Andrej Šaguna ličnost koja je doprinela rumunizaciji Srba i stvaranju rumunske nacionalne crkve

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
"Krajina i Krajišnici" Milan Budimir

Znači, kada si nabrajao Budimira uz Mavra Orbinija, Bedžiha Groznog i Miloša S. Milojevića...ti si imao na umu maleni jednostrani prilog o Plivi koji je Milan Budimir (na str. 22/23) objavio u tom zborniku 1968. godine? Na osnovu toga si formirao svoje vrlo pozitivno mišljenje?

Znači, kada si nabrajao Budimira uz Mavra Orbinija, Bedžiha Groznog i Miloša S. Milojevića...ti si imao na umu maleni jednostrani prilog o Plivi koji je Milan Budimir (na str. 22/23) objavio u tom zborniku 1968. godine? Na osnovu toga si formirao svoje vrlo pozitivno mišljenje?
Naravno da ne, čitao si Povijest drevne rusije najstariji letopis Rusije? Citao si Dukljanina? Gorana Šarića? Ranka Kuić? Branislava Božinović? Sima Luka Lazić? Kljosov? Olga Pjanović? Kazimir Šulc i mnogi mnogi drugi..Jesi li čitao njihove literature i taj letopis?

Naravno da ne, čitao si Povijest drevne rusije najstariji letopis Rusije? Citao si Dukljanina? Gorana Šarića? Ranka Kuić? Branislava Božinović? Sima Luka Lazić? Kljosov? Olga Pjanović? Kazimir Šulc i mnogi mnogi drugi..Jesi li čitao njihove literature i taj letopis?

Naravno da ne? Pa zašto si onda uopšte pominjao taj zbornik radova?

Odgovor bi bio pozitivan da se mogu svi pobrojani čitati tj. da imaju nekakvu literaturu; po pojavi raznih uljeza, pored pojedinog lapsusa (pretpostavljam da si mislio na Gopčevića pod Dapačevićem) moja je pretpostavka, izvini što ću tako reć', da ti nisi. :D

No, kakve uopšte veze imaju pobrojani sa Milanom Budimirom?

Претпостављам Славене да си тезу о староседелаштву данашњих Албанаца покупио од њега.

Ne, ne; nemam ja neku svoju tezu po tom pitanju za koju bih se založio. Štaviše, na osnovu nekih stvari koje sam u zadnje vreme čitao, nekako mi se najlogičnijim čini priča o severno-balkanskom poreklu Albanaca (podunavsko-zakarpatskom?), a što i nije toliko baš preterano blisko Budimirovim razmišljanjima, koje su Albance dovodile u vezu sa Pelazgima i Ilirima.

Takođe mi se čini da možemo već sada u izvesnoj meri zaključiti da je Budimir upravo na pogrešnom tragu bio grupišući Albance sa Ilirima i suprotstavljajući se tezama koje su se još tada javljale, te koje pretenduju da prevladaju u dominantnijem smeru (izuzev kod samih Albanaca, naravno), a koje ih vezuju za Tračane. Čini mi se da je Budimir to decidno pobijao i smeštao protoalbansku domovinu nešto zapadnije.

Poslednja izmena:

Back