Anarhizam i kako ga steći

• Začetnik teme Začetnik teme Jacob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
А ти се трудиш да даш своју дефку анархизма. :ljutko:

Читај бре Деда Мраза, био то паметан човек. :aha:

Сваки анархиста има своју дефиницију анархизма, зато и јесмо индивидуалисти.
Прочитао сам све од Деда Мраза, али ми се од скандинаваца више свиђају Лангерквист и Хамсун.

Једна мала занимљивост везана за (можда) најзначајније дело анархистичке мисли, књигу Макса Штирнера " Der enzige und sein eigenthum ".
Наиме, за разлику од већине дела анархистичких филозофа, ово дело никада није забрањено нити цензурисано, јер га је полицијска цензура прогласила несхватљивим.
Зашто ме не чуди да мурија није нешто схватила ?! :hahaha:

Из дела " Јединствен и његово власништво"

Социјализам, либерализам и комунизам су убили бога на небу, да би га оживели у човеку, у човечности.
То су нове религије и као такве, представљају опасност за слободног појединца.
Причају нам о некаквој апстрактној хуманости, која нема додирних тачака са истинском и конкретном индивидуом.
Убеђени да су филозофским путем схватили људску природу, осећају се позвани и изабрани да нам преписују моралне кодексе, етику и прихватљиве начине понашања који обухватају наше дужности и права у заједничком животу.

Како би ти мени рмбао у неком гулагу. :mrgreen:

Иза фасаде људскости и солидарности, комунистичка идеја крије један педагошко - тоталитаристички пројекат.
У заједници у којој владају љубав и рад, индивидуе које се не повинују колективистичкој моралности постају нешто више од социјалних изопаченика, постају ментални болесници и као такви морају бити реедуковани и лечени.

Овим реченицама, Штирнер предвиђа 70 година унапред (не познавајући чак ни Лењина ни Стаљина) неминован тоталитаристички искорак комунизма реализован у гулагу !!!

анархија је повратак у камено доба, потпуно заустављање напретка, изједначавање нпр тесле и неког ретарда којем је врх интелекта пар стихова клеш групе под маском једнакости, братства и осталих крупних речи иза којих обично чуче дубоко фрустрирани појединци. анархисти вичу: слобода!, а укидају слободу паметнијим од њих.

Da li je anarhizam kao poredak ostvaren ikada i gde?

Каталонија, три општине за време грађанског рата су се прогласиле анархо комунама, укинули новац као средство плаћања, од цркви направили болнице и школе и функционасали док их стаљинисти нису довели у ред.

анархија је повратак у камено доба, потпуно заустављање напретка, изједначавање нпр тесле и неког ретарда којем је врх интелекта пар стихова клеш групе под маском једнакости, братства и осталих крупних речи иза којих обично чуче дубоко фрустрирани појединци. анархисти вичу: слобода!, а укидају слободу паметнијим од њих.

Не бих да ти заустављам напредак који остварујеш у савременом друштву са мојим ретроградним анархо идејама.
Не можемо сви бити Тесле, али је једно сигурно...имамо иста права као и неки будући Никола.
Ти, ако се осећаш паметнијим од мене или од околине која те окружује, удри у сва звона, објави планети како је твој Ку И превише велик за нас који те окружујемо и затражи бенефиције за сопствени интелект.
Што се фрустрација тиче, истину збориш...ја сам као мали упао у казан пун ракије и од тада ми нико у селу не дозвољава да гуцнем, кажу ми да то није за мене. Како човек да не буде фрустриран ?
Жив ми ти био и не дозволи да неки подмукли анархиста тражи слободу , јер тражећи слободу за све, укидају слободу вама који сте паметнији.

Каталонија, три општине за време грађанског рата су се прогласиле анархо комунама, укинули новац као средство плаћања, од цркви направили болнице и школе и функционасали док их стаљинисти нису довели у ред.

Da, baš je to zanimljivo. Malo ljudi zna da su u to vrijeme komunističke pro-sovijetske partije u Španiji sarađivale sa liberalnim buržoarskim republikancima protiv anarhista i nekih manjih komunističkih stranaka (POUM). SSSR je izdao radničku klasu u Španiji. Predpostavlja se da su im razlozi za bili kao prvo: zadržati dobre odnose za zapadnim zemljama; a kao drugo, slobodarski karakter tamošnje revolucije prijetio je da dovete u pitanje sovijetski (totalitarni) sistem.

Anarho-komunizam je takodje takodje funkcionisao u Slobodnoj Teritoriji, koja je obuhvatala cetvrtitu danasnje Ukrajne za vreme Prvog svetskog rata, a od 1995 do danas funkcionise u 32 opstine Meksickog regiona Ciapas.

Anarho-komunizam je takodje takodje funkcionisao u Slobodnoj Teritoriji, koja je obuhvatala cetvrtitu danasnje Ukrajne za vreme Prvog svetskog rata, a od 1995 do danas funkcionise u 32 opstine Meksickog regiona Ciapas.

Има примера још из 19-ог века, од слободних комуна у Америци, па све до дана данашњег, мада не бих мешао анархо-комунизам са анархизмом.

Komunisticke zajednice su uvek anarhisticke. Definica komunistickog drustva je da je to besklasno drustvo gde ne postoje drzava, privatno vlasnistvo, trgovina, ni sam novac.

Има примера још из 19-ог века, од слободних комуна у Америци, па све до дана данашњег, мада не бих мешао анархо-комунизам са анархизмом
Bilo je manjih koletivistickih/ kooperatistickih zajednica, bilo je i komuna, npr kibuc pokret zivi i dalje, ali nije isto kad imas komunu od par desetina ili stotina ljudi i komunisticko drustvo od nekoliko desetina ili stotina hiljada ljudi. Slobodna Teritorija u Ukrajni je funkcionisala kao komunisticko drustvo sa 7 miliona stanovnika.

Poslednja izmena:
Фабијане, чини ми се да ће ово међу нама прерасти у унутаранархистичку расправу, па бих те замолио да имаш стрпљења док не прођу избори, јер сам тренутно у кампањи интензивног посматрања свих понуђених политичких опција са жељом да научим што више, да бих им сутра могао више нашкодити.
Драге воље ћу са тобом поновити историју анархизма, али бих се сада усредсредио на поклонике демократије и њихова размишљања.

koncept "radis koliko mozes, uzimas koliko ti treba" je samoodrziv
ali kad se to implementira kao "radis koliko mozes, uzimas koliko hoces" eto propasti
paradoksalno ali to je funkcionisanje neoliberalnog kapitalizma..na globalnom nivou
iPhone se proizvodi u kini u fokskonovoj fabrici za 8 dolara po komadu..i u tih 8 dolara su uracunate sve moguce materijalne i opipljive stvari..od vadjenja silicijuma pravljenja cipova ekrana kucista sklapnaj placenih svih licenci softvera i autorskih prava..placenih svih dizajnera itd itd..sa sve transportima i marzama taj telefon ne bi smeo da predje ceno od 50$ po komadu za krajnjeg kupca..ali on za krajnjeg kupca kosta 10 puta vise..oko 500$ znaci neko u tom sistemu ali bukvalno ne radi nista samo uzima oko 450$ po prodatom primerku
taj kinez koji radi u toj fabrici je placen toliko dobro da on taj telefon na trzistu NIKAD ne moze da kupi
ceo svetski ekonomski sistem je osmisljen da masno zaradjuej samo onaj izmedju kupca i proizvodjaca..taj koji proizvodjacu obara cenu i dovodi ga u nelikvidnost zaduzivanje kod banaka otpustanje radnika zatvaranje pogona..s jedne strane i kupca vodi u zaduzivanje kod banaka da bi sebi priustio proizvod po cenu koja nema utemeljenje u realnosti..taj plasman fiktivnog novca od strane banaka ne uspeva da se oplodi odnosno da stvori novu vrednost i pokrice za sebe..a taj posrednik koji uzima bsanoslovne sume izmedju kupca i proizvodajca tim novcem finanisra politicke stranke pokrete itd koji zatim kada dodju na vlast donose zakone i propise koji u povratnoj sprezi omogucavaju ovim posrednicima da ubiraju jes veci kajmak..tako poslednje 3 decenije se ekonomija vrti u zacaranom krugu cak su i banke pocele da propadaju jer ni kupac ni proiz koji su se kod njih zadulizi jedan da kupi drugi da proizvede vise ne mogu da izmiruju svoje obaveze..
imamo svetsku ekonomsku krizu koji niko ne ume da resi jer moc i novac se nalaze kod ljudi koji su i doveli do krize ..oni niti mogu niti umeju da rese te probleme niti zele jer resavanje svetske ekonomske krize se zanisva na onemogucavanju tog abnormalnog posrednickog bogacenja..odnosno vracanja zarade i profita u proizvodnju

I stayed at homw today
And I'm not going back to work
Money Stinks... Money Stinks
This city stinks
Smell the power, smell the health
Smell the poverty of Americas wealth
Money smells of evil, greed
Capitolist wants and pumped up needs

Money stinks
Money stinks
This city stinks

Smell the logic... Smell the jet planes