Na današnji dan pre 20 godina rođen je Facebook

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.059

NA DANAŠNJI DAN PRE 20 GODINA ZAKERBERG JE NAPRAVIO FEJSBUK: Od tada više ništa nije isto! Ovako je student Harvarda promenio svet​


Prošlo je 20 godina od kada je Mark Zakerberg sa još nekoliko prijatelja na Harvardu pokrenuo mrežu "Thefacebook". Od tada, Fejsbuk je postao globalni fenomen sa više od tri milijarde korisnika i mreža koja je zauvek izmenila društvo i odnose među ljudima.
Kad se priča o Fejsbuku nekako postoji osećaj kao da je tu oduvek. Kao da je teško zamisliti vreme kada ga nije bilo. Činjenica je da je prošlo 20 godina možda je najprimetnija kada se pogleda da su svi oni najraniji korisnici sada mame, tate, zaposleni. Neki su čak i dede i babe.

Jednom rečju odrasli. Ili što bi klinci rekli – matorci.
Fejsbuk
FOTO: PROFIMEDIA / SFM STOCK 2 / ALAMY

Retko koja tehnološka inovacija je dovela do tektonskih promena u društvu i javnom diskursu, uslovila čitav niz promena ponašanja bilo da je u pitanju upoznavanje, druženje, informisanje, razmena mišljenja…
Skromni počeci
Za sve ove godine i uz sve dobre i loše stvari koje je Fejsbuk doneo, mnogi zaboravljaju da je sve počelo 2003. godine kao aplikacija za ocenjivanje izgleda studentkinja na Harvardu.
Mark Zakerberg, Fejsbuk
FOTO: AP / MARCIO JOSE SANCHEZ

Mark Zakerberg je uzeo inspiraciju od univerzitetskog papirnog vodiča "face book", u kom su bile fotografije svih studenata i njihovi lični podaci.
„Fejsmeš“, kako se zvao, postao je hit preko noći. Za samo par sati imao je više od 22.000 pregleda. Naravno, uprava prestižnog univerziteta ga je vrlo brzo ugasila, a Zakerbergu je zaprećeno izbacivanjem zbog, između ostalog, kršenja privatnosti (čudo jedno kako se neke stvari ne menjaju).
Ne želeći da odustane, 4. februara 2004. godine zajedno sa još četiri kolege, osnovao je "Thefacebook". Prvobitno, mreža je bila dostupna samo studentima Harvarda, ali je brzo obuhvatila univerzitete Kolumbija, Stanford i Jejl. Nije prošlo mnogo vremena dok se nije proširila na sve koledže „Lige bršljana“ i otpalo je "the".

Postovanje, lajkovi, foloveri…
Konačno, 26. februara 2006. godine „Fejsbuk“
je lansiran za sve korisnike preko 13 godina. Iako nije bila prva društvena platforma za okupljanje ljudi (ta titula pripada „Majspejsu“), „Fejsbuk“ je bio drugačiji.

Bio je to začetak instant komunikacije – „tajmlajna“. I bio je zarazan. Da li mi je neko odgovorio na poslednji post? Koliko imam novih zahteva za prijatelje? Da li vas je zapratio/la momak ili devojka koji vam se dopadaju? Šta ako nije?OMG!

Koliki uticaj je ostavio na čitav socijalni diskurs govori i činjenica da je promenio i sam jezik. „Lajkovi“, „poukovanje“, „foloveri“, pisanje na „volu“. Reč godine 2009. bila je „unfriend“ (poništiti prijateljestvo).
Kako su godine prolazile, korisnici su se samo množili. Sada ih ima više od tri milijarde. Sticanje prijatelja se preselilo onlajn. Više niste morali da izađete napolje i sastanete se sa nekim. Iluzija prijateljstva nikada nije bila stvarnija.
Fejsbuk, Vraćanje, Mreže, Društvene, 4, četiri, Nalog, Razloga
FOTO: PROFIMEDIA
Metaverzum i šta dalje

„Fejsbuk“ nije samo doneo promene kod svakog pojedinca. Kada imate milijarde na koje utičete, kolektivni efekat na masovnu komunikaciju nosi sa sobom posledice na čitavo društvo koje je teško sagledati i razumeti u potpunosti.
Širenje neproverenih informacija, lažnih vesti i propagadnih poruka donelo je novo doba i novu realnost u kojoj je vrlo često teško razlučiti šta je stvarno, a šta izmišljeno.
Jedna konstanta „Fejsbuka“ jeste Mark Zakerberg. Mnogi osnivači velikih tehnoloških firmi iz 90-ih i 2000-ih su se povukli sa svojih pozicija.
„Zak“, sa druge strane, i dalje čvrsto drži uzde i nema nameru skoro da ih pusti. Pravi ozbiljne dugoročne planove za „Fejsbuk“ i ne odustaje od ideje „metaverzuma“ – neke vrste virtuelnog života.

Ali to nije sve! Prošle nedelje otkrio je veliki plan razvoja opšte veštačke inteligencije – one koja bi mogla sama da razmišlja. A kada do toga dođe, sa setom ćemo se sećati kako smo „lajkovali“ i pisali gluposti na zidu.
izvor Kurir.rs/ RTS/ L. S

 

Back
Top