Amerika ili ne pitanje je sad

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slobodu kretenja i mogucnost da prelazim granice da me ne prestresaju svaki put ko najveceg kriminalca zato sto pasos ima neka famozna 3S (security), mogucnost da moja deca biraju gde ce ziveti i studirati sutra dan, vece mogusnosti za zaposlenje, i nemanje obaveze da provodim famoznih 6 meseci goidsnje u americi kao sto je to slucaj sa zelenom kartom. Sve u svemu ima mnogo prednosti, ako posedujes US drzavljanstvo.

Slobodu kretenja i mogucnost da prelazim granice da me ne prestresaju svaki put ko najveceg kriminalca zato sto pasos ima neka famozna 3S (security), mogucnost da moja deca biraju gde ce ziveti i studirati sutra dan, vece mogusnosti za zaposlenje, i nemanje obaveze da provodim famoznih 6 meseci goidsnje u americi kao sto je to slucaj sa zelenom kartom. Sve u svemu ima mnogo prednosti, ako posedujes US drzavljanstvo.

Razumem slobodu kretanja... ali malo mi izgleda kao mnogo godina da se ulozi u dobijanje drzavljanstva, a hoces da se iselis. Zar nije bolje onda te godine uloziti u sredjivanje statusa u EU?
Evo primera: Koleginica je dobila posao u Budimpesti - i odmah je dobila radnu dozvolu (poslodavac je pokrenuo postupak). Nakon par meseci sama je pokrenula postupak za drzavljanstvo i dobila ga je u roku od godinu dana. Sa Madjarskim drzavljanstvom moze da ide i radi u EU... Ona je sve to sredila za manje od godinu i po.
Za 3-5 godina u US mozes fino da se sredis... a koliko razumem, ti hoces da "potrosis" to vreme ovde, da bi se posle preselio u EU i krenuo od pocetka?

Nisi me razumela, ne ulazem ja nikakve godine u drzavljanstvo jednostavno zivim ovde, sticem neko novo zivotno iskustvo, upoznajem neka nova mesta i neke nove ljude, a za par godina bih zeleo da sve to ponovim samo sada u Evropi. Za sada je Amerika bila i vise nego dobra.Za dve i po godine koliko sam ovde uspeo sam da zavrsim MBA studije steknem godinu dana radnog iskustva, provedem dva odmora u Njujorku i Vasingtonu i upoznam te gradove (nesto ranije sam obisao Filadelfiju, Orlando i Atlantic City) a sada se spremam za posetu Bostonu, zivim na Floridi (oduvek sam zeleo da zivim na moru bar neko vreme:) i kupalisna sezona mi je 11 meseci, stekao sam dosta prijatelja na fakultetu sa svih strana, iz Azije, Afrike, Evrope i Juzne Amerike i upoznao se sa velikim brojem drugacijih kultura.
Da nisam dobio zelenu kartu ne verujenm da bih isao iz zemlje nisam bio bas u toj prici, ali kada sam dobio onda sam resio da probam i napravio neki plan.Pored toga volim da putujem i definitvno bih zeleo da zivim u jos jedno dve zemlje pre penzionisanja:)
Dakle ne zalim zbog nicega ali ne vidim sebe u Americi citav zivot, nekako mi vise prija kulturna razlicitost i shmek stare Evrope.

Poslednja izmena:
Zavisi gde, mada bez obzira gde da si u Amrici je uvek najgore traziti posao u periodu od 20 novembre (neposredno pre Thanksgivinga) pa do 20 januara (dok ne prodju bozic i nova godina). Jer tek nakon sto firme urade budget za sledecu godinu krajem januara krece neka veca aktivnost i zaposljavanje.

Zavisi gde, mada bez obzira gde da si u Amrici je uvek najgore traziti posao u periodu od 20 novembre (neposredno pre Thanksgivinga) pa do 20 januara (dok ne prodju bozic i nova godina). Jer tek nakon sto firme urade budget za sledecu godinu krajem januara krece neka veca aktivnost i zaposljavanje.

Jos dodaj praznike: Thanksgiving i Bozic+Nova Godina su neradni dani za vecinu firmi i retko ko hoce da te zaposli da bi ti odmah dobio slobodne dane. Ali brzo i taj period prodje.
Happy job hunting!

Evo primera: Koleginica je dobila posao u Budimpesti - i odmah je dobila radnu dozvolu (poslodavac je pokrenuo postupak). Nakon par meseci sama je pokrenula postupak za drzavljanstvo i dobila ga je u roku od godinu dana. Sa Madjarskim drzavljanstvom moze da ide i radi u EU... Ona je sve to sredila za manje od godinu i po.

Ma da , godinu i po dana. A zasto nije za mesec i po, kad je toliko sposobna?
Ili ima nesto sto fali u tom primeru ili je izmosljotina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back