amniocenteza za ili protiv

Kako mislis za ili protiv? Pa to je sve individualno..ko ne zeli da rizikuje (a recimo postoji rizik, na osnovu double testa) i da rodi bebu sa nekim od sindroma, ide na amniocentezu, da bi iskljucio to kao mogucnost.
Pa ako se nekom nesrecom desi da su losi rezultati, da moze da "abortira" mada se to vise ni ne zove tako u tom stadijumu, ali aj, da ne mracim.

Ako bi neko u svakom slucaju zadrzao dete, pa i bolesno, onda nema razloga zasto bi radio uopste AC.

A rizik od pobacaja je, koliko znam 0.5-1%

Nisam je radila, posto mi je double test bio odlican, i dr rekao da nema potrebe, znaci pisem ovo koliko znam teoretski o tome.

imala sam punih 39 kad sam ostala trudna, i 6 mes pre toga jedan missed ab i nisam imala dilemu bez obzira sto double nije ukazivao na problem sa hromozomima...ne bih rodila dete koje ima problem sa hromozomima, to sam bila sigurna....sama analiza je vise odvratna nego bolna, sama ideja da te bodu ogromnom iglom u matericu je grozna ali ja sam sve odlicno podnela, nikakvih komplikacija nije bilo....pridrzavala sam se uputa nakon intervencije, mirovala, uzimala tecnost i lekove....najgore je bilo iscekivanje rezultata vise od 2 nedelje....

mene su u 20 nedelji poslali na 4D kao neki rizik mojih godina ( 32 godine) tripl test bio odlican ali mi ni sada nije jasno zasto me je slala, mada je insistirala da idem kod NJENOG doktora kog naravno moram da platim 150 Eurica pa mi to lici na neki dil izmedju njih, u svakom slucaju odem kod doktora koji se meni cinio ok, kaze sve uredu, kada je dosla prica da uradimi i amino ja sam odbila kao sto je rekao mojh suprug dok stignu rezultati ja cu biti u skoro 30toj nedelji sta mozemo da uradimo tada, to je nase djete pa sta bude, Hvala bogu pa je sve bilo kako treba, mada kod nas je ovo postao dobar biznis pa salju i koga treba i koga ne treba.
Moja koleginica je bila i proslo bez ikakvih komplikacija kaze najteze je bilo cekati rezultate jer se kod njih radilo o prvom djetetu a oni oboje oko 35 godina pa ih je bas bilo strah.

Ja sam za ovo, ako si u finansijskoj mogucnosti:

PrenaTest /NIPT

PrenaTest®

Što je PrenaTest? PrenaTest je nova, neinvazivna metoda za otkrivanje najčešćih kromosomalnih abnormalnosti.

Ljudske stanice imaju 23 para kromosoma koji sadrže DNK (dezoksiribonukleinsku kiselinu) i bjelančevine a oni nose genetičke nasljedne informacije. U stanicama se nalazi 22 para autosoma (autosomnih kromosoma) i 1 par spolnih kromosoma. U muškaraca to su XY spolni kromosomi, u žena XX kromosomi. Jedan od parova dolazi od oca (paternalni), a drugi od majke (maternalni). Moguće su razne abnormalnosti u broju i/ili strukturi kromosoma do koji dolazi zbog grešaka tijekom dijeljenja spolnih stanica a ovakve su abnormalnosti važni uzroci prirođenih malformacija i spontanih pobačaja. Najčešće kromosomalne abnormalnosti su trisomije tj. stanja kod kojih je kromosom u stanicama prisutan tri umjesto dva puta.

Trisomija autosomnog kromosoma 21 odgovorna je za najčešću trisomiju (trisomija 21 – Downov sindrom) koja je i najčešći genetski poremećaj povezan s mentalnim i fizičkim invaliditetom. Mentalna retardacija i invaliditet osoba s Down sindromom varira od blagog do teškog stupnja.

Trisomija 18 (Edwardsov sindrom) druga je po učestalosti autosomalna kromosomska abnormalnost sa stopom rađanja od 1:8000. Djeca s Edwardsovim sindromom mentalno su retardirana uz izražene tjelesne malformacije a očekivano trajanje život je ispod 1 godine.

Trisomija kromosoma 13 ili Patauov sindrom povezana je s teškom duševnom zaostalošću uz teške tjelesne malformacije. Učestalost je 1:20000 živorođene djece, a više od 90% umire u 1. mjesecu života.

Kako se trisomije ploda mogu ispitati?

Za otkrivanje kromosomalnih abnormalnosti ploda potreban je njegova genetski materijal – DNK ili stanice koji se može dobiti pomoću invazivnih metoda (amniocenteza ili biopsija korionskih resica). No u tim slučajevima rizik spontanoga pobačaja je 0.5-2%, a sami postupci za majku predstavljaju veliki psihički stres.

Invazivne metode provode se najčešće kako bi se otkrio Downov sindroim ili isključila mogućnost toga sindroma.

Tradicionalne pretrage tj. probir na Downov sindrom

Dobro je poznata činjenica da je rizik za fetalnu trisomiju to veći što je dob majke veća. Na primjer, u žene od 30 godina rizik da rodi dijete s Down sindromom oko 1:1000 /jedna od tisuću žena od 30 godina rodi dijete s Down sindromom, a u toj dobi jedna od oko 700 zanese dijete s Down sindromom/. U dobi majke od 40 godina rizik se udeseterostručuje, što znači da se jedno od 100 djece u žena dobi od 40 godina rađa s Down sindromom (začme ih se više ali se dio spontano pobaci).

Metode probira koje koristimo kako bismo procijenili rizik pojavnosti Down sindroma uzimaju u obzir razinu različitih markera /hormona, bjelančevine iz krvi majke/, ultrazvučni nalaz te starost majke.

Amniocentezu indicira dob majke /u Hrvatskoj žene starije od 36 godina u času zanošenja/ ili u mlađih žena visokorizični testovi probira /kombinirani test s oko 12 tjedana i dvostruki ili trostruki test s oko 16-18 tjedana trudnoće/, no prema istraživanjima 90% invazivnih postupaka je zapravo nepotrebno jer nalaz ne ukazuje na kromosomalnu abnormalnost.

PrenaTest, nov način za otkrivanje Down sindroma ploda

PrenaTest predstavlja prekretnicu u prenatalnoj dijagnostici jer udovoljava zahtjevu visoke osjetljivosti otkrivanja kromosomalnih abnormalnosti ali bez rizika za plod i za majku.

PrenaTest se temelji na molekularnoj genetičkoj metodi kojom se mogu otkriti fetalni fragmenti DNK prisutni u majčinoj krvi, identificirati njihovo porijeklo (tj. od kojega kromosoma dolaze) i procijeniti njihovu količinu. Plod s Downovim sindromom (trisomija 21), Edwardsovim sindromom (trisomija 18) ili Patauovim sindromom (trisomija 13) ima veću količinu DNK koja predstavlja kromosome 21,18 ili 13 u majčinoj krvi, što se s pomoću ove metode može otkriti sa velikom sigurnošću.

Kada se radi PrenaTest?

PrenaTest se radi od 12.-20. tjedna trudnoće.

Kojim trudnicama savjetujemo da učine PrenaTest

Ova nova metoda pogodna je prvenstveno za trudnice su kojih postoji visoki rizik da rode dijete s trisomijom (najčešće trisomijom 21).

To su trudnice starije od 35-36 godina, trudnice koje u obitelji imaju ili su rodile dijete s Down sindromom ali i ukoliko tradicionalne metode probira (kombinirani test ili dvostruki/trostruki test) pokažu visoki rizik te ukoliko se ultrazvučnim pregledom nađu biljezi karakteristični za plod s Down sindromom.

Točnost PrenaTesta

Osjetljivost tj. točnost NIPT testova /neinvazivnih testova fetalne DNK iz krvi majke/ dokazana je u mnogobrojnim istraživanjima. Prema kliničkim ispitivanjima točnost PrenaTesta je 98-99%, a broj lažno pozitivnih rezultata je 0.2%.

PrenaTest osigurava informacije vezane za trisomiju 21, 18 i 13. Ova se metoda ne može koristiti za otkrivanje finih strukturnih deformacija kromosoma i mozaicizama (kromosomalne promjene samo u dijelu stanica ploda).

Ovaj test ne uključuje otkrivanje drugih kromosomalnih abnormalnosti (dakle osim trisomije 21,18 i 13) i za sada se ne provodi u slučaju blizanačke trudnoće .

Trenutačno je PrenaTest jedini raspoloživi neinvazivni prenatalni test za otkrivanje kromosomalnih abnormalnosti (trisomija 21,18 i 13) koji je udovoljio potrebnim europskim normama i CE označavanju.

Kako se PrenaTest provodi u praksi?

Nakon liječničkoga savjetovanja i odobrenja trudnice majci se uzme 20 ml krvi i pohrani u posebnu epruvetu. Uzorak krvi prevozi se do dijagnostičkoga laboratorija LifeCodexx (Njemačka) gdje je za ispitivanje potrebno 10 radnih dana.

Što ako je rezultat PrenaTesta negativan?

Ako je PrenaTest negativan, znači da se trisomija 21, 18 i 13 može sa sigurnošću isključiti.

Što ako je rezultat pozitivan?

U slučaju pozitivnoga rezultata PrenaTesta znači da plod najvjerojatnije ima trisomiju /21, 18 ili 13/. U tome slučaju valja, naročito ukoliko trudnica tj. roditelji žele prekinuti trudnoću – učiniti amniocentezu.
Stvarno je skupo ali nema rizika kao kod horiocinteze I amniocinteze. S druge strane, detektuje samo ova 3 sindroma,a ne sve promene na hromozomima kao amniocinteza. Radi se do 12 nedelje I postoji mogucnost da se uradi prekid trudnoce a ne porodjaj, kao u slucaju amniocinteze.
Mislim da je ovako skup da bi se smanjila mogucnost zloupotrebe. Jos uvek ima ludog naroda koji ide na abortus ako dete nije zeljenog( citaj muskog) pola.

Poslednja izmena od moderatora:
naslov je jasan,zanima me sobzirom na mnoge rizike prilikom obavljanja ove analize da li ili ne uraditi istu.znaci rizik od pobacaja,oticanje plodove vode ,krvarenje itd.hvala u napred

ZA
kada postoje indikacije za amnio
oba puta sam radila amnio, oba puta su bile rizicne trudnoce u pitanju, za koje je i inace bilo pitanje da li ce se odrzati, ali sam bila spremna vise na taj rizik, no na rizik da rodim dete sa daunom
sama amnio nije ni bolna narocito, ni komplikovana, vise je neprijatna i smor je lezanje u bolnici nakon toga, to uzasno deprimira...i, naravno, cekanje na rezultat
e, sad, negde ne mora da se lezi, ides kuci nakon toga, pa se odmaras tamo..nisma sigurna da li u visegradskoj, ili u frontu...

Kako mislis za ili protiv? Pa to je sve individualno..ko ne zeli da rizikuje (a recimo postoji rizik, na osnovu double testa) i da rodi bebu sa nekim od sindroma, ide na amniocentezu, da bi iskljucio to kao mogucnost.
Pa ako se nekom nesrecom desi da su losi rezultati, da moze da "abortira" mada se to vise ni ne zove tako u tom stadijumu, ali aj, da ne mracim.

Ako bi neko u svakom slucaju zadrzao dete, pa i bolesno, onda nema razloga zasto bi radio uopste AC.

A rizik od pobacaja je, koliko znam 0.5-1%

Nisam je radila, posto mi je double test bio odlican, i dr rekao da nema potrebe, znaci pisem ovo koliko znam teoretski o tome.

kratko i jasno.

A možda neko želi da zna iako bi zadržao dijete..npr, da se psihički pripremi na to?!

Mozda, mada meni onda licno nema svrhe raditi AC i rizikovati komplikacije.... zasto ? da bi 100% znao da nesto nije uredu..... pa postoje drugi ne invazivni testovi koji mogu da kazu da je velika verovatnoca da nesto nije u redu, pa ako zelis da rodis i takvo djete pripremis se psihicki i sta ti bude.....
ja sam jedna od tih koja je bila spremna da rodi i bolesno djete ali da ce to biti MOJE djete, bila sam svjesna da bi djete zadrzala u svakom slucaju i odustala od AC, naravno meni su svi drugi testovi govorili da je sve uredu ali i da je bilo drugacije na AC bi isla samo ako bi bila spremna da ako pokaze da nesto nije u redu da ne rodim to djete... u svim drugim slucajevima to je cisto mucenje i majke i djeteta.

Dva deteta, oba puta smo radili, čak su drugi put zabrljali sa rezultatima te smo išli i na korno sintezu (uzorak iz pupčane vrpce). Prošetajte se gradskim šetalištima i pogledajte na šta lice razna izobličena deca u kolicima, a i to je ništa kad pogledamo roditelje bez sjaja u očima, pokušajte da zamislite živote te dece kad roditelji ostare i 'odu'.... Koliko god da košta - uvek sam za, svaka čast ženama....

Joj ne znam, ja sam imala kiretazu u lokalnoj pocetkom cetvrtog meseca I uzasno sam tesko to podnela. Cak me je I onaj prvi pobacaj posle kog nisam morala da radim kiretazu uzasno ispomerao. Ne znam kako se zene odlucuju na prekid u dvadeset I nekoj nedelji. Ipak je to porodjaj, imas napone, kontrakcije, radjas dete koje ne zelis zato sto je bolesno. Ne ulazim u etiku, samo u pitanje dusevnog stanja nakon takvog iskustva.
Zato sam pre za horiocintezu ili onaj preskupi Praena ili Maternit21 test.

Back