Mase Srba katolika postadose Hrvati, uzroci su razni. Od naroda koji je pretendovao da bude jedan od ,,igraca" na svetskoj pozornici postadosmo gubitnici, nadam se da ce ta agonija da se zaustavi. Srbi su bili jedan od retkih drzavotvornih naroda, u bivsoj JU su bili jedini. Hrvati za ovo sto su danas mogu da zahvale pre svega Srbima i posle toga raznim svetskim silama, da su trebali da se izbore nesto samostalno od toga ne bi bilo nista. Svaki narod na svetu ima imperijalne ambicije, nase susede necu ni da pominjem.
Узроци су разни у различитим историјским периодима. У даљој историји, разлог је био то што су то биле мање оазе Срба међу Хрватима, тако да их је хрватска већина "прогутала". Оно дио што се успио одржати као Срби и кроз 19. вијек.
Тај дио је појела такозвана "југославија". Најдрастичнији и најсрамотнији примјер су Дубровчани и Буњевци. Срби су их сами једноставни одгурали међу Хрвате. Постоји онај познати примјер једног Дубровчанина и краља Александра: "Ја сам Србин католик из Дубровника", на шта му је овај одговорио: "Ја сам православни Хрват из Београда".
Послије тога било је срамота дуго времена јавно изјашњавати своје српство као римокатолик, а Хрвати нијесу пропустили нијесну прилику да им то са спрдњом и понижавањем натрљају у лице.
Дакле, баш како ти рече "постадоше Хрвати". Ту смо значи. То "постадоше Хрвати" је кључно. Похрваћене су масе разни народа (не само Срба). Нпр. на подручју бивше Војне Крајине, а камоли у хрватским крајевима, било је Крањаца колко оћеш.
Већ сто година нема ниједног.
Знаш ли да је старији народ у Лици, Кордуну и Банији, "Хрвате" звао Крањцима, Буњевцима итд. а никад Хрватима? Колко Чеха, Словака, Њемаца, Мађара је похрваћено? Дакле то је пројекат стварања хрватске нације, агресиван као ријетко који у цијелој Европи.
Ти се вараш ту што олако одбацујеш хрватске заслуге за све то. Хрвати су као мало који народ у Европи уложили труда и муке, да створе оно што је данас. Свака српска грешка и пропуст није њима промакла, искористили су је до максимума.