Anemija i još ponešto o njoj

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
84.350

Tri simptoma anemije na koje bi trebalo obratiti pažnju​

Najčešći tip anemije kod ljudi je anemija prouzrokovana nedostatkom gvožđa.

Kako objašnjavaju lekari, crvena krvna zrnca imaju značajnu ulogu u održavanju našeg celokupnog zdravlja. Pomažu u prenosu kiseonika iz naših pluća u druge delove tela izbacujući ugljen dioksid koji pluća izdišu.
Anemija zbog nedostatka gvožđa nastaje kada u telu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Gvožđe je važan mineral koji pomaže telu da proizvede dovoljno supstance u crvenim krvnim zrncima, koja im omogućava da prenose kiseonik, a koja se naziva hemoglobin, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

Međutim, na anemiju prozrokovanu nedostatkom gvožđa mogu da ukažu neki vidljivi, ali i suptilni simptomi koje, kažu lekari, nikada ne bi smeli da ignorišemo.
Najčešći simptomi koji ukazuju na anemiju prouzrokovanu nedostatkom gvožđa su:

Gubitak energije i umor

Anemija je posledica niskog nivoa crvenih krvnih zrnaca u telu. To je kada telo ne može efikasno da prenosi kiseonik do telesnih tkiva. Rani znak anemije usled nedostatka gvožđa je ekstremni umor i slabost.
Osobi može da bude teško da obavlja normalne aktivnosti, može da ima problema sa spavanjem ili izvođenjem blagih do umerenih vežbi.

Ubrzano lupanje srca

Kao što je već pomenuto, gvožđe pomaže u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomažu u prenosu kiseonika u telu.
Nedovoljna količina ili nedostatak hemoglobina može da primora srce da dodatno pumpa za transport kiseonika. Ovo može da prouzrokuje nepravilnosti u otkucaju srca, što dovodi do ubrzanog kucanja srca, koje se naziva i lupanje srca.

Kratkoća daha

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, oni sa blagom ili umerenom anemijom zbog nedostatka gvožđa obično ne pokazuju simptome.
Ostali, međutim, mogu da imaju kratak dah, koji je jedan od najčešćih simptoma. Ovo se dešava zbog nedovoljne količine gvožđa u telu, što zauzvrat ograničava proizvodnju hemoglobina koji pomaže u transportu kiseonika iz pluća u različite delove tela.

Drugi uobičajeni simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju su:
– bleda kože
– bolovi u grudima
– glavobolje

– vrtoglavice
– hladne šake i stopala
– bolovi u jeziku
– lomljivi nokti

– gubitka apetita

Ko je u povećenom riziku?

Nedostatak minerala je najčešći kod žena, posebno kod žena tokom menstruacije. To se dešava zbog gubitka krvi koji žene doživljavaju tokom tog perioda.
Vegetarijanci su takođe izloženi riziku od nedostatka gvožđa jer je meso jedan od najboljih izvora gvožđa.
Prema klinici Mejo, bebe, posebno one koje su imale malu porođajnu težinu ili su rođene pre vremena, koje ne dobijaju dovoljno gvožđa iz majčinog mleka ili formule mogu da budu izložene riziku od nedostatka gvožđa.

Anemija u mom slučaju je izlečena od strane izuzetnog i pravog doktora dugogodišnje karijere, u belom mantilu i sa mesta koje je Dom zdravlja, a koji je mojoj porodici izdao recepte, bukvalno iz narodne medicine rečima da može da me šalje na brojna ispitivanja i da se ko zna kad ustanovi šta treba da se radi, i da se deluje odmah, kroz upotrebu bilja i način ishrane.
Tom doktoru dugujem i da nemam više ozbiljne znakove astme, takođe suzbijene do nepostojanja upotrebom bilja i određenog režima ishrane.
Nema nesvestica, nema gušenja, osećam se dobro i sposobno već dugo, nema više nikakvih znakova bolesti, i to je znak da je to bilo tačno i uspešno lečenje.
Kad god malo olabavim sa zdravljem i imam simptome, najradije pribegavam tim istim receptima i poštovanju tih istih saveta.
Takvih doktora danas ima jako malo, nažalost!

Anemija u mom slučaju je izlečena od strane izuzetnog i pravog doktora dugogodišnje karijere, u belom mantilu i sa mesta koje je Dom zdravlja, a koji je mojoj porodici izdao recepte, bukvalno iz narodne medicine rečima da može da me šalje na brojna ispitivanja i da se ko zna kad ustanovi šta treba da se radi, i da se deluje odmah, kroz upotrebu bilja i način ishrane.
Tom doktoru dugujem i da nemam više ozbiljne znakove astme, takođe suzbijene do nepostojanja upotrebom bilja i određenog režima ishrane.
Nema nesvestica, nema gušenja, osećam se dobro i sposobno već dugo, nema više nikakvih znakova bolesti, i to je znak da je to bilo tačno i uspešno lečenje.
Kad god malo olabavim sa zdravljem i imam simptome, najradije pribegavam tim istim receptima i poštovanju tih istih saveta.
Takvih doktora danas ima jako malo, nažalost!
Mozes li napisati sta,ti je dr savetovao kakve biljne lekove i koju ishranu, puno bi mi znacilo.

Ne znam, ja sam anemiju sticajem okolnosti, kad su me (zbog drugih stvari ali s anemijom povezanih) kljukali lekovima i davali mi transfuzije (?) - da li se tako kaže? Kakogod, dobijala sam krv, bukvalno. Znala sam, i upražnjavala, milion narodnih, neortodoksnih recepata pre toga, od kojih nijedan nije upalio - ali, opet kažem, zbog specifične situacije u kojoj sam bila, ništa prirodno mi i nije moglo pomoći.

Volela sam cimet s medom, to se sećam. Navodno je ta kombinacija sjajna za anemiju. S druge strane, ne mogu garantovati obzirom da... Pročitajte prethodno napisano.

@Samsonight plzzz odgovor ili ako nije za javno, daj recepture na PP kod nje 🙏
Naravno! Nisam bila online, zato nije bilo odgovora.
Doktor je savetovao dosta koprive, sveže u obliku salate, blago barene, i u čaju, kao i spanaća, sveže ceđenog soka od cvekle sa šargarepom i jabukom sa malo meda, sveže (ili u soku) borovnice, kupine, trnjine...
Kao čaj sam redovno pila i kombinaciju koprive, ruzmarina, kantariona i kupinovog lista.
Sve to i dan danas sporadično upotrebljavam, naročito salate od koprive i čajeve iako nemam nikakve simptome, ali ni danas ne mogu biti donor krvi bilo kome. To je ostalo kao uspomena na period konstantne malaksalosti i onesvešćivanja bez ikakve najave.
U principu, nema tu neke posebne recepture, ali u mom slučaju je bilo od velike pomoći.

Npr. dešava mi se da u naletima osetim užasnu potrebu da sljuštim sadržaj tegle cvekle odjednom. Ne radim to često, ali kad navalim, ne odustajem dok... koliko onde može da ima, oko 450g ploda, sve ne pojedem.
Taj sok od cvekle, šargarepe i jabuke pravim sama u blenderu svako malo i preporučujem ga svima umesto kupovnih sokova, a ponajviše onih gaziranih.

To ni ne treba piti.
Volim to što sam takve navike bila primorana da naučim još kao dete, pa sad tek par puta godišnje kupim neku Koktu, leti...
U navici mi je da jedem dosta voća i povrća u svežem stanju, bez ikakve obrade, ili tako, iz blendera.
Hit mi je bio dr Miroljub Petrović kad je preporučivao da se sok iz blendera malo "promulja" u ustima pre nego što se proguta, jer, je l'te, to imitira rad vilica/zuba u slučaju kad se voće ili povrće konzumira neobrađeno, ali mu ipak verujem i muljam! :zcepanje:
Svaka termička obrada je smrt za nutrijente zbog kojih hranu primarno uzimamo.

Volim to što sam takve navike bila primorana da naučim još kao dete, pa sad tek par puta godišnje kupim neku Koktu, leti...
U navici mi je da jedem dosta voća i povrća u svežem stanju, bez ikakve obrade, ili tako, iz blendera.
Hit mi je bio dr Miroljub Petrović kad je preporučivao da se sok iz blendera malo "promulja" u ustima pre nego što se proguta, jer, je l'te, to imitira rad vilica/zuba u slučaju kad se voće ili povrće konzumira neobrađeno, ali mu ipak verujem i muljam! :zcepanje:
Svaka termička obrada je smrt za nutrijente zbog kojih hranu primarno uzimamo.
oko tog muljanja u usta , ima i to svoju poentu , usta je obložena sluznicon koja kao takva brzo apsorbira elemente , zato je i to preporučljivo
ne slučajno u urgentnom situacijama nitroglicerin se stavlja ispod jezika
bar malo da bude jasnije :vzagrljaj: :zurka:

Back