Alter ego efekat

Svi mi imamo mnogo osobina u sebi i licnosti koje stoje u prikrajku, alter ego je sredstvo kojim izvlacimo te osobine i licnosti, odnosno ja bih to nazvao individulizacijom prema CG Jungu, zapravo ja bih rekoa da je to upotpunjavanje, covek koji bi promenio mnogo alter ega taj bi eventualno postao upotpunjeniji, jer kad promenimo alter ego- druge osobine nam ostaju pri ruci- npr neko uzme alter ego pisca i onda stekne sposobnosti koje su potrebne za taj alter ego, kad promeni alter ego jos uvek ce imati pri sebi sposobnost dobrog izrazavanja i komunikacije.
U svima nama se nalazi i heroj i mudrac i vladar i umetnik, ljubavnik...itd...- kao sto mozemo videti iz slike kako je to CG Jung zamislio:
12-major-personality-archetypes-diagram-vector-15945503-e1524338963211.webp

Sta vi kazete za ovo? Jel ste videli neke primere ovoga i kakva je bila vasa reakcija povodom toga?
Vasa iskustva, misljenja i komentari?

Efekat alter ega je veoma koristan. Kada su u pitanju javne ličnosti, ne poznajem ih mnogo. Mislim na pevače, pevačice. glumce. Ne pratim njihove živote, niti sam to ikad radila.

Što se tiče foruma, ali i stvarnog života, ne nosim masku. Iskrena sam, ali često napeta i ozbiljna.

Imam alter ega koji se zove Moje drugo JA. Koristim ga samo kada pišem u terapijske svrhe, i u slučajevima kada nemam inspiraciju za pisanje.

To Moje drugo JA se razlikuje od mog pravog JA.

Brutalno je iskreno, ali ono kritikuje mene i moje ponašanje. To Moje drugo JA je opušteno. Slobodno u izražavanju. Podsvesno me tera da pišem, kao nekad.

Koristi sleng, ne obraća pažnju na književni jezik, ponekad psuje. Slobodno je, ponavljam i otvara teme koje ja izbegavam. Pomaže mi dok pišem.

Ponekad, podsvesno želim da utiče na mene u smislu izgleda i ponašanja. Moje drugo JA je ljuto na mene zbog moje kilaže, nervira se što nisam opuštena i slobodna. Želi da utiče na mene. Mrzi opšta mesta i patetiku. I stvarno mi je pomogao da ne pišem patetično i ne razmišljam patetično.

Izgradila sam ga davno. Moje drugo JA pojavilo se u trenucima kada sam shvatila ko treba da bude moj uzor u pisanju. I tada sam pisala kolumne i koristila stil pisanja osobe koja mi je bila uzor. Nažalost, želja da da upoznam tog poznatog novinara nije ostvarena. Predugo sam čekala da odem na kafu, pozvao me je ali nisam otišla.
Posredno smo se poznavali i znao je da ga veoma poštujem i volim kao osobu, ne u smislu emotivne ljubavi.

Ti tekstovi koje je napisalo Moje drugo JA bili su odlični i dobro prihvaćeni od strane moje tadašnje publike ( osoba koje su pratile moj blog ).

Moje drugo JA zove ga "moj novinarski tata ".

Molim vas da mi ne postavljate pitanje o kome se radi. To je moja tajna, bar kada je ovaj forum u pitanju.

Nik na forumu sam koristila i na nekim drugim forumima, ali samo Džudi, bez slova S.

Džudi Smit ( Džudi S ) bio je pseudonim u jednom razdoblju mog života u kome sam slala tekstove i priče na neke radijske konkurse ( emisije Ozon i Oblak u bermudama ).

Džudi S nije Moje drugo JA ni ovde, ni na nekim drugim forumima, ni u stvarnom životu.

Poslednja izmena:
Imam alter ega koji se zove Moje drugo JA.
Mislim da i na vecem nivo se moze reci da si u jednom momentu iskoristila alter ego efekat i da je dobar primer o cemu se ovde radi:
npr odlucila si da postanes pisac/nobvinar- prihvatila si ulogu, da se tako izrazim, zatim si stekla sposobnosti koje su ti bile potreben i eventualno si postala novinar/pisac, znaci pocetni alter ego je bio samo sredstvo kako lakse doci do cilja,
Nedavno si na temi ljubomora pomenula da kreces u politiku- ovde mozes razraditi plan i napraviti novi alter ego i iskoristiti efekat da ti pomogne- sve sposobnosti koje si naucila da bi se bavila pisanjem i dalje ostaju, a stices nove,
i eventualno kao sto sam rekao dobijas "multiperspektivu" mozes da razmisljas na vise nacina- kao pisao, politicar... itd.. Mislim da to daje veliku prednost u sagledavanu stvari, a i donosenju odluka.

Kao sto sam rekao i sam sam svojevremeno napravio neki alter ego ratnika- i to je imalo fantasticno pozitivan uticaj na mene, vise nisam u toj ulozi, ali moje samopostovanje je proletelo kroz krov i diglo se u visine, od pocetka korone i iducih par godina je bilo jako gadan period zivota, ali sam ga dobro istrpio jer me upravo prethodni period na to pripremio.

Nedavno si na temi ljubomora pomenula da kreces u politiku- ovde mozes razraditi plan i napraviti novi alter ego i iskoristiti efekat da ti pomogne- sve sposobnosti koje si naucila da bi se bavila pisanjem i dalje ostaju, a stices nove,
i eventualno kao sto sam rekao dobijas "multiperspektivu" mozes da razmisljas na vise nacina- kao pisao, politicar..

Na neki način, postoji još jedan alter ego koji je vezan za politiku na lokalu. Tu se fino i kulturno ponašam, ali sam u prošlosti znala da se posvađam, ako je to potrebno.

Politika iako mala, na lokalu, oslobodila me je treme i pozitivno deluje na mene. Potrudiću se da iskorstim ta znanja i da se ponovo aktivno bavim politikom.

Sastanci nisu isključivo ozbiljni jer posle njih kreće druženje uz neko piće i kafu. Stekla sam mnogo novih poznanika, neki su mi bili i prijatelji..i sada opet imam prijatelje.

Politika je uticala i psihološki na mene. Nisam više asocijalna kao u završnim godinama gimnazije. Drugačija sam. I to je sasvim ok, prija mi. Samo da se oslobodim i budem manje napeta, to mi je cilj, lični i samo posredno ima veze sa politikom.

Mnogo vasih omiljenih knjiga i filmova je vezano za temu aletr ego efekta: npr Grof Monte Kristo, Karate Kid, rekao bih i Taksista i lik iz orginalne trilogije ratova zvezda?

Zar nema zanimljivije teme nego kad neki outsajder dodje, reinventira sebe i zatim spasi svet ili postane lice pravde?

Ego i persona su mi prilično uravnoteženi tako da nemam potrebu za tim alter egom.

Niti bih prihvatila novu, bolju ulogu, ma kakav benefit da bi mi donela.

Sve to dođe na naplatu, svaka laž. Uostalom, ne želim da lažem ni bilo koga oko sebe, da bi mom egu bilo ugodnije.

Ako ne mogu da ostvarim ono što želim da autentičnim egom, ispod časti mi je da kreiram novi. I foliram sebe

Poslednja izmena:
Ego i persona su mi prilično uravnoteženi tako da nemam potrebu za tim alter egom.

Niti bih prihvatila novu, bolju ulogu, ma kakav benefit da bi mi donela.

Sve to dođe na naplatu, svaka laž. Uostalom, ne želim da lažem ni bilo koga oko sebe, da bi mom egu bilo ugodnije.

Ako ne mogu da ostvarim ono što želim da autentičnim egom, ispod časti mi je da kreiram novi.
Slazem se.

Svi mi imamo mnogo osobina u sebi i licnosti koje stoje u prikrajku, alter ego je sredstvo kojim izvlacimo te osobine i licnosti, odnosno ja bih to nazvao individulizacijom prema CG Jungu, zapravo ja bih rekoa da je to upotpunjavanje, covek koji bi promenio mnogo alter ega taj bi eventualno postao upotpunjeniji, jer kad promenimo alter ego- druge osobine nam ostaju pri ruci- npr neko uzme alter ego pisca i onda stekne sposobnosti koje su potrebne za taj alter ego, kad promeni alter ego jos uvek ce imati pri sebi sposobnost dobrog izrazavanja i komunikacije.
U svima nama se nalazi i heroj i mudrac i vladar i umetnik, ljubavnik...itd...- kao sto mozemo videti iz slike kako je to CG Jung zamislio:
Pogledajte prilog 1693636
Nemam potrebu za novim egom.
Imam osobine koje imam, karakter kakav imam, zivot kakav imam...
Ne bih glumila nekog drugog nikada. Mozda je cena koju placam za moje samopostovanje velika I znam da velika vecina tako ne radi.
Moj je zivot istina, jedna. Nema trikova, nema forica...
Inace, Jung mi nije omiljeni.

Ja ne bih mogla da menjam sebe. Geni i životne situacije nas oblikuju kroz odrastanje.
Uvek se vraćam sebi, onakvoj kakva sam. Ponašanje čovek može da promeni ( i treba ako je problematično ) ali karakter teško.
Ok, svatam poziciju tebe, bird again i luleta-
medjutim tesko mi je poverovati da u jednom momentu nista promenili zivotni stil itd,
tj i sadasnja “zelena milja” je nekad bila nesto drugo?
A sadasnje ponasanje/razisljane je u skladu s onim sto ti mislis da je “ispravno”?
Sto je takodje proizvod usmeravanja,
jos jednom da ponovim alter ego je sredstvo ka cilju, kada zaista postanes nesto- onda to nije laz, David Bowie jeste bio zvezda i unikatan lik, Ziggy Stardust je bila stepenica ka putu.

Hajde sad da opišem situaciju.

Žena sa decom, posao u kojem je cenjena, komšije, prijatelji, kolege - svi je vide kao osobu koja ima normalne, socijalne uloge. Međutim, dama ima jaku želju već godinama koju potiskuje da bude igračica u strptiz klubu, da se skida pred drugima, da možda ima i razuzdani sex, mašta o tome, ali je njena uloga u društvu definisana i bilo bi je sramota da javno otkrije svoje najintimnije želje.

I onda reši da za jedan vikend ode u drugo mesto, stavi periku, dogovori nastup i pojavi se kao igračica na šipci oskudno odevena i zaradi za jedno veče nešto što bi inače za mesec dana. Osim toga, pošto se pretvorila u vamp ribu, smuva se sa nekim tipom koji je vidi na taj način i sa njim provede ostatak vikenda. Zatim se vrati svojoj uobičajenoj ulozi majke, koleginice, prijateljice, komšinice, a da niko ne zna njen Alter Ego koji je imala tog vikenda. Svidelo joj se pa je dorađivala tu ulogu, menjala je, a sve u skladu sa svojim željama. Realizacija tog alter ega je za nju san snova, to je ona, to je deo nje, ali nije laž, ona je samo tražila način kako da ostvari nešto za šta ranije nije imala hrabrosti.

Zamenimo priču u neku sasvim drugu. Čovek, povučen, iako pametan i sposoban nije imao prilike da napreduje u poslu. Međutim, napisao je sebi kakav želi da bude, koji je osoba vrlo slična njemu, samo sa dodatkom hrabrosti da uradi neke stvari. Rešio je da odigra par puta ulogu koju želi i uspela mu je. Postepeno se i sam menjao, samopouzdanje mu je raslo, alter ego, neko koga niko nije znao a koji je čučio u njemu počeo je da se pojavljuje kao glavna persona. Ostvario je ono što je želeo.

Svaki put su to bili ONI, samo neki deo njih koji nije bio vidljiv za druge na taj način. Nije laž. Ono što želiš je deo tebe, tvoj ideal je isto deo tebe. Ono što želi "dete" u tebi si isto ti. Ja sam shvatila da tema obrađuje takvu stvar, a ne kako prevariti druge ljude, nego kako realizovati deo sebe.

Hajde sad da opišem situaciju.

Žena sa decom, posao u kojem je cenjena, komšije, prijatelji, kolege - svi je vide kao osobu koja ima normalne, socijalne uloge. Međutim, dama ima jaku želju već godinama koju potiskuje da bude igračica u strptiz klubu, da se skida pred drugima, da možda ima i razuzdani sex, mašta o tome, ali je njena uloga u društvu definisana i bilo bi je sramota da javno otkrije svoje najintimnije želje.

I onda reši da za jedan vikend ode u drugo mesto, stavi periku, dogovori nastup i pojavi se kao igračica na šipci oskudno odevena i zaradi za jedno veče nešto što bi inače za mesec dana. Osim toga, pošto se pretvorila u vamp ribu, smuva se sa nekim tipom koji je vidi na taj način i sa njim provede ostatak vikenda. Zatim se vrati svojoj uobičajenoj ulozi majke, koleginice, prijateljice, komšinice, a da niko ne zna njen Alter Ego koji je imala tog vikenda. Svidelo joj se pa je dorađivala tu ulogu, menjala je, a sve u skladu sa svojim željama. Realizacija tog alter ega je za nju san snova, to je ona, to je deo nje, ali nije laž, ona je samo tražila način kako da ostvari nešto za šta ranije nije imala hrabrosti.

Zamenimo priču u neku sasvim drugu. Čovek, povučen, iako pametan i sposoban nije imao prilike da napreduje u poslu. Međutim, napisao je sebi kakav želi da bude, koji je osoba vrlo slična njemu, samo sa dodatkom hrabrosti da uradi neke stvari. Rešio je da odigra par puta ulogu koju želi i uspela mu je. Postepeno se i sam menjao, samopouzdanje mu je raslo, alter ego, neko koga niko nije znao a koji je čučio u njemu počeo je da se pojavljuje kao glavna persona. Ostvario je ono što je želeo.

Svaki put su to bili ONI, samo neki deo njih koji nije bio vidljiv za druge na taj način. Nije laž. Ono što želiš je deo tebe, tvoj ideal je isto deo tebe. Ono što želi "dete" u tebi si isto ti. Ja sam shvatila da tema obrađuje takvu stvar, a ne kako prevariti druge ljude, nego kako realizovati deo sebe.

Mozda ipak imam srece da svoje zelje mogu da realizujem I bez alter ega.
O svojim fantazijama preporucujem otvoreno govorite sa partnerima kako ne biste stvarno bili u iskusenju da stavljate perike...
To je sve od mene na ovu temu.

Bila je. Menjamo se. Ali ( ovo govorim za sebe, ne znam kako drugi funkcionišu ) ne menjamo se svesno, da kažem " na silu ", od sutra sam neko drugi.
Moguće da nisam shvatila temu na pravi način.
Meni ovo deluje kao ubeđivanje sebe da smo nešto šta nismo.

A šta smo?

Zar mi nismo i naše želje da budemo (nešto)?

Mi se kao osobe konstantno menjamo, ko se ne menja taj je mrtav. I uglavnom se menjamo onako kako verujemo i u kom pravcu idemo. Neko voli da se okošta u sebe onako kako se identifikovao sa sobom (ali i taj se menja vremenom iako nije svestan, recimo postaje sve veće gunđalo, neko postaje sve zatvoreniji itd). A neko misli da je sve stvar životnih iskustava, promena.. Svako iskustvo nas menja, posebno ako je intenzivno. Ukoliko nešto jako želimo i radimo na tome to se može i desiti. Ta slika sebe drugačijeg, ta slika je neko drugo ja (alter ego) ka kojem možemo da težimo. I ne treba čekati da se nešto promeniš. Čovek se menja ne čekanjem i spontano, već tako što sebe uvodi u nova iskustva. Radeći na nečemu menjamo se u tom pravcu.

za gdicu @Paula
da imas sredstva,mogucnosti i interes da li bi menjala indentitete?sama promena indentiteta zahteva i neku korekciju u ponasanju.apstraktno pitanje ne da li si to radila.ne mesam ovo u musko zenske odnose.generalno i nema veze sa nickovima preko mreza

za gdicu @Paula
da imas sredstva,mogucnosti i interes da li bi menjala indentitete?sama promena indentiteta zahteva i neku korekciju u ponasanju.apstraktno pitanje ne da li si to radila.ne mesam ovo u musko zenske odnose.generalno i nema veze sa nickovima preko mreza

Identitete ne, nemam za to ni vremena, a ni želje. Ali sam realizovala neke svoje želje, ja kao ja sada, što sam mislila da nisam ja pre samo nekih 10 godina.

Mnogi ljudi bi voleli da budu neko drugi.
Taj deo razumem. Žele da ostave utisak, možda ispune svoje skrivene želje. I to razumem.
Ali smo svesni da to nismo mi, ukoliko nismo dvostruke ličnosti.

Čovek je uglavnom ono što misli o sebi da je. Svest o sebi je ono što utiče na našu realizaciju. Ako je neko monolitan i ubeđen u sebe da je to samo on, onda zatvara mogućnost za neke izmene i korekcije.

Recimo, ako neko postane anksiozan, najgore je da se identifikuje sa sobom kao anksioznom osobom. Ali nije on samo to, on je i zdrav, i ovo i ono. Ko se pak učauri u sadašnju verziju sebe, ostaje učauren. Tako ja gledam na to, a svako sebi bira put. Treba relaksirati pojam sebe, ne biti strog u tome.

Čovek, povučen, iako pametan i sposoban nije imao prilike da napreduje u poslu. Međutim, napisao je sebi kakav želi da bude, koji je osoba vrlo slična njemu, samo sa dodatkom hrabrosti da uradi neke stvari. Rešio je da odigra par puta ulogu koju želi i uspela mu je. Postepeno se i sam menjao, samopouzdanje mu je raslo, alter ego, neko koga niko nije znao a koji je čučio u njemu počeo je da se pojavljuje kao glavna persona. Ostvario je ono što je želeo.
Ovo mi je odlican slagvort- a hteo bih da dodam da sve ovo ima utemenljenje u nauci- tacnije u neuronauci- kad covek definise ciljeve i pocne da radi na njima, uci nove vestine- sam mozak se adaptira-
Neuroplasticizam- stvaraju se nove konekcije, neke se brisu, neuroni preusmeravaju i ono sto je zamisljeno postaje stvarno.

Ovo mi je odlican slagvort- a hteo bih da dodam da sve ovo ima utemenljenje u nauci- tacnije u neuronauci- kad covek definise ciljeve i pocne da radi na njima, uci nove vestine- sam mozak se adaptira-
Neuroplasticizam- stvaraju se nove konekcije, neke se brisu, neuroni preusmeravaju i ono sto je zamisljeno postaje stvarno.

zaista, to što pišemo to je potvrdila neuronauka.

Back