Američka viza

molila bih za pomoc
prvi put apliciram za americku vizu i imam dilemu kako najbolje popuniti ovaj deo obrasca ds-160

U.S. Point of Contact Information
Contact Person or Organization in the United States (i sad dalje telefoni adrese itd), objasnjenje sa strane

Your U.S. Point of Contact can be any individual in the U.S. who knows you and can verify, if necessary, your identity. If you do not personally know anyone in the U.S., you may enter the name of the store, company, or organization you plan to visit during your trip.

cilj putovanja je turisticki, poznajem ljude po americi ali nesto ne zelim da ih ostavljam kao kontakt jer mi nije bas najjasnije cemu to sluzi (ok objasnjenje kaze, ali ipak meni to sumnjivo). osim toga necu biti kod osobe koju (ako) ostavim kao kontakt niti zelim da neko stekne utisak da planiram da postanem ilegalni imigrant samo zato sto poznajem negde nekog jer mi to nije cilj :neutral:

sta mi je ciniti kod ovog pitanja? uzgred, ne apliciram u ambasadi u beogradu, imam legalan boravak i posao u zemlji u kojoj zivim, pare na racunu itd, intervju traje u proseku 2 minute (tako kazu na sajtu ambasade), itd da ne ulazim u detalje, uporedjivala sam sajtove dve ambasade, proces je nesto kraci i izgleda jednostavniji odavde gde sam, kao i iskustva ljudi koji su prolazili kroz ambasadu, al su neka pitanja u obrascu boze sacuvaj :roll:

e da i ne mogu obe opcije da se cekiraju kao do not know, jedna od njih mora da se popuni :neutral: meni to izgleda kao pitanje u slucaju da mi se nesto desi, riknem negde, udare me kola sta znam, da neko moze da mi potvrdi identitet, al sta znam iskreno sta oce od mene :neutral:

Mozda da stavis adresu/telefon hotela ili gde vec odsedas? Ako ides turisticki to bi valjda bilo dovoljno.
Mada ti verovatno planiras da putujes okolo - onda adresu mesta gde prvo ides.

Nadam se da ce se javiti neko od strucnijih za vize.

ma vec ima neko od pitanja odsedanja....i onda posle ide ovo pitanje....u opste mi nije jasno sta mi je ciniti tu, jos cu da se raspitam al ne da mi se ni da odugovlacim sa tim, ne mogu ko covek ni obrazac da popunim :neutral: a prvo moram to da odradim da bih trazila sastanak.

hvala :) ako ima jos neko odgovor neka kaze sta misli...raspitala sam se kod ljudi koji su vadili turisticku vizu ovde i kazu da bi obicno stavljali bilo koga koga znaju tamo (braca,sestre, poznanici) i da u sustini nije bilo problema....sacekacu jos malo da vidim ima li jos neko nesto da kaze,i onda cu odluciti.

hvala :) ako ima jos neko odgovor neka kaze sta misli...raspitala sam se kod ljudi koji su vadili turisticku vizu ovde i kazu da bi obicno stavljali bilo koga koga znaju tamo (braca,sestre, poznanici) i da u sustini nije bilo problema....sacekacu jos malo da vidim ima li jos neko nesto da kaze,i onda cu odluciti.
ja sam stavila adresu nekog lika koga ne poznajem, tj on je poznanik mog bivseg decka, britanac koji nemam pojma sta radi u americi, ranije je imao neki hostel. nisu me nista pitali za njega, a u americi se nisam ni srela sa njim, bila sam kod prijatelja. razlog sto sam stavila njegovu adresu je samo zato sto je on prvi odgovorio na facebooku na pitanje o adresi, ostali su se javili posto sam popunila obrazac. tako da mislim da to i nije toliko bitno.

Hello! Provela sam sate čitajući pitanja i odgovore na ovu temu ali još uvek nisam sigrna ni u šta. Da krenem sa pričom... Živim u Srbiji, imam 18 godina što znači da još uvek idem u srednju školu. Prošlog leta me je posetio dečko iz SAD-a koji je bio tu 6 nedelja. Upoznali smo se 2011 godine putem interneta, prvi put smo se videli kada je on došao. Ako završim srednju, upišem fakultet u roku i sve bude po planu planiram da ga posetim ove godine u avgustu na 1 mesec najduže mesec i 30 dana. Želim samo da ga posetim, ne želim da radim tamo niti da se udam iako mi je dečko. Najveći strah mi je da mi neće dati turističku vizu ukoliko kažem da idem kod druga (nisam sigurna da li je pametno da kažem da mi je dečko) zato što će misliti da želim da se udam i ostanem tamo. Druga stvar je da nemam nikakve nekretnine, nemam posao, a tad još neću ni krenuti na fakultet što znači da neću imati niti jedan položen ispit. Na forumu svi naglašavaju da je vrlo važno potvrditi da imam jake veze sa Srbijom tj. razloge da se sigurno vraćam nazad što naizgled nemam. Kad krenem na fakultet mislim da neću imati vremena za putovanja i jedina prilika da putujem je na leto. Na koji način da potvrdim da se vraćam u Srbiju 100%?

Hello! Provela sam sate čitajući pitanja i odgovore na ovu temu ali još uvek nisam sigrna ni u šta. Da krenem sa pričom... Živim u Srbiji, imam 18 godina što znači da još uvek idem u srednju školu. Prošlog leta me je posetio dečko iz SAD-a koji je bio tu 6 nedelja. Upoznali smo se 2011 godine putem interneta, prvi put smo se videli kada je on došao. Ako završim srednju, upišem fakultet u roku i sve bude po planu planiram da ga posetim ove godine u avgustu na 1 mesec najduže mesec i 30 dana. Želim samo da ga posetim, ne želim da radim tamo niti da se udam iako mi je dečko. Najveći strah mi je da mi neće dati turističku vizu ukoliko kažem da idem kod druga (nisam sigurna da li je pametno da kažem da mi je dečko) zato što će misliti da želim da se udam i ostanem tamo. Druga stvar je da nemam nikakve nekretnine, nemam posao, a tad još neću ni krenuti na fakultet što znači da neću imati niti jedan položen ispit. Na forumu svi naglašavaju da je vrlo važno potvrditi da imam jake veze sa Srbijom tj. razloge da se sigurno vraćam nazad što naizgled nemam. Kad krenem na fakultet mislim da neću imati vremena za putovanja i jedina prilika da putujem je na leto. Na koji način da potvrdim da se vraćam u Srbiju 100%?

U nezavidnoj si situaciji. Mislim da je u tvom slucaju vrlo tesko potvrditi vezu sa Srbijom. U pravu si sto se tice toga da ne kazes da ti je momak, mislim da ih nikako ne bi ubedila da se neces udati. Cak i kad upises fakultet i druga, treca godina si, mozes imati problem za turisticku vizu, imam primera u okruzenju.

Ovo ne pisem da bih te obeshrabrio vec da smisljate nesto drugo ako vec ne moze ovako. Moje misljenje je da ti nece dati vizu, ali ko zna, mozda treba i pokusati... Sve najbolje!!!

Slazem se sa prethodnim postom. Nazalost sanse su ti vrlo male ili bolje receno nikakve. Ti mozes pokusati, ali mislim da ces samo bespotrebno trositi novce i vreme. Bolje neka decko dolazi u posetu tebi dok se ne odlucite za sledeci korak.

Pozdrav!
Nasla sam porodicu u kojoj bih radila kao Au pair 4-5 meseci. Oni zive u Njujorku. I u svakom mejlu su mi napisali USA visa & work permit. Tako da smatraju da moram da imam radnu vizu. A posto je nju nemoguce dobiti, sta mi je bolje... Da odem u onu agenciju Wizantiana i izlozim im svoj slucaj ili da pokusam da dobijem turisticku vizu pa da odem da radim ipak? Znam ljude koji su otisli tako, ali mislim da porodica nije u redu sa tim... Ali sam sad procitala da postoje posebne Au pair vize? Jel to tacno? Koji su uslovi za dobijanje? I ima jedan problem, ja sam obnovila prvu godinu studija i sad evo zavrsavam prvu godinu... Ima li to neke veze? Odgovorite sto pre, hvala vam.

Pozdrav annice,
U agencijama neces biti iznimka i tretirana drugim nacinom, osim onog koji oni nude tako da im nemas sta obrazloziti svoj slucaj. Reci ce ti da se ukljucite u program ti i porodica i to je sve.
Turisticki nemoj pokusavati. Prvo sto su ti sanse za dobijanje te vize vrlo male, a drugo nemoj se igrati i doci turisticki pa cuvati americku decu ''na crno''.
Ostaje ti da se ukljucis u program Au Pair na godinu dana kao i svi. Tako ces zapravo najbolje i dobiti vizu, jer je preko agencije. Na druge nacine sumnjam da bi prosla, zajedno i s ovom idejom od 4-5 meseci koliko te treba ta porodica.

a cekaj, au pair viza moze da se dobije samo preko agencije? jer znam ljude koji su isli preko turisticke vize, kazu ljudi da nju imam sanse da dobijem... porodici i meni odgovara tako 4-5 meseci, a ne godinu dana... :( sta bi ti radila na mom mestu?

Au Pair je J1 viza, a pod J1 vizu spada da ides na neki kamp, razmenu studenata, neki trening, au pair, work and travel itd.
Da bi dobila tu J1 vizu - trebas saradjivati sa nekom ustanovom.
Ovo sto ti zelis je ''samostalno'', bez posredovanja ikoga i to ti moze upaliti za Europu na primer, jer ti ne treba viza. Sednes sutra u bus, dodjes porodici i to je to.
U Ameriku da bi dosla, moras aplicirati, proci provere, izneti dokaze, razloge, intervju, papirologiju, novac itd.

Ti ljudi koji su dosli turisticki, to je druga prica i to nije Au Pair niti je to J viza.
Ti ljudi sto su dobili turisticke vize za USA pa cuvali decu, mozes li malo detaljnije kako su dobili vizu i kako su to ostali cuvati decu? Ovo mi je jedino shvatljivo u situaciji da su imali bliske prijatelje ili rodbinu u USA, pa kao dosli da ih posete (dakle turisticki), a zapravo im cuvali decu.

Ti neces dobiti turisticku vizu, pogotovo sa ovom pricom. Ne zelim te obeshrabrivati ali iznosim realne cinjenice. Mislim, na osnovu ovog sto si iznela do sada.

Na tvom mestu...pa sad, ja ne znam sta ti zelis od zivota i da li ta zelja ukljucuje jedino dolazak u USA na nekoliko meseci, da malo vidis New York i to je to. Ili imas druge ambicije.
Trebas razlikovati Au Pair, babysitting, day care jer to nije isto.

Na tvom mestu bih bila babysitterka negde u Europi. Lakse je i mozes sama odraditi ovo kako si zamislila. Jedino eventualni problemcic je naci porodicu kojoj bi trebala samo 4-5 meseci.

Poslednja izmena:
ne shvatas...nisu oni otisli u ambasadu da apliciraju za turisticku vizu i rekli e znate mi idemo da cuvamo decu tamo...nego su prosto dobili turisticku vizu na deset godina, rekli da idu u posetu porodicnim prijateljima i da ce ostati kratko sta znam bili su studenti i podobijali te turisticke vize..i carinici su im obicno na 6 meseci odobrili ulazak u zemlju...i tako su otisli i radili tamo. da, trazila sam za evropu, tesko je naci bilo sta.

Shvatam
Ovo mi je jedino shvatljivo u situaciji da su imali bliske prijatelje ili rodbinu u USA, pa kao dosli da ih posete (dakle turisticki), a zapravo im cuvali decu

Dakle, dobili su turisticke vize na osnovu toga jer imaju porodicne prijatelje u USA koje zele posetiti i jer su studenti - kao dokaz da ce se vratiti. I odobreno im je.
E sada: Oni su morali dokazati te porodicne prijatelje kojima idu u posetu i morali su dokazati svoje studiranje + sta ih jos veze da ce se vratiti.

I ja ti pokusavam objasniti sledece:

Kako ti mislis dokazati da si prijateljica sa tim ljudima koje zelis posetiti? Jer si napisala u prvom postu ''Nasla sam porodicu...'' - to ces trebati konzulu dokazati da ti poveruje.
Zatim, cime ces ubediti konzula da ces se vratiti da bi ti odobrio vizu kao njima?
Jer: mlada si, prva godina studija i obnavljas tu istu godinu. To je problem. Trebas konzulu pokazati index sa polozenim ispitima, da vidi koliko cesto dajes ispite i koliko si aktivan student.
I cime bi ga jos ubedila da ces se vratiti i da te nesto veze za maticnu drzavu? Imas li posao, nekretnine neke, porodicu, novce, kredite, ostale aktivnosti itd.?

Poslednja izmena:
Pozdrav, imam par pitanja o tome koji nacin ce mi najverovatnije dati vizu.
Naime, putujem u USA na nedelju dana poslovno kako bi se sastao sa jednim klijentom.
E sad, ja sam vec registrovao firmu u americi i dobio sam EIN, tako da bi teoretski mogao sam sebi da posaljem pozivno pismo?
Klijent sa kojim radim ima firmu koja je tek u nastajanju tako da jos uvek nema nekog kredibiliteta (ako je to uopste i bitno) Ali i on mi moze poslati pozivno pismo.
Imam prijatelja u americi koji mi moze poslati kao individua pozivno pismo?

tako da...sta je najbolje, sam sebi? Klijent meni? Prijatelj meni?

Pozdrav, imam par pitanja o tome koji nacin ce mi najverovatnije dati vizu.
Naime, putujem u USA na nedelju dana poslovno kako bi se sastao sa jednim klijentom.
E sad, ja sam vec registrovao firmu u americi i dobio sam EIN, tako da bi teoretski mogao sam sebi da posaljem pozivno pismo?
Klijent sa kojim radim ima firmu koja je tek u nastajanju tako da jos uvek nema nekog kredibiliteta (ako je to uopste i bitno) Ali i on mi moze poslati pozivno pismo.
Imam prijatelja u americi koji mi moze poslati kao individua pozivno pismo?

tako da...sta je najbolje, sam sebi? Klijent meni? Prijatelj meni?

Poslovne vize

Osobe koje zbog poslovne svrhe, kao što su poslovni sastanci, konferencije, simpozijumi ili profesionalna edukacija, putuju u SAD, moraju da zakažu intervju.

Preporučujemo da osobe koje putuju poslovno, osim dokumenata navedenih pod “Osnovna dokumenta i fotografije”, dostave i sledeća dokumenta:

Pozivno pismo od firme ili škole iz SAD u kojem je navedeno ime osobe koja se poziva, svrha putovanja i datum posete;
Izjavu od institucije/kompanije iz Srbije ili iz Crne Gore koja finansira put; izjava treba da bude napisana na memorandumu i da sadrži poziciju zaposlenog, visinu zarade, dužinu staža, razlog za putovanje i dokaz da će pomenuta institucija-kompanija da pokrije troškove putovanja;
Originalnu radnu knjižicu podnosioca zahteva;
Molimo vas da na uvid donesete svoje nevažeće pasoše.

P.S. Sa zvanicnog sajta, prilicno je jasno...

Hvala na odgovoru Stigville,
Da li je to pozivno pismo iz USA potrebno u originalu ili moze i skenirana kopija?
Koje su sanse da dobijem vizu ako dobijem pozivno pismo od prijatelja i putujem iskljucivo turisticki?

Dobri ljudi,

planiram da se odselim u USA iako imam dobar posao ovde i ništa mi ne fali. Ono što mi fali u Srbiji su dobri ljudi. Samo iz tog razloga bežim iz zemlje. Ekonomsko stanje mi ne predstavlja problem.

Elem, da vas ne zamaram više, vrtim u glavi već mesecima razne kombinacije za odlazak u USA te me zanima vaše mišljenje koji predlog bi bio najidealniji:

1) Imam prijatelja koji već duži niz godina drži uspešnu firmu u New Jersey-u, te me zanima da li da pokušam da preko njegove firme dobijem radnu vizu, tj da on ubedi amere da sam mu ja jako potreban u toj firmi?

2) Obzirom da već imam turističku vizu na 10 godina (bio sam letos mesec dana u New Yorku), otišao bih opet turistički i tamo bih upisao neku školu kako bih promenio status vize (da li uopšte viza može menjati status) i dobio ssn.

3) Čuvena ženidba! :) Da li je tačno da moraš biti u braku oko 2.5 godine, kako bi dobio radnu dozvolu?

Zaboravite na work&travel, obzirom da imam 27 godina i nisam student, ponavljam, imam odličan posao...

Hvala vam unapred i izvinite zbog malo dužeg post-a.

Hvala na odgovoru Stigville,
Da li je to pozivno pismo iz USA potrebno u originalu ili moze i skenirana kopija?
Koje su sanse da dobijem vizu ako dobijem pozivno pismo od prijatelja i putujem iskljucivo turisticki?

Pretpostavljam da moze skenirano, ipak je 21-vi vek, mada ne mogu da tvrdim.
Ako hoces da odes na turisticku, ne treba ti pozivno pismo, stavise nije pozeljno. Par papira iz firme i dobices bez problema, ukoliko ti to ne bi bilo prvo putovanje van zemlje. Onda bi verovatno bili dosta obazriviji.

imam jos jedno pitanje, potpuno sam se zbunila sada. u popunjenom formularu vrsta vize mi stoji B2 tourism/medical treatment, to je formular koji sam zvanicno podnela,zakazala sam sad i intervju u embasadi, ali me zbunila sledeca stvar, prilikom zakazivanja preko interneta, servis ovde gde podnosim daje sledece opcije kada se zakazuje za tip vize.

34zin83.png

stoji dakle da je B2 medicinska viza, a B1/B2 za posao ili zadovoljstvo (pod cim valjda podrazumevaju turizam). ja sam zakazala kao B1/B2 iako mi na vizi stoji B2 jer ja tamo ne idem iz medicinskih razloga :roll: sta mi je ciniti i da li ovo moze da predstavlja problem il da menjam nesto (mogu da menjam na sajtu i datum i vrstu vize)? :confused:

planiram da odem u usa na mesec, dva najvise ostao bih kod prijatelja koji je dobio green card i od prosle godine zivi u new yorku(pozvao me je da dodjem kod njega).e sad zanima me kako da dobijem turistichku vizu imam 31god. fakultet sam zavrsio pre 5god. radim grafichki dizajn honorano za nekoliko marketing agencija, nikad nisam bio stalno zaposlen, imam stan i auto i mogao bi da prevedem josh jedan stan na svoje ime, para imam dovoljno (za put odvojio sam 5000e),nemam nameru da ostajem ilegalno u americi znachi chisto turisticki idem, voleo bi da vidim kako izgleda to sve tamo i kao sto rekoh smestaj nebi morao da platim jer bih boravio kod prijatelja i voleo bih da iskoristim ovakvu priliku.dali ima sanse da dobijem vizu? posto nisam zaposlen za stalno, kako da im dokazem da imam chvste veze sa srbijom i da kao sto rekoh idem chisto turistichki da se provedem i potrosim pare,mogu da dobijem potvrde od firmi za koje radim ili sam radio, dali je to dovoljno? ako neko zna na koji nachin da pristupim tj imam najvece sanse za dobijanje vize molim za savet,posto vidim da dosta ljudi na forumu je upoznato sa procesom, ja bih prvi put sad aplicirao za americhku vizu.hvala unapred na pomoci

imam jos jedno pitanje, potpuno sam se zbunila sada. u popunjenom formularu vrsta vize mi stoji B2 tourism/medical treatment, to je formular koji sam zvanicno podnela,zakazala sam sad i intervju u embasadi, ali me zbunila sledeca stvar, prilikom zakazivanja preko interneta, servis ovde gde podnosim daje sledece opcije kada se zakazuje za tip vize.

34zin83.png

stoji dakle da je B2 medicinska viza, a B1/B2 za posao ili zadovoljstvo (pod cim valjda podrazumevaju turizam). ja sam zakazala kao B1/B2 iako mi na vizi stoji B2 jer ja tamo ne idem iz medicinskih razloga :roll: sta mi je ciniti i da li ovo moze da predstavlja problem il da menjam nesto (mogu da menjam na sajtu i datum i vrstu vize)? :confused:

Dobro si uradila, ne moras da menjas nista. Turisticka viza, koju ti i trazis je upravo B1/B2. Srecno!!!

Back