Antibiotik na svoju ruku

Ja vec 2 dana i 2 noci imam temp 39.5 i to traje i traje, kad popijem tylol hot malko spadne ali cim prodje dejstvo opet. Odem ja kod izabrane doktorice kaze ona pa dbr sad su svi bolesni idi kuci i lezi 3 dana proci ce te. Ja navodim kako imam groznicu konstantno i da se sva tresem, kaze ona pa to je normalno kod temperature. Ja tu krecem bukvalno da povisujem ton govoreci joj DA MI DA NESTA JER NE MOGU VISE OVAKO. Kaze pa dvr kako hoces idi u apoteku i uzmi brufen. Uzela ja brufen 500mg popila, i apsolutno nista... evo peti sat stoji 39.5. Ostalo mi je jos da probam sa krompirom u carape. Antibiotike nikako na svoju ruku ja sam se nagrdila
Добро ти је рекла. Наравно да је нормално, организам се сам бори, а температура има своју улогу и штити га.

Poslednja izmena:
Pa treba da sačekam da mi se mozak sprži od tempr 39.5 već ko zna koliko sati. Očigledno ne znaš koliko je to opasna temp :tajna:
Ех, к'о да никад нисам имао. Није то страшно, немој да паничиш. Узми комовицу или неку ракију и стављај облоге.

Pa treba da sačekam da mi se mozak sprži od tempr 39.5 već ko zna koliko sati. Očigledno ne znaš koliko je to opasna temp :tajna:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Aspirin ili neku drugu zamenu baziranu na acetilsalicilnoj kiselini (ibuprofen (brufen i slicno) ili panadoli takodje mogu da pomognu ali recimo meni se jos digne temperatura od njih)

inace

https://eklinika.telegraf.rs/prirod...ura-se-skida-efikasno-i-nekim-kucnim-lekovima

hidriraj se, cime god.
Cajevi i supe (ovo drugo da nadoknadis minerale izgubljene znojenjem.
Tusiranje pomaze.

ako podje naopako - zovi privatnu hitnu pomoc. Dolaze instantno (kosta naravno, ali radi). Ovi drugi bi te pusili da ispustis plemenitu dusu.

Moras da saznas sta ti je dijagnoza. Da li ti je ta doktorka ista rekla?

Poslednja izmena:
Koliko je stetno piti antibiotik na svoju ruku i zasto? Kad pomaze a kad steti? I kako se uopste dolazi do antibiotika ako ne preko lekara? S druge strane imajuci u vidu nas zdrastveni sistem i kako je komplikovano doci do lekara a tek do strucnosti ne mozemo a da se ne nacudimo kako to da se nalazimo u 21 veku u usponu civilizacije a da nam je uskraceno pravo da sami sebe lecimo. Dakle mogu da se drogiram a ne mogu da uzmem antibiotik.

677z381_Antibiotici.jpg
antibiotik ne treba piti na svoju ruku. trenutno pijem 3 komada, jer imam otvoren prelom noge, pa se inficiralo.
kako bih znao uopste da treba da pijem i sta?

https://sh.wikipedia.org/wiki/Aspirin ili neku drugu zamenu baziranu na acetilsalicilnoj kiselini (ibuprofen (brufen i slicno) ili panadoli takodje mogu da pomognu ali recimo meni se jos digne temperatura od njih)

inace

https://eklinika.telegraf.rs/prirod...ura-se-skida-efikasno-i-nekim-kucnim-lekovima

hidriraj se, cime god.
Cajevi i supe (ovo drugo da nadoknadis minerale izgubljene znojenjem.
Tusiranje pomaze.

ako podje naopako - zovi privatnu hitnu pomoc. Dolaze instantno (kosta naravno, ali radi). Ovi drugi bi te pusili da ispustis plemenitu dusu.

Moras da saznas sta ti je dijagnoza. Da li ti je ta doktorka ista rekla?
Hvala ti puno na savjetima. Evo borim se nekako, pijem sve i svasta limunadu, cajeve, vodu, sportsku infuziju... idalje oko 39 se vrti čudo jedno. Sad sam popila opet brufen pa da pokušam spavati. Ništa mi nije rekla samo "Proci ce idi polaži te ispite" jer sam.joj rekla da sam trebala otići 200 km od kuće da polažem januarske. Srećom nije mi grlo upaljeno previše, valjda neki virus. Mada je kod nas u Cg opet valjda pocela korona...

Hvala ti puno na savjetima. Evo borim se nekako, pijem sve i svasta limunadu, cajeve, vodu, sportsku infuziju... idalje oko 39 se vrti čudo jedno. Sad sam popila opet brufen pa da pokušam spavati. Ništa mi nije rekla samo "Proci ce idi polaži te ispite" jer sam.joj rekla da sam trebala otići 200 km od kuće da polažem januarske. Srećom nije mi grlo upaljeno previše, valjda neki virus. Mada je kod nas u Cg opet valjda pocela korona...

pusti ispite, prvo zdravlje!

3 dana po 39 i vidi opet sa doktorom sta dalje! Nije dobro predugo tako visoka temp.

Utopli se, znoj se, i nastavi sa tecnostima.

Usput ako mozes uradi neku generalnu krvnu sliku. Bice ti od koristi.

meni je na primer mnogo komplikovano da odem kod lekara, a imam cak i mobilnu applikaciju za zakazivanje i dodeljenog lekara i karton i tu sam registrovan jos od doba razvoja jednocelijskih organizama. Ali, kad pomislim kroz sta sve treba da prodjem, slosi mi se i bez da sam bolestan, a tek kad sam bolestan.... tek onda mi ne bude dobro. I onda sta? Pa nista - ne idem kod svog lekara....

Ne znam zasto se neka mesta zovu 'dom zdravlja', pre ce biti da su 'bolesni' domovi. Izivljavanje birokratije, sistem bez sistema, sistem zarad sistema, dupli medjusobno ne priznavajuci sistemi - nehumano tretiranje

'moj' dom zdravlja ima ulaz sa rampom za invalidna lica u kolicima koja imaju pritom direktnu vezu sa liftom) ali ne... taj ulaz je zakljucan (da se ne bi vozili liftom), a svi su redirektovani na ulaz uz koji treba da se uzveres nekoliko stepenika pa onda vrata pored kojih ne mozes ni da stanes (a tek neko u kolicima), a onda niz stepenica bez lifta da odes na sprat pa ajmo jos jedan, a naravno umesto da ima neko ziriranje ko je hitan, a ko je dosao na kontrolu i to da bude u prizemlju - to ne postoji nego svi ajmo uz stepenice... pa na drugi sprat, pa ako si 'zakazan' a u prizemlju je naravno APOTEKA - mozes misliti - nije mogla da bude hitna sluzba? Nego neko polumrtav dodje i ceka da ga primi lekar koji nesme da ga primi zato sto nije 'zakazao'... I ja cu da zakazem kad cu da se razbolim, samo da razvijem prorocke osobine.

Drugo, moram da uzmem bolovanje ili slobodan dan da nesto obavim u domu zdravlja, bez obzira na zakazivanje ceka se pola dana da dodjes na red. A i to cekanje - ako i nisam bio bolestan u takvoj guzvi ljudi koji cekaju mogu da zapatim proizvoljne viruse i bakterije koje do sada nisam imao. Tako i ako sam bolestan od neceg, nema problema, mozes ti i dodatni koktel. Nedo bog da jos treba da predam nesto na analizu - racunaj jos 3 dana. Hvala lepo.

Da nastavim dalje? ili je ovo vec dovoljno.

Stvarno se i ja pitam sta je to toliko tesko da se ode kod lekara na konsultaciju? Piece of cake.

I znate ko ide kod lekara?
Samo oni koji imaju 'vezu' u domu zdravlja.
Jeste sve to kako kazes,ali ipak antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku,jer u nekim momentima,mogu biti i opasni.Kod mene se ne zakazuje za odabranog lekara.Odem kada mi nije dobro i kad on radi,a i kada je neki drugi,mora da me primi,ako je lose stanje.

Grip vlada i svi su "u lošem stanju" @jolemisa čekao bi 3 sata i još bi se svađao tamo i nervirao
Znam da nije bas slatko sada ici kod lekara,ali ipak za antibiotik bi trebalo.Mozes da obidjes ambulantu i da odes do apoteke i kazes farmaceutu kakve problem imas i oni mogu da ti kazu sta je najbolje uzeti.I to je bolje nego na svoju ruku.

antibiotik ne treba piti na svoju ruku. trenutno pijem 3 komada, jer imam otvoren prelom noge, pa se inficiralo.
kako bih znao uopste da treba da pijem i sta?
Надам се да ћеш ускоро завршити ту терапију и да нећеш дуго пити антибиотике.
Grip vlada i svi su "u lošem stanju" @jolemisa čekao bi 3 sata i još bi se svađao tamo i nervirao
Нео, како си ти? Јесу ли прошли болови?

Ja ne mogu da vjerujem da u 21. vijeku čitam ovo pitanje. Antibiotik nije šala, kako se usudiš igrati sa tim? Kako znaš koji antibiotik? Ako ga već pijemo, pijemo ciljani, a to ipak mora dr da odredi. Imamo para za razne budalaštine, nemamo za otići liječniku privatno?
Ne liječim se na google-u tu i kurje oko završava fatalno, a naročito tu ne bih tražila terapiju za probleme koje imam.
Bez brige, došao je na pravo mjesto, u dobrim je rukama.

🐈

Jeste sve to kako kazes,ali ipak antibiotike ne treba uzimati na svoju ruku,jer u nekim momentima,mogu biti i opasni.Kod mene se ne zakazuje za odabranog lekara.Odem kada mi nije dobro i kad on radi,a i kada je neki drugi,mora da me primi,ako je lose stanje.

Problem je 'podrazumevanje' sta ko zna, a sta ne zna...

Meni uopste nije potrebno upozorenje da antibiotici mogu biti opasno - pre par godina sam pomagao komsinici kad je pala u anafilakticki sok. Nisu znali sta joj je, ali smo brzo ustanovili da je popila neki lek na bazi penicilina, a alergicna je na njega (ili je postala alergicna). Vrlo dobro (iz prve ruke) znam sta znaci kad se popije, kao u ovom slucaju pogresan, antibiotik. Na srecu pa sam uspeo da namolim hitnu da dodje sto pre - naplasio sam ih s razlogom. Ali bilo je povuci potegni dok nisu dosli. Posle mi se zena zahvaljivala i rekla da me nije bilo ne bi pretekla. Ma, samo da je sve u redu....

Ali, realno, ima ljudi koji znaju sta im je. Oni su penalizovani zarad ovih drugih.

Ja cesto kazem da jedno odelo ne moze svima da stoji.

Na primer - ja sam imao relativno ceste upale zuba. Znam tacno koji antibiotik me radi za to. Dzaba mi da idem kod zubara ako imam upalu, uradice upravo to - dace mi antibiotik da smanjim upalu pa kad spadne, moze nesto da se radi sa zubom. Sve lepo, jedino - ne mogu da ga kupim bez recepta. Sto znaci - maltretiraj se cimaj se sa svime onim sto sam napisao pre. Samo da bih uzeo ono sto vec odavno znam.

E sad, zdravstvo, birokratija, policy-makers itd (kao i u primeru korone - aj svi u zatvor!) stalno pokusava da jednim odelom obuce sve. To je problem savremenog sveta koji je sve vise idiotski. Meni je potpuno jasno da se ovaj svet sastoji od 90% idiota, ali to ne znaci da bas svi moraju da budu penalizovani zbog vecine. Moze to da se resi i na drugi nacin - ali niko nece time da se zabavlja - imamo 9 milijardi ljudi na planeti i niko se ne bavi nekim stvarima.

Meni je najbolje bilo na Malti (sto se tice opste zdravstvene zastite).

Kad sam bolestan ili mi je jako lose zovem telefonom mog doktora. On kad stigne i obilazi pacijente, dodje i kod mene kuci, pregleda me, da mi sta mi treba ako ima kod sebe, ako ne, da mi recept za apoteku i jos me pita da li mogu sam da odem, i kaze: zovi ako ti se slosi vise ili dodji na kontrolu kad se budes osecao bolje. Nezamislivo (ali nikad i nigde humanije).

Jes ja cu da skacem sa nekom visokom temeraturom, ili vrtoglavicom, po domu zdravlja, zarazavam ostale posetioce cekaonice, padam u nesvest - zbog cega? Zbog toga sto lekar mora da napise 122 papira i otkuca silne podatke u komp tamo nekoj obesnoj birokratiji (ministarstvu) da opravdaju troskove i platu (a mi mislili imaju kompjutere da imaju nase podatke - svasta - kakva zabluda..) pa jos kad im ne radi ... skandal. Znaci za mojih recimo 20 minuta vizite prvo potrosim 4-6 sati cekanja (na zakazanom terminu!!!), pre toga a ona bukvalno posveti 15 minuta kompu a licno meni 5 minuta. I jos da sam pritom bolestan i lose mi je. U 90% slucajeva ne saznam nista novo i neobicno, uvek isto. Sto li sam i gubio vreme? Humanost ostala na civiluku u prizemlju. Eto Cisto uporedjenja radi. Jedina satisfakcija ako moram vec zbog neceg tamo da cekam je da kijam i kasljem na one koji se uguravaju preko reda - cudo jedno koliko postanem zao.

O kanadskom sistemu tek da ne pricam. Mora da budes Nostradamus da zakazes 3 meseca unapred kad budes bio bolestan. A jos su gori - tamo niko nista ne sme da ti kaze sta ti je. Mozes da ga tuzis.

Verovatno da je u manjim sredinama malo drugacije, ali ovo u mom domu zdravlja ... zaobilazim ga u sirokom luku i kad sam potpuno zdrav - ko zna sa cime mogu da se zarazim tamo. Zlo mesto.

Problem je 'podrazumevanje' sta ko zna, a sta ne zna...

Meni uopste nije potrebno upozorenje da antibiotici mogu biti opasno - pre par godina sam pomagao komsinici kad je pala u anafilakticki sok. Nisu znali sta joj je, ali smo brzo ustanovili da je popila neki lek na bazi penicilina, a alergicna je na njega (ili je postala alergicna). Vrlo dobro (iz prve ruke) znam sta znaci kad se popije, kao u ovom slucaju pogresan, antibiotik. Na srecu pa sam uspeo da namolim hitnu da dodje sto pre - naplasio sam ih s razlogom. Ali bilo je povuci potegni dok nisu dosli. Posle mi se zena zahvaljivala i rekla da me nije bilo ne bi pretekla. Ma, samo da je sve u redu....

Ali, realno, ima ljudi koji znaju sta im je. Oni su penalizovani zarad ovih drugih.

Ja cesto kazem da jedno odelo ne moze svima da stoji.

Na primer - ja sam imao relativno ceste upale zuba. Znam tacno koji antibiotik me radi za to. Dzaba mi da idem kod zubara ako imam upalu, uradice upravo to - dace mi antibiotik da smanjim upalu pa kad spadne, moze nesto da se radi sa zubom. Sve lepo, jedino - ne mogu da ga kupim bez recepta. Sto znaci - maltretiraj se cimaj se sa svime onim sto sam napisao pre. Samo da bih uzeo ono sto vec odavno znam.

E sad, zdravstvo, birokratija, policy-makers itd (kao i u primeru korone - aj svi u zatvor!) stalno pokusava da jednim odelom obuce sve. To je problem savremenog sveta koji je sve vise idiotski. Meni je potpuno jasno da se ovaj svet sastoji od 90% idiota, ali to ne znaci da bas svi moraju da budu penalizovani zbog vecine. Moze to da se resi i na drugi nacin - ali niko nece time da se zabavlja - imamo 9 milijardi ljudi na planeti i niko se ne bavi nekim stvarima.
Ma sve mi je jasno sto se tice birokratije,ali nije pogresno da pitas apotekara koji ti je antibiotik momentalno bolji,jer se oni bolje razumeju u lekove nego sami lekari.Ako je ko imao problema sa tom njihovom birokratijom,ja sam,ali sam ih terao dok mi nisu nasli pravi lek.Necu da pijem ono sto mi ne pomaze.Kljukanja mi je bilo dosta.Inace od deteta slabo sam pio antibiotike.Secam se ponekog sirupa,ali su tada bili uzasno gorki i ruzni za popiti,ali,posle 3 dana odmah bolje.Pijem cajeve i bayerov Aspirin,a nekada Andol.I to su meni bili lekovi za prehladu.I dan danas je tako.Kad kasljem pijem caj od crnog luka i Beli Slez,jer to ne da zaustavlja samo kasalj,vec i prociscava pluca.Kada imam temperaturu,pijem caj od sipurka i Bayerov Aspirin.i to sve dok se dobro ne preznojim par puta.Odmah bude lakse.

Back