideprisive, za to postoji razlog. osoba, naravno, ima izbor i ne mora da ih pije. ali mora da zna da oni ni ne treba da budu resenje, vec samo pomocno sredstvo.
da nisam pocela da uzimam zoloft, ne zelim ni da zamisljam gde bih sada bila.
koliko god smesno zvucalo, potrebna je hrabrost za tako nesto.

uh, ljudi moji, al vas ima koji uzimanje antideprisiva shvatate pogresno...
ja pijem zoloft i rivotril nekih 10 meseci, tako da znam o cemu pricam. elem, ad nije carobni stapic koji ce uciniti da svi problemi nestanu, niti je droga od koje cemo iznenada razvuci osmeh od uva do uva. nije to nikakav beg ni skrivanje od problema, vec jedan vid suocavanja s istim.
oni mogu da ti pruze olaksanje, kako bi skupio snagu da otkrijes zbog cega se tacno osecas tako kako se osecas i da bi konacno bio u stanju da se s time izboris.
depresivnost i anksioznost se ne mogu objasniti osobi koja ih sama nije dozivela. ljudi to, na zalost, ne shvataju i omalovazavaju one koji imaju te probleme. ja sam licno nebrojeno mnogo puta nazvana slabom i pateticnom jer na ovom svetu zaista postoje ljudi kojima je lakse i koji jednostavno ne kapiraju kako to mozes da budes tuzan, beznadezan, izgubljen, uplasen, bez nekog posebnog razloga. sve ti je pruzeno u zivotu a ti, zaboga, oces da se ubijes i pijes nekakva govna od lekova. kad si tako razmazena, nema leka koji ce ti pomoci. trebalo je tebe na vreme tuci, pa sad ne bi spavala 20 sati dnevno i oplakivala samu sebe.
smesno koliko je pogresno :D
dakle, ako psihijatar prepise nekome antideprisive, za to postoji razlog. osoba, naravno, ima izbor i ne mora da ih pije. ali mora da zna da oni ni ne treba da budu resenje, vec samo pomocno sredstvo.
da nisam pocela da uzimam zoloft, ne zelim ni da zamisljam gde bih sada bila.
koliko god smesno zvucalo, potrebna je hrabrost za tako nesto.
AAA... Rekla si neistinu. Ima ako ide kod privatnog psihijatra, a ako te dovede policija u bolnicu, kao sto je dovodila mene, onda moras da pijes sve, ako nisi dovoljno pametan da odglumis kako si popio a stavis ispod jezika i ispljunes, ili da se raspitas od cega imaju injekcije, a od cega ne, jer kad odbijes terapiju te supstance ti daju I.M., ako odbijes dobrovoljno, onda dok te drzi dvoje nabildovanih momaka, i vezan si sve dok ne zaspis.
To je izuzetno dobro za tabletomane, jer mogu da dobiju I.M. iste doze koje bi uzimali oralno!

AAA... Rekla si neistinu. Ima ako ide kod privatnog psihijatra, a ako te dovede policija u bolnicu, kao sto je dovodila mene, onda moras da pijes sve, ako nisi dovoljno pametan da odglumis kako si popio a stavis ispod jezika i ispljunes, ili da se raspitas od cega imaju injekcije, a od cega ne, jer kad odbijes terapiju te supstance ti daju I.M., ako odbijes dobrovoljno, onda dok te drzi dvoje nabildovanih momaka, i vezan si sve dok ne zaspis.
To je izuzetno dobro za tabletomane, jer mogu da dobiju I.M. iste doze koje bi uzimali oralno!

au O.O

Back