American Staffordshire Terrier

• Začetnik teme Začetnik teme dragance
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@ mimi's mom

Jel si u clan Orke. Ako jesi, jel mozda imas informaciju koliko rasnih pasa je godisnje odbaceno od strane vlasnika i kolko od njih su AST. Zanima me ova informacija.

Sto se tice kupovine AST, mislim da se sada svi slazemo ako imas para kupi kvalitetno stene od uzgajivaca, ako ne onda idi na rizik pa ga kupi preko oglasa, pijaca...

Mada moram izjaviti jedno zapazanje. Jedno vreme AST su bili u modi, svi su ih hteli i mogao si ih lako naci, a sad, pa nema ih nesto. Vidjao sam mesavine koje su hteli da uvale kao AST, ali AST nikako. Davno ih nisam video. Cesta mesavina jeste AST i PB. Ovo za posledicu ima da su PB sada veci nego sto bi trebali da budu, jer koliko ja znam AST nema neku odredjenu propisanu visinu, samo preporuke. Ima u nasem komsiluku AST (Bleki) koji je ogroman. (Ali i on se ne vole).

@ mimi's mom

Jel si u clan Orke. Ako jesi, jel mozda imas informaciju koliko rasnih pasa je godisnje odbaceno od strane vlasnika i kolko od njih su AST. Zanima me ova informacija.

Sto se tice kupovine AST, mislim da se sada svi slazemo ako imas para kupi kvalitetno stene od uzgajivaca, ako ne onda idi na rizik pa ga kupi preko oglasa, pijaca...

Mada moram izjaviti jedno zapazanje. Jedno vreme AST su bili u modi, svi su ih hteli i mogao si ih lako naci, a sad, pa nema ih nesto. Vidjao sam mesavine koje su hteli da uvale kao AST, ali AST nikako. Davno ih nisam video. Cesta mesavina jeste AST i PB. Ovo za posledicu ima da su PB sada veci nego sto bi trebali da budu, jer koliko ja znam AST nema neku odredjenu propisanu visinu, samo preporuke. Ima u nasem komsiluku AST (Bleki) koji je ogroman. (Ali i on se ne vole).

Bas u poslednjih godinu-dve , ima dosta stenadi AST-a , i to preko 1000 stenadi godisnje .
Ali od tih 1000 stenadi , samo je 5 vrhunsko , prema tome sanse da bas vi kupite najbolje stene su nikakve .
Ali onda postoji selekcija , od WSG, EUSG , (world & euro siegers ) i tako da od tih 1000 stenadi dobijate selekciju od 50 stenadi , ali sta su onda ovih 950 ???
E onda se i tu vrsi neka raspodela na MULTICH , INTCH , gde dobijete jos 150 stenadi .
A onda ima jos raspodela YCHYU , CHYU gde dobijete jos 500stenadi .
E a ostalim stencima su roditelji samo ocenjeni , ili imaju pokoju titulu .
To je odprilike kako odgaivaci procenjuju vrednost steneta , ali ni to nemora da znaci , ako odgaivac misli da je od dva prosecna psa dobio vrhunsko leglo , onda ce on to leglo da ceni vise nego leglo od svetskog sampiona ( WSG ) .
Naravno i dva prosecna psa mogu da daju svetskog i evropskog sampiona .
Genetika i selekcija medju psima su cudo !
Nikad ne znate da li ste kupili buduceg EUSG , ali uvek su vece sanse ako su roditelji MULTICH , INTCH , EUSG , WSG , CHBIS ( inace jedna od najredjih titula koju pas moze da ima ) ,...

Pa kakvo je sad to objasnjenje? Mozda od 1000 stenadi ni jedno ne bude vrhunskog kvaliteta a moze da se desi i da bude 100 sampiona! Pogotovo kod nas ako jos znas nekog sudiju... pobedio si! Ima extra pasa kod nas i puno dobrih (sampionskih kombinacija) ja sam ipak vise za teoriju ako uzmes psa iz dobre kombinacije da je tu mnogo do samog odgajivaca, znaci kako hranis psa, da li redovno i pravilno dajes vitamine u kakvim uslovima pas zivi i slicno. To da li su mu mama i tata svetski sampioni ima veze ali ne garantuje dobijanje novog sampiona ni slucajno. Licno znam primere svetskog CH i int CH a nijedno stene nije dosad CH! nisu ast-i u pitanju ali to je kod svih rasa isto! Takodje imam primer psa koji ni po cemu ne zasluzuje titule koje nosi i to nazalost nije usamljen primer. Mogu da pretpostavim kako je pas do toga stigao i gde bi to u inostranstvu dobio. Ali da se ne udaljimo od teme imas pravih odgajivaca i ljubitelja pasa mislim za bilo koju rasu tako da kod nabavke samo malo udjes u taj svet i nece biti tesko da takve ljude pronadjes lako se raspoznaju ne lice na vecinu, i nisu u fazonu moje je najbolje ali znas to i kosta pa te onda osisa a pas kad poraste uzas. Zato polako prvo dobro razgledaj i bez padanja na price o velikim uspesima takvih ima bas mnogo.

Ej, sve je to tačno. Spparow je malo baratao statistikom i verovatnoćama... Sve je to slučajno. Opet, ne može čovek da uzme vrhunsko štene, drži ga na betonu i suncu, u sopstvenoj... i da to štene od vrhunskih roditelja izraste u vrhunskog psa. Opet, i ako neko uzme štene koje nije toliko obećavalo ali mu pruži sve, moguća su oba krajnja ishoda i sve opcije u sredini. Sve u svemu, koliko para, toliko i muzike, nažalost, na previše načina (svi znamo koliko su nam sudije korumpirane).

Notafilija, nisam više član Orke, bila sam te prve 4 godine od osnivanja ali sam onda napustila i fax i Orku i vratila se kući. Ti odbačeni primerci ne bi bili odbačeni da su bili ‚‚oni pravi". To što može da se nađe po azilima, kafilerijama... nije preporučljivo čak ni ako su u pitanju čistokrvni psi a ti nemaš bar 12 sati dnevno da im posvetiš jer pas koji dospe tamo, čak i ako nije bio istraumiran pre toga (a obično jesu-'bem ti naš narod!) skoro obavezno izlazi sa traumama. Naravno, ja sam ljubitelj mešanaca pre nego rasnih pasa i imam stvarno dosta strpljenja i iskustva sa psima ali te varijante ipak nisu za svakoga. Čak ću i ja kad se sklope kockice uzeti rasnog psa a ne mešanca iz azila, nekad ni sve vreme, strpljenje i iskustvo na svetu nisu dovoljni a ja nisam trenutno spremna da rizikujem, sad su ulozi mnogo veći nego pre (pogledaj mi nick i avatar!).

Kako god mislis, mada nije tesko nauciti psa osnovnim komandama. Ako ces ga voditi na dresuru, predlazem ti onaj sistem gde dreser zajedno sa gazdom radi sa psom. Po meni je najgore ostaviti psa pa mislis doci cu za nedelju dana (karikiram ne znam kolko traje dresura) pa evo meni dresiranog psa.

Nisam se previse bavio statistikom , nego sam pokusao da objasnim zasto neki stenci kostaju 2000e , a neki 200 e .
Statistikom se ne bavim , bavim se pracenjem krvnih linija , i tako odabiram stene koje cu da kupim , ili skim cu da uparim svog psa .

Kad sam pisao prethodni post , smatrao sam da ce i stene od 200e , i stene od 2000e imati iste ( extra ) uslove zivota i rasta .
Potpuno ste u pravu kad kazete da dosta zavisi od nege pasa , tokom perioda od 2 meseca do 2 god , kad se pas najvise razvija i kad mu je najpotrebnija paznja i profesionalna nega .
Ali nikakvi vitamini , nikakva nega nemoze da utice na konstituciju psa , glava ce mu biti onakva kakva je genetski predodredjena, i na to niko nemoze da utice , kostur ce mu krupan ili sitan , bice proporcionalan ili nece , nikakvi vitamini nemogu da uticu na takve stvari .
Ali kao sto sam rekao , i nega i ishrana i vitamini uticu na dosta stvari ( npr. dosaplje ,...) .

Ne znam zasto ste poceli pricu o korumpiranosti sudija , i laznim CH ?
Ali i to igra dobru ulogu u prodaji pasa .
Ali to je tema bez kraja , tako da ne zelim da ulazim u nju .

Ma ok bez ljutnje! Nisam mislio nista lose samo da se brojke i kvalitet ne mogu nikako uklapati... A to za sudije i lazne CH sam naveo namerno jer sam video jako puno pasa koji ne zasluzuju mozda ni samo (5) a imaju po nekoliko titula. Mislim i sudija ne mora da znaci da se bolje razume u odredjenu rasu od tebe ili mene. Mozda smo bas mi mnogo vise citali i pratili pse od njega ali on ima zvanje (sudije) a mi nemamo to je otprilike ta prica. I da recimo kod sar-peia posto je na jednom sudjenju mom psu dao 5 a nekoj tamno braon zenki prm naravno da sam se bunio! I znas sta se desilo? Svi smo dobili 4! Gde to moze? Samo kod nas.. Nisam nista lose na tvoj komentar mislio nego ne vredi tako gledati pse ja znam sta si ti mislio i to tvoje razmisljanje jeste ispravno ali vecina pocetnika moze suvise bukvalno da te razume i onda da pogresno odabere. Pozdrav..

Ti si decko , devojko u zabludi , i to debeloj .
Ako vec pricas o napucanim titulama od roditelja i prvoklasnoj stenadi , kako ti zvuci cifra od 2000e koju sam ja dao za stene .
Nisi u toku .

Svako moze da uzme oglase i da kupi AST-a od 50-100e , ali da li je to AST ?
I kakav je .
I to bez papira .

Pa ja bi se stvarno zapitao ???!!!

Prvo pravilo pri kupovini pasa je uzeti sa rodovnikom , a onda se raspitati kakvi su to stenci , ko su im roditelji , pa sve ostalo .
Vi nemozete da verujete kakvi se krsevi prodaju .
Ja sam se par puta smejao .

A ako vec hocete da kupite pravog AST-a , i ako hocete da ga bez blama prosetate izlozbom , ili ulicom , onda ce te morati da izdvojite nesto vise para .
Od 400 pa na vise .
Jer su stvarno retki odgaivaci koji bi dobre stence , od dobrih roditelja dali ispod te cifre .
Ja poznajem samo jednog !

I ja sam par puta kupio neku stenad preko oglasa , i uvek sam se zajebao .

Jedno jedino stene je bilo vrh , i zao mi je sto vise nije u mom vlasnistvu .
Kupio sam Rotvajlera , za 200e , preko oglasa , i to pre 4 godine , ja doduse tad nisam imao pojma , ali je stene bilo vrh .
Krupne kosti , jaka glava, prava ledja , dobro usadjen i nosen rep , korektne uglove .
I za svoju rasu je bio extra , ljudi kojima sam ga prodao , su ga par puta izveli na izlozbu i zavrsio je mladi sampionat srbije , i ljudi su odsustali od daljeg izvodjenja .
Sto je meni krivo .
Ali pored Rota kupio sam jos par pasa , preko oglasa , i svi su bili katastrofa , totalno atipicni za svoju rasu .

Tako da pamet u glavu , preko oglasa , kupovina pasa je jako rizicna , ali i tamo odgaivaci daju svoje oglase , ali su cene visoke .
Najbolje je da se neko pita .
Komsija , Prijatelj , Poznanik , ...

Koliko si ti platio svog psa? Da li te je sramota da ga prosetas?
Ja znam mnogo odgaivaca koji prodaju stenad ispod 400e i isto
tako mnogo pasa koji su sa uspehom izlagani a da su placeni od
200-300e!
Takodje znam slucaj odgaivaca da mi je trazio 400e za stene a
ja sam mu ponudio 350e sto je on odbio. Kasnije posle mesec dana
me je nazvao i rekao da bi ga dao za 300e... Kako su stenad rasla
on je smanjivao cenu i na kraju je dobio 200e za njih...
To je posebno izrazeno kod legala sa malo stenaca kad ljudi traze
neraelno mnogo za stenad...
S obzirom da sam jako dobar prijatelj sa nekim odgaivacima recimo
da znam da se cene formiraju odprilike da prvobirano stene kosta onoliko
koliko je placeno parenje, ostali idu manje od toga sto je i realno...

Ako se svi koji posecuju temu AST i imaju ga slazu sto svako ne izbaci sliku svog, pa neka ih neko strucan iz foruma oceni i svako neka kaze svoj komentar. (mada su meni svi lepi, pa i oni zakrzljali).

Evo neka moji budu prvi...
Prva..
cilired-1.jpg

Druga..
masared-1.jpg

Treca...
bansired-1.jpg

Cetvrti..?
conan2-3-1.jpg

Poslednja izmena:
Evocati kao sto rece tvoja zenkica je prelepa, po meni lepo gradjena - vazno da nije nabildovana (bully) - lajicki gledano moderate (glava i telo). Nego treca slika e ona je prekrasna. Pas za pozeleti, a muska prinova pravi je. Evo danas ili sutra cu i ja izbaciti slike. Ocene od 1 - 5 pa za trecu sliku 5 za stenca 5 za prvu i drugu 5. (Vazno mi je samo da nisu nabildovani).

Poziv dalje stoji izbacite slike svojih pa neka mi lajici damo komentar - a svakako mislim da na forumu ima i strucnjaka koji bi isto mogli da ih ocene (vizualno).

E i pitanje koji je tip po propisima najbolji bully, moderate ili terrier

I jedna informacija me zanima. Ovako sam ja svatio AST i APBT imaju iste pretke i do 60-tih su cak smatrani istom vrstom. AST je pravljen za izlozbe a APBT za borbe. Jedino su AST i APBT smatrani nosilcima Pit Bull rasom. Okej ima razlika u gradji (koja mi nije jasna kako je nastala), ali u sadasnjosti sve manje i manje. Pa koja je onda glavna razlika, ako je u opste ima?

Koliko si ti platio svog psa? Da li te je sramota da ga prosetas?
Ja znam mnogo odgaivaca koji prodaju stenad ispod 400e i isto
tako mnogo pasa koji su sa uspehom izlagani a da su placeni od
200-300e!
Takodje znam slucaj odgaivaca da mi je trazio 400e za stene a
ja sam mu ponudio 350e sto je on odbio. Kasnije posle mesec dana
me je nazvao i rekao da bi ga dao za 300e... Kako su stenad rasla
on je smanjivao cenu i na kraju je dobio 200e za njih...
To je posebno izrazeno kod legala sa malo stenaca kad ljudi traze
neraelno mnogo za stenad...
S obzirom da sam jako dobar prijatelj sa nekim odgaivacima recimo
da znam da se cene formiraju odprilike da prvobirano stene kosta onoliko
koliko je placeno parenje, ostali idu manje od toga sto je i realno...

Sasvim si u pravu .
Ali nisi ti mene dobro shvatio , ja sam rekao da poznajem samo jednog odgaivaca koji prodaje stenad od extra roditelja po extra niskoj ceni .
Ostali odgaivaci su malo skuplji .
I sasvim je normalno da ima slucajeva gde plate psa , 200e i sa uspehom izvode psa po izlozbama , a ima i slucajeva gde plate psa 600e , i ne mogu da mu zavrse sampionat .
To je vec individualna stvar .

I normalno je da je prvobirano stene najskuplje , ali vecina odgaivaca ako misle da imaju buducu zvezdu u usponu , prvobirano stene ostavljaju sebi za dalje izlaganje i priplod , a ako misle da stene i nije bas kako su hteli , a u sebi nosi dobru krv i to stene ce da ostave radi daljeg priploda .
U principu kod odgaivaca bas i nema pravila , nikad ne znas sta i kako planiraju i sta i kako ce da urade .

Ja sam napisao uopsteno kako se rangira cena kod AST-a .

Najvecu cenu koju sam dao za stene je 2000e , a dao sam i 300e , ovaj pas od 300e je zavrsio svoj sampionat , vrlo uspesno , i nije mi glupo da ga prosetam , a ovo stene od 2000e , e pred tim stenetom je tek svetla buducnost .
Naravno nisam dao 300e zato sto nisam hteo vise da dam , to stene sam kupio od prijatelja , i dobio ga jeftinije .

Meni u principu nije glupo ni jednog psa da prosetam , ni ulicom ni izlozbom , zato sto volim pse .
I kad sam to napisao ( da te ne bude blam da prosetas psa ), nisam bukvalno mislio , to je bilo figurativno receno .

Vodi mi zenkica slika 3. Ima damsku, veselu facu a i oci prekrasne. Bez uvrede spparow ovo su moji utisci, jeste lep ali nekako me podseca na fantoma. (veliko crnilo oko ociju - maska). Da li ga treniras gumom posto ono sto vidim sa slike ima jaku vilicu.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    37,8 KB · Pregleda: 11
  • 2.jpg
    2.jpg
    23,9 KB · Pregleda: 9

Back