Američka viza

E cao svima,ja prvi put pisem ovde...
Ja imam madjarski pasos,sve sam resio nedavno...sad me zanima odlazak tamo,u USA! Da li mi treba ta viza ili radna dozvola,tj.da li bih mogao samo sa madj.pasosem da odem i da pocnem tamo da radim?
Tamo imam neke likove,od zeta drugari i oni su mi momci rekli pomoci kada dodjem tamo.
Hvala unapred svima

E cao svima,ja prvi put pisem ovde...
Ja imam madjarski pasos,sve sam resio nedavno...sad me zanima odlazak tamo,u USA! Da li mi treba ta viza ili radna dozvola,tj.da li bih mogao samo sa madj.pasosem da odem i da pocnem tamo da radim?
Tamo imam neke likove,od zeta drugari i oni su mi momci rekli pomoci kada dodjem tamo.
Hvala unapred svima

Posetilacka viza za madjarski pasos ne treba, za radnu vizu se informisi na internetu, ima ih vise vrsta, moras da nadjes kategoriju u koju pripadas.

Pozdrav svima. Moram malo duzi tekst jer mi trebaju smernice kada budem drugi put aplicirao.
Danas sam bio na razgovoru i odbili me :sad2: Garancije za povratak su mi: supruga sa kojom sam u braku od 12. 2012., cerka koja ima 6 meseci i moja firma koja posluje od 12. 2009. Izmirio sam sve doprinose i poneo uverenje iz poreske uprave, poneo vencani list i izvod iz knjige rodjenih od deteta, uzeo iz banke promet za proslu i ovu godinu, uzeo u MUP-u uverenje o prebivalistu, poneo resenje iz APR-a o otvaranju radnje, poneo resenje iz poreske uprave u poreskoj osnovici za ovu godinu (pausalac). Nista od tih dokumenata mi nisu trazili na razgovoru. U USA imam dve tetke i strica. Pitali me razlog odlaska, kod koga idem, da li mi radi supruga, imam li dece, koliko planiram da ostanem, cime se bavim, delatnost firme, koliko ima zaposlenih i kad je osnovana.
Ja sam rekao: idem turisticki u posetu rodjacima, stanovacu kod tetke, da mi supruga radi u prodavnici, da imam dete starosti 6 meseci, planiram da ostanem do 3 meseca, imam svoju firmu za remont pneumatskih sistema, ja sam jedini zaposlen, osnovana 12. 2009.
Nista nisam slagao i nisam imao nameru da ostanem duze od 3 meseca. Mislim da je razlog sto su me odbili to sto sam naveo boravak do 3 meseca. Pozdrav i hvala na razumevanju.

pozdrav, treba mi jedno misljenje. aplicirala bih za turisticku vizu za USA. trenutno sam na zavrsnoj godini fakulteta, sa preostalih 5 ispita. zadnji ispit pre par nedelja polozen. e sad, imam rodjaka u USA kod kojeg bi bila 2 3 nedelje, on ce poslati garantno pismo na moje ime, i imam potvrdu sa fakulteta o polozenim ispitima i da sam student. Do skoro bila regularno zaposlena ali vise ne.
Ne posedujem nekreatninu na svoje ime iako je domacinstvo poprilicno. Jedino sto bih imala kao garancije je to pismo, i fakultetske potvrde. Pa me zanima cisto neki komentar o tome jel ja na osnovu toga mogu da dobijem vizu.

Unapred hvala svima

pozdrav, treba mi jedno misljenje. aplicirala bih za turisticku vizu za USA. trenutno sam na zavrsnoj godini fakulteta, sa preostalih 5 ispita. zadnji ispit pre par nedelja polozen. e sad, imam rodjaka u USA kod kojeg bi bila 2 3 nedelje, on ce poslati garantno pismo na moje ime, i imam potvrdu sa fakulteta o polozenim ispitima i da sam student. Do skoro bila regularno zaposlena ali vise ne.
Ne posedujem nekreatninu na svoje ime iako je domacinstvo poprilicno. Jedino sto bih imala kao garancije je to pismo, i fakultetske potvrde. Pa me zanima cisto neki komentar o tome jel ja na osnovu toga mogu da dobijem vizu.

Unapred hvala svima

Sta ce ti garantno pismo? To ce ti samo otezati jer ces imati potencijalno nekoga ko ce moci da ti 'pomogne' da ostanes u US a oni to ne zele. Sve sto zele jeste da dokazes da se VRACAS i da ides da posetis New York turisticki naravno i da ti nije prvo putovanje pa pravo u US. Od kako su uveli vize na 10 godina mnogo su sumnjicavi po pitanju da ces ostati tamo i da imas nekoga ko ce ti pomoci da ostanes.
Ono sto ti treba jesu cvrste veze sa Srbijom a ne cvrste veze sa USA. Treba ti stalno zaposlenje ili da si redovan student. Po meni jaca veza sa Srbijom je stalno zaposlenje na duzi period i onda doneses potvrdu da radis i da si uzela godisnji odmor i to je to. Mada ima brojnih primera da su studenti dobijali b1/b2 turisticku vizu. Uvek mozes da probas ali sanse za dobijanje su ti male, jedino da dokazes da si bas redovan student i da zelis da obidjes par gradova u US. Nadji stalan posao, radi godinu dana i ponesi potvrdu o zaposlenju.

Poslednja izmena:
Da li iko zna neki link gde mogu pronaci sta mi konkretno treba od dokumentacije za americku turisticku vizu?Ne mogu nigde da pronadjem.Hvala unapred.

http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/athletes-artists--entertainers.html

Turističke vize

Osobe koje putuju u SAD kao turisti ili da bi posetile rođake ili prijatelje, moraju da zakažu termin za intervju, kada će podneti sva dokumenta navedena pod “Osnovna dokumenta i fotografije”.

Pored toga, podnosioci zahteva za turističku vizu moraju da dokažu da:

imaju mesto boravka van SAD, kao i druge čvrste veze sa zemljom stalnog boravka, koje će osigurati njihov povratak nakon završetka posete u SAD,
u SAD putuju radi zadovoljstva,
planiraju da u SAD ostanu određeni, ograničeni vremenski period,
raspolažu sa dovoljno novca, kojim bi pokrili troškove puta i boravka u SAD.

Studentima univerziteta se preporučuje da donesu dokaze svog studentskog statusa. U to spadaju potvrda sa fakulteta, indeks i spisak položenih ispita.

Molimo vas da na uvid donesete svoje nevažeće pasoše.

Cao svima...ne mogu da nadjem tekst one devojke shto je odbijena jer je rekla da ima dechka u Srbiji a bila je u sumnji da ne proveravaju f.b.stranice...moje mishljenje je da proveravaju,naime a. amb.ima svoju f.b. stranicu verujem da imaju i tim koji se time bavi...zashto bi bilo teshko a to rade mladi ljudi, da malo procheshljaju zainteresovane shta ostavljaju na fb...a ima svega, moja cerka prva svashta kachi...prema tome dragi moji mladi ljudi oprez,svemu treba pristupiti detaljno i pametno...pishem ovo jer znam koliku zelju svi imate da odete tamo...moj sin je ttrenutno tamo u studentskom statusu,a ja ga podstichem i bodrim da svoju shansu ne ispusti jer ovde nema NISHTA...svima zelim puno srece!

Cao svima...ne mogu da nadjem tekst one devojke shto je odbijena jer je rekla da ima dechka u Srbiji a bila je u sumnji da ne proveravaju f.b.stranice...moje mishljenje je da proveravaju,naime a. amb.ima svoju f.b. stranicu verujem da imaju i tim koji se time bavi..

Mislim da ne. Konzularno osoblje je proslo obuke i treninge kako da prepoznaju prave namere aplikanata. FB nije relevantan iz razloga sto se status na njemu moze lako falsifikovati. Drugo, da bi se izvrsila tako detaljna pretrazivanja za nekoliko desetina osoba dnevno, potrebne su desetine, ako ne i stotine sati. Zasto bi neko trosio toliko vremena i novca poreskih obveznika na internet research kada je teret dokazivanja na aplikantu? Zar nije jednostavnije da mu u slucaju bilo kakve sumnje jednostavno odbije aplikaciju?

Cao svima...ne mogu da nadjem tekst one devojke shto je odbijena jer je rekla da ima dechka u Srbiji a bila je u sumnji da ne proveravaju f.b.stranice...moje mishljenje je da proveravaju,naime a. amb.ima svoju f.b. stranicu verujem da imaju i tim koji se time bavi...zashto bi bilo teshko a to rade mladi ljudi, da malo procheshljaju zainteresovane shta ostavljaju na fb...a ima svega, moja cerka prva svashta kachi...prema tome dragi moji mladi ljudi oprez,svemu treba pristupiti detaljno i pametno...pishem ovo jer znam koliku zelju svi imate da odete tamo...moj sin je ttrenutno tamo u studentskom statusu,a ja ga podstichem i bodrim da svoju shansu ne ispusti jer ovde nema NISHTA...svima zelim puno srece!

I ja isto mislim da ne proveravaju niti da razmisljaju o tome na takav nacin. Pogotovo za neimigracione vize. Jedino mozda u nekim extremnim slucajevima kada bi bila verenicka viza koja je dovedena u pitanje mada i tada fb nije bas nesto relevantan jer moze svako da otvori profil u ime nekog drugog.

ljudi ja imam madjarski pasos i naravno zelim sada to da iskoristim i odem u usa da radim...koje su moje prednosti sad kao drz.EU? ko je upucen,pokusavam u sirem krugu prijatelja da saznam nesto,ali niko nista ne zna. Pozdrav svima i puno srece u odlasku u USA

ljudi ja imam madjarski pasos i naravno zelim sada to da iskoristim i odem u usa da radim...koje su moje prednosti sad kao drz.EU? ko je upucen,pokusavam u sirem krugu prijatelja da saznam nesto,ali niko nista ne zna. Pozdrav svima i puno srece u odlasku u USA

USA nije u EU, tako da za njih ne vaze evropski zakoni o slobodi kretanja ljudi i kapitala medju drzavama clanicama. Oni imaju svoje vlastite zakone koji vaze kod njih. Tvoja prednost sa madjarskim pasosem je da ne moras da vadis turisticku vizu za USA. Sve ostalo (posao, imigracija...) je isto kao kad imas pasos Srbije, BiH , Crne Gore...

Mika+vrhunski, moguce da ste obojica u pravu...ne znam chinio mi se kad je viza u pitanju da na sve treba obratiti paznju, i potpuno ozbiljno pristupiti svemu i nishta ne prepustiti sluchaju...chitam ja vrlo chesto shta ovde pishe,rekoh vec sin mi je tamo a njemu se po zavrshetku studija zavrshava i st. status na taj nachin...posle dobija o.p.t. tako mi je reakao koji valjda obezbedjuje samo radnu dozvolu ali ne sme iz Amerike...molila bih za pojashnjenje ako neko zna...kako onda da uzme vizu a moze samo u mat. zemlji, msm deluje zamrsheno, svaka informacija u vezi toga je vredna i hvala!

Mika+vrhunski, moguce da ste obojica u pravu...ne znam chinio mi se kad je viza u pitanju da na sve treba obratiti paznju, i potpuno ozbiljno pristupiti svemu i nishta ne prepustiti sluchaju...chitam ja vrlo chesto shta ovde pishe,rekoh vec sin mi je tamo a njemu se po zavrshetku studija zavrshava i st. status na taj nachin...posle dobija o.p.t. tako mi je reakao koji valjda obezbedjuje samo radnu dozvolu ali ne sme iz Amerike...molila bih za pojashnjenje ako neko zna...kako onda da uzme vizu a moze samo u mat. zemlji, msm deluje zamrsheno, svaka informacija u vezi toga je vredna i hvala!

Sin ako je student on je na F1 vizi. F1 viza sluzi da moze da studira dokle god hoce ali da jednog dana mora da se vrati u Srbiju. Dakle to je ne-imigraciona viza sluzi za studiranje i da se vrati u zemlju. Nakon toga ima jos pravo godinu dana (valjda godinu dana) na OPT i posle toga mora da se vrati. On bi teoretski ako neka firma hoce da ga 'sponzorise' i da fajluje za njega dokumenta za radnu vizu mogao da prilagodi svoj status sa F1 vize na H1B radnu vizu. H1B radna viza se dobija na 3+3 godine maksimum i posle toga mora da se vrati. Postoji opet neka teoretska mogucnost da preko H1B vize dobije zeleni karton (tipa za 5 godina nakon sto ima H1B vizu neki dobiju zelenu kartu) ne svi nego neki. Ako je izabrao ovakvu putanju on svaki put moze da se vrati u Srbiju bez problema i da ulazi i izlazi koliko hoce jer je sve vreme u "statusu". Sve dok je u statusu problema nema. Onog trenutka kada ispadne iz "statusa" nema vise ulaska i izlaska. Ispadanje iz statusa prakticno znaci da ostane duze nego sto mu neka viza vazi.
To je cesto slucaj da ljudi rade i ja to ne savetujem. On je vrlo verovatno planirao da nakon zavrsenih studija 'ispadne' iz statusa i onda ne moze vise da izadje iz US tj moze ali ako izadje dobice zabranu ulaska. Jedini nacin da kada ispadne iz statusa ponovo prilagodi svoj status jeste zenidbom za US citizena. Drugog nacina nema. Vrlo je verovatno da nema mogucnost da dobije H1B radnu vizu i da mu je jedini nacin da ostane prakticno da falsifikuje deo na ID-ju koji kaze da mu je potrebna work autorization i da radi na taj nacin bilo gde i samim tim ne moze da izadje iz US.
Ako sam nesto pogresio molio bih mika_hakkinen da me ispravi ili da potvrdi.

Poslednja izmena:
Sin ako je student on je na F1 vizi. F1 viza sluzi da moze da studira dokle god hoce ali da jednog dana mora da se vrati u Srbiju. Dakle to je ne-imigraciona viza sluzi za studiranje i da se vrati u zemlju. Nakon toga ima jos pravo godinu dana (valjda godinu dana) na OPT i posle toga mora da se vrati. On bi teoretski ako neka firma hoce da ga 'sponzorise' i da fajluje za njega dokumenta za radnu vizu mogao da prilagodi svoj status sa F1 vize na H1B radnu vizu. H1B radna viza se dobija na 3+3 godine maksimum i posle toga mora da se vrati. Postoji opet neka teoretska mogucnost da preko H1B vize dobije zeleni karton (tipa za 5 godina nakon sto ima H1B vizu neki dobiju zelenu kartu) ne svi nego neki. Ako je izabrao ovakvu putanju on svaki put moze da se vrati u Srbiju bez problema i da ulazi i izlazi koliko hoce jer je sve vreme u "statusu". Sve dok je u statusu problema nema. Onog trenutka kada ispadne iz "statusa" nema vise ulaska i izlaska. Ispadanje iz statusa prakticno znaci da ostane duze nego sto mu neka viza vazi.
To je cesto slucaj da ljudi rade i ja to ne savetujem. On je vrlo verovatno planirao da nakon zavrsenih studija 'ispadne' iz statusa i onda ne moze vise da izadje iz US tj moze ali ako izadje dobice zabranu ulaska. Jedini nacin da kada ispadne iz statusa ponovo prilagodi svoj status jeste zenidbom za US citizena. Drugog nacina nema. Vrlo je verovatno da nema mogucnost da dobije H1B radnu vizu i da mu je jedini nacin da ostane prakticno da falsifikuje deo na ID-ju koji kaze da mu je potrebna work autorization i da radi na taj nacin bilo gde i samim tim ne moze da izadje iz US.
Ako sam nesto pogresio molio bih mika_hakkinen da me ispravi ili da potvrdi.
Hvala puno na isrpnom objashnjenju...da te ne gnjavim previshe u opciji je i master, otpr, imao bi poasao pomocnog trebnera na faxu al da mu plate master ...koliko shvatam na taj nachin produzava st. status, takodje postoji mogucnost sponzorstva...opcija o kojoj govorish mi je poznata, prosto mora da se ozeni am. drzavljankom i na taj nachin dobije drzavljanstvo...zasada su prve dve opcije dosta realne, a treca, videcemo josh je mlad momak...inache sam chula da se nashi nakon studija teshko zaposle bash da rade tj. da imaju platu i sva ona osiguranja jer su velike taxe na njih kao sztrane drzavljane...shta o tome znash, molim te napishi...chitala tvoj blog i vidim da si upoznat...hvala

Takse su iste za sve, nema veze sto je neko strani drzavljanin. Nego ne vole da zaposljavaju strance zato sto treba onda da se bakcu sa H1B vizom, to em sto traje em kosta. Pogotovo kad ne moraju ako vec imaju ovde svoje nezaposlene za koje ne treba nikakva viza... Ali njemu je to neki normalan put ka zelenoj karti (podseti ga da igra lutriju, sad je u toku!!!).

Odlicno da nastavi na masters ili doktorat, zavisi kakvi su mu dalje planovi. Ako njegov uni vec hoce da mu placa masters onda super, mada bi trebalo da konkurise i na drugim univerzitetima, i boljim i istog ranga kao taj gde je sada, posto bolji faks najcesce znaci i bolji start sa poslom kasnije. Doktorat ce mnogi da mu plate ako je dobar student, masters sad retko ko.

Hvala puno na isrpnom objashnjenju...da te ne gnjavim previshe u opciji je i master, otpr, imao bi poasao pomocnog trebnera na faxu al da mu plate master ...koliko shvatam na taj nachin produzava st. status, takodje postoji mogucnost sponzorstva...opcija o kojoj govorish mi je poznata, prosto mora da se ozeni am. drzavljankom i na taj nachin dobije drzavljanstvo...zasada su prve dve opcije dosta realne, a treca, videcemo josh je mlad momak...inache sam chula da se nashi nakon studija teshko zaposle bash da rade tj. da imaju platu i sva ona osiguranja jer su velike taxe na njih kao sztrane drzavljane...shta o tome znash, molim te napishi...chitala tvoj blog i vidim da si upoznat...hvala

Najbolje bi mu bilo da uzme taj sponzorship za master ako vec moze jer tako ostaje u statusu.
Za H1B vizu firme retko kada hoce da sponzorisu jer im je to direktan trosak u startu a ne znaju hoce li se zadrzati na tom poslu i retko koja firma hoce to da radi. Osim toga ni ne mogu sve firme da fajluju za H1B radnu vizu. On ako se ozeni sa US citizenom dobice mogucnost da aplicira za zelenu kartu a za drzavljnstvo moze da aplicira tek kasnije. Takodje bih podsetio da ako se stupa u lazni brak sa US citizenom kazna je $250,000 i 5 godina zatvora. http://en.wikipedia.org/wiki/Sham_marriage
Sto se tice zaposlenja jednom kada si u statusu i da firma ne mora da se bakce sa 'papirima' oko tebe zaposlenje nije neki problem. Inace sto bi rekla VanZandt treba da igra lutriju koja je sada u toku jer to je zaista najlaksi nacin da se resi pitanje statusa trajno.

Da i mi, mm i ja isto mislimo da je master dobra stvar i za buduce zaposlenje a i duze ce biti tamo na taj nachin msm shto statusa tiche to je josh uvek studentski sve dok studira
Shto se sponzorstva tiche zasad je to vishe usmena ponuda nedovoljno razradjena u ovom trenutku...osoba koja je to ponudila ima svoju firmu i mislim da taj troshak ne bi bio problem, ali kazem zasad je usmena jer on treba da diplomirs u decembru.
Za zenidbu sam sve shvatila, boze pa to bi bilo iz ljubavi:mrgreen: ali zasad polako, to josh nije opcija...inache znam da su momka koji se tako ozenio pitali na onom odvojenom intervjuu na kojoj strani kreveta spava njegova draga i da li se cheshlja pred spavanje...

Takse su iste za sve, nema veze sto je neko strani drzavljanin. Nego ne vole da zaposljavaju strance zato sto treba onda da se bakcu sa H1B vizom, to em sto traje em kosta. Pogotovo kad ne moraju ako vec imaju ovde svoje nezaposlene za koje ne treba nikakva viza... Ali njemu je to neki normalan put ka zelenoj karti (podseti ga da igra lutriju, sad je u toku!!!).

Odlicno da nastavi na masters ili doktorat, zavisi kakvi su mu dalje planovi. Ako njegov uni vec hoce da mu placa masters onda super, mada bi trebalo da konkurise i na drugim univerzitetima, i boljim i istog ranga kao taj gde je sada, posto bolji faks najcesce znaci i bolji start sa poslom kasnije. Doktorat ce mnogi da mu plate ako je dobar student, masters sad retko ko.
izvini sad videla i tvoj odgovor...ne znam shta da mislim o z. lutriji msm chini mi se da je dovoljno shto je vec tamo e sad ako je glup, onda se nece snaci i to je to...inache ima kontakte sa nekoliko univerz.pa videce sam i uz nashu pomoc shta je za njega najbolja opcija,msm treba imati i para za stanovanje, hranu neki iznaljmljen auto, mozda chak i kupiti polovni pa benzin...na svom faxu je bio lider tima dok je ograo i zavidne uspehe postizao,i sad je u kontaktu stalnom sa svojim trenerom kome se tim osipa otkad sin nije tamo ali sve to nije bilo dovoljno da uzme master na svom faxu uz obraz. da fax nema takvu mogucnost...tako da verovatno nece ostati tamo

Sve jedno sto je tamo ako je i dalje u statusu lutrija mu je najbolje resenje i treba obavezno da je odigra. Sve ostalo ce biti maltretiranje na ovaj ili onaj nacin kakve god sposobnosti da ima i kakve god veze da ima. Lutrija!

Bolje i jedan u zilion nego nula :lol:

Pa ima naravno univerziteta koji ne nude graduate program, znaci nemaju ni master ni PhD. Sta on studira? Pominjes sport, izgleda kao da mu je to obezbedjivalo dosadasnje studije? Jeste jedan od nacina da obezbedi stipendiju ali nije jedini. Ako dobije stipendiju za doktorat to nisu neke velike pare, znaci ne placa same studije i ima dovoljno novca za studentski zivot sto obicno znaci da deli stan sa nekim drugarom ili devojkom, da kola ako nisu neophodna onda su nepotreban trosak, za hranu odecu izlaske i sl imace dovoljno. Za masters moze da pokusa ali kao sto sam vec pomenula retko ko daje stipendije za masters (mozda ako nadje neku sportsku).

Ako on sad u decembru zavrsava osnovne studije on je vec morao da konkurise za dalje skolovanje, i neka to pod hitno uradi - verujem da su rokovi vec odavno prosli za vecinu univerziteta. Ja ne bih savetovala da krsi zakon ni u kom slucaju, i moze da se desi da mora da se vrati u Srbiju dok ne nadje univerzitet gde ce nastaviti skolovanje.

Shto se sponzorstva tiche zasad je to vishe usmena ponuda nedovoljno razradjena u ovom trenutku...osoba koja je to ponudila ima svoju firmu i mislim da taj troshak ne bi bio problem, ali kazem zasad je usmena jer on treba da diplomirs u decembru.

Usmene ponude ne bih ni razmatrala, to za sada nista ne znaci ako nije konkretna ponuda na papiru. Osim toga kakvo je to sponzorstvo? Za studije ili za posao?

Back