Pozz svima, ajde da i ja napisem svoje SKROZ ISKRENO i OTVRENO iskustvo

Izvinjavam se ako sam malo opsirniji, ali mozda nekom pomogne. Procitao sam skoro sve strane i mogu samo da napisem da je sve od slucaja do slucaja, znaci kako imas srece

U martu sam aplicirao za turisticku vizu. Popunim ja D160, uplatim tih 18.000din. i posle dve nedelje nazovem ambasadu i zakazem sastanak. Zakazem za 11.4. odmah u 8:15 ujutru. Noc pred odlazak nisam ni spavao

. Odmah da napisem, nikad nisam bio i zadnjih 10god. imam ogromnu zelju da idem za US. Znaci, nesto neverovatno zelim da odem tamo i samo da vidim to sve

Planirao sam jedno 2-3 nedelje, sto sam tako i naveo tamo. U Bostonu imam prijateljicu (ima 45god) koja tamo zivi sa muzem i sinom, oboje su doktori. Mislio sam da kod njih budem malo, a onda da iznajmim neki auto ili motor i malo da zujim u krugu od nekih 1500km. Ja imam 39god. Cesto putujem, jer volim da putujem i Evropu sam prosao i uzduz i popreko vise puta. Znaci putujem na svakih 2-3 meseca negde. Ranije sam uvek imao SLO Multisengen vizu tako da sa time nisam imao problema. Posao imam (privatnik sam), imam par nekretnina na mom imenu, auto, motor, nikad osudjivan itd. U pasosu mi je ostalo jos strana ipo prazno, osalo su sve pecati. Dolazim u 8h ispred ambasade i u 8:15 nas je vec bilo oko 25. Pocese da prozivaju, mene prozovu drugog. Prodjemo sve te kontrole i udjemo u tu glavnu zgradu sa salterima. Sedimo svi ispred i cekam da se pojavi moj broj 002 na nekom od saltera. Imao sam ogromnu tremu, jer mi je sve nepoznato. Pojavi se moj br. ja ustanem na taj salter i neki lik me pita razlog moje posete, koliko sam planirao, cime se bavim i na kraju mi kaze: "vidim ti puno putujes, ali slabo letis". Ja mu kazem da sam isao za zadnjih par god. za Tunis i Egipat. Kaze on meni OK i kao da sednem tamo da cekam da me opet prozove. Pomislio sam da je super ako je tako kratko. Sedim ja tako 15min i na nekom drugom salteru se pojavi moj broj, tu me ceka neka baba kratke kose od nekih 70god. Drzi ona moj pasos, i kaze mi da stavim prste na onaj skener. Prvo dva palca, pa 4 prsta. E, tu krecu pitanja. Prica polu Sprski, polu Eng. Prvo je pocela da me ispituje o toj drugarici, znaci pitala me je u sitna creva o njoj, samo sto mi nije trazila njen bris iz grla. Ok, ja sam pricao sve sto sam znao, osim sto nisam znao datum njenog vencanja. Nisam ni znao da to traba da znam. Mislim strasno. Onda je me je pitala cime se bavim, ja joj kazem. Onda je listala moj pasos i pita me za vizu, ja jos kazem da je to SLO multisengen. Na sta je ona kao ocima u fazonu kao da je to viza od Senegala. Mislim se ja da ti znas baba da su ljudi kod nas cekali u kilometarskim kolonama za Grcku vizu samo na 10 dana da odu na more. Onda me je pitala gde sam sve putovao. Ja joj nabrajam i onda me pita u kom gradu sam bio u Rusiji. Pita me dali sam bio u Australiji ili Kanadi? Ja kazem da nisam, JOS

Pitala me je cime mi se roditelji bave. Samo nesto kuca u komp. i prica samnom preko tog debelog stakla. Imam osecaj da me nije bas sve ni razumela jer prica polu SRB polu ENG. I posle tako jedno 10min razgovora, kaze ona meni kratko: "vi ste vec duze razvedeni i nama je to ne sigurno jer morate imati cvrsce veze sa Srbijom". Vratila mi pasos i to je to. E, sad, ja sam u formularu D160 naveo da sam razveden, jer sam zeleo sve iskreno da popunim, tako su me i savetovali. Razveden sam pre 15 god. Imam i dete od 16god. Imam sada verenicu sa kojom zivim 4 god i planiramo brak. Kad mi je vracala pasos i to mi rekla, imao sam osecaj kao da me je brzi voz udario. Ja onako izlazim napolje pognute glave. Vidim ispred ceka jos jedno 50-60 ljudi. Dokumenta mi nije ni trazila, a imao sam sve: uverenje o dugogodisnjem zaposlenju, bankovne racune i dinarske i devizne, vlasnicke listove nekretnina, sve saobracnajne motornih vozila na meni, uverenja o osiguranjima i jos raznih nekih papira. Video sam tamo da je dosta njih imalo razne neke veze, a i dosta njih je vec putovalo u US, pa je verovatno njima lakse. Bilo mi je krivo u pocetku sto sam to naveo da sam razveden, ali kontam mozda bi me to pitala, pa bi videla da lazem. Sada opet gledam da odem u neku jaku turisticku agenciju, pa da probam preko njih da dobijem, mozda mi to pomogne, jer mozda je tako sigurnije da odem turisticki, rapitacu ce. Formular D160 se mora znati NA PAMET. Odmah da napisem da ja u Srb EXTRA zivim, imam sve sto mi je potrebno za lep zivot i trudim se da ispunjavam sve svoje zelje. NEMAM NAMERU DA SE ISELJAVAM, JER JA ZIVOM BOLJE OD POLOVINE AMERIKANACA. Osim te prijateljice, nema nikog u US. Volim da putujem i da upoznajem nove drzave, gradove i kulture. Krivo mi je zbog svega, jer sam zaista JAKO zeleo da vidim US. A znam neke da su dobijali bez pola papira, cak i koji su imali i sudske kaznene presude. Znaci nema pravila. Ali sta da se radi, idemo dalje. Probacu opet nesto za par meseci.
Izvinjavam se svima ako sam bio malo opsirniji, ali sam zeleo da Vam malo detaljnije prenesem svoje iskustvo, pa mozda nekom pomogne.
Srecno svima