Američka viza

Nesto mi tu nije jasno: kazes da se radi o standardnoj proceduri odobravanja turisticke vize po isteku H2B. Zatim tvrdis da ambasada ne tolerise takve stvari. Jel' to znaci da americka vlada kod kuce podstice ilegalan rad ili da ambasade rade po svome i da se ponasaju na osnovu politike izdavanja viza koju sami kreiraju, ne obaziruci se na vlastito ministarstvo? Meni tvoji stavovi zvuce nekako na osnovu onog sto si nappisao ne mogu da sklopim sliku.
Ne znam da li podstiče ilegalan rad ili ne, ali bez problema par ljudi koje znam su prešli sa H2B na B1-B2 vizu bez ikakvih problema samo što su platili taksu od nekih 300 dolara. Očigledno mastiljare u administraciji pare najviše interesuju, a u ambasadama je druga stvar i mogu odbiti tebe i tvoju familiju ako posumnjaju u rad na crno.

Drugo, u formular se ne moze upisivati "I Don't Know". Ako neki podatak ne moze da se upise, potrebno je napisati "N/A", a onda kasnije usmeno obrazlagati.
Naravno da može, ja sam baš tako upisao i niko me nije ništa pitao.

Ne znam da li podstiče ilegalan rad ili ne, ali bez problema par ljudi koje znam su prešli sa H2B na B1-B2 vizu bez ikakvih problema samo što su platili taksu od nekih 300 dolara. Očigledno mastiljare u administraciji pare najviše interesuju, a u ambasadama je druga stvar i mogu odbiti tebe i tvoju familiju ako posumnjaju u rad na crno.
Naravno da moze da se uradi "Adjustment of Status" sa H2B na B1/B2 vizu bez problema. Ono sto se mislilo jeste da on sa tom novom B1/B2 vizom moze da ostane maksimalno 6 meseci i posle toga mora da se vrati sto do sada nismo dobili odgovor da li je uradio ili nije. Ako je vec odlucio da se vrati onda je bolje da mu brat preda za vizu tek kada se on vrati. Ovde se mika bazirao dosta na pretpostavkama posto odgovori nisu bili bas potpuni ;-)

Pozdrav...Zanima me da li neko odgovara na pitanja na postavljenu temu turisticka viza...ili moramo pisati ovde i postavljati pitanja koja nas zanimaju...
Mislim da su svi videli tvoje pitanje ali niko ne zna sta da ti odgovori ;-)

Cao svima,moja situacija je sledeca, pa bih bila super zahvalna na savetu i inf ..:)
E ovako, ja sam pre skoro dve godine aplicirala za turisticku vizu,i tada sam bila apsolvent sa jedno 14 ispita do kraja..:(..navela sam tada u obrascu da idem kod rodjaka,koji je ustvari prijatelj mojih roditelja ceo zivot,cak mislim da smo i neki rod po nekom 10 kolenu...:)...Elem,u medjuvremenu nisam nijednom vise pokusavala,dala sam deset ispita,ostalo jos cetiri , dobila stan na svoje ime, i proputovala dobar deo Evrope..Sada planiram da zajedno sa deckom apliciram sredinom novembra,on je dobio ugovor za stalno pre dva meseca posle pet godina rada u istoj,vecinu putovanja bi finansirao on,a i ja bih imala dovoljno novca na racunu (dobila povracaj PDV za stan),..:)..pa me zanima kakve su nam sanse,i postoji li posebna procedura kada zajedno apliciramo i zakazujemo razgovor...Mene je ,iskreno strah,zbog faxa da me ne odbiju,jer duugo studiram,pa da mi to ne bude minus,iako sam toliko ispita dala u medjuvremenu...radila sam honorarne poslove,i sada jos uvek...ne planiramo da ostajemo tamo,idemo iz ciste zelje da vidimo USA,i vidimo se sa nekim prijateljima...pa sta nam je najpametnije ciniti?!..
Pozdrav....

Licno ne znam sta da ti kazem. Jedino da ti odgovorimo "Moze da bude a ne mora da znaci" ;-)
Iskreno mislim da ce te odbiti. Jedino sto moze da se dogodi jeste da taj tvoj decko ima 'cvrst slucaj pa da ti odobre vizu zbig njega i njegovog posla. Posto predajte zajedno to ce se sada uzeti u obzir ali ako hoces da budes sigurna da te ne odbiju onda je najbolje i ti da se zaposlis i da radis godinu dana pa tada predaj za vizu. Treba ti neki cvrst razlog zasto ces da se vratis u Srbiju a to tvoj fakultet sigurno nije. I dalje ce biti problem taj rodjak koga si pre pomenula jer ce im biti sumnjivo da ce ti mozda bas on pomoci da ostanes tamo. Nadam se da ne ides bas u isti grad. Uzmi vaucere hotela. Neka decko ponese radnu knjizicu, ugovor o radu, izvode iz banke gde se vidi da mu uplacuju platu, potvrdu od firme da ima odobren odmor na toliko i toliko dana, znaci SVE sta vam padne na pamet i pasose roditelja, stare pasose (da ima nekih viza/pecata da se vidi da si pravi turista koji obilazi znamenitosti a ne prvo turisticko putovanje pa pravo u Ameriku) i ugovor od stana pa predaj ponovo. Ako te odbiju i sada zaposli se sacekaj godinu dana pa predaj tad.

Poslednja izmena:

Naravno da ce neko lakse dobiti vizu ako je vec u USA, ono sto sam htio reci je da politiku izdavanja viza propisuje jedno telo i da bi trebala biti ujednacena.

Naravno da može, ja sam baš tako upisao i niko me nije ništa pitao.

Ovde si u pravu, umesto kontakt osobe mlozes da izaberes "DO NOT KNOW".

Ok,hvala na odgovoru...Ima samo jedan problem,ja sam stari pasos davno izgubila,ali u novom imam dosta pecara,jer sam prakticno proputovala celu Evropu,tako da mi Amerika sigurno ne bi bila prvo turisticko putovanje...I prvi put kada sam aplicirala,nisam planirala nikakvo ostajanje u Americi,niti slicno,nego cisto obilazak...i sve sto sam pisala u obrascu,nista nisam lagala..Ovaj put sam mislila da probam jer prakticno sam pred diplomom jos cetiri ispita imam do kraja,i svakako planiram u januaru da diplomiram,a pre toga da odemo na to putovanje...a imam i nekretninu na svoje ime,a i dosta se stvari izmenilo od poslednje aplikacije,pa sam se vodila tom nekom logikom da probam ponovo...

A i ne planiram ni da vidjam tog..Samo mi jos recite sta da navedemo u obrascu kod koga idemo, i ako me slucajno pitaju a sta je sa rodjakom sto sam htela da putujem prosli put,sta da kazem?! I postoji li posebna procedura kada se kao par prijavljujemo,je li se sve popunjava isto kao pojedinacno da putujemo?

A i ne planiram ni da vidjam tog..Samo mi jos recite sta da navedemo u obrascu kod koga idemo, i ako me slucajno pitaju a sta je sa rodjakom sto sam htela da putujem prosli put,sta da kazem?! I postoji li posebna procedura kada se kao par prijavljujemo,je li se sve popunjava isto kao pojedinacno da putujemo?

Navedi hotel i gde idete i koliko ostajete i vaucere od tog hotela ponesi. Pa nista kazi to je bilo tad sad vise nije u planu itd.

Postovani poznavaoci americkog sistema za vize.. imam par pitanja.. naime ja i moja majka smo jako nestrpljive a iz NVC ne daju nikakve konkretne odgovore.
Ja zivim u Srbiji, moja majka je u USA, podnela je zahtev Septembra 2011 na osnovu svoje Green Card za moje useljenje u USA, aplikacija se zadrzala u USCIS 2 godine tj dok ih ona nije nazvala da im kaze da je ona postala drzavljanin i u roku od nedelju dana je dobila pismo da je case poslat u NVC. Da li neko zna koliko ce se to zadrzati u NVC, tj kad ce moj case stici na red? Nisam uspela da se prijavim na Visa Bulletin, pokusacu za 48h (kako kazu u mailu). Status mi je F1. Hvala vam unapred! Pozdrav!

Ne znam ali ja ne bih lagao i poneo bih radnu knjizicu, potvrdu koliko dugo radim kod njih i potvrdu da imam odmor u tom i tom periodu. Posao bi ti svakako mnogo povecao sanse. Pogotovo ako je u nekoj dobroj firmi.

Moja žena hoće da putuje u SAD, nije student a nije ni zaposlena, u vlasništvu ima automobil, ima dvojno državljanstvo naše i Rusko, nema nekretnine na svoje ime a na računu ima nešto oko 1300$. Kakve su joj šanse da dobije vizu, molim odgovor.

Ne znam ali ja ne bih lagao i poneo bih radnu knjizicu, potvrdu koliko dugo radim kod njih i potvrdu da imam odmor u tom i tom periodu. Posao bi ti svakako mnogo povecao sanse. Pogotovo ako je u nekoj dobroj firmi.

Jasno naravno..Ja stvarno radim u toj firmi,ali nisam prijavljena,jer vlasnicima tako odgovara...pa zato pitam,da li bi potvrda nesto znacila da tu radim bez ugovora,i da sam dobila dane..

Pa zato sam i pitala je li dovoljna potvrda,ili mozda da ih pitam da me prijave,ili kako vec funkcionise,i da im objasnim situaciju...jer meni stvarno nije namera da ostajem u USA...

Ako hoces da ides na sigurno onda treba da te prijave i onda sacekaj godinu dana tako prijavljena (minimum). Posle toga predaj za vizu i ponesi.

Kopiju radne knjizice, izvod iz banke da su ti uplacivali zaradu, potvrdu da imas odmor u tom i tom periodu i koliko dugo radis.

Pozdrav vrhunski,

ja bih zeleo da te zamolim za informaciju ako ti nije problem. Verovatno pretpostavljas, voleo bih da idem u USA.

Evo i moje situacije: Imam 28god, nisam student, sto mi verovatno i ne ide u korist koliko sam iz tvojih postova mogao da zakljucim. Evo sta me interesuje.

Koje je najbolje resenje da dobijem neku radnu dozvolu da radim tamo? Da li uopste i imam sanse za to posto od 18 do 28 studenti mogu da odu u USA bez mnogo problema? Moj drugar je tako otisao pre 3 god i sad je dobio green card. Da li mozda on moze da mi pomogne nekako? Imam i devojku koja bi isla sa mnom (sad ili kasnije, nebitno je) pa me interesuje da li postoje neki povoljni uslovi recimo za bracne parove?

U principu, razumeces moju situaciju, pa ces moci na osnovu ovoga da mi das najbolju informaciju. Citao sam negde da je i u Kanadi dobro za posao, a mnogo lakse da se dobije viza... Da li je i to tacno?

Hvala ti puno na svemu.
Vlada

Pozdrav svima…
I ja bih zamolila za pomoc. Moja situacija je sledeca: Zaposlena sam u firmi pune tri godine od kojih sam samo godinu dana bila prijavljena, sve posle toga radim na crno. Firma mozda da mi da potvrdu da sam zaposlena, ali me interesuje da li oni I na koji nacin to proveravaju? Ovo je slican problem kao marajuskica. Dakle, radna knjizica (koja po pravilu stoji u firmi I ne mozda da se iznosi iz iste koliko ja znam). Uostalom, nigde se decidno ne navodi koja se to TACNO dokumenta traze, dakle da je dovoljna samo potvrda?
Ja bih isla kod momka (koliki je to uopste problem?!) iskljucivo na godisnji odmor, znaci 2-3 nedelje. Momak je srpski drzavljanin, nema green card I ima dobar posao tamo.
Ono sto ja mogu da spremim je ta potvrda iz firme da sam zaposlena I da imam pravo na godisnji odmor, dokaz da imam stan na svoje ime I Izvod iz banke o nekoj kolicini novca.
Trazila bih turisticku vizu I otisla bih tamo za novogodisnje praznike jer tad svi imamo u firmi kolektivni odmor. Kakve su mi sanse po vama?
Hvala

Koje je najbolje resenje da dobijem neku radnu dozvolu da radim tamo?
Samo ako imas 'nekoga' mogao bi da aplicira za tebe za H1B radnu vizu. Vrlo je tesko dobiti to tek tako. :(
Mozda ako si neki programer ili linux administrator (nesto sto je dosta trazeno) pa da ti neka regruterska firma uradi H1B vizu ali tesko to ide.
Najbolje je poznavati nekoga i onda ta firma mora da podnese peticiju za tebe (kosta ja mislim oko $5000) i da onda ti tako dodjes. Radna viza se dobija na 3+3 godine maksimalno i postoji neka verovatnoca da se preko H1B radne vize dobije zelena karta.
Da li uopste i imam sanse za to posto od 18 do 28 studenti mogu da odu u USA bez mnogo problema? Moj drugar je tako otisao pre 3 god i sad je dobio green card.
Postoji sansa samo ako znas neku vecu firmu koja je voljna da podnese peticiju za H1B radnu vizu. Mnogi nasi odu na J1 vizu (kao studenti) i onda ostanu tamo 'prekorace trajanje vize' i zatim se 'legalizuju' preko braka sa US citizenom a pricaju druge price :)
Da li mozda on moze da mi pomogne nekako?
Ne. Jedino bi mogao da ti pomogne tako da nadje neku firmu koja je voljna da podnese peticiju za tebe (vrlo tesko).
Imam i devojku koja bi isla sa mnom (sad ili kasnije, nebitno je) pa me interesuje da li postoje neki povoljni uslovi recimo za bracne parove?
Ne. :(
Citao sam negde da je i u Kanadi dobro za posao, a mnogo lakse da se dobije viza... Da li je i to tacno?
Jeste nesto je lakse ako ispunjavas dovoljan broj poena (na njihovom sajtu).

Ono sto bi eventualno moglo da se uradi neko jeste da apliciras za E2 vizu i da kazes da ces da otvoris regrutersku firmu u Kaliforniji. Zatim se sa tom vizom zaposlis ovde na corp2corp negde bilo gde. Jedini problem je sto je potrebno u ambasadi prikazati 100k na racunu :(

ps: igraj lutriju :-)

Poslednja izmena:
Pozdrav svima,

Pošto sam danas bio na razgovoru za americku vizu za mene i suprugu, kategorije kao turist (posjeta) dobili sam odbijenicu. Imali smo sve potrebne dokument koje su naveli u svojim upustvima,supruga mi radi u Drzavnoj ustanovi tj Bolnici kao Laborant,a ja kod privatnika kojem firma vec posluje preko 60god i u kojoj sam zaposlen preko 5god. Dokumente kojem potvrdujemo da imamo primanja veca od 1000€ tj prikaz platne liste. Radne knjizice na kojim je naravno unesena prijava firme-ustanove u kojoj radimo. itd.
I za sve to dobijemo odgovor da nismo ispunili dovoljne uslove i dokaze da cemo napustiti SAD.
Pa bi zamolio ako ima ko da je malo vise strucni da navede jos koji primjer il razlog zbog cega smo dobili odbijenicu i sta smo mozda jos trebali prikazat za pozitivan zahtjev vize...? HVALA :)

razumijem ja da je njima rizicno to,al kada imas cvrste dokaze da ces se vratit kao sto je posao..A pogotovo supruga koja je na budzetu,to mi bas nije jasno.Ako su dosli u stanje da zive od takse koje smo platili i zbog toga dobili odbjenicu onda stvarno nemam rijeci. :D

al sta navesti onda ako ne posjeta,jer smo i u formularu DS160 upisali Turist.

B1/B2 viza sluze iskljucivo za turizam ili poslovne posete. Tako da ti nisi nista pogresno napisao: ides da posetis brata. Problem je sto covek sa druge strane stakla ima svoj rezon a to je da je brat idealna osoba da ti pomogne u nameri da ostanes u SAD. U aplikaciji moras da navedes brata, ako ne navedes - to je vec krupna laz. Vec su te jednom odbili zbog toga sto si rekao da ides kod brata - odbice te i drugi put. Nije nimalo lako reci sta da uradis. Jedino je sigurno da treba da promenis strategiju. Mozda da drugi put odes bez supruge i trazis poslovnu vizu? Lakse ces dobiti vizu sam a kad se vratis iz USA u roku koji je propisan, supruga ce lakse dobiti vizu. Sedni i napravi dobar plan, to niko ne moze da ucini umesto tebe.

Back