Američka viza

Ne morate da kupujete avionske karte, oni znaju da te pare ne mogu da se vrate pa to i ne traze.
Sa druge strane traze detalje puta, tj gde cete biti i koliko, sto znaci da morate da imate hotelske rezervacije ili adrese gde odsedate (pozivno pismo domacina). Rezervacije je lako uraditi online (hotels.com ili airbnb.com i posle mogu da se otkazu (ako treba). Takodje pri ulasku u Ameriku trazice vam adresu gde cete se prijaviti, tako da to morate imati spemno pre intervjua.
Uglavnom osobe tog doba nemaju preterano problema da dobiju Americku vizu, par mojih prijatelja je skoro dolazilo u posetu bez problema.

Srecno!
Stvarno, ja sam planirao da NE priložim hotelsku rezervaciju

Čini mi se da je negde pisalo da ne treba praviti takve bukinge pre odobrenja vize

Čini mi se da je negde pisalo da ne treba praviti takve bukinge pre odobrenja vize

Obrazac traži adresu domaćina, znaci fizička adresa gde ćeš odsesti.
Svakako ne moraš da priložiš odmah rezervaciju, ali je zgodno imati ako zovu na razgovor.
Inace, osobe koje su i ranije posedovale vizu, imaju šansu bez pozivanja na razgovor da dobiju vizu (samo uz podnosenje traženih dokumenata sa sajta ambasade)

Pozdrav svima na forumu. :)

Pratim ovu stranu od svog poslednjeg odbijanja za B vizu (a bilo ih je...), i sada sam konacno prosao kroz svih 90 strana, a u planu mi je i da uskoro apliciram ponovo, pa mislim da je vreme da izlozim svoju visegodisnju zalosnu sagu o mnogo odbijenica, i pitam za neki savet, ako iko veruje da postoji bilo kakav.

Nisam siguran da li je najbolji nacin, ali pokusacu hronoloski da opisem situaciju, jer zaista ne znam kako drugacije da pruzim sto vise informacija za analizu silnih odbijanja.

Otac mi je u periodu cca 2004-2008 boravio u Klivlendu, OH
Tamo je bio ozenjen drzavljankom, ali nije ostao dovoljno dugo da bi stekao papire.
Ja sam pokusao da odem kod njega preko leta 2007. dok sam jos studirao, ali sam odbijen za B vizu onog trenitka kada sam rekao da mi je otac tamo.
Zelim da verujem da ta situacija nema vise uticaja na moje naredne pokusaje dobijanja vize, jer ni otac vise nije ziv, a i sama prica se nastavlja dosta godina kasnije.

Fast forward na
2014. -Sestra radi na brodu (poseduje C1D) i posle dva ugovora i nekoliko meseci trazenja nacina da ode i ostane, upisuje skolu/kurs u NY, u trajanju od 3 nedelje, i ostaje nelegalno nakon toga.
Ne secam se da li je bila u pitanju F ili M visa, osim sto znam da nije mogla da dobije SSN, jer je svakako jako kratak kurs u pitanju, ali svakako nije ni bitno za dalju pricu.
U medjuvremenu se ispostavlja da se tamo sastala sa US drzavljaninom sa kojim je bila jos na brodu, tako da tamo zajedno zive sve do 2020. kada se i vencavaju, nakon cega ubrzo dobija prebivaliste.

2016. ja odlazim na brod, gde provodim 4 ugovora (cca2.5god)
2017. na mom trecem ugovoru mi se na brodu pridruzuje i dugogodisnja devojka, i tu smo zajedno taj jedan ugovor. Kasnije po povratku kuci, ona nastalja online posao, a ja ostajem jos jedan, cetvrti ugovor, koji je ovog puta na US teritoriji, te dobijam C1D (2018.god).
Na tom poslednjem ugovoru u US sam imao i priliku da se vidim sa sestrom posto ona zivi u Orlandu, a meni je brod dokiran u Miami-ju, pa je dolazila u posetu.

Nabrajam ove ugovore na brodu iz dva razloga:
Pokusavali smo da analiziramo na koji nacin konzuli tumace rad na brodu.
Sa jedne strane, trebalo bi da bude plus to sto sam bio na US teritoriji i vratio se, bez da ostanem,
dok sa druge strane, postoji sansa da oni na rad na brodu gledaju negativno, kao na nesto sto je nestalno, i kao da ne mozemo da nadjemo posao kod kuce.

2018. se vracam "na kopno" i zapocinjem novu karijeru kao freelance video editor (online), dok devojka radi kao online ucitelj engleskog.

Situacija sa online poslovima lagano napreduje, devojka se krajem 2020. zaposljava i jednoj stranoj (svajcarskoj) firmi, a u januaru 2021. u istoj firmi i ja, i tada se oboje registrujemo kao pausalni preduzetnici, kako bi regulisali i situaciju sa porezom.

Kako pocinjemo da budemo u situaciji da sve vise putujemo dok istovremeno radimo online, u avgustu 2021 zajedno apliciramo za turisticke vize, sa namerom da provedemo 2-3 meseca (od kojih mesec-dva kod sestre u Orlandu, FL) u USA.
Naravno da sada vidim koliko je naivno bilo ocekivati odobrenje te vize, i u pogledu toga koliko su nam su nam dugo registrovane firme, kao i namere da ta tamo provedemo toliko vremena, ali nam nikada nije palo na pamet koliko mi je sestra (iako tada vec resident) otezavajuca okolnost. Istog trenutka kada sam rekao da mi je tamo sestra, konzul koji je do tada govorio na eng, je pitao na srpskom, "rodjena sestra"?, i nakon moga "da, rodjena", tu je otprilike bio kraj intervjua.

Pomalo smo imali (ili sam bar ja imao) neku sliku da je devojka pokvarila sanse na intervjuu, jer se malo spetljala na nekom pitanju, gde je svoju firmu predstavila kao da je vise nego sto jeste, te kad je konzul pitao koliko ima zaposlenih, nije najlepse zvucalo sto je zapravo samo ona.
Naime, u opisu posla joj je bilo i da je HR,i da zaposaljva ljude, ali ne za sebe, vec za firmu u kojoj i sama radi, a kako je zaposlena kao pausalac u svojoj firmi, gde radi za drugu firmu, odatle i zabuna.
Devojka nije bas imala ni neke posebne zelje da poseti USA, a odbijanje ju je jako demoralisalo, tako da sam sledeci put sam aplicirao, i to samo nekoliko meseci kasnije (ne znam sta sam mislio),
Novembar 2021. na intervjuu, svrha putovanja, family visit za novogodisnje praznike, i kada me konzul pitao sta se posebno promenilo u odnosu na prethodni put kada sam aplicirao, i kako zapravo nije nista, naravno da me je opet odbio.
Nakon intervjua sam pitao sta bi zapravo trebalo da se promeni, jer ne vidim sta bi moglo, rekao je da probam da provedem malo vise vremena na svom poslu.

U februaru 2022. odlazimo na tromesecno putovanje po Juznoj Americi i Meksiku, i po povratku krecemo u renoviranje restorana koji je u vlasnistvu mojih roditelja (majke zapravo) preko 25god.
Posto se majka nedavno penzionisala, stekli su se uslovi da se krene u realizaciju plana da konacno mi preuzmemo lokal "na upravljanje".
Dakle, osim provoda, ovo putovanje je usko povezano sa restoranom, jer je vec neko vreme plan da se restoran i kuhinja prilagode latinoamerickom stilu, tako da je ceo put izmedju ostalog bio i u neke istirazivacke svrhe.
Devojka je neku godinu ranije bila duzi period u Meksiku, a i ja sam obilazio te krajeve dok sam radio na brodu, tako da nam je ta kultura jako zanimljiva.
Inace je i onaj plan od ranije kada smo hteli da provedemo par meseci kod sestre na Floridi imao delimicno i tu svrhu, ali kako smo tu odbijeni, okrenuli smo se Juznoj Americi kao alternativi, iako ce nas taj put kostati mnogo vise, jer nemamo besplatan smestaj kao kod sestre.

Zahvaljujuci cinjenici da smo oboje zaposleni, i mozemo da izdvojimo samo ograniceno vreme za radove na lokalu, uz sve angazovane majstore, licni rad, utrosene desetine hiljada evra (dve bukvalno), krvi, suza i znoja (takodje bukvalno), renoviranje traje punih deset meseci. Jun2022-Mart2023

U Avgustu 2022. na svom poslu dobijam priliku da odem u NY na neku konferenciju u vezi sa audio/video tehnologijama, koja je jako usko vezana za posao kojim se bavim, gde sam dobio slobodno od firme, kao i pozivno pismo sa same konferencije, medjutim, na intervjuu za vizu, pre bilo kog pitanja o tome gde cu i sta cu, bilo je pitanje "Da li planirate da svoju posetite sestru".
Kako je konferencija u NY a ona na FL, a ja sam ovoga puta stvarno imao ograniceno vreme, i uz sve radove na lokalu, nije mi palo na pamet da odsustvujem duze nego sto moram, lepo sam odgovorio, ne ovog puta. "Ovog puta" se odnosilo na, za razliku od prethodnih apliciranja kada mi je ta poseta bila primarna.
Na pitanje ko mi placa put, rekao sam da ce mi firma refundirati troskove, iako je to bilo samo donekle bila istina.Postojao je interni dogovor da ce mi refundirati smestaj i par kurseva u okviru konferencije, koji su u okviru interesovanja firme.
Istina je da je ova poseta sa moje strane bila motivisana odlaskom na konferenciju, ali da se ne lazemo, i poseti NY, kao i sticanju te vize, i nekoj vrsti slobode da mogu da planiram podencijalne posete u buducnosti.
Dacu samo jedan primer koliko bi nam znacilo da smo tokom putovanja po J. Americi i Mex. imali mogucnost da udjemo u US.
Na kraju putovanja, kada smo trazili karte za povratak iz Mex u Evropu, NEUPOREDIVO su bile jeftinije karte iz US ka EU (San Diego u ovom slucaju), u odnosu na MEX ka EU, a nama je San Diego bio na dohvat ruke..

Elem, jos jedno odbijanje.

U februaru 2023. devojka prelazi na drugi posao (US firma).
U oktobru 2023. firma je poziva na konferenciju koju organizuje u Austin, TX kao deo organizaionog tima.
Na intervjuu za vizu je pitaju da li planira da poseti setru, gde ona odgovara da nema sestru tamo, a onda konzul, nakon gledanja u ekran, ispravlja sebe i zakljucuje da je u pitanju moja sestra, ali ipak, odbija je i ovog puta.
Inace smo se u septembru vencali, i ona je dodala moje prezime na svoje, ali ne znam da li to na bilo koji nacin menja sto je sestra moja a ne njena.
Takodnje, istog meseca pre njenog apliciranja, u oktobru 2023 sestra je dobila i drzavljanstvo US.

To bi otprilike bila nasa saga sa apliciranjima, gde sam ja odbijen ukupno cetiri, a supruga dva puta, i iskreno ne vidimo kraj.

Sto se restorana tice, otvoren je marta 2023. ali kako je pravilo da se ugostiteljski radnici na leto razbeze po bolje placenim poslovima na primorju, mi smo sa cetiri zaposlena spali na dva, te smo se prebacili na rad u samo jednoj (drugoj) smeni, ali smo vremenom zakljucili i da nam takav model rada najvise i odgovara, te ne bismo ni menjali.
Ja gajim nade da drzanje privatnog biznisa sa zaposlenim radnicima moze da bude samo plus u narednom apliciranju, ali i dalje imam nekoliko nedoumica po tom pitanju.
-Da li su "samo" dva zaposlena premalo da bi se uzelo u obzir?
-Da li cinjenica da i supruga i ja imamo druge, odnosno "prve" poslove, a restoran nam je "passion project" umanjuje restoran kao nesto cemu bismo se vratili?
-Buduci da je onaj kretenski DS160 tako rigidno napravljen, i nema nikakvog nacina da se prikaze vise od jednog posla istovremeno, a konzuli kao da su dresirani da na sve gledaju jako usko, i crno-belo, kako na intervjuu prikazati dva istovremena zaposlenja?

Na kraju krajeva, imam 42 god, a vreme kada su ljudi provodili citave zivote na jednom poslu verujem da je daleko iza nas, i ne vidim zasto se posao kod njih mora prikazivati iskljucivo na taj nacin.
Pored ova dva posla bavim se jos i drugim stvarima koje mi donose novac.
Izmedju ostalog, sve vreme radim i video montazu kojom sam poceo da se bavim pre 5god.
Povremeno snimam video reklame, spotove, vencanja, kratke filmove.
Istina je da sam nekada potpuno rastrzan izmedju poslova, ali mi to i omogucava da zaradim dovoljno da mogu povremeno da otputujem na duzi odmor.
Bar je tako bilo do posla sa restoranom. Sada sam srecan ako ugrabim vikend:D

Ja sam po otvaranju restorana svoje zaposlenje prebacio u njega (tako da u firmi zapravo postoje tri zaposlena radnika), a platu na starom poslu primam preko racuna supruge.

Jos da dodam, supruga kada je aplicirala poslednjiu put, nije pominjala drzanje restorana (iako ona zapravo vodi restoran, i u mnoge dnevne poslove je ukljucena vise od mene), jer prosto, na papiru nije zaposlena, a sa druge strane, odgovarala je samo na pitanja u vezi sa svrhom putovanja, odnosno - poslovnim putovanjem u firmi gde radi, i nije bas imalo mesta na intervjuu da kazed, ali znate, ja imam i restoran, to je moja veza sa Srbijom.
U mom slucaju, na intervjuu od prosle godine, restoran se jos uvek renovirao, i opet, ni ja nisam bio u prilici da to pominjem kao nesto opipljivo zbog cega bih se vratio.

Bilo kako bilo, svestan sam koliko nepovoljno (najblaze receno) utice cinjenica da tamo imam sestru koja je ostala ilegalno, bez obzira sto je sada drzavljanin.
I dodatno, svako novo apliciranje uvecava onaj TRYING TOO HARD problem.
Takodje, iako u nekom skorijem periodu nemam nameru da posecujem sestru, vec bismo supruga i ja isli na medeni mesec u NY, logicno je da ako bismo ikada dobili vize, koje sada daju na 10god, u nekom trenutku sigurno i kod sestre otisli. tako da to pitanje da li cu posetiti sestru, realno ne vidim da postoji pravi odgovor (ako kazem da, odbice me, ako kazem ne, nece mi verovati i odbice me).

@Alextazee
Najverovatniji razlog je što ti je sestra ostala na crno, a i pokojni otac koliko vidim. Oni imaju sve to u sistemu, pa tvoja familija sad ima lošu reputaciju kod njih i očigledno niko iz tvoje bliže familije ne može da se nada vizi. To je malo glupo kažnjavati sve redom zbog da kažemo prestupa pojedninih članova porodice, ali izgleda da je to njihov sistem.

Meni jedino ostaje nejasno zašto nisi poneo zahtev za turističku vizu kad si po drugi put obnavljao C1/D? Imao si tamo opciju u DS160 formularu da dodaš i B1/B2. Ja sam uradio tako i dobio sam turističku bez problema zajedno sa C1/D.
Rad na brodu verujem da se gleda dosta pozitivno jer sa brodskom vizom takođe možeš da uđeš u USA, iako je boravak ograničen, ali ti imas pasoš u rukama, i ništa te ne sprečava da samo pobegneš i ostaneš ilegalno pa ko hoće može da ostane bez problema. Ako više puta ulazio u USA i vraćao se, onda je dobijanje turističke vize rutinska stvar, ali opet tvoj slučaj je malo specifičan. Moguće da je i dodatni problem tvoj freelance posao, jer verovatno oni na to ne gledaju kao na neko stalno zanimanje nego na nešto radiš privremeno i tome slično. Možda je najbolje da se u eventualnim narednim pokušajima fokusiraš isključivo na restoran jer je tako najednostavnije da objasniš čime se baviš.

Imam utisak da američka administracija gura ljude da koriste usluge advokata kako bi im uzeli pare. Dobar primer je lutrija za zelenu kartu. Ko sam juri procedure mora dobro da pazi da ga ne bi odbili, dovoljan je i pogrešan zarez. Dosta para ode i na prevode, moji su sve papire preveli u Srbiji kod sudskog prevodioca da ne bi bilo kasnije neprijatnih iznenadjenja i vraćanja procedure. Sada se vidi kakvu veliku povlasticu imaju hrvati (i ostali nosioci hrvatske putovnice) kojima ne trebaju vize.

Potražite pomoć neke od agencija za apliciranje za USA vizu
Tamo imaju iskustva sa svim potrebnim dokumentima i popunjavanje obrazaca
Ima odlična agencija u BG
Mislim da ne mogu javno da napišem naziv jer je onda reklama

@Alextazee
Najverovatniji razlog je što ti je sestra ostala na crno, a i pokojni otac koliko vidim. Oni imaju sve to u sistemu, pa tvoja familija sad ima lošu reputaciju kod njih i očigledno niko iz tvoje bliže familije ne može da se nada vizi. To je malo glupo kažnjavati sve redom zbog da kažemo prestupa pojedninih članova porodice, ali izgleda da je to njihov sistem.

Meni jedino ostaje nejasno zašto nisi poneo zahtev za turističku vizu kad si po drugi put obnavljao C1/D? Imao si tamo opciju u DS160 formularu da dodaš i B1/B2. Ja sam uradio tako i dobio sam turističku bez problema zajedno sa C1/D.
Rad na brodu verujem da se gleda dosta pozitivno jer sa brodskom vizom takođe možeš da uđeš u USA, iako je boravak ograničen, ali ti imas pasoš u rukama, i ništa te ne sprečava da samo pobegneš i ostaneš ilegalno pa ko hoće može da ostane bez problema. Ako više puta ulazio u USA i vraćao se, onda je dobijanje turističke vize rutinska stvar, ali opet tvoj slučaj je malo specifičan. Moguće da je i dodatni problem tvoj freelance posao, jer verovatno oni na to ne gledaju kao na neko stalno zanimanje nego na nešto radiš privremeno i tome slično. Možda je najbolje da se u eventualnim narednim pokušajima fokusiraš isključivo na restoran jer je tako najednostavnije da objasniš čime se baviš.
Sto se tice oca, on zapravo nije ostao na crno, vec mislim da je tamo promenio status, i vratio se dok jos nije ostao ilegalno. Zato njega ne bih uzimao kao problem u trenutnoj situaciji.
Cinjenica je samo da su me prvi put 2007. odbili zato sto sam mogao da ostanem kod njega. Ali opet, on se vratio pre vise od 15god, a nije ziv vec 10.

Sestra je vec druga prica, i da, ona je definitivno najveci (a verujem i jedini) problem. I cinjenica da je ostala nelegalno, ali i to sto je sada drzavljanin, opet ne resa va problem, jer imam kod koga da idem.

A sto se tice C1/D, ja sam imao samo jednu, jer sam je prvi put vadio na svom poslednjem (cetvrtom) ugovoru. Do tada nisam imao US portove. Nisam smeo da trazim B1/B2 kada sam prvi put aplicirao za C1D, jer sam se plasio ne samo da bi me odbili za B, vec da bi postojala sansa (iako mala) da me odbiju i za C1D, bas zbog sestre. A inace, jesam racunao da ce i ta C1/D doprineti laksem dobijanju B1/B2, jer upravo dokazuje da sam bi tamo i nisam ostao. Sada kada se setim, kada mi se zavrsio ugovor, i kada sam se iskrcao sa broda, imao sam kod sebe pasos, kofere, i novac, i nalazio se u centru Majamija. Da sam hteo da ostanem ilegalno, bolju priliku ne bih imao. :)

Slazem se da je freelancing problem, ali to je bilo samo par godina, kada sam se tek vratio sa broda. Za par meseci ce biti tri godine da radim u istoj firmi

Da, verujem da je restoran nesto sto je za njih najopipljivije, sto bi me drzalo ovde. Mada se plasim da i tu moze da bude problem sto je restoran otvoren tek pre nekih 8 meseci. Ne verujem da period od 10meseci renoviranja moze da se racuna. Iako, zanimljivo je da u APR-u, posto sam promenio ime i delatnost svoje firme koju sam registrovao 2021. tada za posao preko interneta, sada kada je je registrovana za restoransku delatnost, kada se pogleda APR registar, ispada da sam restoran otvorio 2021. Kako god, ne bih bas lagao da je jos tada, jer mogu samo nove probleme da napravim :/

Potrazio sam agencije kada sam poslednji put aplicirao, i sa nekima se i cuo.
Od ovih koje sam ja nasao, oni zapravo samo vrse uslugu popunjavanja DS-160 obrasca, i zakazivanja na sajtu.
Iskreno, nije problem dati novac, ali nisam ovde video da oni pruzaju bilo kakve konsultantske usluge, pored DS-160.

Ako imate preporuku neke agencije koja zapravo nudi nesto vise od ovoga sto sam ja nasao, mozete mi je poslati u poruci?

imaš dva velika problema:
sestra ti je ostala na crno i
odbijen si već 4 puta

msm da će svaki radnik u ambasadi kada vidi tvoju istoriju da te na prvu odbije bez obzira na svu tvoju dokumentaciju .. nažalost tako je
agencija će ti samo uzeti pare.. ne verujem da onog tamo zanima da l si solo ili preko agencije kada ukuca tvoje ime i prezime
još nešto..čak i da dobiješ vizu to ti kolko znam ne garantuje ulazak u usa.. može te neka crkinja na granici koju je muž napušio toga jutra vratiti kući prvim avionom

Agencije su samo bacanje para. Popunjavanje DS160 obrasca je krajnje jednostavno i bukvalno je nacrtano šta treba da se napiše, a jedino je fora što treba da se odvoji nekih pola sata natenane da se popuni, jer baš ima dosta pitanja.

Ne vidim šta oni mogu korisno da te posavetuju. Na kraju, krajeva, možeš ti poneti tonu dokumentacije, ali na ulazu će da ti uzmu samo pasoš i ds160 potvrdu i da ti kažu da ti ne treba ništa više. Jedino pasoš i confirmation page ds160 to je to što uzimaju i traže.

Sto se agencija tice, verujem da nisu beskorisne ako mogu da pomognu po pitanju planiranja intervjua, i uopste popunjavanja formulara, ako postoje nedoumice.

Jasno je da vecina nas moze pripremi dokumentaciju i popuni formulare bez icije pomoci.
Pripremao sam se i ranije, i dobio C1/D, ali mi je tada bila "cistija" situacija.
A sada, evo u ovom slucaju bih radije platio nekome sa iskustvom da me posavetuje i pomogne u pripremi, pa cak, makar mi rekao, nemoj aplicirati, trenutno nemas sanse, nego da opet budem odbijen.
To sve govorim pod pretpostavkom da ce agencija posavetovati i pomoci u procesu. Ako je uloga agencije samo administrativna, cak i tu ima kome bi takva pomoc znacila.

Ja bih otkačio Amere i pokušao pored u Can.

Nije da mi nije padalo na pamet, ali ne bih bas prelazio ilegalno :D

Kanadjani imaju pitanje za koju vizu si bio odbijen i zasto
Cuo sam da ni oni ne dele vize bas tako lako..
A bas da pitaju za prethodna odbijanja.. sta znanju onu za odbijanja drugih zemalja.. mozda se pitanje odnosi samo na CAN vize?

Sto se agencija tice, verujem da nisu beskorisne ako mogu da pomognu po pitanju planiranja intervjua, i uopste popunjavanja formulara, ako postoje nedoumice.

Jasno je da vecina nas moze pripremi dokumentaciju i popuni formulare bez icije pomoci.
Pripremao sam se i ranije, i dobio C1/D, ali mi je tada bila "cistija" situacija.
A sada, evo u ovom slucaju bih radije platio nekome sa iskustvom da me posavetuje i pomogne u pripremi, pa cak, makar mi rekao, nemoj aplicirati, trenutno nemas sanse, nego da opet budem odbijen.
To sve govorim pod pretpostavkom da ce agencija posavetovati i pomoci u procesu. Ako je uloga agencije samo administrativna, cak i tu ima kome bi takva pomoc znacila.

Nije da mi nije padalo na pamet, ali ne bih bas prelazio ilegalno :D

Cuo sam da ni oni ne dele vize bas tako lako..
A bas da pitaju za prethodna odbijanja.. sta znanju onu za odbijanja drugih zemalja.. mozda se pitanje odnosi samo na CAN vize?
Kada podnosiš zahtev za Kanadsku vizu, u obrascu ima deo gde pita da ki si bio odbijen nekada za neku vizu, gde i kada…
Da li to utiče na dobijanje kanadske vize, ne znam, ali preporučujem svima da budu 100% iskreni u odgovorima, jer jedno malo neslaganje, iliti izvrdavanje istine će zapecatiti sudbinu oko vize. Svaku vrstu manipulacije (čitaj prevare) jednostavno ne tolerišu.

Nemaš šanse nikakve. Nemoj bacati pare, opet će da te odbiju. Zaboravi Ameriku za izvesno vreme bar narednih 4-5 godina dok ti se ne razradi taj posao sa restoranom.
Eto ti savet za 0 dinara, čistro sumnjam da će ti neko dati bolji čak i kada platiš.

@Alextazee

Sažem se sa ovim.
Mislim da ako se nešto znacajno ne dogodi, u smislu veoma stabilnog i unisnig posla, šanse za dobijanje vize su jako male.
Jedino sto ti preostaje je spajanje porodice, ali na žalost procedura za to (brat-sestra) je mnogo vremenski dugačka. Neko mi reče izmedju 10-15 god trenutno, plus kovid je sve dodatno usporio.

Pozdrav svima na forumu !
Ako moze pomoc savetodavna ... Dobila sam usmeni poziv od drugarice, inace americke drzavljanke koja je udata i zivi u Srbiji, da u avgustu 2024 zajedno posetimo sa decom Disney World u Orlandu. Obe smo udate, muzevi ostaju zbog posla u Srbiji, trebalo bi da idemo nas dve sa decom, ona sa svojih 4oro (svi USA drzavljani i ne treba im viza naravno) i ja sa mojih dvoje. U oktobru predala DS160, razgovor zakazan za 8.11 (sve sa namerom da sto pre dobijem vizu i kupim avionske karte po sto povoljnijoj ceni, smestaj rezervisala drugarica online, potvrdu sam imala odstampanu a tu adresu navela u obrazcu kao smestaj, plan je da podelimo troskove). Ja sam preduzetnik pausalac - agencija za konsalting, radim kad imam posla, trenutno mi je agencija u statusu mirovanja. Zbog toga sam i navela na mi je 0 mesecni prihod, jer ne radim od aprila 2023 ... Na razgovoru me je samo pitala gde sam putovala u proteklih 5 godina, na sta sam ja odgovorila kao u aplikaciji - Nemacka, Austrija, Madjarska, Turska, Grcka ... Njen komentar je bio - Balkan only ... Sledece pitanje - You are a selfemployee? Na moje Yes, samo je otkuckala nesto na kompu i uredno mi vratila pasose sa onim - Sorry, your visa is denied... uz onaj standardni papir sa brojem 214b ... Sad, sta mi je ciniti ? Da li ima smisla ponovo aplicirati ? Putovanje i smestaj su planirani na ukupno 14 dana, sto se i vidi na potvrdi o smestaju. Suprug mi je stalno zaposlen u nemackoj firmi ovde u Bgd, dobro zaradjuje, sto dokazuje i moj nerad skoro godinu dana. Da napomenem da imam i sredstva na deviznom racunu koja sam dobila prodajom stana 2020 kada mi je otac preminuo , deo sam potrosila vracajuci sopstveni stambeni kredit ali je dobar deo ostao. Citam ovde da mogu da apliciram ponovo, ali da treba da priustim dokaz da se nesto promenilo ... Jedino sto mogu da kazem da sam pogresila sto nisam upisala mesecni prihod, da mi je promaklo ... a da ga naravno imam ... Mislim da oni na APRu mogu da vide samo da mi je firma aktivna ...
Nisam pametna. Ne baca mi se bas 555$ (3xtaksa za mene i dvoje dece) ako ce oni po defaultu da me odbiju.
Hvala svima na savetima.

Pozdrav svima na forumu !
Ako moze pomoc savetodavna ... Dobila sam usmeni poziv od drugarice, inace americke drzavljanke koja je udata i zivi u Srbiji, da u avgustu 2024 zajedno posetimo sa decom Disney World u Orlandu. Obe smo udate, muzevi ostaju zbog posla u Srbiji, trebalo bi da idemo nas dve sa decom, ona sa svojih 4oro (svi USA drzavljani i ne treba im viza naravno) i ja sa mojih dvoje. U oktobru predala DS160, razgovor zakazan za 8.11 (sve sa namerom da sto pre dobijem vizu i kupim avionske karte po sto povoljnijoj ceni, smestaj rezervisala drugarica online, potvrdu sam imala odstampanu a tu adresu navela u obrazcu kao smestaj, plan je da podelimo troskove). Ja sam preduzetnik pausalac - agencija za konsalting, radim kad imam posla, trenutno mi je agencija u statusu mirovanja. Zbog toga sam i navela na mi je 0 mesecni prihod, jer ne radim od aprila 2023 ... Na razgovoru me je samo pitala gde sam putovala u proteklih 5 godina, na sta sam ja odgovorila kao u aplikaciji - Nemacka, Austrija, Madjarska, Turska, Grcka ... Njen komentar je bio - Balkan only ... Sledece pitanje - You are a selfemployee? Na moje Yes, samo je otkuckala nesto na kompu i uredno mi vratila pasose sa onim - Sorry, your visa is denied... uz onaj standardni papir sa brojem 214b ... Sad, sta mi je ciniti ? Da li ima smisla ponovo aplicirati ? Putovanje i smestaj su planirani na ukupno 14 dana, sto se i vidi na potvrdi o smestaju. Suprug mi je stalno zaposlen u nemackoj firmi ovde u Bgd, dobro zaradjuje, sto dokazuje i moj nerad skoro godinu dana. Da napomenem da imam i sredstva na deviznom racunu koja sam dobila prodajom stana 2020 kada mi je otac preminuo , deo sam potrosila vracajuci sopstveni stambeni kredit ali je dobar deo ostao. Citam ovde da mogu da apliciram ponovo, ali da treba da priustim dokaz da se nesto promenilo ... Jedino sto mogu da kazem da sam pogresila sto nisam upisala mesecni prihod, da mi je promaklo ... a da ga naravno imam ... Mislim da oni na APRu mogu da vide samo da mi je firma aktivna ...
Nisam pametna. Ne baca mi se bas 555$ (3xtaksa za mene i dvoje dece) ako ce oni po defaultu da me odbiju.
Hvala svima na savetima.

Ligicno je da ne aplicirate u bliskoj buducnosti, jer se nista znacajno promenilo u vasoj aplikaciji.
To sto bi upisali da sad imate prihod (a pre 30 dana ga nije bilo) nece prevagnuti da vam odobre vizu.
Svakako ste trebali da pokazete druge posredne dokaze prihodovanja, kao sto su ustedjevina, prihod od supružnika.,,

Realno dokazi da ste vezani za Srb (sto oni hoće da vide) su vam tanki, vodite decu sa sobom, nemate posao (muža sto ostavljate ne računamo 😃), tako da nije iznenadjenje sto su vas odbili.
Verujem da dobar posao (ne samozaposlen) bi promenio situaciju.
Takodje želja za putovanjem na daleke destinacije bi pomogla, recimo Kuba, Meksiko, Costarica, Domincana..
i jedna stvar sto mnogi ne znaju, ako ste ikada konkurisali za GC lottery, oni to imaju registrovano.

Ligicno je da ne aplicirate u bliskoj buducnosti, jer se nista znacajno promenilo u vasoj aplikaciji.
To sto bi upisali da sad imate prihod (a pre 30 dana ga nije bilo) nece prevagnuti da vam odobre vizu.
Svakako ste trebali da pokazete druge posredne dokaze prihodovanja, kao sto su ustedjevina, prihod od supružnika.,,

Realno dokazi da ste vezani za Srb (sto oni hoće da vide) su vam tanki, vodite decu sa sobom, nemate posao (muža sto ostavljate ne računamo 😃), tako da nije iznenadjenje sto su vas odbili.
Verujem da dobar posao (ne samozaposlen) bi promenio situaciju.
Takodje želja za putovanjem na daleke destinacije bi pomogla, recimo Kuba, Meksiko, Costarica, Domincana..
i jedna stvar sto mnogi ne znaju, ako ste ikada konkurisali za GC lottery, oni to imaju registrovano.

Dodao bih još i drugaricu na ovo. Drugarica je američki državljanin, idealna osoba da joj pomogne da ostane u Americi.

Dodao bih još i drugaricu na ovo. Drugarica je američki državljanin, idealna osoba da joj pomogne da ostane u Americi.

Ima smisla.
Cesto ljudi konstruišu neke razne scenarije za intervju, a ustvari najjednostavniji bez ikakvih detalja je uvek najbolje rešenje. Ti ljudi sto rade tamo su toliko iskusni, toliko se priča naslusali da vrlo lako procene jel neko u potpunosti iskren ili ne.
Sto je najgore, čak i oni koji zaista nemaju nameru da tamo ostanu, u želji da sebe sto bolje predstave, zakomplikuju priču i budu odbijeni.
Drugo, zaista je šteta sto je puno balkanaca prekrsilo svoje vize i ostalo u americi na crno, pa sad ispašta ko zna koliko sledećih generacija..
Na kraju, ipak treba reci, ljudi koji imaju pristojno plaćene poslove, možda neku imovinu, neki valjan razlog za put, i dalje dobijaju vizu.

Po meni glavna stvar je onaj prvi razgovor sa nekim našim čovekom koji radi na šalteru, a koji postavlja neka totalno neobavezna pitanja u fazonu čime se baviš, gde bi da ideš u Ameriku i tome slično, gde verovatno ide prva procena jesi li opušten, kriješ li nešto i kakav ti je stav po pitanju mogućeg dobijanja vize.
Najbolje je biti opušten i pokazati da to što će se dobiti ili ne dobiti viza, ne predstavlja nikakvu značajnu stvar u životu, već nešto potpuno uobičajeno, jer i u slučaju odbijanja, ima toliko drugih lepih destinacija koje se mogu posetiti i tamo ostaviti pare. Sa takvim stavom najlakše je dobiti vizu.

Back