Amy Chua - Battle hymn of the tiger mother

Kazes da je takvo vaspitanje popularno u Kini. Okej.
Kazes da takvo vaspitanje daje dobre rezultate, znaci deca postano uspesna a pretpostavljam i moralna.

Reci mi onda zasto je kinesko trziste ocajno? Zasto je poslovanje sa kinezima toliko nepouzdano? Zasto su kinezi toliki prevaranti? Zasto su toliko retardirani da njihove kompanije ne smeju da priznaju greske i umesto toga lazu?

Ne seri, bez uvrede.
Dete sam koje su roditelji "cvrsto" drzali,
I sve je to gomila sranja... ogromnih sranja. Eto... strucno receno tako kako je.... jeste imam uspehe i u skoli, i na faxu.... ali neke stvari ja nikad nisam prozivela i jednostavno sam neke faze razvoja preskocila. To je gomila gluposti. Dete moras osposobiti za zivot. A u zivotu njemu prinudno sviranje klavira ili sve desetke na faxu koje prinudno ima nikad nece pomoci.

Ne znam sta da ti kazem. Ali sto se ove kineskinje tice,ne vjerujem da je sve bas tako kako je napisala. Ta njena starija cerka sad ima 18 godina i seli se iz kuce,i jos veli da joj je zao. Da joj je drago zbog svega sto joj je majka ucinila za nju.:roll:

nesumnjivo da taj "chinese" stil vaspitavanja nosi sa sobom veliki pritisak i kolicinu stresa koji se, meni barem, cini kao nepotrebnim ali vremenom se na takav stres osoba i navikne

medjutim postavlja se pitanje kako ce ta deca reagovati na neuspeh koji nije takmicenje iz klavira, matematike i tome slicno tj. na one situacije na koje nece moci samo zahvaljujuci svojim izvanrednim radnim navikama da uticu, na onu drugu vrstu stresa, kako bi i da li su u stanju da prevazidju takvu vrstu stresa

ono sto mi se donekle svidja kod ovog nacina vaspitavanja je sto se tezi ka formiranju radnih navika od detinjstva ali to se moze postici i nesto blazim metodama

nije ni crno ni belo..vec je sivo ~ prednosti i nedostaci se javljaju i kod "western" vaspitnog stila, zena je samo uporedila ta dva navodeci prevashodno svoje licno iskustvo, ali tako kinezi vaspitavaju svoju decu..

takodje treba uzeti u obzir kulturoloske i mnoge druge faktore koji uticu na formiranje stavova i vrednosti...ocigledno da se nasa i njihova definicija ekstremnog vaspitavanja razlikuje, sto ne znaci automatski da je nasa ispravna a njihova pogresna i obratno

neminovno je da za formiranje radnih navika i postizanje uspeha sto na skolskom sto na stvarnom "zivotnom" i poslovnom planu mora se uloziti ogroman trud, tako da nije moguce u potpunosti ih pustiti da uzivaju i sta sve ne

umerenost koliko se moze ~

nesumnjivo da taj "chinese" stil vaspitavanja nosi sa sobom veliki pritisak i kolicinu stresa koji se, meni barem, cini kao nepotrebnim ali vremenom se na takav stres osoba i navikne

medjutim postavlja se pitanje kako ce ta deca reagovati na neuspeh koji nije takmicenje iz klavira, matematike i tome slicno tj. na one situacije na koje nece moci samo zahvaljujuci svojim izvanrednim radnim navikama da uticu, na onu drugu vrstu stresa, kako bi i da li su u stanju da prevazidju takvu vrstu stresa

ono sto mi se donekle svidja kod ovog nacina vaspitavanja je sto se tezi ka formiranju radnih navika od detinjstva ali to se moze postici i nesto blazim metodama

nije ni crno ni belo..vec je sivo ~ prednosti i nedostaci se javljaju i kod "western" vaspitnog stila, zena je samo uporedila ta dva navodeci prevashodno svoje licno iskustvo, ali tako kinezi vaspitavaju svoju decu..

takodje treba uzeti u obzir kulturoloske i mnoge druge faktore koji uticu na formiranje stavova i vrednosti...ocigledno da se nasa i njihova definicija ekstremnog vaspitavanja razlikuje, sto ne znaci automatski da je nasa ispravna a njihova pogresna i obratno

neminovno je da za formiranje radnih navika i postizanje uspeha sto na skolskom sto na stvarnom "zivotnom" i poslovnom planu mora se uloziti ogroman trud, tako da nije moguce u potpunosti ih pustiti da uzivaju i sta sve ne

umerenost koliko se moze ~

Nema to veze sa kineskim stilom vaspitanja,kinseki stil ti je idi budi se,sadi pirinac,jedi pacove i spavaj. Ova zuta samo oce da istakne da je mala zuta Kineskinja. Japanci su druga stvar,oni su jako ponosan narod i cast i obraz su im sve,da je Japanka razumeo bih,ali se proserava...

zanimljivo.
opet, zavisi, shta zheli chovek od deteta. Ovakvo dete ce nesumnjivo biti uspeshno u bilo chemu shto radi u zhivotu. Da li ce biti srecno se ne mozhe znati. Zapadnjachko vaspitanje je takodje daleko od toga da garantuje srecu detetu. Zapravo, svako mozhe videti oko sebe gomilu nesrecnih ljudi koji ni sami ne znaju zashto su takvi, svako vaspitan na sasvim drugachiji nachin od ovog u temi. Zakljuchuje se da vaspitanje deteta nema mnogo veze s tim da li ce ono srecno zhiveti ili ne.
Nebitno, ovo je surovo ali efektivno. Ja ipak nikad ne bih ovako vaspitavao dete.

Hm, moje mišljenje je da ovakav način vaspitanja, uz odredjene korekcije (malo više potenciranja na individualnom pristupu učenju i životu ne bi bilo na odmet) može doneti fantastične rezultate.

Loše su ove klasifikacije važnosti instrumenata (:lol:), kao i klasifikacije bilo čega, ali podržavam potenciranje na primarnim prioritetima, u odnosu na sekundarne.

Takodje, bitno je ipak ostvarivati neku interakciju sa vršnjacima, bilo kakvu, jer puko teorijsko znanje nije dovoljno. Ima nešto i u odnosu za ljudima.

Što se tiče konstatacija da ona zahteva samo uspehe i ne prilagodjava decu situacijama u kojima mogu doživeti neuspehe, sa tim se ne bih složio. Baš suprotno. Čitava poenta je u tome da ona uči decu da budu žestoki borci i da ne odustaju ni po koju cenu, u bilo kojoj životnoj sferi, ma koliko okolnosti (trenutno) bile okrenute protiv njih. Ona je istrenirala njihov duh za takvo nešto, tu nema sumnje.

Jedini problem je u preteranom autokratskom pristupu i orobljavanju jednosmernim rešenjima. To nije dobro.

bolesno je kako god okrenes, svaka preteranost u roditeljstvu bilo preterano presovanje bilo preterano popustanje ce sigurno vremenom dovesti do katastrofe.. to sto one sviraju klavir i imaju neke zamisljene ocene to su sve manje bitne stvari i nisu uvek u srazmeri sa realnim svetom. A i ova majka deluje prilicno histericno... sto je i ocekivano ako malo razmislis pa ona je dosla iz neke vukoyebine najgore, imala kompleks da mora uspeti i tome slicno pa sada prenosi bolest na cerke. Tuzno ali sta ces.. Inace da je imala musko dete sumnjam da bi mogla tek tako da se ponasa. Nekim osobama zaista treba oduzeti decu, i ovo ej dobar primer takve osobe. Naravno ne da se to nas tice ona zivi po drugim zakonima i to je njena stvar, ali kao moje misljenje.

Лоше је, исто као и савремени уобичајени приступ васпитања деце .За разлику од тзв. либералног васпитања (у којем важи начело ''буди добар, здрав и срећан'') уобичајеног у ''демократским'' земљама које од деце ствара медиокритете, ово је огољени комунистички приступ васпитања и тако васпитани људи никада неће имати свој став, своју идеологију, своје мишљење, биће само истренирани мајмуни и нуле од личности. Донекле, он можда донекле и функционише код прекобројно размножених Кинеза, али код Европљана би био апсолутно погубан. Европски, аријевски, фаустовски човек мора бирати сам свој избор, свој пут, своја интересовања, да развија свој дух, да тражи своју личност. Тако да апсолутна слобода (''Ради шта желиш и нека то буде цео закон'') је уствари најбоље решење за васпитавање европског човека и уверен сам да би такав метод правио најбоље личности. Дакле, ни либерално васпитање, које ствара медиокритете и хедонисте, ни комунистичко, које ствара подљуде без става, већ аријевско тј. херојско трагање за собом.

Poslednja izmena:
Лоше је, исто као и савремени уобичајени приступ васпитања деце .За разлику од тзв. либералног васпитања (у којем важи начело ''буди добар, здрав и срећан'') уобичајеног у ''демократским'' земљама које од деце ствара медиокритете, ово је огољени комунистички приступ васпитања и тако васпитани људи никада неће имати свој став, своју идеологију, своје мишљење, биће само истренирани мајмуни и нуле од личности. Донекле, он можда донекле и функционише код прекобројно размножених Кинеза, али код Европљана би био апсолутно погубан. Европски, аријевски, фаустовски човек мора бирати сам свој избор, свој пут, своја интересовања, да развија свој дух, да тражи своју личност. Тако да апсолутна слобода (''Ради шта желиш и нека то буде цео закон'') је уствари најбоље решење за васпитавање европског човека и уверен сам да би такав метод правио најбоље личности. Дакле, ни либерално васпитање, које ствара медиокритете и хедонисте, ни комунистичко, које ствара подљуде без става, већ аријевско тј. херојско трагање за собом.

Poenta cele price... nije fazon vaspitati dete tako da ono bude programirano, vec da zna da stvori program, da je sposobno samo da razmislja, samo da stvara svoje ideale i nacine razmisljanja. Ovo je pravljenje umnih invalida, bas zbog tog primoravanja da se uce tacno odredjene stvari, a ostale su odbacivane kao lose. Osim sto je retardirano, deluje mi poprilicno iskompleksirano i tikvasto.

Poenta cele price... nije fazon vaspitati dete tako da ono bude programirano, vec da zna da stvori program, da je sposobno samo da razmislja, samo da stvara svoje ideale i nacine razmisljanja. Ovo je pravljenje umnih invalida, bas zbog tog primoravanja da se uce tacno odredjene stvari, a ostale su odbacivane kao lose. Osim sto je retardirano, deluje mi poprilicno iskompleksirano i tikvasto.

i protivzakonito je izmedju ostaloga sa dobrim razlogom.

Back