Antidepresivi, ali iskreno!

mene su lekovi za smirenje samo uspavljivali i oduzimali vreme.
ne uzimajte to.
a ovim drugim ne znam bas puno.ali slazem se.
postoje razne alterntivne prirodne metode terapija koja vam mogu pre pomoci.
ili nesto tipa ilegalnih supstanci, koje bih radije probao ako mi neko ponudi.
bas je smor vreme tmurno kisno danas.

Valerijana kapi ne suzbijaju emocije, samo ublazavaju fizicke reakcije tipa napada panike. Njih sam koristila pre 3 ipo godine kad sam posle 14 godina morala da uspavam psa. Od ilegalnih supstanci bih moooozda koristila marihuanu ali iz drugih razloga, THC se u eksperimentalnim uslovima fino pokazao kod moje primarne dijagnoze.

mene su lekovi za smirenje samo uspavljivali i oduzimali vreme.
ne uzimajte to.
a ovim drugim ne znam bas puno.ali slazem se.
postoje razne alterntivne prirodne metode terapija koja vam mogu pre pomoci.
ili nesto tipa ilegalnih supstanci, koje bih radije probao ako mi neko ponudi.
bas je smor vreme tmurno kisno danas.
Rečenica koja sublimira forumaše.

Postoji li iko, od vas koji ste ih uzimali bar 45 dana, ko ce da negira ovo sto cu reci:
Oni cine da se prisilno ponasate kao da niste depresivni, iako ste depresivni? Dakle, ne lijece depresiju (kao stanje psihe), bar u vasem slucaju?
Cipralex, bukvalno mi spasao zivot. Uzimala ga nekoliko godina, pa se skinula. Za svo to vreme na AD nisam imala napade depresije, panike, anksioznosti i sl.

ja sve pobacala, pila svasta i ni jedan problem mi nisu rijesili :(

sad svako malo placem, al se bar ne nerviram sto moram da pijem to smece
pardon.gif

...ne verujem da mogu da pomognu na duže staze...smatram da se nekad u izuzetno stresnim situacijama (gubitak voljene osobe, nesreća), moraju uzeti kako bi se organizam doveo u normalno stanje, odmorio na primer ako je osoba toliko uznemirena da ne može da se opusti i samim tim ne može racionalno da se ponaša...

...kad dejstvo leka prođe....jednostavno čovek se opet nađe pred istim problemom...on stoji pa stoji da ga rešiš i savladaš....

Da, postala je moda prepisivati antidepresante pa i kada su u pitanju tuge i melanholicna stanja.Na zalost.

U principu se prepisuju samo kada je lekar ( psihijatar) uveren da je osoba u pitanju direktno ugrozena.Ali i lekari i pacijenti pokazuju da nemaju vremena jedni za druge ( kao ni postovanja prema sebi).Prvi, otpravljajuci pacijenta sa brzim resenjem a drugi koji smatraju sebe cim dodje veca nevolja u zivotu- depresivnim.Vrsta razmazenosti kod neuroticara i nervoznih u drustvu naucenom da se sve moze kupiti- odmah i sada.

Kada otac premine iznenada, niko nije spreman, svi imamo probleme sa tim gubitkom.Medjutim kada covek pocne pokaziviti neke druge simptome znaci da se radilo ili o problematicnom odnosu sa ocem a koji je usled smrti ostao nerezresen il io bliskosti same smrti.Strah od smrti.Razumevanje da se to ne desava samo drugima nego dolazi i po nas ta smrt.Ali u oba slucaja, antidepresiva je nepotrebna, jadino ako je pacijentkinja odlucila da se ubije posle smrti oca.

Poslednja izmena:
...ne verujem da mogu da pomognu na duže staze...smatram da se nekad u izuzetno stresnim situacijama (gubitak voljene osobe, nesreća), moraju uzeti kako bi se organizam doveo u normalno stanje, odmorio na primer ako je osoba toliko uznemirena da ne može da se opusti i samim tim ne može racionalno da se ponaša...

...kad dejstvo leka prođe....jednostavno čovek se opet nađe pred istim problemom...on stoji pa stoji da ga rešiš i savladaš....

ja mislim da ne moraju da se uzimaju niti smatram da se njihovom upotrebom organizam dovodi u normalno stanje, jer prezivljavati tugu nakon gubitka voljene osobe jeste neshto sasvim normalno... druga je stvar kada se radi o iznenadnoj smrti mladjih osoba i daleko bilo dece...

Postoji li iko, od vas koji ste ih uzimali bar 45 dana, ko ce da negira ovo sto cu reci:
Oni cine da se prisilno ponasate kao da niste depresivni, iako ste depresivni? Dakle, ne lijece depresiju (kao stanje psihe), bar u vasem slucaju?

To smeće ne liječi uzrok, nego samo posljedicu,najlakše je posegnuti za tim...mjenjaj životnu filozofiju to jest sebe,shvati pravi smisao života i baci te proklete tablete,to je zapravo droga(farmaceutska bagra izmišlja svašta),budi sretan čovječe bez te legalne droge.

To smeće ne liječi uzrok, nego samo posljedicu,najlakše je posegnuti za tim...mjenjaj životnu filozofiju to jest sebe,shvati pravi smisao života i baci te proklete tablete,to je zapravo droga(farmaceutska bagra izmišlja svašta),budi sretan čovječe bez te legalne droge.

Depresija je bolest, ne filozofija. ALI, kao i mnoge druge bolesti moze se izleciti promenom ishrane.

Pa pazi, slazem se da je depresija filozofska bolijest. Ono sto pokusavam da kazem jeste upravo to da su antidepresivi smece. Zato sto ne lijece ni posledicu, cine da se ponasas kao da nisi depresivan, nekad i da se smijes, to je jedan jako jadan smijeh, koji taj koji se smije zbog toga i ne dozivljava kao pravi nego kao pseudoosmijeh. Ali nekima prija da izgledaju nedepresivno. Nekad je u modi bio depresivan muskarac koji sjedi u parku i pokusava da shvati filozofske istine i tako se izlijeci, mlad, i zene su to gledale sa divljenjem i postovanjem.
A sve i da lijece kod nekoga posledicu (sto ne iskljucujem) mijenjajuci funkcionisanje mozga na nacin koji ce odgovarati bolesnome, kada taj ozdravi te promjene koje prijaju bolesnima zdravome nikako nece prijati, i cinice ga i dalje bolesnim na silu, pa ce doci na ideju da mu treba jos antidepresiva... Ustvari treba da saceka da se povuku te promjene koje su pozeljne za bolesnog a za zdravog nepozeljne.
Jedini antidepresiv koji priznajem je onaj SNDRI koji je otkrio Frojd :)

Poslednja izmena:

slazem se da su tablete uzas a ovo ostalo je lako pricati...

jel sad dobro :ceka: ( znace koga pitam)

Ta sam. Posle 4 ipo godine se i dalje nisam izborila sa emocijama koje je trebalo da imam kad mi je umro otac.

Evo prvo komentar na post.
Tugovanje je normalan proces adaptacije na novonastalu situaciju. Normalno je da se pojavi i depresija, koja bi u ovom slučaju (ako je ima) bila reaktivna depresija (depresija sa poznatim povodom). Normalno bi bilo da si se do sada več odavno izborila sa tugom i eventualnom depresijom. Ukoliko ovo stanje potraje duže kao u ovom slučaju, veoma je poželjno da se javiš psihijatru. Postoji opasnost da sebe dovedeš u stanje iz koga se teško izlazi, tim pre ako imaš predispozicije.

Kada je depresija u pitanju smatra se da je za to odgovoran nedostatak serotonina (neurotransmitera). Savremeni antidepresivi podstiču organizam da očuva i nadoknadi taj nedostatak. Antidepresive ne treba mešati sa anksioliticima (lekovima za "smirenje"), mada se i oni mogu dati kao pomoć pri lečenju depresije.
Samim tim ovi antidepresivi nisu zamena za serotonin, već utiču na uspostavljanje hemijske ravnoteže. Da bi organizam nadoknadio nedostatak serotonina potrebno je neko vreme i zato antidepresivi nemaju trenutno dejstvo, već se dejstvo uočava najranije posle dve nedelje, a obično treba i mesec dana.

Ono što je važno znati je da kod uznapredovale depresije ne pomaže ni želja ni volja sama po sebi, već je neophodno uzimati farmakološka sredstva uz obavezan nadzor lekara. Niti se naglo počinje, a još manje naglo prekida uzimanje antidepresiva.

Samo stanje depresije lančano povećava trošenje serotonina u toj borbi, a nelečena depresija lako može da se završi suicidom (samoubistvom).

Što se duže čeka i depresija ne leči, to ju je teže kasnije izlečiti.

I kao napomena. Depresija nije samo reaktivna, već može biti i endogena (ne zna joj se uzrok) i ona se obično teže i leči.

Antidepresive treba pažljivo koristiti i redovno ići na kontrole kako bi se terapija prilagodila vama i da ne bi ste prešli u manično stanje (bezrazložne euforije).

Back