Američka viza

znaci studentska...
prvo ti pricas o masteru, a nisi ni zapoceo studiranje ovde...
znaci eventualno pricamo o mogucnosti nalazenja univerziteta za 4-godisnje studije tamo?
kako god bilo moras da im das neki dokaz da ces imati novca da platis skolarinu i eventualno izdrzavas tamo... bez toga nema sta da trazis u ambasadi

na razgovoru sigurno ne mozes reci...znate ja bih da studiram tamo, ali nemam bas dovoljno novca, pa bih se lepo zaposlio i sebi platio skolovanje....
sto onda pitanja tipa sta ces tamo i dokle mislis da ostanes, nemaju bas nekog smisla, niti ce to ko to pitati....zna se zasta apliciras, ides da studiras i da se vratis po zavrsenim studijama... to i treba da im kazes
ti i ako nekako odes tamo, skolarina ti se nece smanjiti samo zato sto radis u usa (privremeno, sezonski, studenski, na crno)
smanjenje skolarine vazi samo za rezidente, a ti to nisi u bilo kojoj kombinaciji koju smo razmatrali
ako si talentovan, mozes konkurisati i za neku stipendiju, koja cesto pokriva od pola od skoro cele skolarine..

ako nemas dovoljno novca, onda probaj bolje W&T program za studente, imas 4-6 meseci tamo, pa probaj naci odgovarajuci univerzitet i promeni status tamo.
ono sto je najbitnje za tebe,mnogo je lakse iz usa menjati status, nego odavde sve zavrsiti
onda radi i skoluj se, sto nije bas lako, ali ako je zelja jaka, sve je moguce..
ja bih ovo uradio da sam na tvom mestu

Mesto sto mi pricas sta sigurno ne treba da kazem, kazi mi sta bi trebalo da kazem :neutral:

A cekaj, ako se polaze TOEFL zar onda mora da se polaze i ceo GRE :think:
Mislim ono sto imas na TOEFL imas mahom i na GRE-u zasto bi se onda polagao ceo GRE . :think:

TOEFL je ispit iz jezika i njega polazu svi koji su van engleskog govornog podrucja. GRE se ne polaze za upis na osnovne studije. ako bi posle srednje skole isao studirati u ameriku, polagao bi samo TOEFL. upis na master ili doktorske iziskuje polaganje prijemnog ispita koji se iz oblasti prirodnih nauka zove GRE. to je djubre od ispita i mnogo americkih dobrih studenata na njemu ne osvoji bog zna koliko poena. treba da se pocnes spremat juce. pocni od engleskog.

TOEFL je ispit iz jezika i njega polazu svi koji su van engleskog govornog podrucja. GRE se ne polaze za upis na osnovne studije. ako bi posle srednje skole isao studirati u ameriku, polagao bi samo TOEFL. upis na master ili doktorske iziskuje polaganje prijemnog ispita koji se iz oblasti prirodnih nauka zove GRE. to je djubre od ispita i mnogo americkih dobrih studenata na njemu ne osvoji bog zna koliko poena. treba da se pocnes spremat juce. pocni od engleskog.

Pa ne vidim zasto bi se padalo na GRE-u ako poznajes materiju . Konretno prirodne nauke :think: Mislim ko posle 4 godina na nasem faksu to moze da padne :confused:

Pa ne vidim zasto bi se padalo na GRE-u ako poznajes materiju . Konretno prirodne nauke :think: Mislim ko posle 4 godina na nasem faksu to moze da padne :confused:

ti ces da padnes, ako budes tako razmisljao. ustvari, tamo nema padanja, nego osvajanja ili ne poena.zaboravio sam ti kazat da i na GRE testu postoji test iz engleskog. znaci engleski i strucni dio. iz dijela engleskog ces dobiti takve fraze koje ni ameri ne poznaju. a iz struke ces dobiti pitanja koja mogu promasiti i tvoji profesori. zato, dok budes studirao, koristi za ispite i drugu literaturu, posebno engleska stiva, nije dobro osloniti se samo na udzbenik profesora koji drzi katedru, jos posebno ako ima sto godina.
sto se jezika tice, on se pocinje ucit u obdanistu, ako si ti taj, dobro je, ako nijesi jos si mlad i sve ces stici. ako budes radio...
zapamti, amerima trebaju ljudi koji su,
ili vrhunski strucnjaci, pa i vrhunski studenti
vrhunski ili mnogo dobri sportisti
jludi koji imaju pare

ti ces da padnes, ako budes tako razmisljao. ustvari, tamo nema padanja, nego osvajanja ili ne poena.zaboravio sam ti kazat da i na GRE testu postoji test iz engleskog. znaci engleski i strucni dio. iz dijela engleskog ces dobiti takve fraze koje ni ameri ne poznaju. a iz struke ces dobiti pitanja koja mogu promasiti i tvoji profesori. zato, dok budes studirao, koristi za ispite i drugu literaturu, posebno engleska stiva, nije dobro osloniti se samo na udzbenik profesora koji drzi katedru, jos posebno ako ima sto godina.
sto se jezika tice, on se pocinje ucit u obdanistu, ako si ti taj, dobro je, ako nijesi jos si mlad i sve ces stici. ako budes radio...
zapamti, amerima trebaju ljudi koji su,
ili vrhunski strucnjaci, pa i vrhunski studenti
vrhunski ili mnogo dobri sportisti
jludi koji imaju pare
Izvini, sebe smatram relevantnim da donesem zakljucak da li ovo moze ili ne moze da uradi jedan covek koji je zavrsio fakultet prirodnih nauka . Upravo sam prosao kroz opis materije iz hemije i matematike kao i kroz testove , ne mogu da kazem smesno ali mogu da kazem ne preterano tesko . :neutral:
Da mi imamo ovako nesto , dajem glavu da bi bilo mnogo teze . E sad i dalje mi nije jasno da li ako se polozi TOEFL treba da se polaze i engleski na GRE-u :think:

evo citat jedne zene (devojke :)) koja zivi u usa, u vezi slicne situacije...

Procedura za international students je drugacija. "Domaci" studenti polazu na placement test-uu matematiku i engleski. International polazu TOEFL ili potpisuju da ce ici na intensive ESL, pa onda popunjavaju aplikaciju i prikazuju novac za fees, tuition, room and board. Tek nakon toga college izdaje Certificate of Enrollment za potrebe vize - ja ovde dakle pricam o "regularnom upisu", ne o skolicama engleskog i slicno. College svu dokumentaciju salje direktno u ambasadu.

ako zavrsi posao, nek i naplati. najskuplje je kad dzabe pare bacis.
poznazes dosta americke propise, pa te molim da mi kazes, imam li kao turista u usa pravo.
-kupit nekretninu
-kupit neuslovnu nekretninu, pa je pretvorit u poslovnu. naprimer, od kuce napravit motel.
ili, ako sam kupio bife u radu, i u usa zatrazio radnu dozvolu, sta kaze zakon. koja je vjerovatnoca da cu dozvolu i dobiti, a ako ne dobijem, cime bi odbijanje obrazlozili, i da li bi uopste obrazlozili. sta bi u tom slucaju mogao advokat. ili da odmah advokat podnese aplikaciju.
naravno, mislim na nekretnine koje bi bile vlasnistvo1/1. puno hvala

Imas potpuno ista prava kao i svaki drugi US gradjanin sto se tice kupovine nekretnine. Jedino sto US gradjani mogu dobiti kredit bez ucesca a tebi ce odobriti tek sa 30% ucesca. Sto se tice radne dozvole to ne ide tako.

1. Mozes kupiti stan ili kucu za boravak u US-a bez ikakvih problema cak i ako si na turistickoj b1/b2 vizi. Naravno mozes dolaziti povremeno u tu kucu ili stan posto b1/b2 turisticka viza ne podrazumeva da ces ti trajno boraviti tamo nego turisticki.

2. Mozes kupiti nekretninu koju ces rentirati i to takodje bez ikakvih problema na turistickoj b1/b2 vizi.

3. Ako zelis da kupis neki biznis (bilo koje vrste) ti mozes biti vlasnik ali ne i raditi u njemu. Ako zelis i da radis u njemu onda apliciras za drugu vrstu vize E2 ili EB5 u zavisnosti od toga koliko je kostao taj 'biznis'. E2 viza ti omogucava da boravis "privremeno" u US a EB5 ti omogcava da dobijes USA drzavljanstvo sto ti omogucava da se trajno naselis u USA.

moras imati visok prosek na osnovnim studijama kod nas, preko 9.
moras poloziti test iz engleskog TOEFL
moras poloziti GRE ispit.
TOEFL, nije toliko tezak, ali GRE test padaju i ameri. na tom ispitu nema ocene, nego osvojeni broj poena, pa sa tim poenima i testom iz jezika , i sa prosekom tvog fakulteta konkurises na sto vise americkih fakulteta. uvijek konkurisi za doktorske studije, to vise vole, a ako se predomislis lako je ostati samo na masteru.
vece sanse da te neko primi je istocna od zapadne obale
konkurises na nekoliko jakih i srednjih i losih(nema tamo losih) fakulteta.
ako se budes bavio sportom, svaki sportski departman ce platit tvoje skolovanje.
lako ce se dobiti stipendija, da ne moras biti asistent na fakultetu.
kad se sve ovo zavrsi, trazi se viza.
znaci, dobar prosek, polozen TOEFL, dobri rezultati na GRA ispitu, ako si jos sportista, primice te solidni americki univerziteti, i dobices studentsku vizu.

Ajde sad, da ja malo iz iskustva:
- ne mora prosek > 9; ne mora TOEFL; ne mora GRE. - da li ista od toga treba zavisi od Univerziteta koji hoce da upise. Meni nista od toga nije trebalo za MSCS.
- Istocna-zapadna obala, nema pravila gde ce da te prime
- Nije bas lako dobiti stipendiju; pitanje je za masters; ima razlike izmedju redovnih i postdiplomskih studija; predmeti su strucni, ako je smer iz tehnickih nauka, nema to veze sa sportom i nisu bas neke velike sanse za sportsku stipendiju.

Ajde sad, da ja malo iz iskustva:
- ne mora prosek > 9; ne mora TOEFL; ne mora GRE. - da li ista od toga treba zavisi od Univerziteta koji hoce da upise. Meni nista od toga nije trebalo za MSCS.
- Istocna-zapadna obala, nema pravila gde ce da te prime
- Nije bas lako dobiti stipendiju; pitanje je za masters; ima razlike izmedju redovnih i postdiplomskih studija; predmeti su strucni, ako je smer iz tehnickih nauka, nema to veze sa sportom i nisu bas neke velike sanse za sportsku stipendiju.

Niko ti ne moze reci sta da kazes. Svaki slucaj je drugaciji.
Pogledaj po net-u "F1 visa interview"; nacices dosta sajtova sa primerima pitanja/odgovora gde su ljudi napisali kako im je intervju tekao.

Hvala . :)

Pozdrav svima
IMAO BI PAR PITANJA PA AKO BI MI NEKO POMOGO BIJO BIH ZAHVALAN
U vezi sam sa americkim drzavljanom 2 god, Ona je poreklom iz Chile , ona je dolazila kod mene u R.Srbsku BiH 2puta , ja sam kod njenih iso u Chile u trajanju od 6 meseci , posedujemo preko 100 zajednickih slika , imamo oko 100 000 minuta razgovora preko SKYPE isto tako imamo oko 2000 minuta preko razgovora telefona takodje imam o slanje novca ko je mi je poslala iz USA oko 4000 dolara ,ona je 1962 god ima iz proslog braka 3 cerke pa nije u mogucnosti da dolazi cesto kod mene , veza je je iskrene nije nikaki interes , moje pitanje je ?
dali je bolje aplicirati za verenicku vizu ili bracnu ,koja je procedura brza i bolja , dali se moze da aplicira kod nas ili u USA .
unapred zahvalan
TOMISLAV MITROVIC
R. SRBSKA
MODRICA

Zdravo Tomislave
Vidim da se mucis vec duze vreme,nisam u ovom procesu,ali planiram za par meseci kad mi decko dodje iz amerike!
Nema Bolje i Brze! Ono sto ti ja predlazem jeste da pokusas sa verenickom vizom,da tvoja draga aplicira za tebe s obzirom da si napisao da ona nije u mogucnosti da dodje,pa je najbolje da to ona uradi od tamo! Najbolje da kupis Pin i pozoves ambasadu i to im saopsti! Vidim da si se naoruzao dokazima,zato samo kreni ,Srecno

Imas potpuno ista prava kao i svaki drugi US gradjanin sto se tice kupovine nekretnine. Jedino sto US gradjani mogu dobiti kredit bez ucesca a tebi ce odo

3. Ako zelis da kupis neki biznis (bilo koje vrste) ti mozes biti vlasnik ali ne i raditi u njemu. Ako zelis i da radis u njemu onda apliciras za drugu vrstu vize E2 ili EB5 u zavisnosti od toga koliko je kostao taj 'biznis'. E2 viza ti omogucava da boravis "privremeno" u US a EB5 ti omogcava da dobijes USA drzavljanstvo sto ti omogucava da se trajno naselis u USA.

koji je to po tebi minimum ulozenih sredstava, da bi dobio E2 vizu, i ima li veze odakle su sredstva? mislim na varijantu da moje zive pare, budu ulog za kredit, pa tako dobijena suma ulog u posao. sta bi se vazilo kao investicija, samo moj ulog za dobijanje kredita, ili odobreni iznos kredita.i jos nesto, kolike su kamate, i sta traze za obezbedjenje kredita. je li to hipoteka,na nekretninu koja je predmet trgovine, i kolko takva nekretnina mora biti vrednija od kreditno odobrene sume.
puno hvala

koji je to po tebi minimum ulozenih sredstava, da bi dobio E2 vizu, i ima li veze odakle su sredstva? mislim na varijantu da moje zive pare, budu ulog za kredit, pa tako dobijena suma ulog u posao. sta bi se vazilo kao investicija, samo moj ulog za dobijanje kredita, ili odobreni iznos kredita.i jos nesto, kolike su kamate, i sta traze za obezbedjenje kredita. je li to hipoteka,na nekretninu koja je predmet trgovine, i kolko takva nekretnina mora biti vrednija od kreditno odobrene sume.
puno hvala

Znas kako mislim da samo jedam manji deo moze da bude iz kredita za E2 vizu npr 20 ili 30% od ukupne sume ali to vazi samo za E2 vizu a ako hoces cisto na turistickoj vizi da kupis neku nekretninu onda je to druga stvar. Mislim da je neki minimum za E2 vizu 100.000$ ali biznis ne moze da bude neka trafika nego mora da bude stvaran biznis.

Znas kako mislim da samo jedam manji deo moze da bude iz kredita za E2 vizu npr 20 ili 30% od ukupne sume ali to vazi samo za E2 vizu a ako hoces cisto na turistickoj vizi da kupis neku nekretninu onda je to druga stvar. Mislim da je neki minimum za E2 vizu 100.000$ ali biznis ne moze da bude neka trafika nego mora da bude stvaran biznis.

otprilike imam sagledanu situaciju. jos samo malo pojasnjenje molim te. sta je to stvarni biznis? i trafika mora imati dva uposlena, ako ce raditi 16 sati dnevno. mene zanima, ugostiteljstvo ili fitnes centar sa programom ishrane, rekreacije....tra la la (zavrsen dif, usmerenje rekreacija), skola fudbala za uzrast do omladinaca. ono sto bi najvise volio kupiti je teniski klub sa tri cetiri terena za tenis jednim terenom za mali fudbal, teretanom i manjim bifeom. ako ovaj set poslova oni ne smatraju biznisom, amerika nije za mene.

otprilike imam sagledanu situaciju. jos samo malo pojasnjenje molim te. sta je to stvarni biznis? i trafika mora imati dva uposlena, ako ce raditi 16 sati dnevno. mene zanima, ugostiteljstvo ili fitnes centar sa programom ishrane, rekreacije....tra la la (zavrsen dif, usmerenje rekreacija), skola fudbala za uzrast do omladinaca. ono sto bi najvise volio kupiti je teniski klub sa tri cetiri terena za tenis jednim terenom za mali fudbal, teretanom i manjim bifeom. ako ovaj set poslova oni ne smatraju biznisom, amerika nije za mene.

moras podneti biznis plan u kome obrazlazes da ce tvoj biznis doneti profit tebi i tvojoj porodici.
E2 viza se izdaje na limitirani period, i obnovice se samo ako ti je firma prikazala profit, u protivnm nemilosrdno gubis vizu i ne sekira ih mnogo koliko si para izgubio

evo ti primer besplatnog biznis plana, sta bi sve trebao da sadrzi
http://www.bplans.com/health_club_business_plan/executive_summary_fc.cfm

za sam bizns nema ogranicenja, ali moras dokazati da ce biti potencijalno uspesan.
E2 vizu uglavnom rade englezi, pretpostavljam da je za njih neka pojednostavljena procedura pa su najbrojniji
moze se aplicirati za bukvalno se, pa i za prodavnicu pica na primer....
takodje ima odobrenih viza i sa 60 000 usd u koje osim para za sam biznis su ukljucene i izrada biznis plana, advokat itd...
logicno je sto vise para ponudjenih i ulozenih u biznis, to ce se lakse odobriti E2 viza

nosilac E2 vize moze samo raditi u toj firmi, ne moze raditi ni u jednoj drugoj, a clanovi porodice mogu i u drugim firmama
sto znaci kafe, tenis tereni i fitnes bi mogli da udju u razmatranje sa kvalitetnim biznis planom...

naravno u celoj toj prici nema ni govora o kupovini nekretnine...bilo kakve..samo lease

Poslednja izmena:
jedno kratko pitanje
hvala unaprijed svima na odgovorima
gdje moze da se provjeri da li je posle probijanja vize od godinu dana stavljena neka zabrana za ponovno dobijanje vize

Nema zabrane koliko ja znam.
Kad budes isao po vizu sledeci put, pogledace tvoje podatke u njihovom sistemu i videti da si imao vizu od-do i da si u USA bio od-do - proverice pecat u pasosu koji si dobio kad si se vratio u Srbiju (ili gde vec).

Odbijena sam pre mesec dana za turisticku vizu,aplicirala sam kao zaposlena i student s tim da mi na razgovoru papire sa posla nisu ni gledali nego samo index.Stalno sam zaposlena,imam siguran posao koji me ceka kad se vratim,idem kod striceva u posetu i imam jedan ispit do kraja faksa. U ambasadi konzul je samo vrteo index i nije me nista ni pitao vec samo rekao da predugo studiram(apsolventski mi jos traje a 2 puta sam obnovila) i odbio me u roku od 20 sekundi.
Planiram opet da apliciram kad prodje mesec dana i da li treba da opet navodim da sam i student ili sada samo kao zaposlena? I naravno ima li svrhe aplicirati posle mesec dana..Hvala..:)

odkud ti ideja da kazes da si student, ako si zaposlena?
jesi li u aplikaciji navela da si zaposlena, prilozila radnu knjizicu i potvrdu sa posla?
zasto si uopste nosila index?... jedino ako radis negde gde nisi prijavljena, pa su te onda tretirali kao studenta?
da li si konzulu rekla da radis a da studije zavrsavas radi svoje dodatne edukacije?
verovatno nisi, jer nema nista cudno u tome da neko ko radi da bude ambiciozan i da zeli da se doskoluje...
cim je rekao da predugo studiras, ti si mu izgledala kao neko ko ne moze da dokaze cvrste dokaze da ce se vratiti u srbiju

nema zabrane podnosenja ponovne apikacije...ali ako budes i dalje student ...dzabe bacas pare za aplikaciju

Back