ALS - oštećenje motornog neurona

Kad sam se odlucio za Kanabis imao sam velikih problema sa sekretom.Posle mesec i po upotrebe Kanabisa sekret se smanjio,pluca su mi cista i lakse disem,spazam se smanjio.Sad sam na pola terapije i zadovoljan sam! Kod obolih od ALS-a koji koriste Kanabisa nema rezultata u lecenju kao sto ima kod obolelih od MS-a! Ulje Kanabisa za lecenje se pravi od cvetova a takvo ulje nema da se kupi u Srbiji,Hrvatskoj ...!

Novo istraživanje pokazuje da lečenje na bazi marihuane može usporiti napredovanje fatalnog stanja amorfične laterarlne skleroze (ALS).

Studija objavljena u časopisu CNS Neuroscience & Therapeutics, pokazuje da tretman Sativexom, lekom na bazi kanabisa, vodi ka skromnom usporavanju napredovanja bolesti kod miševa uzgojenih prema modelu ALS.

Istraživanje je vodila grupa naučnika sa Complutense Univerziteta u Madridu u Španiji koji zaključuju da njihovi nalazi „obezbeđuju potporu da Sativex ( ili alternativne kombinacije fitokanabinoida sličnih Sativexu ) mogu poslužiti kao nova terapija kod ALS-a.“

Tim naglašava da izvestan broj prethodnih studija takođe pokazuje potencijal kanabinoida da uspore stanje, uključujući i CBD i THC. Istraživači dodaju da bi budući eksperimenti trebalo da budu vođeni kako bi se procenila uspešnost većih doza.

Trenutno oko 30000 Amerikanaca pati od ALS-a.Poremećaj pogađa neurone zadužene za motoričku funkciju mišića u mozgu i kičmenoj moždini. Kako bolest napreduje, pacijent gubi kontrolu nad voljnim pokretanjem mišića što dalje može voditi do potpune paralize i smrti.

Ne postoji poznat lek za ALS. Jedini lek koji je odobrila FDA je Riluzole čijom upotrebom, pokazalo se, život pacijenta se produžava za par meseci.

Sa druge strane, Sativex je odobren u 24 zemlje kao lek protiv multipleks skleroze koja ima značajan broj sličnosti sa ALS-om.

Istraživanje takođe pokazuje da kanabinoidi imaju anti-inflamatorna i neuroprotektivna svojstva za koja mnogi pretpostavljaju da se mogu koristiti da uspore čitav niz neurodegenerativnih poremećaja.

Do sada je 6 država SAD, uključujući Mejn, Arizonu, Mičigen, Njudžerzi, Njumeksiko, a od nedavno i Floridu, učinilo medicinsku marihuanu dostupnom pacijentima obolelim od ALS-a.

Izvor: http://www.leafscience.com/2014/06/30/cannabis-may-treat-lou-gehrigs-disease/

Medicinska marihuana za pacijente sa ALS-om

Lekoviti sastojci iz marihuane su pokazali izvanredne sposobnosti u usporavanju i zaustavljanju progresije neurodegenerativnog oboljenja poznatog kao ALS, ili Amiotrofična lateralna skleroza.

U stvari, CBD je pokazao veoma delotvorne efekte kod svih bitnih neurodegenerativnih oboljenja koja napadaju mitohondrije i delove mozga sa bazalnim ganglijama.

Pacijenti sa ALS-om, suočavaju se sa situacijom u kojoj moto-neuroni koji se nalaze u njihovoj kičmi i centralnom nervnom sistemu postepeno odumiru zbog nedostatka proizvodnje enzima zvanog superoksid dismutaza (SOD1). SOD1 je veoma moćan antioksidans koji štiti organizam od oštećenja izazvanog toksičnim slobodnim radikalima. SOD1 se generiše u mitohondrijalnom delu mozga. Slobodni radikali mogu da oštete DNK i proteine untar ćelija, i preko 110 pojedinačnih genetskih mutacija povezanih sa ALS-om, razaraju gene koji proizvode SOD1 i na taj način su povezane sa ovim oboljenjem.
Apoptoza je prirodan proces umiranja ćelija. Kada ćelije nisu zaštićene od delovanja slobodnih radikala, apoptoza se ubrzava. Kod ALS-a, mutacija DNK prouzrokuje da se smanji lučenje SOD1 i da na kraju potpuno prestane, što moto-neurone čini osetljivim na oštećenja od strane slobodnih radikala i njihovo odumiranje. Kod pacijentata sa ALS-om se očekuje da žive tri ili četiri godine nakon postavljanja dijagnoze, a veoma retko žive duže od deset godina.

I CBD i THC, koji su komponente medicinske marihuane, pokazali su sposobnost da zaštite ćelije od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, i kod ALS-a medicinska marihuana je pokazala da može i da uspori i čak da zaustavi progresiju bolesti. CBD i THC su testirani i pojedinačno i zajedno, sa pozitivnim rezultatima kod svih testova, a najimpresivniji rezultati su bili kada su i CBD i THC davani zajedno.

Ljudska tela poseduju kanabinoidne receptore (CB1 i CB2) koji se nalaze unutar ćelija u mozgu i širom našeg centralnog nervnog sistema. CB1 receptori takođe mogu da se nađu unutar jetre, pluća i bubrega a CB2 receptore možemo naći u tkivima glatkih mišića, imunom sistemu i na drugim mestima u ljudskom telu.

Kanabinoidni receptori su povezani sa apetitom, bolnim senzacijama, memorijom i raspoloženjem. Kada te receptore aktiviramo prisustvom kanabisa, oni oslobađaju antioksidanse sa protivupalnim i neuroprotektivnim svojstvima, koji su veoma efikasni u borbi protiv slobodnih radikala i sprečavaju štetu koju slobodni radikali čine nervnom sistemu.

Zaista, medicinska marihuana se pokazala kao moćniji antiokidans nego što su vitamin C i vitamin E. Neuroprotektivni kvaliteti CBD-a i THC-a takođe se pripisuju njihovim protivupalnim i antiekcitotoksičnim svojstvima.

Medicinska marihuana je pokazala sposobnost da umanji, a u nekim slučajevima i potpuno da eliminiše grčenje mišića, poboljša apetit, umanji bol, podstakne san kod insomničara i olakša stres kod pacijenata.

Izvor:http://www.royalqueenseeds.com/blog-medical-marijuana-for-als-patients-n105

znaci vracamo se na pocetak i ispijanje velike kolicine antioksidanata i da po mogucstvu probijaju blood–brain barrier.
C,E,D3,B
ekstrakt semena grozdja
alfa lipoicna kiselina, gaba...............................

kakva su vam Nikola iskustva sa gabom ona je neurotransmiter (opusta,,,)
negde sam i procitao da je D3 delotvorniji od riluteka.

Nemogu ti reci o Gabi nista konkretno, jer sam Gabu koristio sa sledecim suplementima:

- Vitamin B12 Methyl 2000 mcg
- B 50 kompleks 2x1
- Vitamin C 1000mg
- Vitamin D3 2000 IU
- Vitamin E 800 IU
- Koenzim Q-10 200mg
- Magnezijum 400mg
- Kalcijum 500mg
- Grape Seed Extract 100MG
- Ginseng (Eleutherococcus senticosus Root)Sibirski 2400mg
- Omega 3 dve gel kapsule
- N-acetil cistein 1800mg
- Zinc 50mg
- Acetyl L Carnitine 1000 mg
- Resveratrol 100mg
- Alpha Lipoic Acid 250mg
- Selenium 100mg
- Ginkgo biloba 120mg
- Creatine monohydrate jedna čajna kašika u 0,4L tečnosti
- Whey proteini ili Mass Fusion
- Amino Fuel Liquid dve supene kasike

nazalost i da se desi neki epohalni lek ne vidim kako ce on da pomogne osobama koje su daleko odmakle kao moj otac. zar treba da im zaustavi bolest u momentu kad jedva disu i takvi da nastave zivot? pre ce biti da ce pomoci nekome ko je sveze oboleo. e sad pitanje je sta je uzrok als-a da li neuroni umiru? ako je tako onda spasa nema ko je ostao bez njih, ali ako u stvari je neka blokada neurona i oni nemogu da posalju signal onda je tu druga prica.

Molim vas moze li neko da mi odgovori kakav je krevet najbolje prilagodljiv obolelima od Als-a?

po meni sve zavisi od potreba bolesnika. npr moj otac ima potrebu 200x dnevno da ga dignem da sedi pa to na krevetu nije moguce. za to meni pomaze sto imamo trosed sa naslonom koji se sastoji od jastuka velikih pa ih stavljam i pomeram u par sek. po potrebi tj transformisem od kreveta u fotelju u par sek.

Krevet je druga po vaznosti investicija kod ALS obolelih! Najbolja varijanta je Elektricni Krevet u 4. ravni a to znaci sledece:

1. podizanje uzglavlja do 80 stepeni,pomoci ce Vam kod ustajanja,povecanog sekreta,hranjenja ........................... !

2. podignuto uznozje,pomaze kod otecenih stopala ......................... !

3. iskosena ravan kreveta olaksace Vam disanje ......................... !

4. podizanje-spustanje kreveta po vertikali olaksace Vam negu .................... 1!

Krevet bez duseka netreba da bude vislji od 40cm,treba da ima ogradicu koja ce Vam pomoci da se okrenete, treba Vam i trapez i to je to !!!

mislim da ni ne treba da se pije. ja sam tati predlozila da ga ne pije, I on je prihvatio. uzimamo suplemente, a obzirom da su mu u njemackoj laboratoriji pronasli aktivnu infekciju chlamydiom penumoniae, sugerisali su nam da porbamo dugorocnu antibiotsku terapiju. smatra se da hronicna infekcija ovom bakterijom moze dovesti do niza upalnih procesa u organizmu, pa tako u u nervnom sistemu.
ne ocekujem neko radikalno poboljsanje, ali smatram da vrijedi probati.

Narodni lekovi za izbacivanje šlajma (RECEPTI)

slajm.jpg

Kašalj praćen izbacivanjem (lakšim ili težim) šlajma, posebno je učestao u zimskim mesecima i nastaje usled virusnih i bakterijskih infekcija.
Za delotvornu terapiju kašlja i izbacivanje sluzi odnosno sekreta, važno je utvrditi uzrok i osobine kašlja, odnosno da li je akutni ili hronični, noćni ili dnevni, produktivni ili suvi… U borbi protiv kašlja praćenog sekretom i šlajmom, vekovima se koristi razno lekovito bilje.

Lovorov list i izbacivanje šlajma

Iseckajte 3 osušena lista lovora lista i prokuvajte ih u četvrt litra vode. Poklopite i pustite da odstoji deset minuta. Čaj nakon toga zasladite sa malo meda i dodajte kašičicu limunovog soka.
Ovaj čaj je poznati domaći lek delotvoran kod izbacivanja šlajma kod bronhitisa, a treba da se pije do povlačenja bolesti. Pije se dva, tri puta na dan, po jedna šolja.

Med i kafa

Mešavina meda i kafe delotvorna je u lečenju kašlja i svojevrsni je lek za šlajm.
Supenu kašiku meda pomešajte s kafenom kašičicom instant kafe, pa mutite dok ne dobijete kremastu masu. Ovaj melem se pojede a posle toga treba popiti čašu mlake vode. Koristi se tri puta dnevno, dok kašalj ne prestane.

Pomorandža za teško izbacivanje šlajma kod suvog kašlja

Jednu opranu pomorandžu isecite na kockice sa sve korom. Stavite kockice u posudu, dodajte litar vode i dve kašike šećera. Kuvajte na tihoj vatri pola sata dok se ne zgusne. Sirup treba piti po jednu kašiku svaki put kada osetite nadražaj na kašalj.

Maslinovo ulje

Probajte da se izborite sa šlajmom uz ovaj narodni lek: Pomešajte 2 kašike maslinovog ulja sa dve kašike limunovog soka, dve kašike vode i kašikom meda. Mešavinu blago ugrejte i pijte ujutru i uveče.

Crni luk

Ispržite crni luk na masti, pa dok je još toplo, stavljajte kao obloge na grudi. Ove obloge će omekšati tvrdi šlajm.

Ren i praziluk

Mešavina od rendanog rena i iste količine meda deluje kao preventiva astmatičnih napada, a odlično rastvara i izbacuje šlajm.
Pomaže i praziluk koji treba sitno iseckati a zatim sasvim malo prokuvati u mleku. Kada se ohladi zasladite ga medom i dobro izmešajte. Uzima se po nekoliko kašika ovog praparata dnevno.

Čaj od lipe

Čaj od cveta lipe odličan je prirodni lek za izbacivanje šlajma iz disajnih puteva. Ako ga koristite više dana, ublažićete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta.
Čaja od lipe takođe izaziva znojenje, što je važno kod gripa, prehlade i nazeba. Čaj se pije dok je vruć ujutru i uveče, a priprema se tako što se dve čajne kašičice cveta lipe preliju sa 500 ml ključale vode, ostavi se 5 do 10 minuta pa se procedi. Čaj je najbolje zasladiti medom i dodati mu dosta soka od limuna.

Čaj od koprive

Čaj od koprive je dobro poznato prirodno sredstvo za eliminisanje prekomerne sluzi iz disajnih organa. Supenu kašika suvih listova koprive poparite šoljom ključale vode, ostavite oko 10 minuta i procedite. Dnevno treba piti dve šolje nezaslađenog čaja (ujutru i uveče). Preporuka je da se u čaj doda med.

Kupka od ovsene slame

Ova kupka će vam pomoći da se oslobodite šlajma i teškog disanja. Pomaže i kod apatije, umora, razdražljivosti…
Najprije skuvajte čaj tako što ćete 2 kilograma slame preliti sa 4 litra vode i kuvati oko 30 minuta. Procedite čaj i dodajte vodi za kupanje. Po izlasku iz kupke dobro se obrišite, lezite u krevet, a posle jednog sata, preporuka je da lagano prošetate na svežem vazduhu. Primenjujte ovu procedure više nedelja i očekujte poboljšanje.

Dodatni saveti

U borbi sa izbacivanjem šlajma poželjno je piti mnogo tečnosti – vode, čaja, pileće supe, limunade, zatim izbegavati alkoholna pića. Korisni su i preparati od korena hibiskusa, bokvice, islandskog lišaja…Beli luk u većim količinama u ishrani će, kao prirodno vrlo jak antibiotik, sigurno pomoći u borbi sa kašljem.

nikola, vezano za suplemente koje ste naveli da ste koristili, zanima me da li ste ih uzimali sve odjednom,, ili neke od njih jedan period, pa druge jedan period. ja tati dajem vecinu ovog sto ste naveli da ste trosili, ali to ispadne brdo tableta u toku dana, pa se sablaznim od same kolicine, iako su to sve mahom vitamini.
i zanima me kakva je situacija kod ostalih oboljelih sto se tice bolova. moj tata ima veoma jake bolove u zglobovima, pogotovo u ramenima, pa se pitam da li je to vezano sa ALS-om ili ne?

Pre vise od tri godine, na nekom pregledu, pokazao sam dr.Ivanu spisak suplemenata koje koristim,odmah je rekao "mnogo"! Rekao sam mu da izbaci sa spiska suplement koji netreba da koristim,nista nije izbacio samo mi je rekao za Ginko da povremeno pravim pauzu!!!
Uzimam suplemente tri puta na dan sve sa spiska!!!
Kod ALS-a nema bolova,uzrok bola je nesto drugo,konsultujte Vaseg doktora!

super, jer ja tati dajem otprilike sve sa vaseg popisa suplemenata. I ja sam se zapitala da li su bolovi vezani za ALS, ali uglavnom u literature se ALS definise kao bezbolna bolest. jos kad bismo bili sretni pa da imamo DOKTORA sa kojim se isplati konsultovati, sreci ne bi bilo kraja.
hvala nikola za savjete!

Pozdrav svima. Radim u Norveskoj sa ALS - pacijentom pa sam se tako u jednom nocnom dezurstvu nasla na ovom forumu... Obzirom da je bolest teska i gnusna pitala sam se kako to nasi ljudi prezivljavaju. Koliko nasa zemlja brine o tome? Ovde sam se nasla u cudu kada sam dobila posao. Elem, pacijent se preselio u grad i prvi put je oformljen tim koji ce brinuti o njemu. Ja sam sasvim slucajno bas tada bila u potrazi za poslom. Na prvom sastanku tima sam ukapirala da ce nas 12 biti oko njega ne racunajuci fizioterapeute i ostale...To mi je bilo fascinantno. Tada sam pomislila na nase ljude u Srbiji i bivsoj Jugoslaviji... Ko brine o njima i kako brine o njima? Da li sve padne na teret rodbini, ili veci deo radi sluzba kucnog lecenja? Koju finansijsku pomoc od drzave imaju i da li je imaju? Sta sa ljudima koji se opredele za respirator? Moraju li biti u bolnici? Moj pacijent se selio vise puta, iako je vec u stadijumu da koristi respirator i totalno je nepokretan. Pokrece jos uvek vilicu, te mu je alarm u tom delu, ali vec ima problema sa zvakanjem hrane. Pokusao je da zivi kod kuce, a da nas tim ima "kancelariju" u kamp- prikolici pored. Ipak, zbog privatnih razloga na kraju je smesten u ustanovu u kojoj ima svoj poseban stan. O lekovima nemam prava da pisem, i privatnim detaljima, ali volela bih da se ukljucim u vasu diskusiju. On takodje voli da cuje tudja iskustva pa eto, tu smo..

@sscvet

Dobro dosla na forum!Razmena iskustva je bitna za ALS obolele. Kod nas oboleli od ALS-a nemaj poseban tretman ili neku privilegiju zbog bolesti,imamo pravo na novcani dodata za pomoc i negu drugog lica, pravo na ortopedska pomagala ali to je jako tesko ostvariti, pravo na penziju ali u redovnom postupku, pa ko doceka penziju! Mozemo ostvariti pravo na popust za fiksni telefon,besplatno parkiranje, ostalo sve placamo. Slican ili isti status imaju oboleli u ostalim drzavama bivse Jugoslavije izuzev Slovenije.Desava se da su novcana primanja obolelog jedini izvor prihoda u porodici pa ni kutiju vitamina ne mozes tek tako kupiti, znam za slucaj gde je oboleli podstanar!!?Pomoc i neku medecinsku negu od 2 sata dnevno,preko centra za soc.rad, mogu ostvariti oboleli koji imaju 100% invaliditet! Znaci da sve pada na obolelog i porodicu,prijatelje, pa ko se kako snadje!

skoro sam bio u centru za soc. rad u vezi privremenog punomocja i spomenu mi da imam pravo na 1h da dodju radnim danom, ne svaki dan, i da pomognu oko kupanja . zahvalio sam im se na tome. pitao sam neurologa da li mozda zna gde bi mogao da angazujem osobu da brine o ocu jer hocu da se zaposlim i ona mi rece da nema pojma i da se ljudi snalaze kako mogu. tu sam shvatio da je to neizvodljivo naci takvu osobu koja ce sve to da radi sto ja radim oko oca.
krenuo sam u skupljanje potpisa za niv i skupim od Stevicke pa dobijem od Zugica i onda mi covek kaze da mi treba i od Bukumirovicke ali nezna da li cu ja to moci obaviti jer je KOMISIJA RASFORMIRANA 1.1.2015 A NOVA NIJE OFORMLJENA ,danas je 18.7. , pa kao pokusaj ako prodje prodje !
mi o Norveskim uslovima mozemo da sanjamo ali nasi mogu bar da nam pomognu da se bar na zakazivanje i neku papirologiju ne ceka u nedogled.
Sama cinjenica da se kod neurologa ide na kontrolu na 3 meseca i to reda radi, fizijatri kazu da nemogu pomoci.... dovoljno govori o tome ko brine o bolesnicima.

Sto se tice pomoci iz Centra za socijalni rad kad su bili da pogledaju sta treba da se radi oko supruga,posto je na aparatu stalno i mora se aspirirati odgovorili su da njima to nije dozvoljeno da rade,tako da nista nismo uradili.Pomoc sam dobila preko Pravoslavne crkve koja ima kucnu negu,tako da mi sestra dolazi na 2 sata da bih mogla da obavim neke stavari i da malo izadjem iz kuce.Ostalo se zajedno borimo mada jako tesko.Nama ce sad biti na aparatu 20.000 sati kad cemo trebati da menjamo turbinu tako da nemam pojma odakle da krenem jer niko tacno nema pojma o postupku.Lepo je cuti da negde postoje takvi uslovi,a jako tuzno da kod nas nepostoji niko ko bi pomogao ni fizicki ni psihicki.

Back