Jedna Ambasada za Opanka i Bilju (sorry Exel2, ođe nema 3-će forme)
Čujem kako se govori da je nauka narod učinila velikim. Ali gospodo! Te osobine čine narode velikim, ne stvara ih nauka, ona ih u njima nalazi. Ona može da ih analizira, da traži njjihovo poreklo, da prati njihovo formiranje, da odredi njihove posledice; a može i da ih ublaži, ispravlja, da ih usmeri ovom ili onom cilju; samo jedno ne može: ne može da ih stvori, i tamo gde su oslabljene i iskidane, ona ih ne može zameniti. Ne, tamo gde religiozno osećanje jenjava, ona ne može da kaže: "Ja sam religija -- a tamo gde je umetnost jalova, ne može da kaže:"Ja sam umetnost"; može nam dati jednu filosofiju istorije, jezika, čoveka, države, ali ne daje istoriju, jezik, čovek, državu. Ona daje svest o životu, ne daje život, daje formu, ne daje materiju, daje ukus, ne daje nadahnuće, daje inteligenciju, ne daje genijalnost.
Jedna forma ne razume drugu, Osjećanje ne shvata maštu, a mašta ne shvata inteligenciju. Svaka forma stavlja sebe u druge, a u njima vidi jedino sebe i ne haje za ono što nije ona. Osjećanje sažaljivo gleda čoveka s maštom, kome su potrebni idoli da bi se uzdigao do njega; a intelekt ne shvata osjećanje u njegovom jednostavnom i dirljivom neznanju.
Jedna forma stvarno napreduje onda kada priznaje svoju granicu u drugim formama, pa ih proučava, razume, poštuje i njima se zaodeva......
F.De Sanktis