Amazon omogućava kupcima da plaćaju namirnice skeniranjem dlana u svojim Go prodavnicama

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.755
Amazon omogućava kupcima da plaćaju dlanom u dve svoje radnje u Sijetlu.

Gigant za e-trgovinu testira svoj novi beskontaktni način plaćanja Amazon One, koji povezuje otisak dlana sa kreditnom karticom, tako da možete platiti odmahivanjem rukom ispred skenera, objavilo je u utorak.

Otisak dlana takođe otvara elektronske kapije u dve prodavnice Amazon Go, za koje je obično potreban kod.

Tehnologija bi se pojavila u svim 20-ak Go prodavnica kako probno vreme raste, rekao je Amazon za Recode. Ohrabruje druge trgovce da se prijave, navodi se u izveštaju.

Amazon One takođe može da se koristi za ljude da se identifikuju, rekao je Amazon - na primer kada ulaze u kancelarije i sportske stadione.

Kupci se mogu prijaviti odlaskom u jednu od dve prodavnice, unošenjem podataka o kreditnoj kartici i broja mobilnog telefona u uređaj i skeniranjem dlana na biometrijskom čitaču. Proces traje manje od minuta, rekao je Amazon, a kupci mogu da registruju oba dlana. Skeniranje se zatim povezuje sa njihovim Amazon One ID-om.

5f72f69174fe5b0018a8de0c


Amazon je 2019. godine patentirao tehnologiju koja bi identifikovala ruke ljudi analizirajući karakteristike poput bora, vena, pa čak i kostiju.

Amazon je odlučio da koristi otiske dlanova, koje naziva „potpisima dlanova“, jer su podaci svake osobe jedinstveni i ne menjaju se s vremenom. Takođe morate namerno skenirati dlan da bi to uspelo, rekao je Amazon, što onemogućava slučajno plaćanje tuđe kupovine.

Informacije se čuvaju odvojeno od ostalih podataka o kupcima, rekao je Amazon.

„Sigurnost podataka shvatamo vrlo ozbiljno i osetljive podatke, kao što su potpis na vašem dlanu i podaci o plaćanju, štitimo u stanju mirovanja i u tranzitu u skladu sa Amazonovim visokim bezbednosnim standardima“, navodi se na veb lokaciji Amazon One.

„Podaci o dlanovima i podaci o plaćanju se ne čuvaju na uređaju i višestruki slojevi bezbednosnih kontrola štite vaše podatke u svakom trenutku, uključujući, ali ne ograničavajući se na šifrovanje, izolaciju podataka i namenske sigurne zone sa ograničenim kontrolama pristupa.“

Ako bi kupac odlučio da otkaže svoj Amazon One ID ili dve godine nije koristio Amazon One uređaj, kompanija bi trajno izbrisala podatke.

Izvor: https://www.businessinsider.com/ama...yment-system-trialed-amazon-go-seattle-2020-9
 

Back
Top