Ambasada - ex ''Politikin'' zabavnik

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
U življenju, u trpljenju
srce blijedi, srce vene
sjena slijedi bivšeg mene,
u trpljenju, u življenju.

Izgubih se u traženju
ja sam bio, ja sam i sad
Nisam bio, nisam ni sad.
Izgubih se u traženju.

U lutanju u snovima
noć me rubi,dan me vraća
Dan se gubi,život krača
U snovima u lutanju.

U nadanju, u čekanju
život snijem, a snom živim
srce krijem,srce krivim
što ne živim,što još snijem,
u čekanju u nadanju.

Mak Dizdar

Igra saha

Predpostavimo da je sasvim izvesno da ce zivot i sreca svakog od nas zavisiti od toga da li cemo jednog dana izgubiti ili dobiti igru saha. Zar ne mislite da bismo u tom slucaju svi smatralil da nam je prva duznost da naucimo bar imena i pokrete raznih figura; da imamo pojma o otvaranju i ostro oko za sve nacine davanja i izbegavanja saha? Zar ne mislite da bismo gledali s negodovanjem i preziranjem na oca koju bi dopustio svojim sinovima, ili na drzavu koja bi dopustila svojum gradjanima da odrastu ne razlikujuci piona od konja?

Osnovna je istina da zivot, sudbina i sreca svakog nas zavise od naseg znanja o pravilima igre beskrajno teze i slozenije od saha. Ta igra je igrana bezbroj vjekova, nju igramo svi mi, po jedan igrac u svakoj od njih je covjek ili zena. Sahovska tabla je svet, figure su prirodne pojave, a pravila igre su ono sto nazivamo zakonima prirode.

Igrac s druge strane je skriven od nas. Znamo da je njegova igra uvek postena, pravedna i strpljiva. Ali takodje znamo, na svoju stetu, da njemu ne promakne nijedna nasa greska i da on nista ne oprasta za nase neznanje. Covjeku koji igra dobro daju se najvece nagrade sa izdasnom darezljivoscu kojom snazan pokazuje svoje uzivanje u snazi.
Onaj koji igra rdjavo sahiran je bez zurbe, ali i bez sazaljenja.

(Iz Svetovnih propovedi)

Odlican deo si izdvojio, zaista. I vrlo poucan, i pre svega istinit.

Mene veceras more neke zle slutnje, mozda i zato sto je mesec mart. Koliko unazad nekoliko godina pamtim, svaki je bio po nas poguban, beskopromisno zao. Umesto cvetanja kao sto je obicaj u martu, mi smo dozivljavali samo venjenja.
Mozda bi se tema (da je uopste ima) mogla nazvati - Sva nasa zla proleca?!
Mozda bi MIhailo Lalic ostao nem u svome (zlom) prolecu, pred nasim danasnjim prolecima, da ih je mogao naslutiti?!

Svi ratovi i ustanci, uvek su pocinjali s proleca. Mozda je to iza nas- ti ratovi i ustanci, ali da su nam proleca zla, dokazano. Nikako taj mart da izbegnemo, i cini mi se da nekako mozemo da ga preskocimo, sve bi po nas bilo bolje. MIslila sam da upotrebim proslo vreme, ali, bojim se da necu moci. Bombardovanje nase zemlje pocelo je u martu, poslednji egzodus Srba sa Kosmeta bio je u martu, goreo je Hilandar u martu...Marta pre godinu dana iz Haga su nam poslali bivseg predsednika Srbije, mrtvog, ubacenog kao poslednjeg negde u repu aviona..

Ovoga marta ocekujemo odluku Saveta bezbednosti i sudbinu Kosmta.

Mart je, sve se budi, Srbija ceka. Da li je moguce da samo za nju ne postoji cvetanje, da se za nju sve zavrsava i vene?!
Pade mi na pamet sve ovo, jer setih se predivnih stihova V. Petkovica-Disa iz poeme "Nasi dani".
Postiracu nekoliko stihova , i da ce Bog dati da ovaj mart bude prolecan za Srbiju.

-----
Svoju mudrost rastočismo na izbore,
Svoju hrabrost na podele i obede,
Budućnosti zatvorismo sve izvore,
A poraze proglasismo za pobede,
Svoju mudrost rastočismo na izbore.

Mesto svetle istorije i grobova,
Vaskrsli smo sve pigmeje i repove,
Od nesreće naše braće, od robova
Zatvorismo svoje oči i džepove,
Mesto svetle istorije i grobova.

Pod sramotom živi naše pokolenje,
Ne čuju se ni protesti ni jauci;
Pod sramotom živi naše javno mnenje,
Naraštaji koji sišu k'o pauci,
Pod sramotom živi naše pokolenje.

Pomračina pritisnula naše dane,
Ne vidi se jadna naša zemlja huda;
Pomračina pritisnula naše dane.

SONET O PRAVDI

Ako li vidiš da me u plač vodi
nevolja nova što mi dušu bije,
rad pravde koja vazda pri tebi je,
Gospode, tih me suza oslobodi:

onoga kazni svojom rukom svetom
koji ubija pravdu, dok ga brani
tiranin, čijim otrovom se hrani,
otrovom što ga rasu cijelim svijetom.

I takav leden strah on eto zada
vjernima tvojim te ni riječ ne zbore,
a ti, iz kojeg sjaj i ljubav sije,

tu krepost, koja gola leži sada,
ovitu svojim velom digni gore,
jer bez nje mira na zemlji nam nije.

(A.Dante)

Biljo, ljepse si izabrala.
Da li se slazes sa ovim od Platona?

"Pesnik je tanano, nepostojano i sveto bice; on nikada ne peva bez udela bozanskog zanosa, bez slatke mahnitosti; od njega je daleko razum, i cim bi mu se stao potcinjavati, nestali bi stihovi, nestala bi prorokovanja. Pesnici ne stvaraju svoja dela, jer bog, onak koji potcinjava sebi duh, uzima pesnike za svoje sluge. On hoce, oduzimajuci im pamet, da nam kaze da oni nisu tvorci tih cudesnih dela; slicni svestenicima Sibile, koje nikad ne igraju kada su prisebne, pesnici ne mogu da stvore nista cudesno i uzviseno kad im je duh smiren i kad su u vlasti razuma. I jedino posto se zagreju harmonijom i ritmom i posto ih obuzme zanos, stvaraju i izazivaju nase divljenje"

A Ciceron dodaje: "Omnes ingenioses melancholicos".

КАВЕЗ или.............

Кавез ми је наменио
од кавеза што се боји
Ја бих места променио
у кавезу он да стоји........................

Да се чуду ја начудим
кад заблудом другом суди
Ајде да му и понудим
у кавезу да се буди................

Јер њему је мало дато
правду другом да искроји
Па и није чудо за то
од кавеза што се боји................

Кад би кавез себи дао
и посете имо честе
Тад би можда и сазнао
да на правом месту јесте....................

ЗК

PS
Pozdrav do neba i van njega pa jos nazad..............................

Дато му је, да вредности цени
великога хтења, ал памети мале
Чим осети боље, безнађу запени
јер волане држе, сличне му будале.

У немоћи моћи, да буде што није
са незнањем својим, забавља се лудо
Док оно што јесте, неписмено крије
природа се игра, стварајући чудо.

Оно мало, што у души има
од бојазни, вредност да прихвати
Са сујетом болном, придикује свима
јер не уме умно, себе он да схвати.................

ЗK

да га бем.................................на исто остаје......................

opanak:
КАВЕЗ или.............

Кавез ми је наменио
од кавеза што се боји
Ја бих места променио
у кавезу он да стоји........................

Да се чуду ја начудим
кад заблудом другом суди
Ајде да му и понудим
у кавезу да се буди................

Јер њему је мало дато
правду другом да искроји
Па и није чудо за то
од кавеза што се боји................

Кад би кавез себи дао
и посете имо честе
Тад би можда и сазнао
да на правом месту јесте....................

ЗК

PS
Pozdrav do neba i van njega pa jos nazad..............................

Одлична песма, опанак, свака част.....

BRUNO_NAZI_FASHION_FREAK:

weissalleinnicht01739pa0.jpg

und die melodie ... :)

http://images.google.com/imgres?img...&svnum=100&hl=en&client=safari&rls=hr-hr&sa=N

Vasojevicki Zakon u 12 Tocaka

Tocka sedma

§ 16. "Bog je stvorio zenu, a ne Satana, i to tako da ostane navijek amin. Ko protivno govorio, da je proklet; na ovome svijetu neimao andjela-cuvara, a na onome ne vidio raja, vec mu dusa vjecno u paklu bila i ispastala njegove muke"

Po Sv. Pismu Bog je stvorio zenu od rebra prvog coveka. Medjutim po narodnom predanju Bog je stvorio samo covjeka, a djavo zenu. Naime, djavo je stalno isao Bogu uz nos i sto bi god Bog stvorio, djavo se trudio da istu stvar napravi ali mnogo bolje i ljepse, da bi na taj nacin dokazao da je bolji majstor od Njega. Tako kad je Bog stvorio covjeka, djavo uinat njemu stvori zenu, i tako je ulepsa i dotera da je covek prema njoj izgledao kao prava rugoba. Bogu je to bilo neobicno krivo i zbog toga djavola proterao u pakao, a zene, kao njegovu sirocad, zadrza na nebu.

2. Verzija nastanka Vasijevica: od Vasa i njegova cetiri sina: Ozra, Pipa Krasa i Ota, kasnija Plemena: Ozrinici, P i p e r i :) :) :) , Krasnici i Hoti.

monti7-krstas:
Vasojevicki Zakon u 12 Tocaka

Tocka sedma

§ 16. "Bog je stvorio zenu, a ne Satana, i to tako da ostane navijek amin. Ko protivno govorio, da je proklet; na ovome svijetu neimao andjela-cuvara, a na onome ne vidio raja, vec mu dusa vjecno u paklu bila i ispastala njegove muke"

Po Sv. Pismu Bog je stvorio zenu od rebra prvog coveka. Medjutim po narodnom predanju Bog je stvorio samo covjeka, a djavo zenu. Naime, djavo je stalno isao Bogu uz nos i sto bo god Bog stvorio, djavo se trudio da istu stvar napravi ali mnogo bolje i ljepse, da bi na taj nacin dokazao da je bolji majstor od Njega. Tako kad je Bog stvorio cevjeka, djavo uinat njemu svori zenu, i tako je ulepsa i dotera da je covek prema njoj izgledao kao prava rugoba. Bogu je to bilo neobicno krivo i zbog toga djavola protera u pakao, a zene, kao njegovu sirocad, zadrza na nebu.

2. Verzija nastanka Vasijevica: od Vasa i njegova cetiri sina: Ozra, Pipa Krasa i Ota, kasnija Plemena: Ozrinici, P i p e r i :) :) :) , Krasnici i Hoti.
O čemu ti?!?!?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back