Америка - некада и сада

Од њих смо тада добијали не само јаја већ и жито, осталу храну, нафту, медицинску помоћ, прве дизел-електричне локомотиве, авионе, топове, тенкове.
Америка је била једна невероватна држава.
Pešadija:

5000 bazuka kalibra 60 i 88,9 mm;
1120 bestrzajnih topova kalibra 57 i 75 mm;
2500 protivavionskih mitraljeza Browning M2 12,7mm;
34000 automata M1 Thompson 11,43mm

Oklop:
599 tenkova M4A3 Sherman;
319 tenkova M-47 Patton;
715 samohodnih topova M7; M-18; M-36;
565 oklopnih automobila M3A1 i M8

RV PVO:

125 P-47 Thunderbolt lovaca-bombardera;
167 F-84 lovaca-bombardera;
47 R/T-33A trenažnih aviona;
43 F-86 Sabre nadzvučnih lovaca;
20 Dakota transportnih aviona

Plus ogrome količine municije svih vrsta, granata, sistema veza...

Izvor:
"Isporuke naoružanja u okviru zapadne vojne pomoći od 1951 do 1957 u Jugoslaviji-Faktor modernizacije armije"
Vojno-istorijski Glasnik 1-2/2001 ; strana 144 do 160.

Dobili smo ogromnu količinu naoružanja. Negde imam spisak tačnih količina i specifikacija, potražiću.
Мени је најинтересантнија прича о маверицима. Како су нам продали, буквално дали.
Од Амера смо добили и Ф86Е(М) а Италијанима нису дали него им испоручили Ф86К.

Мени је најинтересантнија прича о маверицима. Како су нам продали, буквално дали.
мени ништа интеренсантно није шта ви бошњаци таласате на крсти

Na kakve maverike misliš? Nisam siguran za E(M) varijantu, jer je to varijanta koja je služila u RAF, pa prosleđena drugim NATO RV. U sklopu pomoći smo dobili najviše G varijanti, mada ima izvora koji tvrde da smo imali i K varijantu.

Na kakve maverike misliš? Nisam siguran za E(M) varijantu, jer je to varijanta koja je služila u RAF, pa prosleđena drugim NATO RV. U sklopu pomoći smo dobili najviše G varijanti, mada ima izvora koji tvrde da smo imali i K varijantu.
АГМ 65 смо добили једну испоруку негде средином 80-их а последња је била крајем 80-их.

Ја колико се сећам, давно сам се тиме бавио, ми смо добили добар део Сејброва канадске производње зато су ознаке мало збуњујуће.

гледај ти посла у пашалуку а српска посла остави нама србима
Ти вероватно немаш представу о чему се говори па мислиш да свако ко напише нешто више од просте реченице је непријатељ српског народа.

Ја колико се сећам, давно сам се тиме бавио, ми смо добили добар део Сејброва канадске производње зато су ознаке мало збуњујуће.
Dosta su zbrkane oznake za Sabre. Recimo D je oznaka za najmasovniju varijantu u okviru američkog RV ali i za unapređenu verziju sa jačim motorom koja je nosila i oznaku G, K je bio prototip sa drugačijim topovima ali i oznaka za masovniju varijantu sa istim topovima kao G ali sa manje elektronike itd.

Ти вероватно немаш представу о чему се говори па мислиш да свако ко напише нешто више од просте реченице је непријатељ српског народа.
одлутао си свакако од суштине теме

за тебе знам да србин ниси. упроно се намећеш и спинујеш. свак утему одвучеш , или се упроно представњајући србином . таквогсрбиан ко тебе нико од нас срба у србији не може да нађе на улици у јавном животу и окружењу било дге са таквим ставовима антиспрским какве си ти по крсти пљувао...

само ти кажем забиј ти нос у своје бриге тј ваше бриге. ми ћем овећ енкако и са америком овом садашњом као што смо и са оном одвратном зликовачком клинтоновом глобалистичком...

одлутао си свакако од суштине теме

за тебе знам да србин ниси. упроно се намећеш и спинујеш. свак утему одвучеш , или се упроно представњајући србином . таквогсрбиан ко тебе нико од нас срба у србији не може да нађе на улици у јавном животу и окружењу било дге са таквим ставовима антиспрским какве си ти по крсти пљувао...

само ти кажем забиј ти нос у своје бриге тј ваше бриге. ми ћем овећ енкако и са америком овом садашњом као што смо и са оном одвратном зликовачком клинтоновом глобалистичком...
Благо теби са самим собом. Очигледно се лепо проводиш.

Nekad su bili prave dase a sada su obične mlakonje.
Многи народи временом такви постану.
Да ли је у питању лагодан живот на дужи период или једноставно се само друштво мења не знам али нису само Амери. Многи су данас такви.

Back