Ambasada - ex ''Politikin'' zabavnik

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Unuk koji je imao takvog dedu, zivece dok i njegov unuk bude ziveo:)

Koliko ja znam, koliko se secam da sam procitala da se crnogorska vojska sukobila sa turskom i da su Turci imali vise oko 18. OOO ljudi. Tad su Crnogorci uspeli da samo sa brdskim plemenima (Mislim da su u pitanju Piperi i Belopavlici) potpuno razbiju Turke i to je bila prva velika pobeda Crnogoraca u 18. veku. Mahmut Pasa je bio ranjen u tom boju. Jedva se ga zivog izvukli preziveli.
Vidis, bas o ovoj bici moj deda je uvek voleo da slusa, jer, njegova majka je iz plemena Pipera iz Crne Gore:)

Da li bi se Njegos u grobu prevrnuo, da zna kako sada stvari stoje?!
Kako su sinoc izvizadni predstavnici Crne Gore za EuroSong 97. i to usred srpske prestonice?
Je li zasluzeno ili ne, ne bih, ali da je tragicno, jeste i to veoma tragicno!

i slika...

laza vozarević

vozarevic1xy0.jpg

*BILJA*:
Unuk koji je imao takvog dedu, zivece dok i njegov unuk bude ziveo:)

Koliko ja znam, koliko se secam da sam procitala da se crnogorska vojska sukobila sa turskom i da su Turci imali vise oko 18. OOO ljudi. Tad su Crnogorci uspeli da samo sa brdskim plemenima (Mislim da su u pitanju Piperi i Belopavlici) potpuno razbiju Turke i to je bila prva velika pobeda Crnogoraca u 18. veku. Mahmut Pasa je bio ranjen u tom boju. Jedva se ga zivog izvukli preziveli.
Vidis, bas o ovoj bici moj deda je uvek voleo da slusa, jer, njegova majka je iz plemena Pipera iz Crne Gore:)

Da li bi se Njegos u grobu prevrnuo, da zna kako sada stvari stoje?!
Kako su sinoc izvizadni predstavnici Crne Gore za EuroSong 97. i to usred srpske prestonice?
Je li zasluzeno ili ne, ne bih, ali da je tragicno, jeste i to veoma tragicno!

Danke sehr za pocetnu. Budi ubijedjena, bit ce tako.
Za srednji dio svaka cast. Desetka ka suza.

Ja sam po ocu iz plemena ciji je zakonik ima samo "12 Tocaka" (koje je?) al majcino pleme je bilo granica sa tvojijema. Jedan majcin bliznji sce jednu Piperku uze no Piperi bjehu protiv...Znas sto bi?

*BILJA*:
Vasojevicki, ako se ne varam?!
Sto bi, reci:)
Ne, ne varas se. Opet desetka. Al´su studije al pàs ?( pàs kontaj po pradjedovskoj, ako nijesi zaboravila) Kad smo se ujednili sa Crnom Gorom ona se duplo uvecala.

Moj djed nikad nije moga prebolje (gusla je to vazda uvece) onih trista Vasojevica sto krenuse niz zemlju Turciju (Sandzak) da svijetu dokazu da je Srbija i Crne Gora jedno te isto te svi zivi i pod oruzjem stigose u Beograd...dalji tok (tragican) sigurno znas.
Bilo ne pono....

p.s.
Ubili su ga. U Pipere se nijedno ubistvo nije rasvijetlilo. Vele.

Vlada nekakvo verovanje da u Pipera nijedno ubistvo nije rasvetljneo. Ne znam koliko je to tacno, i naravno znam kako su zavrsili 3OO Vasojevica, ali mi pade na pamet nesto sto postoji u nasoj knjizevnosti (istoriografiji) a to je tumacenje da su Karadjordjevi preci iz Vasojevica. Koliko ti o tome znas?! Sta se govorilo u Vasojevicima? Meni se cini da je pogresno protumaceno jedno Njegosevo kazivanje da su Vozdovi preci samo boravili u kako se kaze "drevnih knezevina provicije Vasojevica".Izgleda da je nesto pobrkano, ili stvarno Karadjordjevi preci vode poreklo od Vasojevica?!

Jedno je potpuno tacno, a to je da su neki direktni Voždovi preci davno bili kneževi, ali je njihovo knezovanje na žalost okončano upravo u oblasti Vasojevića, u koju su došli u kneževskom zvanju.
Poprilicno je sve kontadiktorno, ali, najverovatnije da nisu bili Vasojevici (posto tebe nema da mi objasnis:)) jer, Vozdovi preci nisu kao ostali Vasojevici slavili slavu SV. Arandjela (one druge ne mogu da se setim bas) nego Svetog Andreju:)
Ko danas od potomaka Karadjorjda slavi Svetog Andreju, znas li:)
Pokusaj da se snadjes u ovome, pa mi bar sutra odgovori, sta mislis o ovome, sta bi moglo biti tacno a sta ne:)
Pozdravaljam te, hvala na razgovoru koji dusu odmori moju, i laku noc...

*BILJA*:
Da pojasnim: Sima Milutinovic Sarajlija je neko vreme (5-6 godina) boravio na Cetinju i kao ucitelj Vladike II Petrovica Njegosa. Što se srpska književnost danas diči pojezijom Njeguševom, polovina je Simine zasluge, tako kazu:)

Jes, u pravu si. Moji su isto pricali (cosali se) kad je Sima stiga na Cetinje nijesu znali ko je. Mislili neki Mletak jer je bio u takve aljine obucen a nije moga od pjesacenja po onoj vrleti da se odmori ni posle nekoliko ura.
Ne samo da je ucio Njegosa da sazima misli nego i spartanskom zivotu, pa i neces vjerovat da puca, da kad puca bude smirene duse...

A za to sto velis za Karadjordjeve prvi put od tebe cujem. Ali me i zagolica. Sad ce bit Investigation pa javljam. Ja o Crnoj Gori skoro vise ucio iz pricanja starih no iz knjige. Zamisli: Selo, basca ljeto, omrklo, svici, sve zivo oko vatre il sjede il polulezi, gusle blizu, rakija pa onda...Znas li dje bjese..., kad bjese..., a nije nego jeste.. Ka apaci. Nevjerovatno kako su se imena ucesnika tacno znala. Moj djed je bio na mojkovacku bitku pa je do zadnjeg dana zna kako mu se zvao onaj u rov do njega, te onoga, te onoga..

Biljo sestro ja te umorih. S andjelima.
Pozdrav iz Berlina

monti7-krstas:
Jes, u pravu si. Moji su isto pricali (cosali se) kad je Sima stiga na Cetinje nijesu znali ko je. Mislili neki Mletak jer je bio u takve aljine obucen a nije moga od pjesacenja po onoj vrleti da se odmori ni posle nekoliko ura.
Ne samo da je ucio Njegosa da sazima misli nego i spartanskom zivotu, pa i neces vjerovat da puca, da kad puca bude smirene duse...

A za to sto velis za Karadjordjeve prvi put od tebe cujem. Ali me i zagolica. Sad ce bit Investigation pa javljam. Ja o Crnoj Gori skoro vise ucio iz pricanja starih no iz knjige. Zamisli: Selo, basca ljeto, omrklo, svici, sve zivo oko vatre il sjede il polulezi, gusle blizu, rakija pa onda...Znas li dje bjese..., kad bjese..., a nije nego jeste.. Ka apaci. Nevjerovatno kako su se imena ucesnika tacno znala. Moj djed je bio na mojkovacku bitku pa je do zadnjeg dana zna kako mu se zvao onaj u rov do njega, te onoga, te onoga..

Biljo sestro ja te umorih. S andjelima.
Pozdrav iz Berlina
Ma kakvi da me umori, naprotiv:)
Znam kako izgleda selo, bashca u leto, svici, sve zivo oko vatre.......ma sve znam:)
Deda, potomak Pipera, iz jednog je azbukovackog sela (jeste da je kao 3O- godisnja dosao ovamo gde smo sada) ali, ja sam proslog leta isla u njegovo selo u kojem je sada najlepsi manastir u Srbiji, SOKO GRAD:)
TE LEPOTE, bogo mili:)
Vidis, zivim u gradu, ali, moji preci su na mene toliko uticali da volim selo, volim svice, volim da slusam price o tome, o selima i prelima, kosidbama, sadedbama, zeteocima....
Kad deda to prica, tvrdim da je Pariz recimo samo bleda senka necega tako lepog.
Selo moje lepse od Pariza:)

*BILJA*:
Ma kakvi da me umori, naprotiv:)
Znam kako izgleda selo, bashca u leto, svici, sve zivo oko vatre.......ma sve znam:)
Deda, potomak Pipera, iz jednog je azbukovackog sela (jeste da je kao 3O- godisnja dosao ovamo gde smo sada) ali, ja sam proslog leta isla u njegovo selo u kojem je sada najlepsi manastir u Srbiji, SOKO GRAD:)
TE LEPOTE, bogo mili:)
Vidis, zivim u gradu, ali, moji preci su na mene toliko uticali da volim selo, volim svice, volim da slusam price o tome, o selima i prelima, kosidbama, sadedbama, zeteocima....
Kad deda to prica, tvrdim da je Pariz recimo samo bleda senka necega tako lepog.
Selo moje lepse od Pariza:)

Skonta sam da smo iste gore list. Ljepota bozja, ne samo po Vukovoj (lipo,lepo i lijepo pupoljak su jednog cvijeta) no i po krvi. Moja tetka je za jednog Pipera udata. Znas da su najsladje smokve u Crnoj Gori iz Pipera?

Save the last dance for me

You can dance-every dance with the guy
Who gives you the eye,let him hold you tight
You can smile-every smile for the man
Who held your hand neath the pale moon light
But don't forget who's takin' you home
And in whose arms you're gonna be
So darlin' save the last dance for me

Oh I know that the music's fine
Like sparklin' wine,go and have your fun
Laugh and sing,but while we're apart
Don't give your heart to anyone
But don't forget who's takin' you home
So darlin' save the last dance for me

Baby don't you know I love you so
Can't you feel it when we touch
I will never never let you go
I love you oh so much

You can dance,go and carry on
Till the night is gone
And it's time to go
If he asks if you're all alone.
Can he walk you home,you must tell him no
'Cause don't forget who's taking you home
So darling,save the last dance for me

'Cause don't forget who's taking you home
So darling,save the last dance for me
Save the last dance for me
Save the last dance for me.
----------------------------------------------------
(Mozes da plese(igras) svaki ples sa deckom kome se dopadnes,
dopusti mu neka te drzi(stisne) cvrsto,
mozes da se smesis, neka svaki smesak bude za coveka
koji ti je drzao ruku pod bledom mesecinom,
ali ne zaboravi ko te vodi kuci i u cijem narucju ces biti,
zato, draga, sacuvaj poslednji ples za mene.

O, znam da je muzika divna, kao sjajno vino, idi i zabavljaj se,
smej se i pevaj, ali dok smo rzdvojeni, ne daj nikom svoje srce,
i ne xaboravi ko te vodi kuci i u cijem ces narucju biti,
zato, draga, sacuvaj posl. ples za mene.
Duso, zar ne znas, ja te toliko volim,
zar ne osecas to kada se dodirnemo,
nikad, nikad te necu pustiti,
volim te tako mnogo.
Mozes da igras, idi i nastavi, sve do zore,
a kad dodje vreme da se krene,
ako te pita da li si sama
i moze li da te otprati kuci, moras mu reci ne,
jer, ne zaboravi ko te prati kuci,
i u cijem narucju ces biti.
zato, draga, sacuvaj poslednji ples za mene.}3x)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back